Θεματα

Η… ιππότης του κρασιού είναι Ελληνίδα

Σπουδαία διάκριση για την οινολόγο Μαρία Τζίτζη

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
90948-183303.jpg

Η Μαρία Τζίτζη είναι χημικός με ειδίκευση στην οινολογία και τη χημεία περιβάλλοντος, έχει δικό της εργαστήριο και παρέχει συμβουλές σε οινοποιητικές μονάδες, είναι καθηγήτρια οινολογίας και συνεργάζεται με τη σχολή Le Monde ως υπεύθυνη σε θέματα οίνου. Μέλος εδώ και πολλά χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, αλλά και της Διεθνούς Ένωσης Οινολόγων. Ειδική γευσιγνώστρια, με πάνω από 45 συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιού σε ολόκληρο τον κόσμο είτε ως κριτής είτε ως μέλος της επιτροπής είτε ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου, αρθρογραφεί κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ίντερνετ, αλλά δεν σταματάει εδώ.

Έχει γράψει το επαγγελματικό βιβλίο «Στοιχεία οινολογίας - Η τέχνη του οινοχόου» αλλά η πένα της ρέει ασταμάτητα και έχει συγγράψει και δύο μυθιστορήματα τα «Σκοτεινό κελλάρι» και «Σαν κρασί» τα οποία έχουν βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (3ο και 2ο βραβείο αντίστοιχα), ενώ το «Σκοτεινό κελλάρι» έχει τιμηθεί και με το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία του στο διεθνή διαγωνισμό Βιβλίων γαστρονομίας Gourmand Awards. Μόλις πριν λίγες μέρες η Μαρία, μια νέα γοητευτική γυναίκα που θες για ώρες να μιλάς μαζί της (και όχι μόνο για κρασί), κατέκτησε, αυτή, μια Ελληνίδα και μάλιστα γυναίκα, μια πολύ σημαντική διάκριση από την Ένωση Γάλλων Οινολόγων. Πρόκειται για το «Chevalier dans l’ordre du Merite Agricole», με δυο λόγια χρίστηκε ιππότης της… αγροτιάς, μια βράβευση που λίγοι και πολύ σημαντικοί κατακτούν στον κόσμο, μια αναγνώριση για το ήθος, την προσφορά και την αγαστή συνεργασία με τους Γάλλους σε θέματα οίνου. Πάντα τέτοια, και εις ανώτερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.