- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ταλιατέλες ραγού
“Ragôut” είναι οποιοδήποτε κρέας ή λαχανικό με σάλτσα που σιγοβράζει ώρες στην κατσαρόλα
Τι χρειαζόμαστε 800 γρ. μοσχαρίσιο κρέας ● 90 ml ελαιόλαδο ● 130 ml κρασί ● 550 ml ζωμό κρέατος ● 1 σκελίδα σκόρδο ● 2 καρότα ψιλοκομμένα ● 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ● 1-2 κλαριά σέλερι ● 1 κ.κ. πελτέ ντομάτας ● 1½ φλιτζ. ψιλοκομμένη ντομάτα ● 400 γρ. ταλιατέλες ● τριμμένη παρμεζάνα ● αλάτι ● πιπέρι
Πώς το φτιάχνουμε Με ένα κοφτερό μαχαίρι τεμαχίζουμε το κρέας σε πολύ-πολύ μικρά κομμάτια, ουσιαστικά κάνουμε ένα είδος κιμά με το χέρι. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αχνίζουμε. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά τους και μαλακώσουν ρίχνουμε το λάδι, προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα, τον «κιμά» και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας ελαφρά, μέχρι να πάρει το κρέας σκούρο χρώμα. Προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί (περίπου σε 20΄) χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ντομάτα, το σέλερι και τον πελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι του καφέ ζεστό νερό και τα αφήνουμε πάρουν μια βράση για 5΄ περίπου. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό και συνεχίζουμε σιγοβράζοντας, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, για περίπου 2½-3 ώρες. Λίγο πριν γίνει το ραγού, βράζουμε και στραγγίζουμε τις ταλιατέλες φροντίζοντας να κρατήσουμε 1-2 κ.σ. από το νερό που έβρασαν και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας. Ανακατεύουμε. Αφαιρούμε το σέλερι και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Μάθε ιστορία “Ragôut” είναι οποιοδήποτε κρέας ή λαχανικό με σάλτσα που σιγοβράζει ώρες στην κατσαρόλα. Σε κάποια κρίσιμη για τη γαστρονομία στιγμή, τα γαλλικά βραστά πέρασαν στην Ιταλία και έγιναν σάλτσα. Το ragu ή ragu alla bolognese ή απλώς bolognese είναι το παγκοσμίως γνωστό σπαγκέτι με σάλτσα κιμά. Η Μπολόνια θεωρείται πατρίδα της συνταγής, αλλά στην περιοχή σερβίρεται με ταλιατέλες ή λαζάνια και σχεδόν ποτέ με σπαγκέτι. Το δεύτερο πιο διάσημο ραγού είναι αυτό της Νάπολης.
Σκονάκι Στο τσιγάρισμα μπορούμε να προσθέσουμε 150 γρ. ψιλοκομμένη πανσέτα ή μπέικον. Η παρουσία της ντομάτας στη σάλτσα πρέπει να είναι «διακριτική» και όχι να κυριαρχεί. Αποφύγετε το κόψιμο του κρέατος στο μούλτι, εκτός αν είναι θέμα χρόνου.
5 ΤΙPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
1. Βράσε τα ζυμαρικά ακριβώς όσα λεπτά αναγράφει το πακέτο (ή 1΄ λιγότερο, αν τα περάσεις απ’ το τηγάνι).
2. Κράτα λίγο απ’ το νερό που βράσανε. Πρόσθεσέ το στη σάλτσα για να δέσει.
3. Στη διάρκεια του βρασμού πρόσθεσε μια κουταλιά λάδι, για να μη σου κολλήσουν ποτέ.
4. Δεν ξεπλένουμε ποτέ τα μακαρόνια που μόλις σουρώσαμε. Χάνουν τη σωστή θερμοκρασία, μαζί καιτη γεύση τους.
5. Αντικατάστησε τις κρέμες γάλακτος με μια κουταλιά βούτυρο και λίγο φρέσκο ή εβαπορέ γάλα. Έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα και τις μισές θερμίδες.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας jenniestav@yahoo.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.