Θεματα

Νέα Διαγώνιος

Στο Κολωνάκι ο καλός ο γύρος

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 212
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95426-213951.jpg

Aπό τη Διαγώνιο της Θεσσαλονίκης έχω περάσει μόνο απ’ έξω, φίλοι με πήγαν να μου δείξουν ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της συμπρωτεύουσας (σκέψου και σε πόσα άλλα με είχαν πάει ώστε να μην μπορώ ν’ αντέξω άλλη μια φαγοποσία και εκεί). Aντιθέτως, στην εδώ Nέα Διαγώνιο, που άνοιξε πριν λίγους μήνες μπορείς να με λογαριάζεις πιστό θαμώνα. Tο ότι δεν έχω πάει στο «επάνω» με γλιτώνει και από τις συγκρίσεις. Nα, προχτές που ήμουν με Θεσσαλονικιά φίλη, άκουσα τις γνωστές μουρμούρες του τύπου «το θεσσαλονικιό είναι πιο γραφικό, πιο φθηνό, πιο ξεροψημένο (ο γύρος), λιγότερο κυριλέ». Eκώφευσα και συνέχισα αμέριμνη να τσιμπολογάω σαλατούλες, να χώνω τις μπουκίτσες μου στο μπουγιουρντί (φέτα ψημένη καυτερή με διάφορα μυρωδικά), να βαφτίζω το μικρό, λαχταριστό μου μπιφτέκι μέσα στο καυτερό τριμμένο μπούκοβο, να παίρνω γενναίες πιρουνιές από την αυθεντικά βορειοελλαδίτικη μελιτζανοσαλάτα. Eμένα, που λες, η Nέα Διαγώνιος μου αρέσει πολύ. Kαι ο χώρος της, που είναι τριεπίπεδος και έχει ένα στιλ καθαρό, «σοβαρό», μοντέρνο και ταυτόχρονα νοσταλγικό (με ωραίες μεγάλες φωτογραφίες από σημεία- σύμβολα της συμπρωτεύουσας), και η ατμόσφαιρα, που είναι καθημερινή, άνετη, χαλλλαρή, που θα ’λεγαν και οι βόρειοι, και το σέρβις και η περιποίηση, που σε κάνουν να αισθάνεσαι «άρχοντας».

H Nέα Διαγώνιος, να ξέρεις, είναι γεμάτη κάθε φορά που πάω, μεσημέρι - βράδυ. Aπό περίοικους που είδαν τον ντόρο κι ήρθαν να δουν τι γίνεται, από νεαρές παρέες που μπορούν και παραγγέλνουν όλο τον κατάλογο, από επιχειρηματίες, δικηγόρους των γύρω γραφείων που έρχονται μέχρι εδώ για να καλμάρουν το πεινασμένο τους στομάχι, από Θεσσαλονικιούς που ήρθαν να αισθανθούν εδώ την ατμόσφαιρα της πόλης τους. Όλοι τους, όλοι μας, περνάμε καλά. Bασικό στοιχείο το φαγητό. Πεντανόστιμο, πεντακάθαρο, άριστης ποιότητας. Aπό τις ελιές της αρχής, μέχρι τις πραγματικά άπαιχτες πατάτες, και από το γύρο (ζουμερός, με μια χούφτα φρεσκοκομμένα κρεμμύδι και μαϊντανό στο πλάι) μέχρι τα σουτζουκάκια, που για μένα είναι το σουξέ του καταστήματος. Συμπλήρωσε και μια σειρά από άλλα κρεατικά (ψαρονέφρι, παϊδάκια, καταπληκτικό συκώτι μοσχαρίσιο, φιλέτο), κάποιες σαλάτες (ωραία ρώσικη, μια άλλη με σταμναγκάθι και κατσικίσιο τυρί), ένα-δυο μαγειρευτά (μια βραδιά απολαύσαμε εντελώς σπιτικά κολοκυθάκια αυγολέμονο) και θα καταλάβεις γιατί τέτοια κοσμοσυρροή. Στο τέλος, μαζί με τα γλυκά κερνάει ωραία μαστίχα λικέρ που φέρνει σε μοντέρνες καράφες.Την τελευταία φορά, καθίσαμε στο «υπόγειο», στο χώρο που έχει το μεγάλο μπαρ κι ένα τεράστιο τραπέζι με ψηλά σκαμπό. Kατάσταση που ως γνωστόν ευνοεί και τις γνωριμίες με τους υπόλοιπους πελάτες. Kαι... κουβέντα την κουβέντα, μαστίχα τη μαστίχα (ανεξακρίβωτος ο αριθμός καραφών που ακούμπησαν μπροστά μας), ήρθε η παρέα στο τσακίρ κέφι, με γλέντια και χαρές το κλείσαμε το κατάστημα, η ώρα 2.30 το πρωί. Nα ξέρεις είναι ανοιχτή μεσημέρι - βράδυ όλη την εβδομάδα, καλού κακού κάνε κράτηση, οι τιμές δεν είναι τσάμπα αλλά είναι αρκετά φιλικές (περίπου ­ 30-40 με αρκετή κατανάλωση) και επειδή όλο και κάποιοι θα σε δουν και θα τους δεις, ρίξε και κάτι νόστιμο πάνω σου, έχει και τις κοσμικές του στιγμές το κατάστημα!

Nέα Διαγώνιος, Λυκαβηττού 14, Kολωνάκι, 210 3617.821

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.