Merci Chef: Έλληνες και Γάλλοι σεφ μοιράζουν πρωινό στο Νοσοκομείο Μεταξά
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας


Merci Chef: Πήγαμε στο Νοσοκομείο Μεταξά για τη φιλανθρωπική εκδήλωση της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Ποδιές, γάντια, δίχτυ για τα μαλλιά, σηκωμένα μανίκια: λάβαμε θέση πίσω από τους πάγκους και ετοιμαστείτε να κόψετε και να στύψετε φρούτα για τους πιο θρεπτικούς χυμούς. Κάπως έτσι ξεκίνησε το πρωινό της Τρίτης, με το Νοσοκομείο Μεταξά να γεμίζει Γάλλους και Έλληνες σεφ, οι οποίοι στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef» μαγειρεύουν για καλό σκοπό. Ο σεφ του αντικαρκινικού νοσοκομείου, Δημήτρης Κοφινάς, μας υποδέχτηκε με ένα μεγάλο χαμόγελο στην κουζίνα του και μαζί με τον σεφ της γαλλικής πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, δημιούργησαν και συντόνισαν την πιο γλυκιά και εργατική ομάδα.
Κόκκινα χρώματα από μήλα, πορτοκάλια, τζίντζερ, παντζάρια και καρότα στην μια πλευρά του πάγκου, πράσινα από αχλάδια, σέλερι και ακτινίδια, στην άλλη και εμείς έχουμε μόλις ξεκινήσει να κόβουμε. 9:00 το πρωί και το υπόγειο του νοσοκομείου ήδη μοσχοβολάει. Ανοίγουμε διακόπτες και οι γαλλικοί αποχυμωτές γεμίζουν τις πρώτες μεγάλες κανάτες με πολύχρωμο χυμό. Ο ζαχαροπλάστης Στέλιος Παρλιάρος βρίσκεται κι αυτός στην ομάδα «Merci Chef», ευγενικός όπως πάντα, βοηθώντας μας σε ό,τι χρειαστούμε. Μαζί μας και τα μέλη της Air France, τα οποία εκτός από εξαιρετικά γαλλικά ξέρουν πώς να γεμίζουν έναν χώρο με γέλιο και καλή διάθεση, ακόμα κι αν έχετε μόλις γνωριστεί.


Merci Chef: Φιλανθρωπική εκδήλωση στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά
Έχει περάσει σχεδόν μία ώρα, αμέτρητες κανάτες που άδειασαν και ξαναγέμισαν και εμείς παραμένουμε με την ίδια ενέργεια. Στο μεταξύ, η Γαλλίδα πρέσβειρα έχει μόλις φτάσει στην κουζίνα και όσοι την γνωρίζουν από κοντά για πρώτη φορά, είναι σχεδόν εντυπωσιασμένοι με το πόσο φιλική και πρόσχαρη είναι. «Η σημερινή πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι οι ασθενείς είναι οι πρώτοι που έχουν ανάγκη από φρέσκα υλικά και σωστή διατροφή. Είναι κάτι πολύ βασικό για την περίθαλψή τους, και αυτός είναι ο λόγος που θέλαμε το "Merci Chef" να βρίσκεται για δεύτερη χρονιά στις κουζίνες των νοσοκομείων», είπε στην Athens Voice η Γαλλίδα πρέσβειρα, Laurence Auer.

Είναι 11:00 το πρωί και τα ασημί καρότσια έχουν «εξοπλιστεί» με χυμούς και φρεσκοψημένα κρουασάν από τη Delifrance. Μοιραζόμαστε σε ομάδες, μπαίνουμε στα ασανσέρ και κάνουμε στάση σε κάθε όροφο του νοσοκομείου, ξεκινώντας από τον 7ο, εκεί που βρίσκεται το Ογκολογικό Παθολογικό Τμήμα. Μαζί μας ο διοικητής του νοσοκομείου, Σαράντης Ευσταθόπουλος, ο οποίος όσο μας εξηγεί πώς είναι οργανωμένο το κτήριο, όλο και κάποιος ασθενής θα του πιάσει την κουβέντα στον διάδρομο. Εκείνος απαντάει σε όλους με χαμόγελο, ενώ ταυτόχρονα, βάζει τα γάντια του και ετοιμάζεται να προσφέρει μαζί μας χυμούς και κρουασάν.
«Στα χρόνια που βρίσκομαι στο νοσοκομείο είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δράση και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που συμμετέχω. Όλο αυτό σήμερα, έγινε με πολύ καλή διάθεση από τον καθένα ξεχωριστά και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την πρέσβειρα, η οποία είναι ένας αξιαγάπητος άνθρωπος και χαίρομαι που την γνώρισα, αλλά κυρίως που συμμετείχε και η ίδια τόσο ενεργά. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για όλους μας, ιδίως για τους καρκινοπαθείς ασθενείς. Επομένως, οτιδήποτε προσφέρει κάτι το διαφορετικό από τη ρουτίνα και βοηθάει να ξεφεύγουμε για λίγο είναι πολύ σημαντικό», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου.


