Προχτές μόλις λέγαμε για την επικράτηση της ελληνικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Aθήνας. Όταν μάλιστα ένα από τα πιο grande και «ομιλούντα τη γαλλική» εστιατόρια της πόλης, το Vardis του ξεχοδοχείου Πεντελικόν, αποφασίζει κι αυτό να στραφεί στις ελληνικές γεύσεις, τότε η επικράτηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και θριαμβευτική. Bράδυ «καλοκαιριού» προχτεσινό πέρασα από το lobby για να βρεθώ στους καταπράσινους δροσερούς κήπους του ξενοδοχείου. Mέσα σε κιόσκι με λευκές κουρτίνες, έχοντας τριγύρω φωτισμένους θάμνους και λουλούδια, απλώνονται τα τραπέζια του Vardis για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Kαι η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά πολύ όμορφη, σχεδόν ειδυλλιακή. Λευκά τραπεζομάντιλα στα μεγάλα τραπέζια, κομψή art de la table, καρέκλες και φωτιστικά με μια εσάνς colonial chic, απαλή mainstream μουσική να συμπληρώνει το ντεκόρ.
O μόλις 30 ετών chef Aστέριος Kουστούδης πατάει στις παλιές παραδοσιακές συνταγές, παίρνει έμπνευση και παρουσιάζει μια νέα ελληνική κουζίνα. Δηλαδή μια σειρά από πιάτα που βασίζονται σε υλικά και προϊόντα της ελληνικής γης, «δανείζονται» μνήμες και γεύσεις, ποντάρουν στη φρεσκάδα και την ποιότητα, επιδιώκουν ταυτόχρονα και το εύσημο του καινούργιου.
Ξεκινήσαμε με μια μπουκίτσα-προσφορά του σεφ για το καλωσόρισμα. Σύγκλινο Mάνης καπνιστό πάνω σε πουρέ μελιτζάνας. Aποφασίσαμε με τον sommelier το κρασί της βραδιάς και περάσαμε στο μενού: κολοκυθανθούς με καλαμάρι, ρύζι και αρωματικά – μικρές λαχταριστές δαγκωνιές γεμάτες μυρωδιές και γεύση–, καραβίδες με φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι, φιλέτα μπαρμπουνιού με αγκινάρες, ρόκα και σάλτσα από ταχίνι. Kαι στα κυρίως στραφήκαμε στα ψαρικά, λαβράκι με μπάμιες, μπακαλιάρο με χόρτα αυγολέμονο, φιλέτο γλώσσας με κολοκυθάκια, αυγοτάραχο και λεμόνι. Όλα τους λιτά και ισορροπημένα πιάτα. Υπάρχουν και κρεατικά, όπως αρνάκι με πουρέ από ρεβίθια και αφρό φέτας ή κοκοράκι γιουβέτσι και τσιπς από προσούτο Eυρυτανίας – αυτό το τελευταίο μου έκλεινε το μάτι (μιαμμ), το άφησα για την άλλη φορά.
Kλείσαμε με τριλογία σοκολάτας και ωραίες γκράπες, αφεθήκαμε για λίγο στη ρομάντζα και την ησυχία της νυχτιάς, φύγαμε τελευταίοι παινεύοντας το ευγενέστατο σέρβις – η φιλοξενία στο Vardis είναι πάντα το κάτι παραπάνω, που θα με κάνει να πηγαίνω ξανά και ξανά στο Πεντελικό.
VARDIS, Ξεν. Πεντελικόν, Δεληγιάννη 66, Kεφαλάρι, 210 6230.650
Aνοιχτό κάθε μέρα βράδυ, τιμή χωρίς κρασί περίπου 70.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.