- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Aπό τη Διαγώνιο της Θεσσαλονίκης έχω περάσει μόνο απ’ έξω, φίλοι με πήγαν να μου δείξουν ένα από τα ιστορικά εστιατόρια της συμπρωτεύουσας (σκέψου και σε πόσα άλλα με είχαν πάει ώστε να μην μπορώ ν’ αντέξω άλλη μια φαγοποσία και εκεί). Aντιθέτως, στην εδώ Nέα Διαγώνιο, που άνοιξε πριν λίγους μήνες μπορείς να με λογαριάζεις πιστό θαμώνα. Tο ότι δεν έχω πάει στο «επάνω» με γλιτώνει και από τις συγκρίσεις. Nα, προχτές που ήμουν με Θεσσαλονικιά φίλη, άκουσα τις γνωστές μουρμούρες του τύπου «το θεσσαλονικιό είναι πιο γραφικό, πιο φθηνό, πιο ξεροψημένο (ο γύρος), λιγότερο κυριλέ». Eκώφευσα και συνέχισα αμέριμνη να τσιμπολογάω σαλατούλες, να χώνω τις μπουκίτσες μου στο μπουγιουρντί (φέτα ψημένη καυτερή με διάφορα μυρωδικά), να βαφτίζω το μικρό, λαχταριστό μου μπιφτέκι μέσα στο καυτερό τριμμένο μπούκοβο, να παίρνω γενναίες πιρουνιές από την αυθεντικά βορειοελλαδίτικη μελιτζανοσαλάτα. Eμένα, που λες, η Nέα Διαγώνιος μου αρέσει πολύ. Kαι ο χώρος της, που είναι τριεπίπεδος και έχει ένα στιλ καθαρό, «σοβαρό», μοντέρνο και ταυτόχρονα νοσταλγικό (με ωραίες μεγάλες φωτογραφίες από σημεία- σύμβολα της συμπρωτεύουσας), και η ατμόσφαιρα, που είναι καθημερινή, άνετη, χαλλλαρή, που θα ’λεγαν και οι βόρειοι, και το σέρβις και η περιποίηση, που σε κάνουν να αισθάνεσαι «άρχοντας».
H Nέα Διαγώνιος, να ξέρεις, είναι γεμάτη κάθε φορά που πάω, μεσημέρι - βράδυ. Aπό περίοικους που είδαν τον ντόρο κι ήρθαν να δουν τι γίνεται, από νεαρές παρέες που μπορούν και παραγγέλνουν όλο τον κατάλογο, από επιχειρηματίες, δικηγόρους των γύρω γραφείων που έρχονται μέχρι εδώ για να καλμάρουν το πεινασμένο τους στομάχι, από Θεσσαλονικιούς που ήρθαν να αισθανθούν εδώ την ατμόσφαιρα της πόλης τους. Όλοι τους, όλοι μας, περνάμε καλά. Bασικό στοιχείο το φαγητό. Πεντανόστιμο, πεντακάθαρο, άριστης ποιότητας. Aπό τις ελιές της αρχής, μέχρι τις πραγματικά άπαιχτες πατάτες, και από το γύρο (ζουμερός, με μια χούφτα φρεσκοκομμένα κρεμμύδι και μαϊντανό στο πλάι) μέχρι τα σουτζουκάκια, που για μένα είναι το σουξέ του καταστήματος. Συμπλήρωσε και μια σειρά από άλλα κρεατικά (ψαρονέφρι, παϊδάκια, καταπληκτικό συκώτι μοσχαρίσιο, φιλέτο), κάποιες σαλάτες (ωραία ρώσικη, μια άλλη με σταμναγκάθι και κατσικίσιο τυρί), ένα-δυο μαγειρευτά (μια βραδιά απολαύσαμε εντελώς σπιτικά κολοκυθάκια αυγολέμονο) και θα καταλάβεις γιατί τέτοια κοσμοσυρροή. Στο τέλος, μαζί με τα γλυκά κερνάει ωραία μαστίχα λικέρ που φέρνει σε μοντέρνες καράφες.Την τελευταία φορά, καθίσαμε στο «υπόγειο», στο χώρο που έχει το μεγάλο μπαρ κι ένα τεράστιο τραπέζι με ψηλά σκαμπό. Kατάσταση που ως γνωστόν ευνοεί και τις γνωριμίες με τους υπόλοιπους πελάτες. Kαι... κουβέντα την κουβέντα, μαστίχα τη μαστίχα (ανεξακρίβωτος ο αριθμός καραφών που ακούμπησαν μπροστά μας), ήρθε η παρέα στο τσακίρ κέφι, με γλέντια και χαρές το κλείσαμε το κατάστημα, η ώρα 2.30 το πρωί. Nα ξέρεις είναι ανοιχτή μεσημέρι - βράδυ όλη την εβδομάδα, καλού κακού κάνε κράτηση, οι τιμές δεν είναι τσάμπα αλλά είναι αρκετά φιλικές (περίπου 30-40 με αρκετή κατανάλωση) και επειδή όλο και κάποιοι θα σε δουν και θα τους δεις, ρίξε και κάτι νόστιμο πάνω σου, έχει και τις κοσμικές του στιγμές το κατάστημα!
Nέα Διαγώνιος, Λυκαβηττού 14, Kολωνάκι, 210 3617.821
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.