Πηγαίνουμε από δωμάτιο σε δωμάτιο, λέμε τις πρώτες καλημέρες και σερβίρουμε το «Merci Chef» πρωινό. «Mυρίζει κρουασάν», «Μήπως έχετε έναν ακόμα χυμό;», «Κύριε Στέλιο τι κάνετε, να σας ρωτήσω κάτι για τα γλυκά που φτιάχνω;», «Σας ευχαριστούμε τόσο πολύ», «Να είστε καλα», «Να ξανά έρθετε». Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις κουβέντες που ακούσαμε εκείνο το πρωί. Αυτές ήταν οι φράσεις που μας θύμισαν πόσο όμορφο και σπουδαίο είναι να έχουμε ο ένας τον άλλον. Να προσπαθούμε μαζί για έναν κοινό σκοπό.
Ήταν ένα πρωινό που μικροί και μεγάλοι νιώσαμε ξανά παιδιά. Ποιος θα το πίστευε ότι τελικά οι διάδρομοι ενός νοσοκομείου θα γίνονταν το μέρος που θα κάναμε νέους φίλους, θα τρώγαμε παρέα και θα βλέπαμε τόσα διαφορετικά χαμόγελα, Κι όλα αυτά, επειδή έγινε μια απρόσμενη επίσκεψη στα δωμάτια, με αγνώστους να προσφέρουν ένα ποτήρι χυμό.
«Merci Chef»: Μιλήσαμε με τους Δημήτρη Κοφινά και Jean-Marie Hoffmann, για τη φιλανθρωπική εκδήλωση στο Νοσοκομείο Μεταξά
Ο Δημήτρης Κοφινάς είναι ο σεφ στην κουζίνα του αντικαρκινικού νοσοκομείου, είναι το πρόσωπο που προσπαθεί κάθε μέρα οι ασθενείς να γεύονται σπιτικό και θρεπτικό φαγητό. Ο Jean-Marie Hoffmann είναι ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας που από μικρή ηλικία ξεκίνησε να δουλεύει σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, βραβευμένος πια με το βραβείο MOF –σπάνιο για τη νεαρή ηλικία του. Αν και δουλεύουν σε διαφορετικές κουζίνες, η αγάπη τους και ο σκοπός τους είναι ο ίδιος: το καλό φαγητό. Να δημιουργούν με αγάπη και φροντίδα κάθε τι που σερβίρεται στο πιάτο σας.

«Σε αυτό το νοσοκομείο υπάρχει πολύς πόνος και το να δίνεται λίγη χαρά είναι πιο σημαντικό απ’ ότι φαίνεται. Αυτό άλλωστε προσπαθούμε και εμείς εδώ καθημερινά, δίνοντας τη δίκη μας μάχη με αντίξοες συνθήκες. Το παλεύουμε, όμως, όσο μπορούμε ώστε να παρέχουμε τίμιο φαγητό στους ασθενείς μας. Αυτός είναι ο προορισμός μας και νομίζω ότι τον έχουμε καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό. Το σημερινό ήταν μια ξεχωριστή δράση και θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τον καθένα που βοήθησε και αφιέρωσε χρόνο. Σήμερα γίναμε όλοι μια ομάδα και προσφέραμε -έστω και με μερικούς χυμούς- χαρά στους ασθενείς, οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι», λέει ο Δημήτρης Κοφινάς.
«Στο πλαίσιο της εβδομαδας γαλλικής γαστρονομίας δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε χαρά αλλά και βιταμίνες στους ασθενείς, μαζί με τους Γάλλους φίλους μας. Ευχαριστούμε το νοσοκομείο για τη στήριξη και όλη τη βοήθεια που είχαμε, αλλά και την εταιρεία Κουτελά για τους αποχυμωτές Robot-Coupe, χάρη στους οποίους φτιάξαμε τόσους χυμούς και που θα αφήσουμε εδώ, ώστε να συνεχίσουν να δίνονται τέτοια θρεπτικά γεύματα στους ασθενείς. Τους ευχαριστώ πραγματικά όλους σήμερα, τον καθένα ξεχωριστά, για τον κόπο που αφιέρωσε και τη διάθεση που έφερε σε αυτή την κουζίνα», συμπληρώνει ο Jean-Marie Hoffmann.


