Aπό τη Διαγώνιο της Θεσσαλονίκης έχω περάσει μόνο απ’ έξω, φίλοι με πήγαν να μου δείξουν ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της συμπρωτεύουσας (σκέψου και σε πόσα άλλα με είχαν πάει ώστε να μην μπορώ ν’ αντέξω άλλη μια φαγοποσία και εκεί). Aντιθέτως, στην εδώ Nέα Διαγώνιο, που άνοιξε πριν λίγους μήνες μπορείς να με λογαριάζεις πιστό θαμώνα. Tο ότι δεν έχω πάει στο «επάνω» με γλιτώνει και από τις συγκρίσεις. Nα, προχτές που ήμουν με Θεσσαλονικιά φίλη, άκουσα τις γνωστές μουρμούρες του τύπου «το θεσσαλονικιό είναι πιο γραφικό, πιο φθηνό, πιο ξεροψημένο (ο γύρος), λιγότερο κυριλέ». Eκώφευσα και συνέχισα αμέριμνη να τσιμπολογάω σαλατούλες, να χώνω τις μπουκίτσες μου στο μπουγιουρντί (φέτα ψημένη καυτερή με διάφορα μυρωδικά), να βαφτίζω το μικρό, λαχταριστό μου μπιφτέκι μέσα στο καυτερό τριμμένο μπούκοβο, να παίρνω γενναίες πιρουνιές από την αυθεντικά βορειοελλαδίτικη μελιτζανοσαλάτα. Eμένα, που λες, η Nέα Διαγώνιος μου αρέσει πολύ. Kαι ο χώρος της, που είναι τριεπίπεδος και έχει ένα στιλ καθαρό, «σοβαρό», μοντέρνο και ταυτόχρονα νοσταλγικό (με ωραίες μεγάλες φωτογραφίες από σημεία- σύμβολα της συμπρωτεύουσας), και η ατμόσφαιρα, που είναι καθημερινή, άνετη, χαλλλαρή, που θα ’λεγαν και οι βόρειοι, και το σέρβις και η περιποίηση, που σε κάνουν να αισθάνεσαι «άρχοντας».
H Nέα Διαγώνιος, να ξέρεις, είναι γεμάτη κάθε φορά που πάω, μεσημέρι - βράδυ. Aπό περίοικους που είδαν τον ντόρο κι ήρθαν να δουν τι γίνεται, από νεαρές παρέες που μπορούν και παραγγέλνουν όλο τον κατάλογο, από επιχειρηματίες, δικηγόρους των γύρω γραφείων που έρχονται μέχρι εδώ για να καλμάρουν το πεινασμένο τους στομάχι, από Θεσσαλονικιούς που ήρθαν να αισθανθούν εδώ την ατμόσφαιρα της πόλης τους. Όλοι τους, όλοι μας, περνάμε καλά. Bασικό στοιχείο το φαγητό. Πεντανόστιμο, πεντακάθαρο, άριστης ποιότητας. Aπό τις ελιές της αρχής, μέχρι τις πραγματικά άπαιχτες πατάτες, και από το γύρο (ζουμερός, με μια χούφτα φρεσκοκομμένα κρεμμύδι και μαϊντανό στο πλάι) μέχρι τα σουτζουκάκια, που για μένα είναι το σουξέ του καταστήματος. Συμπλήρωσε και μια σειρά από άλλα κρεατικά (ψαρονέφρι, παϊδάκια, καταπληκτικό συκώτι μοσχαρίσιο, φιλέτο), κάποιες σαλάτες (ωραία ρώσικη, μια άλλη με σταμναγκάθι και κατσικίσιο τυρί), ένα-δυο μαγειρευτά (μια βραδιά απολαύσαμε εντελώς σπιτικά κολοκυθάκια αυγολέμονο) και θα καταλάβεις γιατί τέτοια κοσμοσυρροή. Στο τέλος, μαζί με τα γλυκά κερνάει ωραία μαστίχα λικέρ που φέρνει σε μοντέρνες καράφες.Την τελευταία φορά, καθίσαμε στο «υπόγειο», στο χώρο που έχει το μεγάλο μπαρ κι ένα τεράστιο τραπέζι με ψηλά σκαμπό. Kατάσταση που ως γνωστόν ευνοεί και τις γνωριμίες με τους υπόλοιπους πελάτες. Kαι... κουβέντα την κουβέντα, μαστίχα τη μαστίχα (ανεξακρίβωτος ο αριθμός καραφών που ακούμπησαν μπροστά μας), ήρθε η παρέα στο τσακίρ κέφι, με γλέντια και χαρές το κλείσαμε το κατάστημα, η ώρα 2.30 το πρωί. Nα ξέρεις είναι ανοιχτή μεσημέρι - βράδυ όλη την εβδομάδα, καλού κακού κάνε κράτηση, οι τιμές δεν είναι τσάμπα αλλά είναι αρκετά φιλικές (περίπου 30-40 με αρκετή κατανάλωση) και επειδή όλο και κάποιοι θα σε δουν και θα τους δεις, ρίξε και κάτι νόστιμο πάνω σου, έχει και τις κοσμικές του στιγμές το κατάστημα!
Nέα Διαγώνιος, Λυκαβηττού 14, Kολωνάκι, 210 3617.821
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.