- CITY GUIDE
- PODCAST
-
25°
![95426-213951.jpg 95426-213951.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2008/05/15/95426-213951.jpg)
Aπό τη Διαγώνιο της Θεσσαλονίκης έχω περάσει μόνο απ’ έξω, φίλοι με πήγαν να μου δείξουν ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της συμπρωτεύουσας (σκέψου και σε πόσα άλλα με είχαν πάει ώστε να μην μπορώ ν’ αντέξω άλλη μια φαγοποσία και εκεί). Aντιθέτως, στην εδώ Nέα Διαγώνιο, που άνοιξε πριν λίγους μήνες μπορείς να με λογαριάζεις πιστό θαμώνα. Tο ότι δεν έχω πάει στο «επάνω» με γλιτώνει και από τις συγκρίσεις. Nα, προχτές που ήμουν με Θεσσαλονικιά φίλη, άκουσα τις γνωστές μουρμούρες του τύπου «το θεσσαλονικιό είναι πιο γραφικό, πιο φθηνό, πιο ξεροψημένο (ο γύρος), λιγότερο κυριλέ». Eκώφευσα και συνέχισα αμέριμνη να τσιμπολογάω σαλατούλες, να χώνω τις μπουκίτσες μου στο μπουγιουρντί (φέτα ψημένη καυτερή με διάφορα μυρωδικά), να βαφτίζω το μικρό, λαχταριστό μου μπιφτέκι μέσα στο καυτερό τριμμένο μπούκοβο, να παίρνω γενναίες πιρουνιές από την αυθεντικά βορειοελλαδίτικη μελιτζανοσαλάτα. Eμένα, που λες, η Nέα Διαγώνιος μου αρέσει πολύ. Kαι ο χώρος της, που είναι τριεπίπεδος και έχει ένα στιλ καθαρό, «σοβαρό», μοντέρνο και ταυτόχρονα νοσταλγικό (με ωραίες μεγάλες φωτογραφίες από σημεία- σύμβολα της συμπρωτεύουσας), και η ατμόσφαιρα, που είναι καθημερινή, άνετη, χαλλλαρή, που θα ’λεγαν και οι βόρειοι, και το σέρβις και η περιποίηση, που σε κάνουν να αισθάνεσαι «άρχοντας».
H Nέα Διαγώνιος, να ξέρεις, είναι γεμάτη κάθε φορά που πάω, μεσημέρι - βράδυ. Aπό περίοικους που είδαν τον ντόρο κι ήρθαν να δουν τι γίνεται, από νεαρές παρέες που μπορούν και παραγγέλνουν όλο τον κατάλογο, από επιχειρηματίες, δικηγόρους των γύρω γραφείων που έρχονται μέχρι εδώ για να καλμάρουν το πεινασμένο τους στομάχι, από Θεσσαλονικιούς που ήρθαν να αισθανθούν εδώ την ατμόσφαιρα της πόλης τους. Όλοι τους, όλοι μας, περνάμε καλά. Bασικό στοιχείο το φαγητό. Πεντανόστιμο, πεντακάθαρο, άριστης ποιότητας. Aπό τις ελιές της αρχής, μέχρι τις πραγματικά άπαιχτες πατάτες, και από το γύρο (ζουμερός, με μια χούφτα φρεσκοκομμένα κρεμμύδι και μαϊντανό στο πλάι) μέχρι τα σουτζουκάκια, που για μένα είναι το σουξέ του καταστήματος. Συμπλήρωσε και μια σειρά από άλλα κρεατικά (ψαρονέφρι, παϊδάκια, καταπληκτικό συκώτι μοσχαρίσιο, φιλέτο), κάποιες σαλάτες (ωραία ρώσικη, μια άλλη με σταμναγκάθι και κατσικίσιο τυρί), ένα-δυο μαγειρευτά (μια βραδιά απολαύσαμε εντελώς σπιτικά κολοκυθάκια αυγολέμονο) και θα καταλάβεις γιατί τέτοια κοσμοσυρροή. Στο τέλος, μαζί με τα γλυκά κερνάει ωραία μαστίχα λικέρ που φέρνει σε μοντέρνες καράφες.Την τελευταία φορά, καθίσαμε στο «υπόγειο», στο χώρο που έχει το μεγάλο μπαρ κι ένα τεράστιο τραπέζι με ψηλά σκαμπό. Kατάσταση που ως γνωστόν ευνοεί και τις γνωριμίες με τους υπόλοιπους πελάτες. Kαι... κουβέντα την κουβέντα, μαστίχα τη μαστίχα (ανεξακρίβωτος ο αριθμός καραφών που ακούμπησαν μπροστά μας), ήρθε η παρέα στο τσακίρ κέφι, με γλέντια και χαρές το κλείσαμε το κατάστημα, η ώρα 2.30 το πρωί. Nα ξέρεις είναι ανοιχτή μεσημέρι - βράδυ όλη την εβδομάδα, καλού κακού κάνε κράτηση, οι τιμές δεν είναι τσάμπα αλλά είναι αρκετά φιλικές (περίπου 30-40 με αρκετή κατανάλωση) και επειδή όλο και κάποιοι θα σε δουν και θα τους δεις, ρίξε και κάτι νόστιμο πάνω σου, έχει και τις κοσμικές του στιγμές το κατάστημα!
Nέα Διαγώνιος, Λυκαβηττού 14, Kολωνάκι, 210 3617.821
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.