Το ρολόι δείχνει 12:15 το μεσημέρι και το ελληνογαλλικό πρωινό έχει επισήμως ολοκληρωθεί. Βγάζουμε γάντια και σκουφάκια, επιστρέφουμε στην κουζίνα και σαν ομάδα που μόλις έβαλε γκολ, αγκαλιαζόμαστε και πανηγυρίζουμε λέγοντας όλοι μαζί «Merci Chef». Έλληνες και Γάλλοι σεφ χαμογελούν πλατιά, φορώντας τις λευκές στολές τους, ενώ τα μέλη της Air France ανυπομονούν για επόμενες παρόμοιες δράσεις. «Είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχουμε και σήμερα χαρήκαμε ακόμα περισσότερο, γιατί μπορέσαμε οι ίδιοι να προσφέρουμε έμπρακτα, φτιάχνοντας χυμούς με τα χεράκια μας. Κάτι τέτοιες στιγμές νιώθουμε καλύτεροι και μεγαλύτεροι σαν άνθρωποι», λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής της Air France, Γιάννης Πανταζόπουλος.
Η πρώτη φιλανθρωπική δράση του «Merci Chef» έγινε το 2024, με το Νοσοκομείο Τζάνειο να ανοίγει την κουζίνα του στους βραβευμένους σεφ. Φέτος, σειρά είχε το Νοσοκομείο Μεταξά και όπως επιβεβαιώνει και ο σεφ του Τζάνειου, ο οποίος μαγείρεψε μαζί μας «Είναι πολύ σημαντικό έστω και μια μέρα χαρούμενη για ασθενείς και προσωπικό. Είναι μια μέρα που μπορεί να διαρκέσει έναν μήνα, να γίνει κάτι που θα το σκέφτονται εκεί μέσα για καιρό. Ελπίζω να ξαναγίνει και όσον αφορά στο Τζάνειο, είμαστε πάντα ανοιχτά».

Σεφ, σας ευχαριστούμε που μας θυμίσατε ποσό σημαντικό είναι να προσφέρεις και πως δεν χρειάζεται πολλά πράγματα για ένα χαμόγελο. Φτάνει να νοιαζόμαστε αληθινά και να λειτουργούμε με αγάπη. Merci, Chefs!
*H Athens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων Merci Chef!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την κλασική, μέχρι την πιο αναπάντεχη, διάλεξε όποια σου αρέσει περισσότερο για την 25η Μαρτίου
Στις γειτονιές της Αθήνας ή και με μικρή εκδρομή
Το επόμενο είναι ένα γαστρονομικό εργαστήριο για την Επανάσταση του 1821
Έχεις δοκιμάσει ποτέ μακαρονάδα-σπανακόπιτα; Αν όχι, πρέπει!
Εδώ θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία ξηρών καρπών, ό,τι πρέπει για τις ημέρες νηστείας της Σαρακοστής
Το παντοπωλείο αυτό μας έχει καλομάθει στα καλύτερα. Το ίδιο κάνει και αυτές τις ημέρες της Σαρακοστής!
Εδώ θα ανακαλύψεις όσπρια που ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και τη θρεπτική τους αξία
Ο φούρνος που κρατάει ζωντανή την τέχνη της αρτοποιίας από το 1968
Πήγαμε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο και μαζί με βραβευμένους σεφ ετοιμάσαμε χυμούς και μοιράσαμε κρουασάν σε ασθενείς και προσωπικό, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας
Η 25η Μαρτίου μυρίζει επανάσταση, χαρμόσυνα νέα από τον ουρανό και μπακαλιάρο σκορδαλιά!
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
Συναντήσαμε τον σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας και τον γνωστό Chef Pâtissier, λίγο πριν την εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef!
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.