- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Του Ξάιδου τα γλυκά, της Τούμπας το καμάρι
Ωδή στο πιο ζαχαροπλαστένιο ζαχαροπλαστείο της συνοικίας
Ζαχαροπλαστεία Ξάιδος στην Άνω Τούμπα και την Πυλαία: Τα ωραιότερα γλυκά, τσουρέκια, σκαλτσούνια και αλμυρά.
Κάθε φορά που ο δρόμος με βγάζει στη Λαμπράκη (μετάφραση: η Τσιμισκή της Τούμπας, με ολίγη και από Λαδάδικα, εφόσον εδώ διαδραματίζονται καθημερινά σκηνές αχαλίνωτου σόπινγκ και μαζικής εστίασης), ο αξιακός βιολογικός μου κώδικας λαμβάνει σήματα πανομοιότυπα με αυτά που εισπράττω όταν βρίσκομαι στο κέντρο: Όραση και ακοή επικεντρώνουν σε διπλοπαρκαρισμένα και new age μπεργκεράδικα, κόντρα στα κλασικά τουμπιώτικα σουβλατζίδικα του παλιού καιρού, τυροπιτάδικα, τιμή και δόξα στου Famous Rooster την κότα, πλήθος από κοντοσουβλακερί (να μου ζήσεις, Τσολιά μου!), glossy ή low cost ρουχάδικα, καλλυντικάδικα, μικροβιολογικά εξεταστικά κέντρα, φαρμακεία και της πολυκοσμίας το ανάγνωσμα.
Αυτή είναι η Λαμπράκη, στην οποία άλλη μια προσομοίωση που ταιριάζει, πλην της Τσιμισκή γωνία με Λαδάδικα, είναι και αυτή της πλατείας Αριστοτέλους. Η πιο κεντρική λεωφόρος της Τούμπας είναι τίγκα στα καφεϊνάδικα με άλλα να υπακούουν στις σικ χωροταξίες του κανόνα που θέτουν οι επώνυμες αλυσίδες κι άλλα παρελαύνουν σε διάταξη παλιάς καλής «καφτέριας», χύμα κατάσταση με ατόφιες εικόνες από τον παλιό κόσμο του φραπεδοαράγματος. Προσοχή: το σημερινό Mixtape, δεν είναι μια περιήγηση στην Τούμπα, που για να καταγράψεις και να αναλύσεις την allure της απαιτείται σύμπραξη πολλών ειδικοτήτων, Ιστορία, Εθνογραφία, Αρχαιολογία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και φυσικά ενδελεχής μελέτη όλου του αρχείου της εμβληματικής εφημερίδας Σπορ του Βορρά που έκλεισε. Μια γρήγορη περασιά σας έκανα στον κόσμο της Γρηγορίου Λαμπράκη, όπως τη χάζευα διασχίζοντάς την από την αρχή της [Παλιό Ιταλικό Νοσοκομείο-Λοιμωδών, Λεκεδαιμόνιος (τι μαγικό όνομα για dry cleaning services) και Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας], ώσπου να φτάσω στην άκρη της. Εκεί που η Λαμπράκη τελειώνει και ξεκινά η 17η Νοεμβρίου και η νεόδμητη Πυλαία, όπως θεωρούνται πλέον τα Κωνσταντινουπολίτικα, με το ζαχαροπλαστείο του Ξάιδου να στέκει ακριβώς στην κόψη των συνόρων, όπως παλιά το Check Point Charlie χώριζε τα δύο Βερολίνα.
Κανονικά θα έπρεπε να πω «του νέου Ξάιδου», του πιο λάουντζ, του πιο κοσμικού, με τα τραπεζάκια και την πιο πατισερί εσάνς που βγάζει, σε αντίθεση με τον Ξάιδο της Περραιβού. Ο Ξάιδος Περαιβού, η μάνα να τον πω, το ξεκίνημα της αυτοκρατορίας, είναι από εκείνα τα παλιά, τα βίνταζ, τα παλιοκαιρίσια τα ζαχαροπλαστεία, τέρμα αδυναμία μου. Το «Ξάιδος νά ’ναι κι ό,τι να ’ναι» ισχύει απολύτως για περίπτωση της φίρμας, που, από το 1972 που πρωτάνοιξε στην Αγίου Δημητρίου ως Τοπάζ και στη συνέχεια στην Περραιβού (γωνία με Πανταζίδου), ως και σήμερα που στο χλιδάτο υποκατάστημα της Λαμπράκη με έξοδο για Περιφερειακό, γίνεται το έλα να δεις.
Προπαγανδίζω: αυτό είναι το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο της Άνω Τούμπας, με πρωινές τυροπιτοκουρουσφολιάτες που σκοτώνουν, Πολίτικα σιροπιαστά που φέρνουν δάκρυ, τάρτες, τούρτες και πάστες που, αν είσαι γλυκατζής, μεταδημοτεύεις για να ζήσεις δίπλα τους. Και φυσικά από εδώ προμηθεύομαι το Ξάιδος τσουρέκι φετίχ, μια πλεξούδα που λίγες στη Θεσσαλονίκη τολμούν να το κοιτάξουν στα μάτια το αυγό και το μαστιχωτό μαχλέπι της.
Για τους κατέχοντες βαθιά την ιστορία της θεσσαλονικιώτικης γλυκοσύνης, η κυρία Σοφία κι ο κύριος Σταύρος πριν ανοίξουν τον Ξάιδο, ιερουργούσαν στο διάσημο Τοπάζ της Αγίας Δημητρίου, εξίσου μεγάλο κεφάλαιο της γευστικής μνήμης της πόλης. Φωτογραφίζω την κυρία Σοφία ανάμεσα σε Πασχαλινά αυγά (ε-ε-έρχεται!), κέικ, ζαχαρωτά, ποτά (άλλος ένας λόγος που αγαπώ τα βίνταζ ζαχαροπλαστεία είναι και το ότι διαθέτουν λικέρ store) και φυσικά τα αδιανόητης γευστικής αξίας σκαλτσούνια της. Η ζαχαροπλαστική μουσειολογία του μέλλοντος θα πρέπει να αφιερώσει μια ειδική πτέρυγα για τα σκαλτσούνια του Ξάιδου και για το χαμόγελο της κυρίας Σοφίας. Την αγαπώ, όπως και την οδό Περραιβού, που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω τους ιδιαίτερους λόγους που ο δρόμος μου δημιουργεί τέτοιες συναισθηματικές αναταράξεις, σε σημείο που βάφτισα Άλκη Περραιβό τον πρωταγωνιστή του τελευταίου μου μυθιστορήματος.
Το μόνο που θέλω είναι να αφιερώσω το σημερινό σημείωμα σε όλους τους γλυκατζήδες Θεσσαλονικιούς, που για μια τζούρα ευτυχίας Ξάιδου κάνουν ταξίδι ως την Τούμπα για να τη γευτούν.
Ζαχαροπλαστεία Ξάιδος: 17ης Νοέμβρη 1, 2310906906 και Χ. Περραιβού 13, 2310930116
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.