- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Κρύα σούπα με αγγούρι και άνηθο
Τι ψωνίζουμε 4-5 μικρά αγγούρια ● 1 πράσο ● 4-6 φρέσκα κρεμμύδια

Τι ψωνίζουμε 4-5 μικρά αγγούρια ● 1 πράσο ● 4-6 φρέσκα κρεμμύδια ● 2-3 κουταλιές φρέσκο άνηθο ● 2 ½ φλιτζάνια του καφέ ζωμό από κοτόπουλο ● ½ φλιτζάνι του καφέ κρέμα γάλακτος ● 2-4 σταγόνες ταμπάσκο ● 1 κ.κ. ελαιόλαδο ● αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
Πώς τη φτιάχνουμε Ψιλοκόβουμε σε ροδέλες το πράσο και τα κρεμμύδια, κόβουμε σε μικρά κυβάκια το αγγούρι (αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλα τα ξεσπορίζουμε) και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το πράσο μαζί με το λάδι και το μαραίνουμε ελαφρά – προσέξτε να μην καεί γιατί θα έχει βαριά γεύση. Μόλις το πράσο ξανθύνει ρίχνουμε τα κομματιασμένα αγγούρια, τα κρεμμύδια και το ζωμό. Τα αφήνουμε να βράσουν λίγο μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν, ρίχνουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με τον άνηθο, το πιπέρι, το αλάτι και το ταμπάσκο. Αλέθουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ζεσταίνουμε ελαφρά και ανακατεύουμε καλά – προσοχή, να μη βράσει. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει 3-4 ώρες και σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο άνηθο ή λίγο τριμμένο πάγο στην κορυφή.
Μάθε ιστορία Τα δροσερά αγγούρια, σύμφωνα με τους ιστορικούς, πρωτοεμφανίστηκαν πριν 3.000 χρόνια στα Ιμαλάια, στην περιοχή της σημερινής Ινδίας. Από εκεί έφτασαν στην αρχαία Αίγυπτο, όπου εκτιμήθηκαν δεόντως, και στη συνέχεια πέρασαν στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Είχαν ιδιαίτερη θέση στα τραπέζια των Ρωμαίων, που ανακάλυψαν τρόπους ώστε να τα καλλιεργούν όλο το χρόνο. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αυτοκράτορας Τιβέριος απαιτούσε σε κάθε δείπνο να του σερβίρουν δροσερά αγγουράκια. Στα μέσα του 9ου αιώνα άρχισαν να καλλιεργούνται στη Γαλλία, πηγές αναφέρουν ότι ο Καρλομάγνος είχε αγγούρια στους κήπους του, αλλά και ότι ο Λουδοβίκος ο 14ος δροσιζόταν με τα αγγουράκια που καλλιεργούσε στους κήπους των Βερσαλλιών ο κηπουρός του. Κάποιος από τους Ισπανούς του Χριστόφορου Κολόμβου μετέφερε τα αγγούρια στο «νέο κόσμο». Το 1535 ο Γάλλος εξερευνητής J. Cartier καταγράφει την ύπαρξη «τεράστιων αγγουριών» στη σημερινή περιοχή του Μόντρεαλ.
Go Healthy tip Αντικαταστήστε την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι – και μάλιστα κατσικίσιο, αν σας αρέσει η γεύση. Φτιάξτε ζωμό από κρεατικά μόνοι σας. Βράστε κοτόπουλο ή άλλο κρέας και φυλάξτε το ζωμό σε μικρές πλαστικές συσκευασίες στην κατάψυξη.
Go Green tip Ένα γλαστράκι με άνηθο στο παράθυρο της κουζίνας είναι προτιμότερο από ένα ματσάκι που μαραίνεται μέσα σε λίγες μέρες...
Σκονάκι Διαλέξτε αγγούρια με λαμπερό πράσινο χρώμα, χωρίς λευκές κηλίδες, σημάδια στην επιφάνεια και μαραμένες άκρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Χειροποίητα πασχαλινά κουλουράκια, αξεπέραστο τσουρέκι, αλλά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο
Βόλτα σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικό και Ακρόπολη
Ένας χώρος που ξέρει πώς να σε κάνει να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.