Θεματα

Θα γίνει του μπακαλιάρου!

7 εστιατόρια μαγειρεύουν για την 25η Μαρτίου

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91741-184787.jpg

Είναι μια μέρα που οι περισσότεροι περιμένουμε πώς και τι. Γιατί είναι μια ωραιότατη αργία (που φέτος πέφτει Τετάρτη οπότε μάλλον δεν θα απομακρυνθείς από την πόλη) και γιατί μετά την Καθαρά Δευτέρα, είναι η πιο νόστιμη μέρα της Σαρακοστής. Για να κάτσεις εσύ και να ξαλμυρίσεις μπακαλιάρο λίγο δύσκολο το βλέπουμε. Κανένα πρόβλημα. Τα εστιατόρια της Αθήνας κάτι τέτοιες μέρες περιμένουνε για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους με συνταγές κλασικές, παραδοσιακές αλλά και πειραγμένες. Ρίξε μια ματιά στα εστιατόρια που θα σε σερβίρουν μετά την παρέλαση.

Θαλασσινός

n

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για τον πρωταγωνιστή της ημέρας. Εκτός από τον κλασικό τηγανιτό μπακαλιάρο με καταπληκτική και πικάντικη καρυδο-σκορδαλιά φτιάχνουν και παστό μπακαλιάρο μαγειρεμένο σε σάλτσα φρέσκια ντομάτας με σκόρδο και κουνουπίδι (καλαματιανή σπεσιαλιτέ!), μπακαλιάρο ταρτάρ με κόλιανδρο και εσπεριδοειδή (πιάτο που δοκιμάσαμε και βρήκαμε εξόχως εξωτικό και πεντανόστιμο) και μπακαλιάρο bianco στην κατσαρόλα με πατάτες, λάδι, κρεμμύδι και λεμόνι (κεφαλλονίτικη συνταγή). Τέλος, θα υπάρχουν όλα τα κλασικά κι αγαπημένα πιάτα του Θαλασσινού και ένα καινούργιο:κολοκύθα μαγειρεμένη με πατάτες και γαρίδες. Μέσα, ή καλύτερα έξω στην όμορφη αυλή με τις σόμπες που είναι απόλαυση ό,τι καιρό και αν κάνει! Ηρακλέους &Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518


Barabicu

n

Είναι γνωστό για τα ωραία πιάτα κρεατικών του, αλλά στις μεγάλες εθνικές εορτές καλεί τον...μάστορα της παράδοσης. Έτσι, η Μπέσσυ και η Τζίνα Τόγια (οι ιδιοκτήτριες) βάζουν τη διάσημη μαμά στην κουζίνα. Η Ρένα της Φτελιάς λοιπόν φοράει την ποδιά και ετοιμάζει τηγανητό μπακαλιάρο μερακλίδικο, τραγανό και λαχταριστό. Όσο για το ταίρι του, τη σκορδαλιά, έχει καταγωγή από την Κέρκυρα και είναι φτιαγμένη με την κλασική συνταγή του Ιονίου, αυτήν με τη βραστή πατάτα (όχι με ψωμί) που χτυπιέται στο γουδί από τα χεράκια της Ρένας μέχρι να γίνει αφρός! Μιαμ… 25ης Μαρτίου 28, Νέο Ψυχικό, 210 6743874


Ούζομπαρ

n

Οι ψαροφάγοι το τιμούν για τα φρέσκα ψαράκια του (δεν θα βρεις ούτε κατεψυγμένο λέπι), τα μεζεδάκια του τα μερακλίδικα, τις πολλές ετικέτες του (12-16) σε ούζο που κάνουν τις νοστιμιές ακόμα πιο ενδιαφέρουσες. Ανήμερα της εθνικής εορτής, μαθαίνουμε ότι εκτός από ψαράκι (μπαρμπούνια, κουτσομούρες κ. α.), ετοιμάζει και κάτι φοβερούς μπακαλιαρολουκουμάδες (!), φιλέτο μπακαλιάρου με κουρκούτι αρωματισμένο με σαφράν, αλλά και τσιπς μπακαλιάρου με αγιορείτικη σκορδαλιά με σαφράν. Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 216 7000761


Θάλασσα Αιγάλεω City

n

Σίγουρο στέκι για ψάρι όταν βρίσκεσαι στα δυτικά προάστια. Έχει χαλαρό χώρο, τίμιες τιμές και αν θες μπορείς να παραγγείλεις το ψαράκι που ορέγεσαι μια μέρα πριν, για να είναι πεντάφρεσκο. Την 25η Μαρτίου, υπόσχεται ότι θα γίνει του… μπακαλιάρου και δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε. Εκτός από το κανονικό του μενού ετοιμάζει και άλλα ωραία με συνοδεία μάλιστα ζωντανής μουσικής. Καλό είναι να κάνεις κράτηση. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185


Fish Food Bar

n

Είναι καινούργιο, είναι και fish και bar οπότε έχεις δύο σε ένα, και τιμάει την ημέρα με προτάσεις πιο φρέσκες και γκουρμέ. Τον τρομερό του μπακαλιάρο θα τον βρεις κρυμμένο μέσα σ’ ένα burger που ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Δοκίμασε και τα πεντανόστιμα fish and chips (που είναι και το best seller πιάτο του) ενώ λόγω ημέρας θα υπάρχει και ο κλασικός μπακαλιάρος μαζί με σπιτική σκορδαλιά. Κλείσε με ωραία κοκτέιλ, μαζί με το ευχάριστο socializing κλίμα του μαγαζιού θα σε κρατήσουν μέχρι αργά. Καψάλη 10, Κολωνάκι, 210 7222877


St. George Lycabettus

n

Αφού χαζέψεις την παρέλαση στο Σύνταγμα και κάνεις τη βόλτα σου στις βιτρίνες του κέντρου, ανηφόρισε για μπακαλιάρο στο μπαλκόνι με την ασυναγώνιστη θέα. Στο La Suite Lounge το μάτι σου θα χορτάσει την πόλη φτάνοντας μέχρι και τα νησιά του Σαρωνικού, ενώ εσύ θα απολαμβάνεις το μενού που ετοιμάστηκε αποκλειστικά για σήμερα: πράσινα σαλατικά με καρύδια και ρόδι, παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά και χαλβά-έκπληξη! Όλα με €15/ άτομο. Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416191


The Parliament

n

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza έχουν εμπλουτίσει το δελεαστικό μεσογειακό μπουφέ τους με πολλές νηστίσιμες λιχουδιές. Παρόλο που δεν περιλαμβάνουν μπακαλιάρο σκορδαλιά, αξίζουν οπωσδήποτε μια –τουλάχιστον- δοκιμή. Το σαρακοστιανό μενού είναι κάτι περισσότερο από πλούσιο και περιλαμβάνει από δροσερές σαλάτες, υπέροχη ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, γαρίδες και άλλα πολλά ενδιαφέροντα και δημιουργικά μέχρι γλυκά στα οποία απλά είναι αδύνατον να αντισταθείς (τα επιμελείται ο φοβερός ζαχαροπλάστης Διονύσης Αλέρτας). Όλα αυτά τα ωραία, τα βρίσκεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστίσιμης περιόδου με €24/άτομο. Αν ανήκεις σε αυτούς που νηστεύουν, συστήνεται ανεπιφύλακτα. Πλατεία Συντάγματος, 210 3352400

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.