Θεματα

Επιτέλους Καθαρά Δευτέρα!

Ώρα για Μακεδονικό Χαλβά

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε χρόνο περιμένουμε πώς και πώς την Καθαρά Δευτέρα. Όχι μόνο γιατί είναι αργία, αλλά και γιατί είναι μια φαγοποτική γιορτή που δεν μοιάζει με καμιά. Η αλήθεια είναι ότι μας έρχεται λιγοθυμιά και μόνο στη σκέψη αυτών που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι της…

Ταραμοσαλάτα, χταποδάκι, ζεστή λαγάνα, θαλασσινά, καλομαγειρεμένα όσπρια, ελιές και το καλύτερο…χαλβάς! Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο συνδεμένο με την Καθαρά Δευτέρα όσο αυτό το γλυκό. Πρόκειται για το βασιλιά της μέρας. Και όταν λέμε χαλβά, εννοούμε Μακεδονικό.

n

Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι το πιο υγιεινό και νηστίσιμο γλυκό, που παράγεται από ταχίνι, δηλαδή 100% αλεσμένο σουσάμι, χωρίς να περιέχει χημικά ή άλλες ουσίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξακολουθεί να μένει πιστός στον πατροπαράδοτο τρόπο παραγωγής (το σουσάμι αλέθεται σε πέτρινους μύλους) και στις αγνές πρώτες ύλες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που σχεδόν έναν αιώνα τώρα , είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε κάθε τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Αυτή την Καθαρά Δευτέρα δεν έχει σημασία πού θα την γιορτάσεις, ούτε με ποιους. Μπορεί να βρεθείς σε σπίτια φιλικά, στο βουνό, στη θάλασσα, σε μπαλκόνια ή ταράτσες. Μπορεί ακόμα να είσαι με μεγάλη παρέα ή μόνο με άλλον έναν, με συγγενείς ή με φίλους. Όπου και αν βρεθείς όμως, με όποιον και αν είσαι, πέρνα όσο καλύτερα μπορείς, πέταξε χαρταετούς και μην ξεχάσεις τον απόλυτο πρωταγωνιστή αυτής της νόστιμης γιορτής: τον αγαπημένο Μακεδονικό Χαλβά. Καλή Σαρακοστή!