Θεματα

Τα top ten της Σαρακοστής

Χαρταετοί, λαγάνες, χαλβάδες, αυγοτάραχο και οι καλύτερες ψαροταβέρνες για την Καθαρά Δευτέρα

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 514
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88504-198637.jpg

Αν οι καλοφαγάδες διάλεγαν ημέρα για να γιορτάζουν θα ήταν σίγουρα η Καθαρά Δευτέρα. Θαλασσινά, ταραμάδες, φρέσκα μαναβικά και όσπρια, χαλβάδες και πάνω απ’ όλα οι λαγάνες στρώνουν ένα τραπέζι που, αν και νηστίσιμο, δεν το λες ούτε λιτό ούτε φτωχικό. Αν μείνετε στην Αθήνα και θελήσετε να βγείτε έξω, αναζητήστε αυτά τα 9 σημεία που φτιάχνουν για τα Κούλουμα τα καλύτερα.

Ο Τραβόλτα κάτω στο Περιστέρι είναι από τα πιο φημισμένα και ψαγμένα ψαροφαγικά της Αθήνας. Εδώ θα γιορτάσετε με μεζέδες αλλιώτικους και πάντα πολύ φρέσκους, δημιουργικούς και ταυτόχρονα μεγάλης νοστιμιάς. Δηλαδή, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο, σουπιές (σε λουκάνικο) σπετζοφάι, τσιπούρα φρικασέ και τσιπούρα με χουνκιάρ, καλαμάρι κοντοσούβλι, τραχανά με θαλασσινά, ρεβίθια με μπακαλιαράκι και φακές με θαλασσινά. Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, 210 5719222

n


Το Ουζομπάρ είναι φημισμένο για όλα του τα μεζεκλίκια, αλλά ο τρομερός Γιάννης Λιάκου για την ημέρα προσθέτει και πατατοσαλάτα με ρέγγα, χταποδάκια (χτυπημένα με το χέρι), σπινιάλο από Κάλυμνο (μεζές για πολύ μερακλήδες), γαρίδες Αμφιλοχίας, ριζότο μπουγιαμπέσα, χτένια με μοσχάτο, τουρσιά σπιτικά και πολλά ακόμη. Για το τέλος έχει χαλβά σιμιγδαλένιο με αποξηραμένα φρούτα αλλά και του «μπακάλη» από τον Κοσμίδη. Στα συν και η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα. Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 216 7000761

n


Η Ψαρομαγεία είναι ένα καινούργιο και πολύ καλό εστιατόριο στημένο από ανθρώπους που παίζουν τη θάλασσα στα δάχτυλα. Για την ημέρα θα έχουν μεγάλη ποικιλία από φρέσκα όστρακα, γαρίδες και καραβίδες στα κάρβουνα, χταπόδι στιφάδο, σπιτική ταραμοσαλάτα, κριθαρότο με γαρίδες και λάδι τρούφας, χυλοπίτες χωριάτικες με καραβιδόψυχα και πολλά ακόμη. Λ. Πεντέλης 108, Βριλήσσια, 210 6096604

n


Στον Θαλασσινό ακόμη κι αν κάνει κρύο καθήστε έξω με τις σόμπες και τα τσίπουρα να σας ζεσταίνουν (γίνονται όλοι μια παρέα). Για την ημέρα θα έχουν πετροσωλήνες σαγανάκι (λεμονάτο και μούρλια), ρεβίθια με ρύζι και καπνιστή σαρδέλα, παστουρμά θαλασσινών (και όλα τα ωραία αλίπαστα από Θράκη), καραβίδες στα κάρβουνα, το τιμημένο καλαματιανό πιάτο μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, όστρακα μαγειρεμένα με σταμναγκάθι, ντοματίνια και σκόρδο, ριζότο με αγκινάρες και γαρίδες, μαζί και πολλά φρέσκα όστρακα, αχινούς, τη γνωστή ταραμοσαλάτα και μύδια σε πολλές παραλλαγές. Για το τέλος το υπέροχο γλυκό με τα σύκα και τα ροζ πιπέρια. Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

