Θεματα

Βαμμένα κόκκινα αυγά, από τα χέρια σου. Βήμα - βήμα η διαδικασία

Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά

Γεωργία Σκαμάγκα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαμμένα κόκκινα αυγά

Πώς να βάψουμε τα κόκκινα αυγά του Πάσχα, επιτυχία εξασφαλισμένη

Έρχεται μαζί με την άνοιξη και τις πρώτες ζέστες και οι λέξεις που χρησιμοποιείς για να το περιγράψεις, κυριολεκτικά γεμίζουν το στόμα. Το ελληνικό Πάσχα είναι η πιο βαθιά συνδεδεμένη με την ύπαιθρο και την παράδοση γιορτή του χρόνου και τα γαστρονομικά του έθιμα θέλουν μεράκι και υπομονή. Όπως οι ζύμες για τα κουλουράκια και τα τσουρέκια που θα πλέξεις πλεξούδα, η προετοιμασία του οβελία και τα μυστικά της σούβλας. Όμως στην κορυφή των γεύσεων της «Λαμπρής» είναι αναμφίβολα τα κόκκινα αυγά.

Κάρβουνα μπορεί να μην ανάψεις, κουλουράκια να μην ζυμώσεις, τσουρέκι να μην πλέξεις, αλλά επιβάλλεται να τσουγκρίσεις δυο κόκκινα αυγά. Και αν μέχρι τώρα απόφευγες την «ιεροτελεστία» και προτιμούσες τα έτοιμα βαμμένα αυγά των σούπερ μάρκετ, να σου πω πως το βάψιμο δεν είναι χρονοβόρο, δεν απαιτεί δεξιότητες και ιδιαίτερες γνώσεις, αντίθετα είναι μια ευχάριστη ανάπαυλα που σε βάζει νωρίτερα στο μουντ του μεγαλύτερου «γλεντιού» της άνοιξης. Ήδη ακούς από μακριά το κουδούνισμα των γεμάτων κρασί ποτηριών και το κελάιδισμα ενός κλαρίνου…

Το βάψιμο των αυγών βήμα-βήμα

Διαλέγοντας τα αυγά 

Ξεκινώντας από την επιλογή του αυγού, θα προτιμήσεις αυγά ημέρας που κρατάνε περισσότερο και μεσαίου μεγέθους, γιατί τα μεγάλα σπάνε πιο εύκολα, ενώ ιδανικά θα προμηθευτείς άσπρα αυγά και όχι μπεζ, για να πετύχεις το λαμπερό, φωτεινό κόκκινο (στα μπεζ το κόκκινο βγαίνει πιο σκούρο, καθώς αλληλεπιδρά η φυσική χρωστική του αυγού).
 
Βράζοντας τα αυγά του Πάσχα

  1. Έχεις βγάλει τα αυγά από το ψυγείο (αν τα είχες εκεί), καθώς πριν τα βράσεις πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Φροντίζεις επίσης να είναι πεντακάθαρα, χωρίς βρωμιές και άλλα υπολείμματα -ένα καθαρό κέλυφος με ανοικτούς πόρους θα εγγυηθεί αψεγάδιαστο και ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Να θυμάσαι: πλένεις τα αυγά όταν φτάσει η στιγμή να τα χρησιμοποιήσεις! (ποτέ δεν αποθηκεύεις ξανά αυγά που έχεις πλύνει).
  3. Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα (για να έχουν χώρο τα αυγά και να μην χτυπάνε μεταξύ τους κατά τον βρασμό) με νερό, προσθέτοντας και μερικές σταγόνες ξύδι (5-6), το οποίο έχει την ιδιότητα να σφίγγει το κέλυφος μειώνοντας τις πιθανότητες ρωγμών.
  4. Βράζεις σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει, μετρώντας 10 λεπτά από εκείνη τη στιγμή, για σφιχτά αυγά. Αφήνοντας τα αυγά στην κατσαρόλα με το καυτό νερό (αφού σβήσεις το μάτι) για 1-2 λεπτά ακόμα, θα έχεις ακόμη πιο σφιχτά αυγά.
  5. Βγάζεις τα αυγά από το νερό.
  6. Ακολουθώντας τις οδηγίες της βαφής, σε μεγάλη κατσαρόλα και σε νερό που βράζει ρίχνεις την κόκκινη βαφή των αυγών, προσθέτοντας 3 κουταλιές της σούπας ξύδι -που βοηθά να μην σπάσουν τα αυγά, ενώ ενισχύει την ικανότητα της βαφής να «βάψει» πιο έντονα τα αυγά. Λίγο παραπάνω ξύδι, ακόμη πιο έντονο το αποτέλεσμα.
  7. Με ένα μεγάλο κουτάλι μεταφέρεις τα βρασμένα αυγά μέσα στο κόκκινο νερό, φροντίζοντας όλα τα αυγά να είναι πλήρως σκεπασμένα με αυτό. Αν δεν είναι, προσθέτεις επιπλέον βραστό νερό και βαφή. Θα τα αφήσεις στο νερό για περίπου 15 λεπτά και θα τα βγάλεις με μια τρυπητή κουτάλα να στεγνώσουν σε επιφάνεια που δεν θα απορροφήσει τη βαφή (όπως πλαστική).
  8. Η τελευταία πινελιά που δίνει την αξιοζήλευτη «γυαλάδα», είναι το ελαιόλαδο με το οποίο αλείφεις τα αυγά σου –θυμήσου που η μαμά σου έδινε μια καθαρή πετσέτα, τη βούταγες στο λάδι και μ’ αυτήν γυάλιζες τ’ αυγά. 
Φωτογραφία: Taras Hrytsak on Unsplash

*bonus πληροφορίες:

-Η «θεωρία» των παλιών που έλεγε ότι όσο πιο πολλή ώρα αφήσεις τα αυγά μέσα στη βαφή τόσο πιο κόκκινα θα γίνουν, δεν ισχύει πια. Αντίθετα, αν υπερβείς την ώρα παραμονής, η χρωστική της βαφής διαπερνά το κέλυφος και βάφει το ασπράδι. Ακολούθησε (επαναλαμβάνω) πιστά τις οδηγίες του προϊόντος.

