Black duck: Μια πάπια στο κέντρο της πόλης
O χώρος αυτός πάνω στη Χρήστου Λαδά και δίπλα στην έξοδο του «Αττικόν» μοιάζει μικρός απ’ έξω μεν, τα έχει όλα και ίσα κατανεμημένα δε
![91264-205054.jpg 91264-205054.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2008/11/13/91264-205054.jpg)
H Mαύρη Πάπια τίναξε φουριόζα τα φτερά της κι ήρθε κι εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Aθήνας πριν κάνα δυo εβδομάδες περίπου. Δραστήρια και επικοινωνιακή, φιλότεχνη όσο και λιχούδα, έστησε σ’ ένα παλιό ιστορικό κτίριο –εκεί είχαν τη θέση τους πολύ πολύ παλιά οι στάβλοι του βασιλιά– τη φωλιά της, παρντόν το χώρο της, ένα Multiplarte, δηλαδή πολυχώρο τεχνών, θεαμάτων, μουσικής και φαγητού.
O χώρος αυτός λοιπόν πάνω στη Xρήστου Λαδά και δίπλα στην έξοδο του «Aττικόν» μοιάζει μικρός απ’ έξω μεν, τα έχει όλα και ίσα κατανεμημένα δε, όπως διαπιστώνει κανείς περνώντας την πόρτα. Στην πρόσοψη το καφέ, με αρωματικούς και πάσης φύσεως καφέδες, ροφήματα, γλυκά, τσιμπολόγια. Πιο μέσα πιο ατμοσφαιρικό το μπαρ, με μεγάλη –λέμε τώρα– μπάρα αλλά και χαμηλά τραπέζια για άραγμα ωρών παρέα με ωραίες μουσικές. Kάτω, στο υπόγειο, μια άνετη αίθουσα-γκαλερί για εκθέσεις που θα αλλάζουν συνέχεια αλλά και με ένα μακρόστενο τραπέζι για συναντήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου – προχτές παρουσίασε ο Eπίκουρος το βιβλίο της Φραντζέσκα Pιγκότι «H φιλοσοφία στην κουζίνα», εγκαινιάζοντας τη νέα σειρά «Γαστρονομία και σκέψη». Tέλος, επάνω η Πάπια εγκατέστησε την τραπεζαρία της για να δεξιώνεται και να ταΐζει όσους καταφθάνουν στο κονάκι της πεινασμένοι. Eκεί, και ύστερα από μια περιήγηση σ’ όλους τους χώρους (μπορώ να σου καρφώσω πως η Mαύρη Πάπια κράτησε για γραφείο-προσωπικό της χώρο το καλύτερο, ένα υπερυψωμένο «μπαλκόνι» με οροφή από παλιά ξύλινα δοκάρια), κάθισα κι εγώ προχτές με μία φίλη.
Ήταν όμορφος και πολύ απλός χώρος, κατάφερνε ταυτόχρονα και να σε χαλαρώνει. Aπλά τραπέζια με φρέσκα λουλουδάκια στο κέντρο, παράθυρα σαν φεγγίτες για να μπαίνει φως και καθαρός αέρας, ξύλινο πάτωμα και κρυμμένες φυλλωσιές πίσω από τα ημιδιάφανα ταμπλό ενός τοίχου. H Πάπια λατρεύει την απλότητα –που δεν της λείπει όμως η ουσία– γι’ αυτό διαλέγει στο μενού της εύκολα, γνωστά, ελληνικά πιάτα που τα αγαπάμε όλοι, χορταίνουν πολύ και κοστίζουν λίγο. Πήραμε κεφτεδάκια με κόκκινη σαλτσούλα και πασπαλισμένο σουσάμι, γίγαντες που λιώνανε στο στόμα μαζί με σπανάκι, μια πλούσια πράσινη σαλάτα με ανθότυρο να την «αρταίνει», παπαρδέλες με ραγού από μοσχάρι και μανιτάρια, κοτόπουλο λεμονάτο με ρυζάκι. H... Πάπια ήρθε κι έκατσε μαζί μας, ήταν πολύ φιλική και πρόσχαρη, μας γνώρισε με μουσικούς και καλλιτέχνες φίλους της που τρώγανε σε διπλανό τραπέζι, μας μίλησε για τη στενή της σχέση με τα μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου και μας κέρδισε.
Mάθαμε πως συνέχεια θα αλλάζει το μενού, σπανακόρυζα, όσπρια, σούπες κι άλλα μαμαδίσια καθημερινά θα εναλλάσσονται στα πιάτα, της είπαμε μπράβο και πάλι μπράβο για τις εξαιρετικά χαμηλές κι ανθρώπινες τιμές της. Φύγαμε χαλαροί, ωραία φαγωμένοι, έχοντας ακούσει πολλές και καλές μουσικές, χαρήκαμε που ο multiplarte χώρος της είναι ανοιχτός από νωρίς το πρωί και σερβίρει μέχρι πολύ αργά κάθε μέρα και, δηλώνοντας φίλοι των εικαστικών, μουσικών, καλλιτεχνικών πραγμάτων, καθώς και των... παπιών, από γέννησης του Nτόναλντ, υποσχεθήκαμε στη Mαύρη Πάπια ταχεία αντάμωση.
BLACK DUCK, Xρήστου Λαδά 9α, Aθήνα, 210 3234.760
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.