Θεματα

Μυρίζει θάλασσα στο καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ο εξαιρετικός αρχιτέκτονας Στέλιος Κόης του έδωσε άλλο αέρα

50591-153528.jpg
Μαρία Κοραχάη
ΤΕΥΧΟΣ 520
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92841-208310.jpg

Τα καφέ των μουσείων, το να πιεις δηλαδή έναν καπουτσίνο αφού ή προτού απολαύσεις τέχνη, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ο ανανεωμένος –από τον εξαιρετικό αρχιτέκτονα Στέλιο Κόη και την ομάδα του– χώρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι ένας πολύ ζωντανός χώρος στο κέντρο της πολύβουης Αθήνας με σήμα κατατεθέν το πανέμορφο γλυπτό-στέγαστρο, που αφήνει το φυσικό φως να περνάει ανεπιτήδευτα στο χώρο, δημιουργώντας διακριτικές φωτοσκιάσεις (φωτισμοί Ελευθερία Ντεκώ). Σε λιτές κυκλαδικές γραμμές, με μαρμάρινους πάγκους και εσωτερικό κήπο, τα φυτά φτάνουν μέχρι την οροφή του αιθρίου, κοιτάς και χορταίνεις. Το γιν και το γιαν δεν είχαν ποτέ καλύτερη ισορροπία.

Εκφράζοντας την ελληνική έκδοση του μπιστρό, οι γεύσεις είναι φυσικά κυκλαδίτικες. Τυριά από τα νησιά, κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, λαχταριστές ομελέτες και σάντουιτς με φρεσκοψημένα ψωμιά, όλα ολόφρεσκα και πεντανόστιμα. Δοκιμάσαμε αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι μαριναρισμένο με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, πορτοκάλι και μυρωδικά. Μαζί με ελληνική σαλάτα με καλαθάκι Λήμνου, μελωμένη ψητή κολοκύθα, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσαμικό και πετιμέζι. Ρώτα για τα πιάτα ημέρας, αλλά το πιάτο-«υπογραφή» του Cycladic Café είναι το φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα που σερβίρεται με πουρέ από λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι. Στα συν είιναι η λίστα κρασιών μικρών παραγωγών και η ποικιλία πολύ yummy γλυκών που τιμήσαμε δεόντως. Θα το επισκεπτόμαστε από δω και πέρα για καφέ, μεσημεριανό ή κυριακάτικο brunch. Λίγος κυκλαδίτικος αέρας στην Αθήνα είναι σχεδόν ψυχοθεραπεία.

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι, 210 7228321-3, Δευτ.- Τετ.-Παρ.-Σάβ. 10.00-17.00, Πέμ. 10.00-20.00, Κυρ. 11.00-17.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.