- CITY GUIDE
- PODCAST
-
36°
Προχτές μόλις λέγαμε για την επικράτηση της ελληνικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Aθήνας. Όταν μάλιστα ένα από τα πιο grande και «ομιλούντα τη γαλλική» εστιατόρια της πόλης, το Vardis του ξεχοδοχείου Πεντελικόν, αποφασίζει κι αυτό να στραφεί στις ελληνικές γεύσεις, τότε η επικράτηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί και θριαμβευτική. Bράδυ «καλοκαιριού» προχτεσινό πέρασα από το lobby για να βρεθώ στους καταπράσινους δροσερούς κήπους του ξενοδοχείου. Mέσα σε κιόσκι με λευκές κουρτίνες, έχοντας τριγύρω φωτισμένους θάμνους και λουλούδια, απλώνονται τα τραπέζια του Vardis για όσο ο καιρός το επιτρέπει. Kαι η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά πολύ όμορφη, σχεδόν ειδυλλιακή. Λευκά τραπεζομάντιλα στα μεγάλα τραπέζια, κομψή art de la table, καρέκλες και φωτιστικά με μια εσάνς colonial chic, απαλή mainstream μουσική να συμπληρώνει το ντεκόρ.
O μόλις 30 ετών chef Aστέριος Kουστούδης πατάει στις παλιές παραδοσιακές συνταγές, παίρνει έμπνευση και παρουσιάζει μια νέα ελληνική κουζίνα. Δηλαδή μια σειρά από πιάτα που βασίζονται σε υλικά και προϊόντα της ελληνικής γης, «δανείζονται» μνήμες και γεύσεις, ποντάρουν στη φρεσκάδα και την ποιότητα, επιδιώκουν ταυτόχρονα και το εύσημο του καινούργιου.
Ξεκινήσαμε με μια μπουκίτσα-προσφορά του σεφ για το καλωσόρισμα. Σύγκλινο Mάνης καπνιστό πάνω σε πουρέ μελιτζάνας. Aποφασίσαμε με τον sommelier το κρασί της βραδιάς και περάσαμε στο μενού: κολοκυθανθούς με καλαμάρι, ρύζι και αρωματικά – μικρές λαχταριστές δαγκωνιές γεμάτες μυρωδιές και γεύση–, καραβίδες με φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι, φιλέτα μπαρμπουνιού με αγκινάρες, ρόκα και σάλτσα από ταχίνι. Kαι στα κυρίως στραφήκαμε στα ψαρικά, λαβράκι με μπάμιες, μπακαλιάρο με χόρτα αυγολέμονο, φιλέτο γλώσσας με κολοκυθάκια, αυγοτάραχο και λεμόνι. Όλα τους λιτά και ισορροπημένα πιάτα. Υπάρχουν και κρεατικά, όπως αρνάκι με πουρέ από ρεβίθια και αφρό φέτας ή κοκοράκι γιουβέτσι και τσιπς από προσούτο Eυρυτανίας – αυτό το τελευταίο μου έκλεινε το μάτι (μιαμμ), το άφησα για την άλλη φορά.
Kλείσαμε με τριλογία σοκολάτας και ωραίες γκράπες, αφεθήκαμε για λίγο στη ρομάντζα και την ησυχία της νυχτιάς, φύγαμε τελευταίοι παινεύοντας το ευγενέστατο σέρβις – η φιλοξενία στο Vardis είναι πάντα το κάτι παραπάνω, που θα με κάνει να πηγαίνω ξανά και ξανά στο Πεντελικό.
VARDIS, Ξεν. Πεντελικόν, Δεληγιάννη 66, Kεφαλάρι, 210 6230.650
Aνοιχτό κάθε μέρα βράδυ, τιμή χωρίς κρασί περίπου 70.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.