- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Για τους περισσότερους η Σαμπάνια αποτελεί σύμβολο εορτασμού σημαντικών στιγμών. Έχετε σκεφτεί, όμως, ότι κάθε δείπνο θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε γιορτή, αν το συνοδεύαμε αντί για μια κλασική φιάλη κρασί με σαμπάνια; Αυτό διαπιστώσαμε σε δείπνο-πραγματική απόλαυση στο εστιατόριο Σπονδή, που οργάνωσε η Σαμπάνια Cattier. Εκτός από το ρόλο ενός aperitif ή μέρος ενός Champagne Cocktail υπάρχουν σαμπάνιες Cattier, που ταίριαζαν απόλυτα με όλα σχεδόν τα εδέσματα, από αβγοτάραχο και ψάρια, πάπια και λευκά κρέατα, γεύσεις από την Άπω Ανατολή και την Πολυνησιακή κουζίνα και σασίμι με αποκορύφωμα τη κορυφαία Clos De Moulin, που ταιριάζει καταπληκτικά με κόκκινο κρέας.
Η ιστορία του Οίκου Cattier
Ο Jean-Jacques Cattier, ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας
Σε μία από τις πιο γνωστές οινοπαραγωγικές ζώνες της Γαλλίας, στην Καμπανία (Champagne) την περιοχή που βγάζει το ομώνυμο προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) αφρώδες κρασί, και συγκεκριμένα κάτω από την πόλη του Reims, όπου απλώνεται το Montagne de Reims, βρίσκεται το Chigny-les-Roses. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο Οίκος Cattier, η ιστορία του οποίου ξεκινά το 1763, όταν η οικογένεια απέκτησε τους πρώτους της αμπελώνες. Το 1918, αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο τραυματισμένος από τον Πόλεμο νεαρός Jean Cattier αποφάσισε να ξεκίνησε την παραγωγή Σαμπάνιας με το όνομα της Οικογένειας Cattier. Το 1951 θα αγοράσει δίπλα, στο χωριό Ludes, ένα από τα πλέον σπάνια Clos της περιοχής το Clos du Moulin, από το οποίο προέρχονται τα κορυφαίας ποιότητας κρασιά σαμπάνιας του Οίκου. Ο Jean-Jacques Cattier, ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας SAS Champagne Cattier, μετά την εκπαίδευση του ως οινοποιός αναλαμβάνει από τον πατέρα του την δεκαετία του 1970. Σήμερα ο γιος του, Alexandre, επίσης με σπουδές οινολογίας ακολουθεί πιστά την οικογενειακή παράδοση.
O Alexandre CattierΕμμονή στη παράδοση
Η διαχείριση του οίκου συνεχίζεται κάτω από τις παραδόσεις της Οικογένειας Cattier. Πρόκειται για μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση με μικρή παραγωγή (διαθέτει μόλις ένα εκατομμύριο φιάλες), κόντρα στις προκλήσεις των καιρών, όπου η συνήθεια μεταβίβασης εταιριών παραγωγής Σαμπάνιας σε πολυεθνικές αποτελεί μία συμφέρουσα λύση διαφυγής από τον δύσκολο δρόμο της παγκόσμιας αγοράς κρασιού. Η σημερινή ιδιόκτητη έκταση αμπελώνων στην περιοχή ανέρχεται στα 30 εκτάρια, τα περισσότερα των οποίων είναι επισήμως χαρακτηρισμένα ως Premier Cru αμπελοτόπια.
Οι πωλήσεις βρίσκονται στο ένα εκατομμύριο φιάλες τον χρόνο, με το 60% να εξάγεται σε πάνω από 70 χώρες και οι τιμές ξεκινούν από τα €15 και φτάνουν στα €1.858. Ο Οίκος διαθέτει ορισμένα από τα βαθύτερα κελάρια στην Καμπανία με βάθος τα 30 μέτρα, που σημαίνει ότι οι συνθήκες παλαίωσης είναι άριστες, κρατώντας την θερμοκρασία σταθερά σε χαμηλούς βαθμούς. Η αμπελουργία και η οινοποίηση γίνεται με τις παραδοσιακές μεθόδους, με χρήση της βασικής ποικιλίας της περιοχής, του Pinot Meunier, που διακρίνεται από φρεσκάδα, φρουτώδη χαρακτηριστικά και μια μοναδική απαλότητα. Στην Ελλάδα ο οίκος Cattier αντιπροσωπεύεται με τις 18 ετικέτες κατ’ αποκλειστικότητα από την Sunset Collection ΙΚΕ.
Οι Σαμπάνιες του Οίκου και πως θα τις συνδυάσετε:
Brut Icône
Κεχριμπαρένιο και χρυσό χρώμα – 2 χρόνια παλαίωση
Λόγω φινέτσας αλλά και τιμής είναι η κατεξοχήν Σαμπάνια του απεριτίφ, του party, των μεγάλων εορτασμών. Όμοια και η Quart Brut 200 ml, η μίνι έκδοση του Cattier
Glamour (sec) - semi sweet
Χρυσοκίτρινο χρώμα – 2 χρόνια παλαίωση
Παρασκευάζεται με την προσθήκη 10% παλαιωμένου κόκκινου κρασιού από Pinot Meunier και Pinot Noir και συνδυάζεται με Foie Gras και γαστρονομικές προτάσεις από την πικάντικη και Ασιατική κουζίνα, ενώ αποτελεί και βασικό συστατικό Champagne Cocktails.
Glamour Rosé (sec) – semi sweet
Χλωμό σομόν χρώμα – 2 χρόνια παλαίωση
Συνδυάζεται: Με γαστρονομικές προτάσεις από την Πολυνησιακή κουζίνα και με πιάτα με στήθος πάπιας με κόκκινα φρούτα ή πάπιας με πορτοκάλι.
