Θεματα

Πατατοσαλάτα με προσούτο, τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα

Ο σεφ Ηλίας Γώγος μας προτείνει τη σαλάτα και το ορεκτικό του πασχαλινού τραπεζιού

80450-179984.jpeg
Έφη Πάλλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
93740-188616.jpg

Η Κυριακή του Πάσχα τα έχει όλα: αυγουλάκι βραστό με μπόλικο πιπέρι, κρασάκι, ρακή ή μπίρα (ή και όλα μαζί), τραγανό κοκορετσάκι, αρνάκι λουκουμάκι... Χρειάζεται όμως και η σαλάτα κι ένα διαφορετικό ορεκτικό να «σπάει» λίγο η γεύση απ’ το κρέας.

n

Ρωτήσαμε τον αγαπημένο σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου 2Μαζί στο Σύνταγμα, Ηλία Γώγο, που έχει οργανώσει με μεγάλη επιτυχία ουκ ολίγα πασχαλινά τραπέζια και εκείνος μας πρότεινε αρωματική πατατοσαλάτα με πορτοκάλι και προσούτο και τραγανή τάρτα με βότανα και καπνιστή γραβιέρα για συνοδευτικά.

Πατατοσαλάτα με άρωμα πορτοκαλιού και προσούτο Ευρυτανίας:

Υλικά για 4 μερίδες:

800 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας κάπαρη

2 κουτ. σούπας μαγιονέζα

½ κουτ. σούπας μουστάρδα

1 κουτ. σούπας άνιθο ψιλοκομμένο

προσούτο Ευρυτανίας

χυμός από 1 πορτοκάλι

φιλέτα από 1 πορτοκάλι

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

ξίδι λευκό

n

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε προσεκτικά, για να μην λιώσουν οι πατάτες, όλα τα υλικά εκτός από το προσούτο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για 30’ στο ψυγείο.

Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τις φέτες από το προσούτο.


Τραγανή τάρτα με ελληνικά βότανα και καπνιστή γραβιέρα

Υλικά για τη βάση της τάρτας (φόρμα 30 εκ.)

200 γρ. αλεύρι μαλακό

100 γρ. βούτυρο σε κύβους

1 αβγό

10 γρ. αλάτι

20 ml. νερό.

Υλικά για τη γέμιση της τάρτας

500 ml γάλα φρέσκο

500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

1 αυγό

40 γρ. καπνιστή γραβιέρα τριμμένη

1 ματσάκι μυρώνια

1 ματσάκι καυκαλίθρες

φύλλα τσουκνίδας ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο

λίγα φυλλαράκια baby ρόκα για το γαρνίρισμα

n

Εκτέλεση για τη βάση της τάρτας

Αφήνουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου για 15΄ περίπου. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄να «ξεκουραστεί». Μετά, παίρνουμε το ζυμάρι και το φορμάρουμε στη φόρμα απλώνοντας με τα χέρια σε πάχος περίπου 0,50 εκ. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι και το ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35΄. Το αφαιρούμε από το φούρνο και το περνάμε από ένα γλάσο αυγού και το ξαναψήνουμε για άλλα 5΄. Ύστερα αφήνουμε τη βάση της τάρτας να κρυώσει.

Εκτέλεση για τη γέμιση

Ενσωματώνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα, το αβγό, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.

Ψιλοκόβουμε τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες και τα σοτάρουμε στο μάτι με όλα τα υπόλοιπα υλικά (τσουκνίδες, κρεμμύδια, σκόρδο, μαϊντανό) για περίπου 7-8΄ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα από το γάλα και γεμίζουμε την προψημένη ζύμη της τάρτας. Ψήνουμε στους 140 βαθμούς για 35’-40’.

Κόβουμε την τάρτα αφού κρυώσει και κατά προτίμηση τη γαρνίρουμε με τα φύλλα ρόκας, που έχουμε μαρινάρει σε βαλσάμικο ξύδι και ελαιόλαδο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.