- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Πατατοσαλάτα με προσούτο, τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα
Ο σεφ Ηλίας Γώγος μας προτείνει τη σαλάτα και το ορεκτικό του πασχαλινού τραπεζιού
![80450-179984.jpeg 80450-179984.jpeg](/images/120x120/3/jpeg/sites/default/files/contributor/80450-179984.jpeg)
![93740-188616.jpg 93740-188616.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/04/09/93740-188616.jpg)
Η Κυριακή του Πάσχα τα έχει όλα: αυγουλάκι βραστό με μπόλικο πιπέρι, κρασάκι, ρακή ή μπίρα (ή και όλα μαζί), τραγανό κοκορετσάκι, αρνάκι λουκουμάκι... Χρειάζεται όμως και η σαλάτα κι ένα διαφορετικό ορεκτικό να «σπάει» λίγο η γεύση απ’ το κρέας.
Ρωτήσαμε τον αγαπημένο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου 2Μαζί στο Σύνταγμα, Ηλία Γώγο, που έχει οργανώσει με μεγάλη επιτυχία ουκ ολίγα πασχαλινά τραπέζια και εκείνος μας πρότεινε αρωματική πατατοσαλάτα με πορτοκάλι και προσούτο και τραγανή τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα για συνοδευτικά.
Πατατοσαλάτα με άρωμα πορτοκαλιού και προσούτο Ευρυτανίας:
Υλικά για 4 μερίδες:
800 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κάπαρη
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
½ κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
προσούτο Ευρυτανίας
χυμός από 1 πορτοκάλι
φιλέτα από 1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
ξίδι λευκό
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην λιώσουν οι πατάτες, όλα τα υλικά εκτός από το προσούτο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30’ στο ψυγείο.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τις φέτες από το προσούτο.
Τραγανή τάρτα με ελληνικά βότανα και καπνιστή γραβιέρα
Υλικά για τη βάση της τάρτας (φόρμα 30 εκ.)
200 γρ. αλεύρι μαλακό
100 γρ. βούτυρο σε κύβους
1 αβγό
10 γρ. αλάτι
20 ml. νερό.
Υλικά για τη γέμιση της τάρτας
500 ml γάλα φρέσκο
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
1 αυγό
40 γρ. καπνιστή γραβιέρα τριμμένη
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλίθρες
φύλλα τσουκνίδας ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγα φυλλαράκια baby ρόκα για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για τη βάση της τάρτας
Αφήνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ περίπου. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄να «ξεκουραστεί». Μετά, παίρνουμε το ζυμάρι και το φορμάρουμε στη φόρμα απλώνοντας με τα χέρια σε πάχος περίπου 0,50 εκ. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35΄. Το αφαιρούμε από το φούρνο και το περνάμε από ένα γλάσο αυγού και το ξαναψήνουμε για άλλα 5΄. Ύστερα αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Ενσωματώνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, το αβγό, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες και τα σοτάρουμε στο μάτι με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τσουκνίδες, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό) για περίπου 7-8΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα από το γάλα και γεμίζουμε την προψημένη ζύμη της τάρτας. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35’-40’.
Κόβουμε την τάρτα αφού κρυώσει και κατά προτίμηση τη γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας, που έχουμε μαρινάρει σε βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.