Θεματα

Τα είδη της ζάχαρης

Μια γλυκιά ποικιλία για κάθε χρήση

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα είδη ζάχαρης
© Unsplash

Μίξερ 12: Τα διαφορετικά είδη ζάχαρης και οι χρήσεις τους

Η ζάχαρη, το γλυκό συστατικό που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε γλυκές και αλμυρές παρασκευές, έχει πολλές μορφές και τύπους, καθένας από τους οποίους μας προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Από τις πιο κοινές μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, οι τύποι ζάχαρης ποικίλλουν, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Ζάχαρη κρυσταλλική

Η ζάχαρη αυτή είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές, από γλυκά και σάλτσες μέχρι ποτά και ροφήματα. Είναι ο «βασιλιάς» της κουζίνας, προσφέροντας τη γλυκύτητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Ζάχαρη άχνη

Λεπτότατα αλεσμένη σε σκόνη, η ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει την επιθυμητή υφή και γλυκύτητα σε γλάσα, κρέμες και γλυκά. Η εξαιρετικά λεπτή της υφή την καθιστά ιδανική για επικάλυψη γλυκών και για συνταγές που απαιτούν διαλυτικότητα σε κρύες ή ζεστές βάσεις.

Καστανή ζάχαρη

Η καστανή ζάχαρη είναι γνωστή για τη γεμάτη και «μεστή» γεύση της, η οποία προέρχεται από την παρουσία μελάσας. Η μελάσα της δίνει την καραμελωμένη γεύση, κάνοντάς την ιδανική για ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και για γλυκά που απαιτούν μια πιο έντονη γεύση. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε μέταλλα σε σχέση με την κρυσταλλική.

Ζάχαρη μπαχαρικό

Η ζάχαρη αυτή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω των μοναδικών της αρωμάτων και της προσθήκης διάφορων μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο ή το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για γλυκά που έχουν έντονα αρώματα, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, αλλά και για ροφήματα που χρειάζονται μια γλυκιά, πιο αρωματική πινελιά.

Ζάχαρη ζαχαροκάλαμου

Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι λιγότερο επεξεργασμένη και έχει μια πιο φυσική γεύση, με ελαφριές νότες μελάσας. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν έναν πιο φυσικό και λιγότερο επεξεργασμένο τύπο ζάχαρης. 

Φρουκτόζη και γλυκαντικά φρούτων

Η φρουκτόζη ανακαλύφθηκε το 1847 από τον Γάλλο χημικό Ογκιστάν Πιέρ-Ντιμπρανφό. Είναι φυσικό σάκχαρο, που προέρχεται από τα φρούτα και από κάποια λαχανικά, και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γλυκών με λιγότερες θερμίδες – αλλά εξίσου νόστιμα.

Ζάχαρη στέβια

Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα με διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων. Η στέβια προσφέρει γλυκύτητα, χωρίς να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, καθιστώντας την ιδανική για υγιεινές συνταγές.

Ζάχαρη καρύδας

Προερχόμενη από το άνθος της καρύδας, η ζάχαρη αυτή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και υψηλή σε σουκρόζη. Είναι ιδανική για vegan και υγιεινές επιλογές.

Η ζάχαρη, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γλυκιά προσθήκη στα γεύματά μας. Σημαντικό είναι να επιλέγετε τη ζάχαρη που ταιριάζει καλύτερα στη συνταγή που επιθυμείτε να δημιουργήσετε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.