Θεματα

Κουνουπίδι: ένα απροσδόκητο τρεντ στα αθηναϊκά εστιατόρια

3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες

Κατερίνα Βνάτσιου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσο νόστιμο μπορεί να γίνει το κουνουπίδι; Τρία εστιατόρια που το μαγειρεύουν ανατρεπτικά και πεντανόστιμα

Το κουνουπίδι μάλλον είναι το πιο παρεξηγημένο λαχανικό μετά τις μπάμιες. Αρέσει σε ελάχιστους και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν κάτι άλλο στη θέση του, δεν πα να είναι και μπρόκολο. Ωστόσο, η μαγειρική έχει ένα χρυσό κανόνα κι αυτός λέει: «δεν υπάρχει φαγητό που να μην είναι νόστιμο, μόνο φαγητό που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά». Μέσα στο 2024 έφαγα όσο κουνουπίδι δεν έχω φάει σε όλη μου τη ζωή. Όχι από επιλογή. Απλώς το ταπεινό αυτό υλικό άρχισε να κάνει δυναμική εμφάνιση στα μενού ολοένα και περισσότερων αθηναϊκών εστιατορίων. Ρώτησα έναν γνωστό σεφ γιατί συμβαίνει αυτό. Κι εκείνος μου απάντησε το προφανές: το κουνουπίδι είναι φτηνό ενώ μπορεί να μαγειρευτεί και με χίλιους δυο τρόπους. Εντάσσοντας το στα πιάτα ενός μενού ρίχνεις το συνολικό food cost και έτσι ισοφαρίζεις τη χασούρα, που έχεις από άλλα πιο ακριβά υλικά, χωρίς να αυξήσεις δραματικά τις τιμές των πιάτων. Στην εποχή της ακρίβειας μοιάζει υλικό ιδανικό. Υπάρχει όμως ένα «αλλά». Πρέπει να είσαι ένας πραγματικά καλός σεφ για να μαγειρέψεις το κουνουπίδι με τρόπο πρωτότυπο, νόστιμο και τόσο λαχταριστό, ώστε να το κάνεις θελκτικό και «ανταγωνιστικό» απέναντι στα άλλα πιάτα του καταλόγου. Ε, λοιπόν, τα παρακάτω πιάτα με κουνουπίδι θα τα διάλεγα κάθε φορά με κλειστά τα μάτια. Καθόλου τυχαίο που όλα τους ανήκουν στα highlight του μενού.

3 πεντανόστιμα πιάτα με κουνουπίδι στα αθηναϊκά εστιατόρια

Το κουνουπίδι του Νίκου Θωμά στο NiDo

Το NiDo στο μικρό στενάκι της Λεβέντη είναι ένα στέκι που δεν μοιάζει με άλλο. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν ένα μαγαζί όπου το φαγητό, το ποτό, η μουσική και το vibe που σου δίνει ο χώρος να είναι όλα ισόποσα, κανένα να μην υπερκαλύπτει το άλλο. Παρόλα αυτά, για εμένα προσωπικά, όταν σεφ είναι ο Νίκος Θωμάς η κουζίνα πάντα θα ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Σε αυτή την κουζίνα ο Νίκος συνεχίζει τους γαστρονομικούς του πειραματισμούς σε μια προσπάθεια, όπως λέει ο ίδιος, «να επαναπροσδιορίσω την έννοια του bar food στην Αθήνα, να πω ότι δεν είναι μόνο κριτσίνι, πίτσα και burger». Μπορεί για παράδειγμα να είναι και αυτό το εξαίσιο κουνουπίδι που ψήνεται μαζί με μια vinaigrette kombu-wasabi, πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρεται σε ξυλάκια. Από τα πιο νόστιμα πιάτα που έφαγα το 2024. Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 210 7250226

Cavolfiore con prosciutto στο Tartufo

Ο Τάσος Χέλμης όταν άνοιξε το Tartufo στα τέλη του 2023 είχε στο μυαλό του ένα εστιατόριο που θα σερβίρει τη σύγχρονη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας. Για να εφαρμόσει την ιδέα του ζήτησε τη βοήθεια του Pino Saccheri, ιταλού σεφ, γνωστού για το κέφι, το μπρίο και το ταλέντο του. Και πράγματι, ο Pino έφτιαξε ένα μενού που ξεχειλίζει από γεύση και ιταλική φινέτσα. Από όλα τα πιάτα του καταλόγου τη μεγαλύτερη έκπληξη μου τη δημιούργησε ένα ορεκτικό. Ήταν το Cavofiore con prosciutto ή αλλιώς «Κουνουπίδι με προσούτο». Εδώ, το κουνουπίδι καταφτάνει ψητό, περιτριγυρισμένο από μία πεντανόστιμη και λίγο πικάντικη κρέμα τυριού κι ένα τραγανό σαν τσιπ προσούτο στην κορυφή του. Δεν του λείπει τίποτα και είναι τόσο πληθωρικά νόστιμο που με ένα μαγικό τρόπο το λατρεύεις, ακόμη κι αν σιχαίνεσαι το κουνουπίδι. Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458

Ταμπουλέ… κουνουπιδιού στο Ringo

Με όνομα εμπνευσμένο από τον ντράμερ των Beatles το Ringo είναι μια ζουμερή Kalamaki Pub που μετρά λίγους μήνες ζωής στην Πρωτογένους. Ψήνει μόνο καλαμάκια, αλλά το κάνει στην εντέλεια και δίπλα τους βάζει ένα σωρό πρωτότυπα συνοδευτικά και ανατρεπτικές σαλάτες που φανερώνουν τη μεγάλη μαγειρική φαντασία του σεφ Πέτρου Ρηγάκη. Ανάμεσά τους και μια καταπληκτική ταμπουλέ κουνουπιδιού, που έχει ακριβώς τη γεύση μιας θεσπέσιας ταμπουλέ, αλλά φτιάχνεται με τριμμένο κουνουπίδι. Πρωτογένους 8, Ψυρρή, 210 3250324