- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Πράσινος Λόφος
Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο
![9033-20698.jpg 9033-20698.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2010/10/06/9033-20698.jpg)
Ακούω από γύρω γύρω συνέχεια καλά σχόλια κι ένα βράδυ με ντεμί καιρό παίρνω η περίεργη το δρόμο για τον Πράσινο Λόφο που έχει αναλάβει από φέτος η Μυρσίνη Λαμπράκη. Είναι στην Αργυρούπολη, μέσα στα πεύκα, άρα πράγματι πράσινος, μια κοντινή «εξοχή» που την ξέρουν ντόπιοι και μη. Κάθομαι έξω, μαθαίνω ότι θα το ρυθμίσουν και για το χειμώνα το «μέσα - έξω - κάπνισμα». Συναντώ Μυρσίνη κομψή μέσα στη μαγειρική στολή της και δυναμική όπως πάντα. Με βάζει αμέσως στο κλίμα: «Τέρμα οι… κροκόδειλοι και οι αφροί κολοκύθας, ο κόσμος σκοτώνει για να φάει ένα σωστό στιφάδο, ένα φαΐ σπιτίσιο». Στον κατάλογο κάνω «γκλουπ» διαβάζοντας πολλές μικρές αμαρτίες ελληνικής κουζίνας μαζί με επιρροές από την Ανατολή μέχρι και τα βάθη της. Όπως το εξαιρετικό πιάτο από το Ισπαχάν, με πικάντικους κεφτέδες που «πατάνε» πάνω σε γλυκές φέτες ξινόμηλου. Συνεχίζουμε πιο αμαρτωλά με κεφτεδάκια Καρς πεντανόστιμα, που έρχονται πάνω σε πουρέ σκόρδου – συστήνω ανεπιφύλακτα. Αδειάζουμε με απανωτές πιρουνιές μια πρωτότυπη σαλάτα βλίτων με ντοματούλες κονφί και καραμελωμένα κρεμμύδια, το ίδιο πιάτο το χειμώνα θα γίνεται με σταμναγκάθι. Προχωράμε ακάθεκτοι σε τυρί ταλαγάνι σαγανάκι με μαρμελάδα μοσχολέμονου. Περνάμε σε αχνιστό γαμοπίλαφο με αρνί και κοτόπουλο, το φτιάχνει με τα χεράκια της η Κρητικιά Μυρσίνη (που επιμελείται όλο το μενού, αλλά η ίδια μαγειρεύει τις Πέμπτες), και το φτιάχνει καλά. Συμπληρώνουμε με κοκκινιστό τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας – μούρλια. Ζητάμε έλεος, γιατί η Μυρσίνη όπως κάθε νοικοκυρά θέλει να μας τρατάρει και καγιανά με σύγκλινο Μάνης, και χταπόδι στη λαδόκολα γκιούλμπασι, και αρνί από τον Ψηλορείτη οφτό, και γουρουνοπούλα Καλαμάτας, και κεμπάπ γιαουρτλού, και σελινάτο χοιρινό, και τελειωμό δεν έχει… Πίνουμε χύμα κρασάκι και περνάμε στα γλυκά. Όλα σπιτικά, με αύρα μαμάς. Καρυδόπιτα με πλούσια κρέμα από πάνω –«υπάρχουν παρέες που κατεβάζουν ένα ταψί ολόκληρο» λέει περήφανα η Μυρσίνη–, σοκολατόπιτα, πορτοκαλοσιμιγδαλένιος χαλβάς με επικάλυψη σοκολάτας, κιουνεφέ και άλλα πολλά. Στον Λόφο θα ξαναπάω γιατί έχω αφήσει πολλά που μου γυάλισαν αδοκίμαστα, γιατί η Μυρσίνη φέτος είναι σε μεγάλες ρέντες –έφευγε την άλλη μέρα για Σεούλ, όπου στήνει τριώροφο ελληνικό εστιατόριο ονόματι Greek Joy–, γιατί ο χώρος είναι απλός, αγαπά τις μεγάλες παρέες και τα παιδάκια ενώ επιτρέπει και τα σκυλάκια, γιατί οι τιμές είναι κάτι παραπάνω από καλές (περίπου 20 ευρώ το άτομο), γιατί γνώρισα και το συμπαθέστατο Κώστα-ιδιοκτήτη που μου υποσχέθηκε πως θα την αλλάξει τη μουσική – αδύνατον να τρως κεμπάπια συνοδεία Χούλιο Ιγκλέσιας απ’ τα 80s. Ανοιχτά όλη τη βδομάδα μεσημέρι-βράδυ.
Πράσινος Λόφος, Λόφος Τρουμπάρι, Αργυρούπολη (από Λ. Αλίμου 89), 210 9913.811
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.