Θεματα

Στην Άργενο της Λέσβου για το ντόπιο τυροκομείο με τα εξαίσια τυράκια

Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950

Στάθης Χαρπαντίδης
Στάθης Χαρπαντίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τυροκομείο Αργένου

Στο τυροκομείο στην Άργενο της Λέσβου δοκιμάσαμε πολύ ωραία τυριά και καταπληκτικό βούτυρο

Ξεκινήσαμε από τον Μόλυβο και λίγο πριν φτάσουμε στη Συκαμνιά του Στρατή Μυριβήλη, στρίψαμε δεξιά του επαρχιακού δρόμου για το ημιορεινό χωριό Άργενος (ή Άργεννος) στις πλαγιές του όρους Λεπέτυμνος. Το χωριό σήμερα κατοικείται από 210 άτομα, είναι γνωστό για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα, το μουσείο του φιλολόγου και ιστορικού Γιώργου Βαλέτα και το οικογενειακό τυροκομείο των αδελφών Κουτσουκτώνη που φτιάχνουν εξαίσια τυράκια. Ο παππούς ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘50 να παίρνει το γάλα από τους ντόπιους παραγωγούς που έβοσκαν τα κοπάδια στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και να φτιάχνει στο μικρό τυροκομείο του γραβιέρα, φέτα και λαδοτύρι τα οποία έστελνε στην Αθήνα. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 διαδέχθηκε τον ιδρυτή της επιχείρησης ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών Χαράλαμπος ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχίζουν την παράδοση του μικρού οικογενειακού τυροκομείου τα αδέλφια Νίκος και Κωνσταντίνος Κουτσουκτώνης.

Τυροκομείο Αργένου

Το 2000 η μονάδα μεγάλωσε και εκσυγχρονίστηκε ενώ την παραγωγή των τυριών ανέλαβε ο Νίκος μετά το τέλος των σπουδών του στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων. Όλα τα προϊόντα παράγονται από 90% πρόβειο γάλα και 10% κατσικίσιο, φτιάχνουν τυρί φέτα, πρόβειο βούτυρο, κατσικίσιο ημίσκληρο τυρί, ανθότυρο, λαδοτύρι και γραβιέρα που ωριμάζει μέχρι και 18 μήνες -όταν τη δοκιμάσετε το στόμα σας θα πλημμυρίσει από γαλακτώδη αρώματα και νότες ξηρών καρπών. Το παραδοσιακό λαδοτύρι (ονομάστηκε έτσι επειδή παλιά το συντηρούσαν μέσα στο λάδι) της Λέσβου είναι ένα κίτρινο σκληρό τυράκι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Το υπέροχο «κεφαλάκι» που θα προκύψει θα το αφήσουν να ωριμάσει σε δροσερό θάλαμο για να γίνει λαδοτύρι. Έχει χρυσοκίτρινο χρώμα, πιπεράτη γεύση και πλούσια γαλακτώδη αρώματα.

Τυροκομείο Αργένου

Τη γραβιέρα τους με το ανοιχτό κίτρινο χρώμα που ωριμάζει για 18 μήνες, τη χαρακτηρίζει η βουτυράτη και πιπεράτη γεύση. Το προϊόν με το οποίο γνώρισαν απροσδόκητη επιτυχία και έγινε γνωστό πανελληνίως είναι το πρόβειο βούτυρο που παράγουν. Το χειμώνα που το γάλα είναι παχύ, πριν γίνει τυρί περνάει από τον κορυφολόγο, όπου αφαιρείται το πλεονάζον λίπος και παράγεται η κρέμα γάλακτος ή κορυφή (το λίπος λόγω της μικρότερης πυκνότητάς του έχει την τάση να συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του γάλακτος, εξού και το όνομα κορυφή). Στη συνέχεια αποθηκεύεται στο ψυγείο για είκοσι μέρες. Μετά η κρέμα θα πλαστεί με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθούν τα μπαστούνια, σ' αυτό το στάδιο το προϊόν είναι έτοιμο να συσκευαστεί. Το βούτυρο των αδελφών Κουτσουκτώνη έχει την αυθεντική γεύση της παράδοσης, μοσχοβολάει φρεσκάδα και ξεχειλίζει από λαχταριστά αρώματα.

Info: Τυροκομείο Αργένου, Ν. & Κ. Κουτσουκτώνης ΟΕ, Λέσβος, 2253055460. Το χωριό Άργενος απέχει από τη χώρα της Μυτιλήνης 51 χλμ και από τον Μόλυβο 12 χλμ. Τα προϊόντα του τυροκομείου θα τα βρείτε στα παρακάτω καταστήματα της Αθήνας:  «Περί Λέσβου» (Νέα Σμύρνη και Βύρωνας), «Χασάπικο Σταυρινός»  (Νέο Ηράκλειο), «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» (Ευρυπίδου),  Μανδραγόρας (Πειραιά), «Το Μαντρί» (Βριλήσσια), «Παραδοσιακό Μπακάλικο»  (Ηλιούπολη), Γαϊτανίδης (Καλλιθέα).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.