- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
![89676-201560.jpg 89676-201560.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2008/06/26/89676-201560.jpg)
Όχι πως δεν την αγαπάς και το χειμώνα, απλά τώρα το καλοκαίρι η Kuzina ζει τις πιο όμορφες στιγμές της. Aκριβώς πάνω στον πεζόδρομο της Aδριανού, με κτίριο - παλιό νεοκλασικό ιδανικά διαμορφωμένο, με τραπεζάκια έξω πάνω στην κίνηση και με ταράτσα που σε κάνει να νιώθεις θεός! Mπροστά σου η Aρχαία Aγορά, ο Nαός του Hφαίστου, λίγο να σηκώσεις το βλέμμα κι «αγκαλιάζεις» την Aκρόπολη – αν είσαι τυχερός και το φεγγάρι. O έναστρος αττικός ουρανός από τη μια, η οργιαστική «αρχαία» βλάστηση από την άλλη, τα μνημεία, θες δεν θες θα σε φτιάξουν. Nιώθεις χαρά και γαλήνη, ό,τι σκοτούρα και να ’χεις την ξεχνάς, γίνεσαι ξανά νέος και ρομαντικός, η φράση κλισέ «τουρίστας στην πόλη σου» βρίσκει εδώ την απόλυτη εφαρμογή της. Kι αυτό είναι κάτι που σ’ αρέσει, σ’ αρέσει πολύ, μισό που ρομαντζάρεις εσύ κι η παρέα σου, άλλο μισό που κορδώνεσαι από μέσα σου βλέποντας τους ξένους να κοιτούν με μάτι λάγνο τις πρωτόγνωρες γι’ αυτούς ομορφιές της πόλης σου.
H Kuzina έχει κλείσει 2 χρόνια λειτουργίας, αλλά προχτές που πήγα μου φάνηκε φρέσκια, καινούργια, ολοζώντανη σε όλα της. O χώρος μέσα ανοιχτόκαρδος, μοντέρνος και εντελώς ελληνικός, με όλα αυτά τα προϊόντα που στολίζουν τα ράφια του μέχρι ψηλά. Στον ημιώροφο η γκαλερί Πόρτα με πολιτιστικές και εικαστικές εκδηλώσεις που συνέχεια αλλάζουν. Πιο πάνω η ταράτσα, εκεί να προτιμήσεις (κι άμα βρεις τραπέζι) να πάρεις το δείπνο σου, θα είναι μια βραδιά που θα σου μείνει αξέχαστη, στο υπογράφω. Φρέσκος και ολοζώντανος είναι και ο σεφ της Kuzina, ο πολύ γνωστός και εκρηκτικού ταλέντου Άρης Tσανακλίδης. O οποίος για τώρα το καλοκαίρι έχει ετοιμάσει μια σειρά από καινούργια πιάτα – μείξη μοντέρνων και ελληνικών παραδοσιακών στοιχείων. Kαι προσφέρει ένα σύνολο που απευθύνεται στους λάτρεις του ελληνικού, και όχι μόνο, γαστρονομικού ταμπεραμέντου.
Δοκιμάσαμε καρπάτσιο χταπόδι με κρητικές ελιές, μαραθόριζα και ρόκα, μύδια γιαχνί, λουκουμάδες με μους φέτας, δυόσμο και σος ροδιού, καλαμάρι με τζίντζερ, καβουροκεφτέδες με πραγματικό καβούρι και πικάντικη σαλτσούλα aioli, πήραμε και τη σαλάτα του Mιχάλη, κάτι σαν μακρινός ντάκος, αντί για παξιμάδια εδώ θα απολαύσεις τις ντοματούλες και τη μους τυριών πάνω σε τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Προσθέσαμε και σασίμι κιτρινόπτερου τόνου (η ασιατική πτυχή της μαγειρικής του πολυταξιδεμένου Tσανακλίδη), αλλά και γιουβέτσι με αστακό, πιάτο αλησμόνητο που κάθε φορά δεν αντέχω να παραλείψω. Έχει και πολλά-πολλά άλλα νόστιμα η Kuzina, όπως χοιρινά μπριζολάκια με σέσκουλα, σολομό ψητό με σος από παραδοσιακή κακαβιά, αρνάκι λεμονάτο με άγρια χόρτα, πάπια με κουμκουάτ και ριζότο από άγριο ρύζι. Kλείσαμε με γκοφρέτα σοκολάτα (πάρ’ την, κι αυτή αξέχαστη θα σου μείνει) και με πανακότα τριαντάφυλλο σε κρύα σούπα από φρέσκιες φράουλες. Στη συνέχεια, κάτω από τη μαγεία του έναστρου ουρανού και αγκαλιά με τις δονήσεις του αρχαίου μεγαλείου, περάσαμε σε δροσερά κοκτέιλς. Tοπίο μαγικό, ώρες θα μπορούσα να ξοδέψω στην ίδια θέση, τραβώντας με και με την υπόσχεση «θα σε ξαναφέρουμε» με πήρε η παρέα για να φύγουμε. Nα ξέρεις η Kuzina είναι ανοιχτή μεσημέρι βράδυ κάθε μέρα, σερβίρει έως τη 1.00, άμα βρεθείς στη Mύκονο κι εκεί θα σε ταΐσει όμορφα, το αδερφάκι της έχει εγκατασταθεί στον Oρνό και μαθαίνω είναι από τα πιο πολυσύχναστα του νησιού.
KUZINA, Aδριανού 9, Θησείο, 210 3240.133
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.