-Αν και πραγματικά εύκολη, τη διαδικασία τη λες και «τσαπατσούλικη». Τα γάντια μιας χρήσης θα αποδειχτούν σωτήρια για τα χέρια σου, αλλά και χωρίς αυτά, το ξύδι θα τα καθαρίσει αποτελεσματικά, όπως και τον πάγκο της κουζίνας ενδεχομένως, από υπολείμματα βαφής ή/και λαδιού. Το ίδιο -και καλύτερο- αποτέλεσμα έχει και η μαγειρική σόδα.

Το βάψιμο των πασχαλινών αυγών «αλλιώς»

Αν προτιμάς πιο φυσικό αποτέλεσμα, στα «κοινά» της κουζίνας ή του ψυγείου θα βρεις τους τρόπους να πετύχεις το απόλυτο εναλλακτικό DIY πασχαλινό αυγό: κόκκινο λάχανο, κρεμμύδι, παντζάρια, καφές, κουρκουμάς, είναι υλικά που θα ικανοποιήσουν όχι μόνο την οικολογική σου ευαισθησία, αλλά και τον καλλιτεχνικό σου οίστρο.   

Η «φυσική» μέθοδος περιλαμβάνει το βράσιμο των αυγών σε νερό που «δανείζεται» τις φυσικές χρωστικές συγκεκριμένων τροφίμων και με τη βοήθεια της θερμότητας αυτές οι χρωστικές διαποτίζουν το κέλυφος, δημιουργώντας τους ευφάνταστους, όσο και ομοιόμορφους χρωματισμούς. 

  • Η βαφή από κόκκινο λάχανο γίνεται με 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο.
  • Από κουρκουμά χρησιμοποιείς 3 κουταλιές της σούπας από το μπαχαρικό.
  • Για να βάψεις με φλούδες κρεμμυδιού, θα χρησιμοποιήσεις 4 φλιτζάνια φλούδες -περίπου 12 κρεμμύδια.
  • Η βαφή από παντζάρια απαιτεί 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια
  • Από καφέ, θα χρησιμοποιήσεις 1 λίτρο δυνατό μαύρο καφέ, αντί για νερό.

Το γλωσσάρι των χρωμάτων

Οι φυσικές βαφές μπορεί μερικές φορές να παράγουν απροσδόκητα αποτελέσματα, οπότε μην εκπλαγείς αν, για παράδειγμα, το κόκκινο λάχανο δώσει στα αυγά σου «μπλε» χρώμα. Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις: 

Βαθύ χρυσαφένιο: βράζεις τα αυγά σε νερό με κουρκουμά, 30 λεπτά
Κοκκινωπό καφέ (sienna): βράζεις τα αυγά με φλούδες κρεμμυδιού, 30 λεπτά
Σκούρο καφέ: βράζεις τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ, 30 λεπτά
Απαλό κίτρινο: μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από κουρκουμά (που έχεις βράσει, δηλαδή, με κουρκουμά) σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά
Πορτοκαλί: μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από φλούδες κρεμμυδιού σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά
Ανοικτό καφέ: μουλιάζεις τα αυγά σε δυνατό μαύρο καφέ σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά
Ανοικτό ροζ: μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από παντζάρια σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά
Ανοικτό μπλε: μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από κόκκινο λάχανο σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά
Βαθύ, φωτεινό μπλε (royal blue): μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από κόκκινο λάχανο σε θερμοκρασία δωματίου, όλη τη νύχτα.
Λεβάντα: μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από παντζάρια σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά και στη συνέχεια, σε νερό από κόκκινο λάχανο σε θερμοκρασία δωματίου, 30 δευτερόλεπτα
Κιτρινο-πράσινο (chartreuse): Μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από κουρκουμά σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά και στη συνέχεια σε νερό από λάχανο σε θερμοκρασία δωματίου, 5 δευτερόλεπτα
Σομόν: Μουλιάζεις τα αυγά σε νερό από κουρκουμά σε θερμοκρασία δωματίου, 30 λεπτά και στη συνέχεια σε νερό από φλούδες κρεμμυδιού σε θερμοκρασία δωματίου για επιπλέον 30 λεπτά.

*Να θυμάσαι:

Τα βρασμένα, βαμμένα αυγά διατηρούνται εκτός ψυγείου 7 με 10 μέρες, ενώ μέσα στο ψυγείο θα «κρατήσουν» 20 με 25 μέρες, αρκεί τα αυγά που προμηθεύτηκες να ήταν φρέσκα/ημέρας.

*Για την ιστορία

Το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία. Τα βάφουμε πάντα Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού στον Σταυρό, αλλά ταυτόχρονα και την αναγέννηση του κόσμου, τη χαρά της Ανάστασης, αφού το αυγό παραπέμπει και στον τάφο του Χριστού που οι άνθρωποι βρήκαν άδειο. Το κέλυφος του αυγού σπάει και μια νέα ζωή γεννιέται, όπως έσπασε και η ταφική πέτρα κατά την Ανάσταση (εξ ου και το τσούγκρισμα).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