Θεματα

Πράσινος Λόφος

Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 318
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9033-20698.jpg

Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο που έχει αναλάβει από φέτος η Μυρσίνη Λαμπράκη. Είναι στην Αργυρούπολη, μέσα στα πεύκα, άρα πράγματι πράσινος, μια κοντινή «εξοχή» που την ξέρουν ντόπιοι και μη. Κάθομαι έξω, μαθαίνω ότι θα το ρυθμίσουν και για το χειμώνα το «μέσα - έξω - κάπνισμα». Συναντώ Μυρσίνη κομψή μέσα στη μαγειρική στολή της και δυναμική όπως πάντα. Με βάζει αμέσως στο κλίμα: «Τέρμα οι… κροκόδειλοι και οι αφροί κολοκύθας, ο κόσμος σκοτώνει για να φάει ένα σωστό στιφάδο, ένα φαΐ σπιτίσιο». Στον κατάλογο κάνω «γκλουπ» διαβάζοντας πολλές μικρές αμαρτίες ελληνικής κουζίνας μαζί με επιρροές από την Ανατολή μέχρι και τα βάθη της. Όπως το εξαιρετικό πιάτο από το Ισπαχάν, με πικάντικους κεφτέδες που «πατάνε» πάνω σε γλυκές φέτες ξινόμηλου. Συνεχίζουμε πιο αμαρτωλά με κεφτεδάκια Καρς πεντανόστιμα, που έρχονται πάνω σε πουρέ σκόρδου – συστήνω ανεπιφύλακτα. Αδειάζουμε με απανωτές πιρουνιές μια πρωτότυπη σαλάτα βλίτων με ντοματούλες κονφί και καραμελωμένα κρεμμύδια, το ίδιο πιάτο το χειμώνα θα γίνεται με σταμναγκάθι. Προχωράμε ακάθεκτοι σε τυρί ταλαγάνι σαγανάκι με μαρμελάδα μοσχολέμονου. Περνάμε σε αχνιστό γαμοπίλαφο με αρνί και κοτόπουλο, το φτιάχνει με τα χεράκια της η Κρητικιά Μυρσίνη (που επιμελείται όλο το μενού, αλλά η ίδια μαγειρεύει τις Πέμπτες), και το φτιάχνει καλά. Συμπληρώνουμε με κοκκινιστό τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας – μούρλια. Ζητάμε έλεος, γιατί η Μυρσίνη όπως κάθε νοικοκυρά θέλει να μας τρατάρει και καγιανά με σύγκλινο Μάνης, και χταπόδι στη λαδόκολα γκιούλμπασι, και αρνί από τον Ψηλορείτη οφτό, και γουρουνοπούλα Καλαμάτας, και κεμπάπ γιαουρτλού, και σελινάτο χοιρινό, και τελειωμό δεν έχει… Πίνουμε χύμα κρασάκι και περνάμε στα γλυκά. Όλα σπιτικά, με αύρα μαμάς. Καρυδόπιτα με πλούσια κρέμα από πάνω –«υπάρχουν παρέες που κατεβάζουν ένα ταψί ολόκληρο» λέει περήφανα η Μυρσίνη–, σοκολατόπιτα, πορτοκαλοσιμιγδαλένιος χαλβάς με επικάλυψη σοκολάτας, κιουνεφέ και άλλα πολλά. Στον Λόφο θα ξαναπάω γιατί έχω αφήσει πολλά που μου γυάλισαν αδοκίμαστα, γιατί η Μυρσίνη φέτος είναι σε μεγάλες ρέντες –έφευγε την άλλη μέρα για Σεούλ, όπου στήνει τριώροφο ελληνικό εστιατόριο ονόματι Greek Joy–, γιατί ο χώρος είναι απλός, αγαπά τις μεγάλες παρέες και τα παιδάκια ενώ επιτρέπει και τα σκυλάκια, γιατί οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από καλές (περίπου 20 ευρώ το άτομο), γιατί γνώρισα και το συμπαθέστατο Κώστα-ιδιοκτήτη που μου υποσχέθηκε πως θα την αλλάξει τη μουσική – αδύνατον να τρως κεμπάπια συνοδεία Χούλιο Ιγκλέσιας απ’ τα 80s. Ανοιχτά όλη τη βδομάδα μεσημέρι-βράδυ.

Πράσινος Λόφος, Λόφος Τρουμπάρι, Αργυρούπολη (από Λ. Αλίμου 89), 210 9913.811

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.