n


Στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες πηγαίνουν όσοι πετάνε χαρταετούς στις πλαγιές του Υμηττού (παράδοση). Μετά κάθονται στο ωραίο μπαλκόνι του εστιατορίου βλέποντας τις προσπάθειες των άλλων και τρώγοντας φάβα από τη Σχοινούσα, καρπάτσιο λαβράκι, αχινούς σε σφηνάκι, εννοείται όστρακα, φρέσκιες καραβίδες, μύδια, μακαρονάδες με θαλασσινά. Στο τέλος κερασμένος χαλβάς σπιτικός. Παύλου Μελά 13, Καρέας, 210 7640240

n


Το Θάλασσα Αιγάλεω City είναι η ξακουστή ψαροταβέρνα σε όλα τα δυτικά προάστια. Παρεΐστικο περιβάλλον, κάτι τέτοιες μέρες πάντα με γλεντζέδικη ατμόσφαιρα και χορούς. Στα πιάτα όλοι οι ψαρομεζέδες, φρέσκοι αχινοί και όστρακα, ψάρια για τη σχάρα αλλά και μεγάλη δύναμη στις νοστιμιές του τηγανιού. Μοσχονησίων 13, Αιγάλεω, 210 5900185

n


Το Παράμαλο έφερε τη Χαλκίδα και τους καταπληκτικούς ψαρομεζέδες της στην Αθήνα. Εξαιρετική ποικιλία σε πολύ φρέσκα όστρακα, ζεστά χόρτα, αχινοί, θράψαλο στα κάρβουνα (και στο τηγάνι όμως είναι εξαιρετικοί), ψάρια, μεζέδες, κριθαρότο με γαρίδες και πάντα πολύ ωραίο τσίπουρο ή και κρασιά ελληνικά από την καλή του κάβα. Πάρνηθος 13, Νέα Κηφισιά, 210 6205927

n


Γνωστό και αγαπημένο σε όλους τους γκουρμέ ψαροφάγους το Βαρούλκο, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και τα κότερα ακριβώς μπροστά του, είναι μια εξαιρετική πρόταση για την ημέρα. Ο Λευτέρης Λαζάρου αγαπάει και την παράδοση και τα μερακλίδικα ελληνικά μεζεδάκια που πάντα «πειράζει» μαεστρικά. Για την Καθαρά Δευτέρα θα έχει τα... άπαντα. Ξεκινήστε με εξαίσια ρεγγοσαλάτα, συνεχίστε με άφθαστη ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια «αλλιώς», σουπιές, φάβα και όλη την γκάμα των νηστίσιμων. Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 210 5228400

n


Το ξενοδοχείο St George Lycabettus αυτή την ημέρα γνωρίζει μεγάλες δόξες. Από τη μια συγκεντρώνει όσους πήγαν βόλτα για να πετάξουν χαρταετό στο λόφο του Λυκαβηττού (πολλοί). Από την άλλη όσοι θέλουν μόνο οπτική... ενασχόληση με το άθλημα πιάνουν από νωρίς τραπέζι ψηλά στο Grand Balcon απ’ όπου μπορούν να χαρούν πανοραμικά όλους τους χαρταετούς που πετάνε πάνω από την πόλη. Για την ημέρα ο σεφ Βασίλης Μήλιος ετοιμάζει μπουφέ με πολλά νηστίσιμα πιάτα, όλα τους με εξαιρετικά προϊόντα φερμένα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Και Kids Corner με θέμα «Μετράμε τους χαρταετούς της Αθήνας» για να απασχολούνται τα παιδιά. Τιμή για τους μεγάλους €28 το άτομο, για τα μικρά μέχρι 12 ετών 50% έκπτωση. Κλεομένους 2, 210 7216191

n


Κεντρική φωτό: Βαρούλκο

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.