Θεματα

Τα δικά σου αυγά θα είναι τα καλύτερα

Πολύτιμα μυστικά για να τα βάψεις τέλεια

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατακόκκινα ή και όχι, με φιοριτούρες και αυτοκολλητάκια ή χωρίς, μικρά ή μεγάλα, τα αυγά είναι ο απόλυτος σταρ του πασχαλινού τραπεζιού. Μπορεί παραδοσιακά να βάφονται κόκκινα σαν αίμα (για χάρη διάφορων συμβολισμών), αλλά τίποτα δεν σε εμποδίζει να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη και να στολίσεις με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το τραπέζι της Λαμπρής.

Τα σπασμένα στο βράσιμο αυγά, τα κακοβαμμένα ή αυτά που το χρώμα διαπερνά το τσόφλι τους είναι αναποδιές που τυχαίνουν σε όλους. Γι’ αυτό σου έχουμε τις καλύτερες συμβουλές για εγγυημένη επιτυχία και καθαρά δάχτυλα (κυρίως δε τραπεζομάντιλα).

Για να μην σπάσει ούτε ένα…

Τα βγάζουμε από το ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα βάψουμε (ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ), για να «πιάσουν» θερμοκρασία δωματίου.

Τα πλένουμε προσεκτικά ένα-ένα, με ένα μαλακό σφουγγαράκι (όχι με τη σκληρή πλευρά γιατί θα γρατσουνιστεί στο τσόφλι τους).

Τοποθετούμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσέχοντας να μην τα στριμώξουμε πολύ, και τα καλύπτουμε με νερό (το νερό πρέπει να ξεπερνάει τα αυγά μέχρι και 2 εκ.). Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ένα βαμβακερό πετσετάκι στον πάτο της κατσαρόλας, για να απορροφάει τους κραδασμούς. (extra tip: λίγο ξίδι μέσα στο νερό θα κάνει το τσόφλι ακόμα πιο σκληρό- επίσης λειτουργεί και ως αποστειρωτικό).

Βάζουμε την κατσαρόλα με τα αυγά σε δυνατή φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε μέχρι να βράσει το νερό. Με το που βράσει, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό (με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας) για 13-18 λεπτά.

Με ένα κουτάλι, βγάζουμε προσεχτικά τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

n

Δεν λερώνει, ομορφαίνει

Ακολουθούμε πιστά (με ευλάβεια όμως!) τις οδηγίες της συσκευασίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο παραμονής των αυγών στη βαφή.

Όταν τα βγάλουμε από τη βαφή, τα «κυλάμε» πάνω σε αρκετά φύλλα χαρτιού κουζίνας για να φύγει το παραπανίσιο χρώμα.

Τα μεταφέρουμε σε καθαρό χαρτί κουζίνας αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως.

Για να γυαλίζουν περισσότερο, όταν στεγνώσουν βουτάμε λίγο χαρτί σε ελαιόλαδο και τα αλείφουμε προσεκτικά. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρήσουν περισσότερο το χρώμα τους.

n

Κόκκινο σαν…παντζάρι!

Τα φυσικά υλικά μπορεί να μην χαρίζουν τόσο ζωηρό χρώμα, αλλά γενικά τα προτιμάμε γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τις χημικές ουσίες των τεχνητών βαφών. Διάλεξε χρώμα και φύγαμε!

Κόκκινο: Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο παντζάρι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Σουρώνουμε και βράζουμε τα αυγά στο χρωματισμένο νερό.

Κίτρινο-Πορτοκαλί: Βράζουμε τις φλούδες από 4 ξερά κρεμμύδια και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο νερό τα αυγά μαζί με μια πρέζα πάπρικα, για περίπου 30 λεπτά.

Πράσινο: Βράζουμε τα αυγά μαζί με ένα κιλό τσουκνίδα, μαϊντανό ή σπανάκι.

Μωβ: Για κάθε τέσσερα αυγά βράζουμε ¼ κόκκινο λάχανο. Στην κατσαρόλα ρίχνουμε και 1 κούπα ξίδι. Στο ίδιο νερό βράζουμε τα αυγά για περίπου 15 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για…6 ώρες.

n

Και μια τελευταία συμβουλή…

Αν πιάνουν και λίγο τα χέρια σου (αλλά και αν δεν πιάνουν), μην διστάσεις. Άρπαξε τα πινέλα και τους μαρκαδόρους και ζωγράφισε πάνω ό,τι θες εσύ (γραμμές, τρίλιζες, λαγουδάκια, κύκλους, βούλες κλπ.), δέσε γύρω τους κορδέλες, κόλλα χαλκομανίες, γράψε μηνύματα για τους καλεσμένους. Με άλλα λόγια, δες το σαν παιχνίδι και απόλαυσέ το. Έτσι, τα δικά σου αυγά θα είναι σίγουρα τα καλύτερα (εκτός από μοναδικά).