- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
![9424-21361.jpg 9424-21361.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/10/20/9424-21361.jpg)
Για αλλού πηγαίνοντας και περίπου «κατά λάθος», έπεσα προχτές πάνω του. Ένα μικρό οινομαγειρείο, μια σταλιά κτίσμα, με μικρή αυλή, και μη σου πω μικρότερο εσωτερικό που χωράει βαριά δέκα-δώδεκα τραπέζια κάτω από τα βαρέλια του κρασιού. Ήταν η ώρα 8 το βράδυ, έσπρωξα την παλιά πορτίτσα, από μέσα ερχότανε ωραία μυρωδιά «παλιού» κεφτέ που τζιτζιρίζεται στο τηγάνι. Δεν το πίστευα! Στο εν λόγω πήγαινα μαθήτρια, άντε και κει γύρω στα μέσα του ’90 που το ξαναθυμήθηκα.
Το Τριφύλλι, ή Οινομαγειρείο, πρωτάνοιξε το 1962. Κολλητά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ξεκίνησε σερβίροντας φτωχομεζέδες στη γειτονιά, μάζευε κι όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους του Συλλόγου. Η κυρα-Κούλα στο τηγάνι, ο γιος Γιώργος στο σερβίρισμα. Ήταν ο ίδιος προχτές που με ύφος βλοσυρό με σταμάτησε στην πόρτα: «Μετά τις 8.30 σερβίρουμε, τώρα μαγειρεύουμε». Στάθηκε απτόητος στα παρακαλετά μας, τι να κάνουμε κι εμείς, κόβαμε βόλτες μέχρι να ’ρθει η ώρα η σωστή για τους κεφτέδες που μας έσπασαν τη μύτη. Ε, και όταν μπήκαμε… Πήραμε όλον τον κατάλογο! Σαλάτα ντομάτα με κρεμμύδι, κεφτέδες, λαχανοντολμάδες, συκωταρίτσα ψιλοκομμένη στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, πατατούλες τηγανητές λουκουμαδίσιες. Και καλό χύμα κρασί απ’ το βαρέλι. Ήταν όλα σπιτικά και ζεστά, δεν ξέρω αν έπαιρναν βραβείο, ήταν όμως αυθεντικά. Αυθεντικός κι ο χώρος: τοίχοι βαμμένοι με λαδομπογιά, τραπέζια ντυμένα με λουλουδιαστούς παλιακούς μουσαμάδες, παράταιρες καρέκλες, τα βαρέλια που λέγαμε, καρτούτσα.
Το μαγαζί μέχρι τις 9.00 είχε φισκάρει. Σχεδόν όλοι γνωστοί μεταξύ τους, κάποιοι μεσήλικες με κουβέντες από τα παλιά, ένα-δυο ζευγάρια, φοιτητές και νεαροπαρέες στα υπόλοιπα τραπέζια. Σαν άλλοτε… Στον τοίχο ημερολόγια κι ένα δημοσιευμένο κείμενο του Παύλου Γεραμάνη. Κάτσαμε μέχρι αργά, ο «βλοσυρός» Γιώργος έκατσε κι αυτός μαζί μας, μιλήσαμε για τις παρέες των Παναθηναϊκών και τα τσιμπούσια τους, για τους Ολυμπιακούς που επίσης με μεγάλη χαρά περνάνε το κατώφλι για τους μεζέδες της κυρα-Κούλας. Ύστερα είπαμε ν’ αδειάσουμε τη γωνιά, να κάτσει κάποιος άλλος απ’ τους όρθιους που περίμεναν. Πληρώσαμε με όλο τον κατάλογο και μπόλικο κρασί € 38 τα τρία άτομα! Το Οινομαγειρείον, στέκι αναλλοίωτο, ένα σχεδόν χαμόσπιτο ανάμεσα στις καινούργιες πολυκατοικίες που το ζώνουν δεξιά-αριστερά, μια ατόφια εικόνα του χθες –θυμήθηκα ότι και ο Γιώργος ο Πίττας το είχε συμπεριλάβει στις «Αθηναϊκές Ταβέρνες» του–, συστήνεται ανεπιφύλακτα, να πάτε θα σας αρέσει πολύ.
ΤΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ, Παναθηναϊκού 7, Αμπελόκηποι, 210 6446.585
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.