- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η Signora των cannoli, των περίφημων ιταλικών γλυκών, βρίσκεται στου Γκύζη
Τρία κορίτσια στήνουν μια νέα καριέρα αφοσιωμένη αποκλειστικά στα αυθεντικά cannoli
H Signora είναι ένα μικρό μαγαζάκι στου Γκύζη που πουλάει αυθεντικά σικελιάνικα κανόλι
H Mαριλού, η Λυδία και η Δήμητρα είναι τρεις κολλητές φιλενάδες που μοιράζονται την ίδια αγάπη για την Ιταλία. Για χρόνια ταξιδεύουν στη γειτόνισσα χώρα, τρώνε, πίνουν, δοκιμάζουν και γενικά εμποτίζονται με ιταλιάνικη κουλτούρα, προσπαθώντας να σπάσουν τον κώδικα των μυστικών της, να εμβαθύνουν, να γίνουν και οι ίδιες όσο Ιταλιάνες γίνεται. Όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεύση της Ιταλίας, άνεργες δεν ήταν. Κάθε μια υποστήριζε και κάτι άλλο στον επαγγελματικό της χώρο, η Μαριλού την οποία συνάντησα στο μια σταλιά, σαν παιδικό παιχνίδι μαγαζάκι τους, είχε τελειώσει δημοσιογραφία στην Πάντειο και εργαζόταν με μεγάλη επιτυχία στον -ναι, καλά άκουσες- τομέα του νυχιού και του μανικιούρ-πεντικιούρ. Όταν μπήκαν τα κανόλι στη ζωή της, παράτησε τα πάντα, έτσι μοιραία όπως αφήνεις πίσω σου έναν τελειωμένο έρωτα για έναν σπαρταριστό καινούργιο.
Τα κανόλι, αν δεν τα ξέρεις, είναι το εθνικό γλυκό της Σικελίας, ένα τραγανό ρολό από τηγανητή ζύμη, γεμιστό με κρέμα ρικότας, στο οποίο οι Σικελοί προσθέτουν και ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ. Η πατρίδα του εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στη Μεσσήνη και το Παλέρμο και παραδοσιακά, τα κανόλι είναι το κέρασμα της περιόδου του Καρναβαλιού, ένα γλυκό σύμβολο της γονιμότητας. Μπορεί να φτιάχτηκε με έμπνευση τα γλυκά που έφεραν μαζί τους οι Άραβες στο Μουσουλμανικό Εμιράτο της Σικελίας, μπορεί και όχι, στην ουσία αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα κανόλι είναι γλυκό πανάρχαιο, σικελικό, καμωμένο μόνο με ντόπια υλικά και σήμα κατατεθέν του νησιού, ξακουστό όσο και η Αίτνα.
Στη Signora για αυθεντικά κανόλι, το γλυκό της Σικελίας
Αν με ρωτήσεις πού θα βρεις αυθεντικά κανόλι στην Αθήνα, θα σου πω πουθενά-εκτός από την Signora. Μερικά ζαχαροπλαστεία τα περιλαμβάνουν στο ρεπερτόριό τους αλλά σε μια ελεύθερη μετάφραση και με ελληνικό αξάν. Γιατί το αυθεντικό κανόλο, έχει μια ιδιαιτερότητα: για να γίνει τραγανή σαν κρύσταλλο ή σαν ξύλο, η ζύμη του και να μην παπαριάσει, αφενός πρέπει να γεμίσει την τελευταία στιγμή, αφετέρου-και κυρίως αυτό-να τηγανιστεί σε χοιρινό λίπος και σωστά, έτσι που η ζύμη να «σκάσει» σε μικρές φουσκαλίτσες στην επιφάνειά της. Γιατί αυτή η αντίθεση του τραγανού απέξω με το βελούδινο εντός, είναι όλη η μαγεία ενός κανόλο.
Τα τρία κορίτσια, δεν διακινδύνευσαν το πείραμα, απλά βρήκαν τον σωστό Σικελιανό, που τα φτιάχνει και τους τα στέλνει έτοιμα για γέμισμα. Οι τρεις αυτές φιλενάδες, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της gen Z επιχειρηματικότητας, αυτής της γενιάς που όλα τα βλέπει αλλιώς και προσπαθεί με δικά της λόγια να χαράξει έναν διαφορετικό δρόμο μετά από όλες τις παγκόσμιες καταστροφές που τη βρήκαν στο ξεκίνημα και την πρώτη φόρα της ενήλικης ζωής της.
