- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μίξερ 12: Τα διαφορετικά είδη ζάχαρης και οι χρήσεις τους
Η ζάχαρη, το γλυκό συστατικό που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε γλυκές και αλμυρές παρασκευές, έχει πολλές μορφές και τύπους, καθένας από τους οποίους μας προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Από τις πιο κοινές μέχρι τις πιο εξειδικευμένες, οι τύποι ζάχαρης ποικίλλουν, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες για δημιουργικότητα στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Ζάχαρη κρυσταλλική
Η ζάχαρη αυτή είναι η πιο γνωστή και η πιο διαδεδομένη. Χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές, από γλυκά και σάλτσες μέχρι ποτά και ροφήματα. Είναι ο «βασιλιάς» της κουζίνας, προσφέροντας τη γλυκύτητα που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε.
Ζάχαρη άχνη
Λεπτότατα αλεσμένη σε σκόνη, η ζάχαρη άχνη χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει την επιθυμητή υφή και γλυκύτητα σε γλάσα, κρέμες και γλυκά. Η εξαιρετικά λεπτή της υφή την καθιστά ιδανική για επικάλυψη γλυκών και για συνταγές που απαιτούν διαλυτικότητα σε κρύες ή ζεστές βάσεις.
Καστανή ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη είναι γνωστή για τη γεμάτη και «μεστή» γεύση της, η οποία προέρχεται από την παρουσία μελάσας. Η μελάσα της δίνει την καραμελωμένη γεύση, κάνοντάς την ιδανική για ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς και για γλυκά που απαιτούν μια πιο έντονη γεύση. Μάλιστα είναι πιο πλούσια σε μέταλλα σε σχέση με την κρυσταλλική.
Ζάχαρη μπαχαρικό
Η ζάχαρη αυτή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, λόγω των μοναδικών της αρωμάτων και της προσθήκης διάφορων μπαχαρικών, όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο ή το τζίντζερ. Χρησιμοποιείται, κυρίως, για γλυκά που έχουν έντονα αρώματα, όπως τα μπισκότα και τα κέικ, αλλά και για ροφήματα που χρειάζονται μια γλυκιά, πιο αρωματική πινελιά.
Ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
Η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο είναι λιγότερο επεξεργασμένη και έχει μια πιο φυσική γεύση, με ελαφριές νότες μελάσας. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν έναν πιο φυσικό και λιγότερο επεξεργασμένο τύπο ζάχαρης.
Φρουκτόζη και γλυκαντικά φρούτων
Η φρουκτόζη ανακαλύφθηκε το 1847 από τον Γάλλο χημικό Ογκιστάν Πιέρ-Ντιμπρανφό. Είναι φυσικό σάκχαρο, που προέρχεται από τα φρούτα και από κάποια λαχανικά, και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από την κανονική ζάχαρη και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία γλυκών με λιγότερες θερμίδες – αλλά εξίσου νόστιμα.
Ζάχαρη στέβια
Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που προέρχεται από το φυτό stevia rebaudiana. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα που προορίζονται για άτομα με διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση θερμίδων. Η στέβια προσφέρει γλυκύτητα, χωρίς να αυξάνει τη γλυκόζη του αίματος, καθιστώντας την ιδανική για υγιεινές συνταγές.
Ζάχαρη καρύδας
Προερχόμενη από το άνθος της καρύδας, η ζάχαρη αυτή έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και υψηλή σε σουκρόζη. Είναι ιδανική για vegan και υγιεινές επιλογές.
Η ζάχαρη, λοιπόν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια γλυκιά προσθήκη στα γεύματά μας. Σημαντικό είναι να επιλέγετε τη ζάχαρη που ταιριάζει καλύτερα στη συνταγή που επιθυμείτε να δημιουργήσετε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας»
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
H ζάχαρη, από τη σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος, κάνει την εμφάνισή της το 325 π.Χ.
Η ζάχαρη θα πρωταγωνιστήσει στις γλυκές, αλλά και υφάλμυρες συνταγές μου και θα σκορπίσει «χιόνι» στις ποδιές μας και ζέστη στις καρδιές μας
Νέα εστιατόρια μπαίνουν στον Οδηγό, αλλά υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις
Χαρίστε στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ένα ρεβεγιόν που θα θυμάστε για πάντα
Αγνά υλικά, ποιότητα και φίνα γεύση σε ένα γλύκισμα με άρωμα Ιταλίας
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.