- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πράσινος Λόφος
Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο
Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο που έχει αναλάβει από φέτος η Μυρσίνη Λαμπράκη. Είναι στην Αργυρούπολη, μέσα στα πεύκα, άρα πράγματι πράσινος, μια κοντινή «εξοχή» που την ξέρουν ντόπιοι και μη. Κάθομαι έξω, μαθαίνω ότι θα το ρυθμίσουν και για το χειμώνα το «μέσα - έξω - κάπνισμα». Συναντώ Μυρσίνη κομψή μέσα στη μαγειρική στολή της και δυναμική όπως πάντα. Με βάζει αμέσως στο κλίμα: «Τέρμα οι… κροκόδειλοι και οι αφροί κολοκύθας, ο κόσμος σκοτώνει για να φάει ένα σωστό στιφάδο, ένα φαΐ σπιτίσιο». Στον κατάλογο κάνω «γκλουπ» διαβάζοντας πολλές μικρές αμαρτίες ελληνικής κουζίνας μαζί με επιρροές από την Ανατολή μέχρι και τα βάθη της. Όπως το εξαιρετικό πιάτο από το Ισπαχάν, με πικάντικους κεφτέδες που «πατάνε» πάνω σε γλυκές φέτες ξινόμηλου. Συνεχίζουμε πιο αμαρτωλά με κεφτεδάκια Καρς πεντανόστιμα, που έρχονται πάνω σε πουρέ σκόρδου – συστήνω ανεπιφύλακτα. Αδειάζουμε με απανωτές πιρουνιές μια πρωτότυπη σαλάτα βλίτων με ντοματούλες κονφί και καραμελωμένα κρεμμύδια, το ίδιο πιάτο το χειμώνα θα γίνεται με σταμναγκάθι. Προχωράμε ακάθεκτοι σε τυρί ταλαγάνι σαγανάκι με μαρμελάδα μοσχολέμονου. Περνάμε σε αχνιστό γαμοπίλαφο με αρνί και κοτόπουλο, το φτιάχνει με τα χεράκια της η Κρητικιά Μυρσίνη (που επιμελείται όλο το μενού, αλλά η ίδια μαγειρεύει τις Πέμπτες), και το φτιάχνει καλά. Συμπληρώνουμε με κοκκινιστό τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας – μούρλια. Ζητάμε έλεος, γιατί η Μυρσίνη όπως κάθε νοικοκυρά θέλει να μας τρατάρει και καγιανά με σύγκλινο Μάνης, και χταπόδι στη λαδόκολα γκιούλμπασι, και αρνί από τον Ψηλορείτη οφτό, και γουρουνοπούλα Καλαμάτας, και κεμπάπ γιαουρτλού, και σελινάτο χοιρινό, και τελειωμό δεν έχει… Πίνουμε χύμα κρασάκι και περνάμε στα γλυκά. Όλα σπιτικά, με αύρα μαμάς. Καρυδόπιτα με πλούσια κρέμα από πάνω –«υπάρχουν παρέες που κατεβάζουν ένα ταψί ολόκληρο» λέει περήφανα η Μυρσίνη–, σοκολατόπιτα, πορτοκαλοσιμιγδαλένιος χαλβάς με επικάλυψη σοκολάτας, κιουνεφέ και άλλα πολλά. Στον Λόφο θα ξαναπάω γιατί έχω αφήσει πολλά που μου γυάλισαν αδοκίμαστα, γιατί η Μυρσίνη φέτος είναι σε μεγάλες ρέντες –έφευγε την άλλη μέρα για Σεούλ, όπου στήνει τριώροφο ελληνικό εστιατόριο ονόματι Greek Joy–, γιατί ο χώρος είναι απλός, αγαπά τις μεγάλες παρέες και τα παιδάκια ενώ επιτρέπει και τα σκυλάκια, γιατί οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από καλές (περίπου 20 ευρώ το άτομο), γιατί γνώρισα και το συμπαθέστατο Κώστα-ιδιοκτήτη που μου υποσχέθηκε πως θα την αλλάξει τη μουσική – αδύνατον να τρως κεμπάπια συνοδεία Χούλιο Ιγκλέσιας απ’ τα 80s. Ανοιχτά όλη τη βδομάδα μεσημέρι-βράδυ.
Πράσινος Λόφος, Λόφος Τρουμπάρι, Αργυρούπολη (από Λ. Αλίμου 89), 210 9913.811
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.