- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί το smash burger είναι το μόνο burger που αξίζει να φτιάξεις στο σπίτι;
Τα μυστικά για να φτιάξεις ένα smash burger στην κουζίνα του σπιτιού σου


Τι είναι το smash burger και πώς θα το φτιάξεις σπίτι σου
Υπάρχουν στιγμές που λαχταράς ένα μεγάλο, ζουμερό burger με τρία «πατώματα» σαν αυτά που απλόχερα προσφέρουν τα μπεργκεράδικα της πόλης – μια χαρά! Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό που θέλουμε όλοι μας είναι ένα λεπτό, τραγανό μπιφτέκι με δαντελωτές άκρες και μια τέλεια λιωμένη στρώση τυριού. Ή αλλιώς ένα πεντανόστιμο smash burger, το μόνο burger που μπορείς να φτιάξεις τέλεια στην κουζίνα του σπιτιού σου.
Τι είναι το Smash Burger;
Ένα smash burger διαφοροποιείται από όλα τα υπόλοιπα burgers χάρη στον τρόπο ψησίματος που κάνει όλη τη διαφορά: εδώ ο κιμάς γίνεται μια μπαλίτσα και πιέζεται πάνω στην καυτή πλάκα μέχρι να «πατικωθεί» αρκούντως (το λεγόμενο “smashing”) ώστε να αρχίσει να καραμελώνει εξωτερικά, αποκτώντας μια τραγανή, ξεροψημένη κρούστα, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή ζουμερό το εσωτερικό του.

Το σωστό smash burger έχει πρώτα απ’ όλα τις σωστές αναλογίες. Με ένα τέταρτο του κιλού μοσχαρίσιου κιμά ανά μπιφτέκι, δεν είναι ακριβώς λιτοδίαιτο, αλλά η λεπτή στρώση του κιμά σημαίνει μια τέλεια ποσότητα κρέατος σε κάθε μπουκιά. Για να πετύχεις το χαρακτηριστικό λεπτό μπιφτέκι, προσθέτεις μπάλες μοσχαρίσιου κιμά σε ένα καυτό τηγάνι και το ισιώνεις πιέζοντάς το με μία σπάτουλα. Έτσι, το μπιφτέκι βγαίνει τραγανό εξωτερικά και τόσο λεπτό και επίπεδο, όπου όλες οι υπόλοιπες γαρνιτούρες που θα συμπληρώσουν το burger σου, κάθονται ομοιόμορφα πάνω στο μπιφτέκι, γεγονός που προσφέρει μια καλύτερα εμπειρία… δαγκωνιάς.
Αυτό το εξαιρετικά λεπτό μπιφτέκι κάνει τη γεύση του burger ακόμη πιο «τυρένιο» με μία μόλις φέτα τυριού, καθώς η αναλογία τυριού με το κρέας είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με ένα πιο παχύ μπιφτέκι. Οπότε για να συνοψίσουμε: με ένα smash burger έχουμε καλύτερη γεύση, καλύτερη εμπειρία φαγητού, καλύτερη αναλογία, καλύτερη υφή. Τι θα μπορούσε να το κάνει καλύτερο; Α, ναι σωστά… μπορείς να φτιάξεις 4 μπιφτέκια σε περίπου 20 λεπτά, ενώ ταυτόχρονα ψήνεις μερικές πατάτες στον φούρνο.
Γιατί το smash burger είναι ιδανικό για την κουζίνα του σπιτιού σου;

Πεντανόστιμο και γρήγορο. Τα εξαιρετικά λεπτά μπιφτέκια μαγειρεύονται τόσο γρήγορα που δεν έχουν χρόνο να στεγνώσουν και δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι δεν έχουν ψηθεί καλά.
Έξτρα τραγανό, έξτρα τυρένιο. Η αναλογία των τραγανών άκρων και του τυριού προς το κρέας είναι πολύ υψηλότερη -και καλύτερη- σε ένα λεπτό μπιφτέκι, χωρίς στην πραγματικότητα να χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον τυρί.
Τα υλικά-κλειδιά σε ένα Smash Burger

Μοσχαρίσιος κιμάς: Ο άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς είναι ιδανικός εδώ γιατί το μοσχαρίσιο κρέας θα συρρικνωθεί λιγότερο κατά τη διάρκεια του σύντομου χρόνου μαγειρέματος (αλλά μην ανησυχείτε, θα παραμείνει ζουμερός!).
Τυρί: προτιμήστε ένα τυρί σε φέτες που λιώνει εύκολα όπως τσένταρ ή γκούντα για να απλωθεί ονειρικά πάνω από το μπιφτέκι.
Ψωμάκι: ιδανικά επιλέξτε ένα ψωμάκι για burger με βάση την πατάτα, αλλά κάθε λαχταριστό ψωμάκι για χάμπουργκερ κάνει. Αποφύγετε τα πιο «βαριά» ψωμάκια όπως το brioche γιατί έχουν πολύ σώμα για ένα τόσο λεπτά ψημένο μπιφτέκι.
Toppings: Η απλότητα είναι το μυστικό. Διατηρήστε το burger σας απλό, προσθέτοντας απλώς λίγη σάλτσα και πίκλες ή προσθέστε μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι για να ολοκληρώσετε το smash burger σας.
Πώς θα φτιάξεις ένα smash burger;
- Ψήνουμε τα ψωμάκια. Βουτυρώνουμε τα ψωμάκια και τα φρυγανίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Μεταφέρουμε τα ψωμάκια στα πιάτα με την κομμένη πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω.
- Αλατοπιπερώνουμε τον κιμά. Χωρίζουμε 1 κιλό άπαχου μοσχαρίσιου κιμά σε 4 μερίδες και σχηματίζουμε με την κάθε μερίδα μια μπάλα.
- Μαγειρεύουμε τα μπιφτέκια. Ζεσταίνουμε το τηγάνι όπου φρυγανίσαμε τα ψωμάκια μέχρι να κάψει καλά. Τοποθετούμε δύο μπιφτέκια (μπάλες) στο τηγάνι (σε απόσταση μεταξύ τους) και στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας μεταλλικής σπάτουλας πιέζουμε το μπιφτέκι μέχρι να γίνει όσο πιο λεπτό γίνεται. Πιέζουμε κάθε φορά σε διαφορετικά σημεία για να είναι ίσιο. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει στο κάτω μέρος και να ψηθεί καλά στις άκρες.
- Προσθέτουμε το τυρί και σερβίρουμε. Γυρίζουμε προσεκτικά τα μπιφτέκια στο τηγάνι. Απλώνουμε μία φέτα τυρί πάνω από κάθε μπιφτέκι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει η δεύτερη πλευρά και να λιώσει το τυρί. Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια. Ολοκληρώνουμε το burger μας με τα υπόλοιπα υλικά της αρεσκείας μας (κέτσαπ, ντομάτα, μαρούλι, πίκλες κλπ.) και σερβίρουμε αμέσως.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Χειροποίητα πασχαλινά κουλουράκια, αξεπέραστο τσουρέκι, αλλά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.