- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το εργοστάσιο καραμέλας της Βιέννης
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Zuckerl Werkstatt: ένα εργαστήριο στη Βιέννη φτιάχνει χειροποίητη, βιεννέζικη καραμέλα
Το «εργοστάσιο καραμέλας» της Βιέννης έχει πανέμορφες βιτρίνες και ένα θαυμάσιο λόγκο. Το Zuckerl Werkstatt σημαίνει «εργαστήριο ζάχαρης» και ακολουθώντας τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών παρασκευάζει χειροποίητη, βιεννέζικη καραμέλα. Η μυρωδιά της ζάχαρης, τα βαζάκια με τις κομμένες στο χέρι καραμέλες με τα φυσικά συστατικά, τα ζελέ από χυμό φρούτων, τα χρώματα και τα αρώματα είναι σαν τον μαγεμένο αυλό. Μια ανάσα από το Μουσείο της Αλμπερτίνα στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, η βιτρίνα του Zuckerl Werkstatt στολισμένη, μοιάζει με καρτ ποστάλ από τα Χριστούγεννα, όπως τα εξιδανικεύαμε στο μυαλό μας όταν ήμασταν μικρά παιδιά και όπως τα ονειρευόμαστε ακόμα και τώρα. Με χιόνι μαλακό και «αγγελάκια», παγωμένες λίμνες, έλκηθρα και παγοπέδιλα.
Στην καρδιά της Βιέννης ένα χειμωνιάτικο παραμύθι γράφεται με καραμέλα. Το εργαστήριο του διάσημου καραμελάδικου είναι ανοιχτό στον κόσμο και μπορείς να παρακολουθήσεις τον ζογκλέρ-ζαχαροπλάστη, ο οποίος διαμορφώνει ένα τεράστιο «μπαστούνι» και κόβει μικρές καραμέλες. Οι συνταγές είναι του 18ου αιώνα και μεταβιβάστηκαν στους ιδιοκτήτες «Γουίλι Γουόνκα» από διάσημους βιεννέζους παραγωγούς καραμελών των παλιών εποχών. Το άλλο κατάστημα βρίσκεται στον όμορφο δρόμο της Χέρενγκάσε. Μαγεία.
Το Zuckerl Werkstatt στη Βιέννη παρασκευάζει χειροποίητες καραμέλες
Σε ένα ταξίδι στη Σουηδία το 2012, η δικηγόρος Μαρία Σολτζ και ο επαγγελματίας τραγουδιστής Κρις Μάγερ ανακάλυψαν τυχαία μια μικρή βιοτεχνία ζαχαρωτών. Ήταν περίεργοι, μπήκαν μέσα και αμέσως ερωτεύτηκαν αυτή την καταπληκτική τέχνη. Πέρασαν όλη την ημέρα εκεί, παρακολουθώντας αυτούς τους ζαχαροπλάστες να παράγουν τις λιχουδιές τους. Και στέφτηκαν «γιατί να μην φτιάξουμε κάτι αντίστοιχο στη Βιέννη;». Στη Βιέννη που γύρω στο 1900 ήταν ένα από τα φημισμένα κέντρα της παρασκευής χειροποίητων καραμελών. Έτσι, η Μαρία και ο Κρις είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη από τους παλιούς δασκάλους ηλικίας 75-95 ετών. Άνοιξαν την πρώτη τους βιοτεχνία το 2013 στο κέντρο της Βιέννης και το 2016 εγκαινιάστηκε η δεύτερη βιοτεχνία τους στην παλιά πόλη του Σάλτσμπουργκ. Πιο πρόσφατα άνοιξε το δεύτερο κατάστημα στη Βιέννη, στην εμβληματική Χέρενγκάσε.
Σε καθημερινή βάση η βιοτεχνία παράγει πολλά είδη καραμέλας και απίθανα ζελεδάκια, τα οποία παρασκευάζονται με προσοχή στη λεπτομέρεια, την ποιότητα και τις παλιές, παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας. Τα συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται είναι φυσικά και προέρχονται από τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς. Φυσικές γεύσεις, πτητικά έλαια, φυσικές χρωστικές ουσίες και φυσικά συστατικά όπως σοκολάτα, πάστα φουντουκιού, βότανα, μπαχαρικά κάνουν τα γλυκά τους εξαιρετικά.
Πώς φτιάχνονται οι καραμέλες;
Τα τελευταία πέντε χρόνια το ζευγάρι τελειοποίησε τις τεχνικές όσον αφορά στην ακρίβεια των εικονιζόμενων σχεδίων, που εμφανίζονται στις καραμέλες τους. Ακριβώς όπως το γυαλί millefiori, κάθε «εικόνα», κάθε σχέδιο της καραμέλας αποτελείται από τρισδιάστατα στρώματα. Κομμάτι-κομμάτι, κάθε στρώμα διαμορφώνεται με το χέρι. Ορισμένα από τα πολύχρωμα μοτίβα τους αποτελούνται από περισσότερα από 80 μεμονωμένα στρώματα. Μόνο ο χρόνος κατασκευής αυτών των επιμέρους τμημάτων διαρκεί (ανάλογα με το σχέδιο) έως και 2 ώρες. Τα επιμέρους κομμάτια συναρμολογούνται σε μια παρτίδα καραμέλας βάρους έως και 25 κιλών. Μετά πλάθεται με το χέρι ένα τεράστιο μπαστούνι μήκους 100 μέτρων με διάμετρο 11 χιλιοστών. Και τέλος, τα μπαστουνάκια κόβονται με το χέρι με σπάτουλες σκληρές καραμέλες, τύπου rock candies.
Μιλάμε για κανονική καραμελοτρέλα. Πώς να μην πάθεις…Candy crush στη στολισμένη Βιέννη με τον υπέροχο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τις χριστουγεννιάτικες αγορές με το ζεστό Glühwein και την «αθάνατη» Sacher Torte; Μυρίζει καραμέλα, σοκολάτα, μαρίγεν, γαρύφαλλο, κίπφελ, κράπφεν, κάιζερσμαρν, μυρίζει Χριστούγεννα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.