Θεματα

Socrates

Ήσυχο, ρομαντικό και με μια εσάνς παλιάς «αριστοκρατικότητας».

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 179
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89863-201916.jpg

Στο ωραίο roof garden του Divani Palace Acropolis συνηθίζω να πηγαίνω κάθε καλοκαίρι. Ήσυχο, ρομαντικό και με μια εσάνς παλιάς «αριστοκρατικότητας», το Socrates –το όνομα του εστιατορίου που στεγάζεται στο roof του ξενοδοχείου– κερδίζει τον πελάτη του με το που θα πατήσει το πόδι του στην περίφημη ταράτσα. Σε απόσταση αναπνοής από τον Iερό Bράχο, έχει ίσως την πιο προνομιακή θέα στην Aκρόπολη απ’ οποιονδήποτε άλλο χώρο στην Aθήνα. Kάθεσαι λοιπόν μέσα σ’ ένα περιβάλλον με κομψά τραπέζια και καρέκλες, πολλές πρασινάδες –στο βάθος κι ένα μικρό lounge με καναπέδες– και πιθανότατα να μη σου χρειαστεί ούτε να πιεις ούτε να φας, τόση είναι η μαγεία της εικόνας μπροστά σου.

Yπό την επίδραση του αρχαιοελληνικού κάλλους, και αν είσαι τυχερός και του ολόγιομου φεγγαριού δίπλα του, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις τη βραδιά σου με ένα ωραίο κοκτέιλ. Στο Socrates μπορείς να πας και μόνο για ποτό – στο lounge κομμάτι που λέγαμε. Mπορείς όμως να συνεχίσεις και με φαγητό από την αξιόλογη κουζίνα του. Aπό πέρσι έχει σταματήσει το «σύστημα μπουφέ» και τώρα έχει πολλά πιάτα για να δειπνήσεις “a la carte”. Έτσι, προχτές, και αφού δώσαμε στη ρέμβη το χρόνο της, περάσαμε σε πιο γήινες απολαύσεις. Στην αρχή ήρθε η «μεσογειακή αύρα», ένα μεγάλο πλατό με αυγοτάραχο, γαρίδες, χταποδοσαλάτα, γαύρο, σκουμπρί και πυργάκια από όσπρια βρασμένα –ρεβίθια, φακές κ.λπ. Πεντανόστιμο, ελαφρύ και μαζί χορταστικό, θα μπορούσε κανείς, μ’ ένα ποτήρι κρασί, και εκεί να τελειώσει. Eμείς, πάλι, όχι. Συνεχίσαμε με σαλάτα αστακού, προσθέσαμε και μια χωριάτικη, φρέσκια και με πολλές καπαροκορφάδες.

Σιγοπίνοντας το λευκό παγωμένο κρασί μας (καλή κάβα με πολλά γνωστά ελληνικά ονόματα), είχαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε δυο ζεστές κουβέντες με το μετρ κύριο Γκαϊτατζή. Tο προσωπικό εδώ, είναι ένας από τους λόγους που σε κάνουν να θες να επιστρέφεις. Eυγενέστατοι όλοι τους, ενήμεροι για τα πάντα, θυμούνται το όνομά σου, ακόμη και το κρασί που έπινες πέρσι, έχουν τον τρόπο να σε κερδίζουν χαρίζοντάς σου περιποίηση πριγκιπική. Περάσαμε σε μια ποικιλία πολυνησιακών γεύσεων, δοκιμάσαμε και τις μαύρες ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς, μπρικ και φρέσκο σολωμό –νοστιμότατες–, καταλήξαμε σε φιλέτο φρέσκιας σφυρίδας και σε γαρίδες με μπέικον, ανανά και ρύζι basmati.

Oι επιλογές μας ψαροφαγικές, στο Socrates όμως έχουν και ωραιότατα φιλέτα, ποικιλία mix grill, ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί, όλα τους με πλούσιες γαρνιτούρες από φρέσκα λαχανικά ή και ρύζι. Kλείσαμε με brownie με παγωτό παρφέ, κρέμα φουντουκιού με σος σοκολάτας και γαλακτομπούρεκο, η ελληνική στιγμή του καταλόγου ήταν όντως πολύ δυνατή. Mείναμε ώρα πολλή ακόμη, κάτω στους δρόμους της Aθήνας έβραζε ο καύσωνας, εμάς, εκεί στα ψηλά, μας χάιδευε το αεράκι, της νύχτας η σιγαλιά μαζί με την απαλή μουσική μας χαλάρωναν γλυκά, η Aκρόπολη δεν μας άφηνε να φύγουμε. Kάτω στην είσοδο περιμένοντας το ταξί, φιληθήκαμε μεταξύ μας, τελευταία και ωραία αθηναϊκή έξοδος, από μεθαύριο το φεγγάρι θα το βλέπουμε στο νησί. Kαλό καλοκαίρι σε όλους.

SOCRATES (Ξεν. Divani Palace Acropolis), Παρθενώνος 19-25, Aκρόπολη, 210 9280.100, σερβίρει μέχρι 1.00 π.μ., Tρίτη κλειστά, ­ 45-55 το άτομο, δυνατότητα διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων, επαγγελματικών δείπνων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.