Τα top ten της Σαρακοστής
Χαρταετοί, λαγάνες, χαλβάδες, αυγοτάραχο και οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα
Αν οι καλοφαγάδες διάλεγαν ημέρα για να γιορτάζουν θα ήταν σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα. Θαλασσινά, ταραμάδες, φρέσκα μαναβικά και όσπρια, χαλβάδες και πάνω απ’ όλα οι λαγάνες στρώνουν ένα τραπέζι που, αν και νηστίσιμο, δεν το λες ούτε λιτό ούτε φτωχικό. Αν μείνετε στην Αθήνα και θελήσετε να βγείτε έξω, αναζητήστε αυτά τα 9 σημεία που φτιάχνουν για τα Κούλουμα τα καλύτερα.
Ο Τραβόλτα κάτω στο Περιστέρι είναι από τα πιο φημισμένα και ψαγμένα ψαροφαγικά της Αθήνας. Εδώ θα γιορτάσετε με μεζέδες αλλιώτικους και πάντα πολύ φρέσκους, δημιουργικούς και ταυτόχρονα μεγάλης νοστιμιάς. Δηλαδή, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, σουπιές (σε λουκάνικο) σπετζοφάι, τσιπούρα φρικασέ και τσιπούρα με χουνκιάρ, καλαμάρι κοντοσούβλι, τραχανά με θαλασσινά, ρεβίθια με μπακαλιαράκι και φακές με θαλασσινά. Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222
Το Ουζομπάρ είναι φημισμένο για όλα του τα μεζεκλίκια, αλλά ο τρομερός Γιάννης Λιάκου για την ημέρα προσθέτει και πατατοσαλάτα με ρέγγα, χταποδάκια (χτυπημένα με το χέρι), σπινιάλο από Κάλυμνο (μεζές για πολύ μερακλήδες), γαρίδες Αμφιλοχίας, ριζότο μπουγιαμπέσα, χτένια με μοσχάτο, τουρσιά σπιτικά και πολλά ακόμη. Για το τέλος έχει χαλβά σιμιγδαλένιο με αποξηραμένα φρούτα αλλά και του «μπακάλη» από τον Κοσμίδη. Στα συν και η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα. Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 216 7000761
Η Ψαρομαγεία είναι ένα καινούργιο και πολύ καλό εστιατόριο στημένο από ανθρώπους που παίζουν τη θάλασσα στα δάχτυλα. Για την ημέρα θα έχουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκα όστρακα, γαρίδες και καραβίδες στα κάρβουνα, χταπόδι στιφάδο, σπιτική ταραμοσαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες και λάδι τρούφας, χυλοπίτες χωριάτικες με καραβιδόψυχα και πολλά ακόμη. Λ. Πεντέλης 108, Βριλήσσια, 210 6096604
Στον Θαλασσινό ακόμη κι αν κάνει κρύο καθήστε έξω με τις σόμπες και τα τσίπουρα να σας ζεσταίνουν (γίνονται όλοι μια παρέα). Για την ημέρα θα έχουν πετροσωλήνες σαγανάκι (λεμονάτο και μούρλια), ρεβίθια με ρύζι και καπνιστή σαρδέλα, παστουρμά θαλασσινών (και όλα τα ωραία αλίπαστα από Θράκη), καραβίδες στα κάρβουνα, το τιμημένο καλαματιανό πιάτο μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, όστρακα μαγειρεμένα με σταμναγκάθι, ντοματίνια και σκόρδο, ριζότο με αγκινάρες και γαρίδες, μαζί και πολλά φρέσκα όστρακα, αχινούς, τη γνωστή ταραμοσαλάτα και μύδια σε πολλές παραλλαγές. Για το τέλος το υπέροχο γλυκό με τα σύκα και τα ροζ πιπέρια. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες πηγαίνουν όσοι πετάνε χαρταετούς στις πλαγιές του Υμηττού (παράδοση). Μετά κάθονται στο ωραίο μπαλκόνι του εστιατορίου βλέποντας τις προσπάθειες των άλλων και τρώγοντας φάβα από τη Σχοινούσα, καρπάτσιο λαβράκι, αχινούς σε σφηνάκι, εννοείται όστρακα, φρέσκιες καραβίδες, μύδια, μακαρονάδες με θαλασσινά. Στο τέλος κερασμένος χαλβάς σπιτικός. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240
Το Θάλασσα Αιγάλεω City είναι η ξακουστή ψαροταβέρνα σε όλα τα δυτικά προάστια. Παρεΐστικο περιβάλλον, κάτι τέτοιες μέρες πάντα με γλεντζέδικη ατμόσφαιρα και χορούς. Στα πιάτα όλοι οι ψαρομεζέδες, φρέσκοι αχινοί και όστρακα, ψάρια για τη σχάρα αλλά και μεγάλη δύναμη στις νοστιμιές του τηγανιού. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185
Το Παράμαλο έφερε τη Χαλκίδα και τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες της στην Αθήνα. Εξαιρετική ποικιλία σε πολύ φρέσκα όστρακα, ζεστά χόρτα, αχινοί, θράψαλο στα κάρβουνα (και στο τηγάνι όμως είναι εξαιρετικοί), ψάρια, μεζέδες, κριθαρότο με γαρίδες και πάντα πολύ ωραίο τσίπουρο ή και κρασιά ελληνικά από την καλή του κάβα. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927
Γνωστό και αγαπημένο σε όλους τους γκουρμέ ψαροφάγους το Βαρούλκο, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τα κότερα ακριβώς μπροστά του, είναι μια εξαιρετική πρόταση για την ημέρα. Ο Λευτέρης Λαζάρου αγαπάει και την παράδοση και τα μερακλίδικα ελληνικά μεζεδάκια που πάντα «πειράζει» μαεστρικά. Για την Καθαρά Δευτέρα θα έχει τα... άπαντα. Ξεκινήστε με εξαίσια ρεγγοσαλάτα, συνεχίστε με άφθαστη ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια «αλλιώς», σουπιές, φάβα και όλη την γκάμα των νηστίσιμων. Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400
Το ξενοδοχείο St George Lycabettus αυτή την ημέρα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Από τη μια συγκεντρώνει όσους πήγαν βόλτα για να πετάξουν χαρταετό στο λόφο του Λυκαβηττού (πολλοί). Από την άλλη όσοι θέλουν μόνο οπτική... ενασχόληση με το άθλημα πιάνουν από νωρίς τραπέζι ψηλά στο Grand Balcon απ’ όπου μπορούν να χαρούν πανοραμικά όλους τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη. Για την ημέρα ο σεφ Βασίλης Μήλιος ετοιμάζει μπουφέ με πολλά νηστίσιμα πιάτα, όλα τους με εξαιρετικά προϊόντα φερμένα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Και Kids Corner με θέμα «Μετράμε τους χαρταετούς της Αθήνας» για να απασχολούνται τα παιδιά. Τιμή για τους μεγάλους €28 το άτομο, για τα μικρά μέχρι 12 ετών 50% έκπτωση. Κλεομένους 2, 210 7216191
Κεντρική φωτό: Βαρούλκο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.