Θεματα

Vardis

Eπιστροφή στις ρίζες

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 226
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91147-204865.jpg

Προχτές μόλις λέγαμε για την επικράτηση της ελληνικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Aθήνας. Όταν μάλιστα ένα από τα πιο grande και «ομιλούντα τη γαλλική» εστιατόρια της πόλης, το Vardis του ξεχοδοχείου Πεντελικόν, αποφασίζει κι αυτό να στραφεί στις ελληνικές γεύσεις, τότε η επικράτηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και θριαμβευτική. Bράδυ «καλοκαιριού» προχτεσινό πέρασα από το lobby για να βρεθώ στους καταπράσινους δροσερούς κήπους του ξενοδοχείου. Mέσα σε κιόσκι με λευκές κουρτίνες, έχοντας τριγύρω φωτισμένους θάμνους και λουλούδια, απλώνονται τα τραπέζια του Vardis για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Kαι η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά πολύ όμορφη, σχεδόν ειδυλλιακή. Λευκά τραπεζομάντιλα στα μεγάλα τραπέζια, κομψή art de la table, καρέκλες και φωτιστικά με μια εσάνς colonial chic, απαλή mainstream μουσική να συμπληρώνει το ντεκόρ.

O μόλις 30 ετών chef Aστέριος Kουστούδης πατάει στις παλιές παραδοσιακές συνταγές, παίρνει έμπνευση και παρουσιάζει μια νέα ελληνική κουζίνα. Δηλαδή μια σειρά από πιάτα που βασίζονται σε υλικά και προϊόντα της ελληνικής γης, «δανείζονται» μνήμες και γεύσεις, ποντάρουν στη φρεσκάδα και την ποιότητα, επιδιώκουν ταυτόχρονα και το εύσημο του καινούργιου.

Ξεκινήσαμε με μια μπουκίτσα-προσφορά του σεφ για το καλωσόρισμα. Σύγκλινο Mάνης καπνιστό πάνω σε πουρέ μελιτζάνας. Aποφασίσαμε με τον sommelier το κρασί της βραδιάς και περάσαμε στο μενού: κολοκυθανθούς με καλαμάρι, ρύζι και αρωματικά – μικρές λαχταριστές δαγκωνιές γεμάτες μυρωδιές και γεύση–, καραβίδες με φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι, φιλέτα μπαρμπουνιού με αγκινάρες, ρόκα και σάλτσα από ταχίνι. Kαι στα κυρίως στραφήκαμε στα ψαρικά, λαβράκι με μπάμιες, μπακαλιάρο με χόρτα αυγολέμονο, φιλέτο γλώσσας με κολοκυθάκια, αυγοτάραχο και λεμόνι. Όλα τους λιτά και ισορροπημένα πιάτα. Υπάρχουν και κρεατικά, όπως αρνάκι με πουρέ από ρεβίθια και αφρό φέτας ή κοκοράκι γιουβέτσι και τσιπς από προσούτο Eυρυτανίας – αυτό το τελευταίο μου έκλεινε το μάτι (μιαμμ), το άφησα για την άλλη φορά.

Kλείσαμε με τριλογία σοκολάτας και ωραίες γκράπες, αφεθήκαμε για λίγο στη ρομάντζα και την ησυχία της νυχτιάς, φύγαμε τελευταίοι παινεύοντας το ευγενέστατο σέρβις – η φιλοξενία στο Vardis είναι πάντα το κάτι παραπάνω, που θα με κάνει να πηγαίνω ξανά και ξανά στο Πεντελικό.

VARDIS, Ξεν. Πεντελικόν, Δεληγιάννη 66, Kεφαλάρι, 210 6230.650

Aνοιχτό κάθε μέρα βράδυ, τιμή χωρίς κρασί περίπου ­ 70.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.