- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα ελληνικά εστιατόρια της Αμερικής
A place at the Table, μια έκθεση αφηγείται όλη την ιστορία
Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να συγκεντρωθούν οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφίες και τα αντικείμενα της έκθεσης «A place at the table», στο Greek-American Historical Museum of Washington State. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τους Greeks in Washington σε συνεργασία με το Seattle' s Museum of History& Industry, αφηγείται την ιστορία περισσότερων από 200 ελληνικών εστιατορίων στο Σιάτλ, στην Ουάσινγκτον και ακόμα 100 εστιατορίων στις υπόλοιπες πολιτείες.
Χιλιάδες Έλληνες έφυγαν για την Αμερική με το κύμα μετανάστευσης που έφερε ο 20ος αιώνας. Τόσο μαζική ήταν η φυγή, που ακόμα και σήμερα όλοι έχουμε και από έναν ή μία θείο/α σε κάποια πολιτεία της Αμερικής. Και αν η γη της επαγγελίας δεν ήταν αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν, οι Έλληνες της εποχής, έκαναν αυτό που ήξεραν από τα σπίτια τους: μπήκαν στην κουζίνα και έστρωσαν τα τραπέζια στη μεγάλη σάλα.
Αυτή την ιστορία περιγράφει η έκθεση «A place at the table», που συν τοις άλλοις έχει και μια ενδιαφέρουσα κοινωνικοπολιτική χροιά. Στην ουσία πρόκειται για μια χρονολογική καταγραφή του πώς οι Έλληνες μετανάστες κατάφεραν να κερδίσουν μια ισχυρή θέση στην αμερικάνικη ζωή, αποτινάσσοντας από πάνω τους τη ρετσινιά του μετανάστη και μετατρέποντας τα ρατσιστικά στερεότυπα σε ethnic κουλτούρα.
Η έκθεση ξεκινάει από την πόρτα ενός τυπικού αμερικάνικου cafe, που σερβίρει τυπικό αμερικάνικο φαγητό. Ο επισκέπτης βλέπει μια ρέπλικα από τον πάγκο εστιατορίου και μια μεγάλη ποικιλία από σχετικά αντικείμενα στα από πίσω ράφια. Στη συνέχεια περνάει στον κυρίως χώρο του «εστιατορίου», όπου εκτίθενται περισσότερες από 100 φωτογραφίες -όλες τραβηγμένες κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα-, συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο με τους Έλληνες εστιάτορες να αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, τραπέζια, κατάλογοι, πολύτιμα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή ενός εστιατορίου. Στο μεταξύ, ακούει -τι άλλο;- ελληνική μουσική.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2015. Για περισσότερες πληροφορίες: greeksinwashington.org
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.