Θεματα

Η γεύση του καλοκαιριού

H A.V. συναντά δέκα γνωστούς chef της πόλης και δοκιμάζει τις καλοκαιρινές τους σπεσιαλιτέ

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 222
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94032-211060.jpg

Της Δήμητρας Βγενά


Στην περίπτωση που είσαι ακόμη στην Αθήνα, σου προτείνουμε δέκα στέκια της πόλης που «μαγειρεύουν καλοκαιρινά».Ακόμα κι αν δεν σε κάνουν να αισθανθείς πως έφυγες για διακοπές, σίγουρα θα περάσεις καλά.

ΠΑΕΓΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΜΥΔΙΑ, ΨΑΡΙ, ΚΑΛΑΜΑΡΙ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΦΡΕΣΚΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΑΦΡΑΝ
Στα τραπεζάκια της μικρής, γραφικής αθηναϊκής γειτονιάς, ή μέσα και κάτω από την ανοιγόμενη οροφή που σου χαρίζει άπλετη θέα στον έναστρο ουρανό, ο Άγης θα σου φέρει μια ισπανική νότα σερβιρισμένη στο τηγάνι, με άφθονα θαλασσινά υλικά, ώστε κάθε μπουκιά να υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα καλοκαιρινό γεύμα. Ελαφρύ, άκρως καλοκαιρινό και μεσογειακό.

Άγης Χρυσάγης, chef του εστιατορίου ΕΛΑΙΑ (Μ. Βασιλείου 41 και Εχελιδών, Ρουφ, Γκάζι, 210 3411.174)


ΤΗΓΑΝHΤΗ ΠΑΤΣΑ ΜΕ ΞIΔΙ
Ο γνωστός και πάντα πρωτοποριακός σεφ δεν διστάζει να πανάρει την πατσά σε σιμιγδάλι και να την τηγανίσει ελαφρώς. Ο σκοπός του; Να προσφέρει μια «αφρώδη» υφή στο στόμα αλλά και μια δροσερή γεύση με την προσθήκη του αρωματισμένου ξιδιού. Δίπλα, ένα σφηνάκι με σκορδοστούμπι για τους αμετανόητους… Θα το γευτείς μαζί με άλλα αναδομημένα πιάτα στο απλό και πολύ χαρούμενο περιβάλλον του καινούργιου εστιατορίου - μοντέρνας ταβέρνας, στον πασίγνωστο δρόμο της Γλυφάδας με τα μπιφτεκάδικα. Κώστας Τσίγκας, εστιατόριο PIG PONG (Κωνσταντινουπόλεως 8, Γλυφάδα, 210 8940.430)


ΤΟΝΟΣ ΣΕ ΦΥΚΙ NORI, ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Επηρεασμένος από τις κοσμοπολίτικες, εξωτικές εμπειρίες του, ο Άρης «βάζει στο τραπέζι» την ιδέα της eurasian κουζίνας και δημιουργεί ένα πιάτο ανατρεπτικό όσο και δροσερό. Ο τόνος είναι τηγανισμένος σε tempura, ενώ το φύκι παραπέμπει στο sushi. Καλοκαιρινός συνδυασμός που σε παρασύρει σε εξωτικά μέρη, ενώ κάτω και μπροστά σου προβάλλουν υπέροχα φωτισμένα τα αρχαία μνημεία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και της Στοάς του Αττάλου. Άρης Τσανακλίδης, εστιατόριο ΚUZINA (Αδριανού 9, Θησείο, 210 3240.133)


ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΤΖΙΖ ΜΠΙΖ
Πιάτο παιχνιδιάρικο και... αινιγματικό. Τα γλειφιτζούρια είναι φτιαγμένα από μοσχαράκι γάλακτος, το μυστικό όμως βρίσκεται στον τρόπο ζύμωσής τους. Ο chef αποκαλύπτει ότι είναι ζυμωμένο σε βούτυρο στάκας. Το ανατρεπτικό στη γεύση το κάνει η μουστάρδα πορτοκαλιού, φτιαγμένη από χυμό πορτοκάλι, φρέσκια καυτερή πιπεριά και μουστάρδα. Δροσερό και αρμονικό στη γεύση, θα το απολαύσεις στην κομψή βεράντα του γνωστού εστιατορίου με τη ροδίτικη καταγωγή. Βαγγέλης Κουμπιάδης, εστιατόριο ΚΙΟΥΠΙΑ (Δεινοκράτους και Αναπήρων Πολέμου 23, Κολωνάκι, 210 7400.150)


ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΧΟΥΜΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟΥ
Το γνωστό και αγαπημένο χταποδάκι ευρηματικά συνδυασμένο με τα καλούδια της γης. Ένα πιάτο δροσερό που συνδυάζει τη θαλασσινή νοστιμιά με τα αρώματα και τα χρώματα της Μεσογείου. Μπορείς να το απολαύσεις στην ολοκαίνουργια ταράτσα του UP NORTH με θαλασσινό design και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που ανοίγει την όρεξη. Μάκης Φουρφουρής, εστιατόριο UP NORTH (Κυριαζή 11, Κηφισιά, 210 8088.600)


ΣΦΥΡΙΔΑ ΜΕ ΜΟΥΣΕΛΙΝΑ ΨΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΡΙΚΑΣΕ ΜΕ ΟΣΤΡΑΚΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ
Ένα πιάτο με όλα τα υλικά του καλοκαιριού… Εντυπωσιακό σερβίρισμα, νόστιμο, αλλά και «μεθυστικό» λόγω του ούζου και του κρασιού που περιέχει. Είναι από τα πιάτα που θες να απολαμβάνεις σε όλη τη διάρκεια των διακοπών. Σαλάτα, θαλασσινά και κυρίως πιάτο, τρία σε ένα! Μπροστά σου η αριστουργηματικά φωτισμένη θάλασσα που περιτριγυρίζει το Grand Resort Λαγονήσι, δίπλα σου τα λευκοντυμένα ευγενέστατα γκαρσόνια έτοιμα να ικανοποιήσουν κάθε σου επιθυμία. Γιάννης Μπαξεβάνης για τη ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ (GRAND RESORT Λαγονήσι, 22910 76176)


ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΑΣΤΑΚΟΥ
Aν μέχρι τώρα υποκλινόμασταν στην κλασική αστακομακαρονάδα, φέτος το καλοκαίρι το γιουβέτσι αστακού είναι το νέο must. Ένα πιάτο με βασικά συστατικά την ντομάτα, το μαϊντανό, το μελωμένο κριθαράκι, και φυσικά το «βασιλιά» της θάλασσας, τον αστακό. Το κρασί και το ούζο που ενώνεται με τα υπόλοιπα υλικά χαρίζει στο σύνολο ακόμη μεγαλύτερη γευστική ένταση. Μπροστά σου θα ατενίζεις σκάφη και ιστιοπλοϊκά, το δροσερό θαλασσινό αεράκι θα σου χαϊδεύει τα μαλλιά. Γιάννης Ρελάκης, ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΣ (Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134.084, 210 4134.184)


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΑ, ΖΕΛΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΧΡΥΣΟΥ
Ένα πιάτο εντυπωσιακό και μόνο από τον τίτλο του. Δροσερή, γευστική επιλογή που παραπέμπει σε μια ερωτική καλοκαιρινή βραδιά κι ένα δείπνο που θέλεις να μοιραστείς μόνο με έναν άνθρωπο… Ο συνδυασμός σαμπάνιας, φράουλας και ζελέ θα σε κάνει να ξεχάσεις την κάψα της πόλης, το δροσερό και lounge περιβάλλον της βεράντας θα σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι διακοπές στο νησί. Ettore Botrini, εστιατόριο FRAME (Ξεν. St. George Lycabettus, Δεινοκράτους 1, πλ. Δεξαμενής, 210 7214.368)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.