Brut Quartz
Κεχριμπαρένιο και χρυσό χρώμα – 3 χρόνια παλαίωση
Συνδυάζεται: Με αυγοτάραχο, με καπνιστό σολομό και γενικά με όλα τα έντονα παστά και καπνιστά ψάρια (πέστροφα, σκουμπρί, ρέγκα κλπ.), αλλά και με λευκό κρέας.
Brut Vinothèque 2007
Κεχριμπαρένιο λαμπερό χρώμα
Συνδυάζεται: Με ψάρι τόνο, λαβράκι με σάλτσα και πεσχανδρίτσα αλλά απολαυστική και με πιάτα κόκκινου κρέατος ή πάπιας.
Brut Antique Premier Cru
Χρυσό λαμπερό χρώμα – 2,5 χρόνια παλαίωση
Συνδυάζεται: Συνοδεύει άριστα πιάτα πουλερικών με έμφαση τη γαλοπούλα και τη φραγκόκοτα αλλά και με φρεσκοψαρεμένα λυθρίνια ή μπαρμπούνια.
Brut Antique Rosé Premier Cru
Σομόν ροζ χρώμα – 2,5 χρόνια παλαίωση
Παρασκευάζεται με την προσθήκη 10% παλαιωμένου κόκκινου κρασιού από Pinot Meunier και Pinot Noir και ταιριάζει με κρέατα (όπως χοντρά κομμένα αρνίσια παϊδάκια), πουλερικά και με όλα τα είδη τυριών τύπου blue.
Cuvée Renaissance Brut Millésimé Premier Cru (Vintage 2006)
Χαλκοκίτρινο χρώμα
Συγκλονιστική σαν «μεγάλο» λευκό κρασί συνοδεύει μεγάλα ψάρια υψηλού επιπέδου, όπως η πελαγίσια τσιπούρα, το φαγκρί , η συναγρίδα, το μυλοκόπι, η σφυρίδα ή ακόμη και ποταμίσια ψάρια. Για του κρεατοφάγους ιδανικός γαστρονομικός συνδυασμός με λευκά κρέατα και πουλερικά.
Brut Blanc de Blancs Premier Cru & Signature
Χρυσοκίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες
Συνδυάζεται: Blanc de Blancs σημαίνει αποκλειστική χρήση Chardonnay. Η Premier Cru στη διαφανή φιάλη παράγεται από τα αμπελοτόπια στο Montagne de Reims ενώ η Signature από τα φημισμένα αμπελοτόπια Côte des Blancs. Γαστρονομικά συνδυάζονται με στρείδια, χτένια και όλα τα οστρακόδερμα. Ιδανικές επίσης για sushi και Carpaccio.
Absolu – Extra Brut (zero sugar)
Χρυσοκίτρινο χρώμα
Συνδυάζεται: Αρμονική με ιωδιούχα οστρακόδερμα όπως φούσκες, αχινός και αχινοσαλάτες, μαύρο χαβιάρι, γυαλιστερές και αχιβάδες, χταπόδι στα κάρβουνα, φιλέτο κόκκινου τόνου και σασίμι.
Brut Blanc de Noirs
Χρυσοκίτρινο χρώμα από 100% μαύρα σταφύλια
Συνδυάζεται: Με πιάτα με χοιρινό κρέας, “δυνατά” πουλερικά, «παχιά» ψάρια, Ελβετική γραβιέρα, παλαιωμένες Ελληνικές γραβιέρες και τυριά τύπου έμενταλ.
Rosé Red Kiss (sec)–semi sweet
Βαθύ ροζ χρώμα – 3 χρόνια παλαίωση
Συνδυάζεται: Με όλων των ειδών τις Ασιατικές, εξωτικές και Πολυνησιακές κουζίνες, αλλά εξίσου μοναδική και με γλυκόξινα πιάτα. Σπουδαία με foie gras, με στήθος πάπιας και κόκκινα φρούτα ενώ καθίσταται ιδανική για να συνοδέψει επιδόρπια όπως γλυκιά τάρτα με κόκκινα φρούτα.
Brut Saphir
Χρυσό χρώμα – 3 χρόνια παλαίωση
Συνδυάζεται: Με μπαρμπούνια, τσιπούρα, σφυρίδα, μαγιάτικο, γλώσσα, μυλοκόπι, φαγκρί, χριστόψαρο καθώς και ριζότο θαλασσινών. Για προτάσεις κρέατος, πουλερικά και άσπρα κρέατα αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό.
Clos du Moulin Brut - Multi Vintage - Premier Cru
Χρυσό Χρώμα – Vintage 2005-2006-2007
Συνδυάζεται: Η κορυφαία Σαμπάνια του Οίκου Cattier προέρχεται από το διάσημο περίκλειστο αμπελοτόπι των 20 μόλις στρεμμάτων στο χωριό Ludes δίπλα στο Chigny les Roses. Είναι αριθμημένη και πάντα χαρμάνι τριών εσοδειών. Μία κατεξοχήν Σαμπάνια φαγητού. Της ταιριάζουν foie gras, πλούσια και παχιά ψάρια αλλά και κρέατα βοδινά και αρνί. Ιδανική να συνοδέψει διαλεχτά τυριά όπως Brie de Meaux, Langres, Chaource κ.α.
Clos du Moulin Brut Rosé - Multi Vintage - Premier Cru
Λαμπερό Σομόν Χρώμα – Vintage 2004 -2005 -2006
Συνδυάζεται: Όμοια με την προηγούμενη, η κορυφαία ροζέ Σαμπάνια του Οίκου μπορεί να συνοδέψει χτένια, αστακό αλλά και «κόκκινο» κρέας πάπιας & αρνίσια παιδάκια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.