Τα κανόλι τους, πρόσφατα βρήκαν το μικρό σπιτάκι τους, μια φωλίτσα, στου Γκύζη. Μέχρι τότε, το διαδίκτυο τα προωθούσε σε όσους ήθελαν να τα παραγγείλουν γλυκά σε βαφτίσια, γάμους και λοιπές χαρμόσυνες στιγμές, με το ειδικά σχεδιασμένο τρίκυκλό τους τα πουλούσαν στο Meet Market ή στα pop up brunch της Αγοράς της Κυψέλης. Παιδιά πολυμήχανα, βάζουν το καθένα ό,τι μπορεί να προσφέρει, τον σχεδιασμό, την προώθηση, όπου δεν μπορούν επιστρατεύουν και τους φίλους και καβαντζάρουν τις δυσκολίες με καλή διάθεση, άφθονο γέλιο, συντροφικότητα και… πολύ χρώμα. Η μικρή Signora, στήθηκε στου Γκύζη, στη γειτονιά της Μαριλού, εδώ που γεννήθηκε, εδώ που ξέρει όλη τη γειτονιά.
Τι άλλο θα βρεις στη Signora;
Δυο βήματα από την Αλεξάνδρας, η συνοικία του Γκύζη κρατά ακόμα τον παλιό χαρακτήρα μιας αθηναϊκής γειτονιάς και από πάντα διαθέτει μια πολύ καλή και οικονομική αγορά, που δεν της λείπει τίποτα. Πλάι στους παλιούς πήρε θέση και το καινούργιο και τώρα που ξαναβρέθηκα εκεί, μύρισα μια φρέσκια αύρα στην ατμόσφαιρα: είναι θέμα χρόνου του Γκύζη να γίνει περιζήτητο, σαν φυσική συνέχεια των Εξαρχείων και της Κυψέλης. Στη μικρή Signora έχει καλό καφέ-υπάρχει και cold brew-, έχει τα κανόλι που φτιάχνονται μπροστά σου, έχει και τιραμισού σε αυθεντική συνταγή, που κι αυτό στήνεται τελευταία στιγμή. Και μια μικρή ποικιλία από toppings αν θέλεις να εμπλουτίσεις τη γεύση ή το χρώμα: φιστίκι, τριμμένο μπισκότο, τρουφάκι, σοκολάτα.
Έχει και σπιτική λεμονάδα, χυμό φράουλα, ρόδι, μάνγκο και ανάμεικτο. Νέα αντίληψη αλλά και παλιό, νοσταλγικό μαγαζί της γειτονιάς, όπου μπορείς να παραγγείλεις ανάλογα με τις ανάγκες σου ή να φέρεις το ωραίο, δικό σου μπολ που θα χωρέσει ένα τιραμισού, κυρίως όμως, να κάνεις μια στάση για κους-κους βγάζοντας βόλτα τον σκύλο ή γυρίζοντας από τη δουλειά.
Πλάι στα δικά τους, θα βρεις και μια ωραία συλλογή από μια πολύ καλή μάρκα ιταλικών μπισκοτακίων σε γλυκές και αλμυρές γεύσεις, πανετόνε και μια μικρή συλλογή από κεραμικά που κάνουν φίλοι στο Βέλγιο και τη Λέσβο -η συγκινητική συμπερίληψη μιας ευρύτερης παρέας. Στην οποία, φαίνεται πως ο ιταλικός έρωτας κυκλοφορεί ευρέως. Αφού εκεί γνώρισα και τη Βαλεντίνα Αλμπέρτι, Ιταλίδα της Αθήνας και εξίσου φιλενάδα, η οποία μόλις τοποθετούσε προς πώληση τα εξαιρετικά της ημερολόγια, που αφορούν μόνο κορίτσια, όλες οι ημέρες διανθισμένες με συμβουλές ανάλογα με τις κινήσεις των φεγγαριών και ένα σωρό συνταγές ευεξίας. Παιδιά, όλοι μαζί θα σωθούμε, γιατί μόνον οι αγκαλιές ξέρουν να ξεπερνάνε τα εμπόδια!
Κάλβου 63, Γκύζη, 6945950772
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.