- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μίξερ 12: Πότε και πώς ανακαλύφθηκε η ζάχαρη και η πορεία της μέσα στα χρόνια
Από την αρχαία Ινδία έως τη σύγχρονη βιομηχανία, η ζάχαρη πέρασε από πολιτιστικές ανταλλαγές, εμπορικές οδούς και τεχνολογικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας τη διατροφή και την οικονομία του κόσμου. Η ιστορία της ζάχαρης είναι γεμάτη από σημαντικές εξελίξεις και πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις, με τη ζάχαρη να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις κοινωνίες του κόσμου για χιλιάδες χρόνια.
Πρώιμοι χρόνοι: Η ανακάλυψη της ζάχαρης στην Ινδία
H ζάχαρη, από τη σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος, κάνει την εμφάνισή της το 325 π.Χ. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανακαλύπτουν ένα είδος καλαμιού στην κοιλάδα του Ινδού ποταμού, το οποίο δίνει «μέλι χωρίς μέλισσες» – εννοώντας με τη φράση αυτή το ζαχαροκάλαμο. Σε άλλες αναφορές συναντάμε τη ζάχαρη ως ινδικό αλάτι. Πιο συγκεκριμένα, ο Ηρόδοτος την έλεγε «επεξεργασμένο μέλι» και ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος «μέλι από καλάμι». Στην εποχή του Νέρωνα, για πρώτη φορά, ονομάστηκε saccharum, ενώ ο Διοσκουρίδης την περιγράφει ως ένα είδος σκληρού μελιού, που βρίσκεται μέσα σε καλάμια στην Ινδία, με σύσταση όμοια με αυτή του αλατιού, που θρυμματίζεται ανάμεσα στα δόντια.
Περίπου το 500 π.Χ., οι Ινδοί ανέπτυξαν τεχνικές για την εξαγωγή και την επεξεργασία του χυμού του ζαχαροκάλαμου και ανακάλυψαν την τεχνική της κρυστάλλωσης της ζάχαρης, δημιουργώντας το πρώτο κρυσταλλικό σάκχαρο. Η διαδικασία παραγωγής απλή και φυσική: ο χυμός του ζαχαροκάλαμου παρέμενε σε ανοιχτά δοχεία μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μια σκληρή μάζα, η ζάχαρη. Τα επόμενα χρόνια, η ζάχαρη στην Ινδία ήταν ευρέως χρησιμοποιούμενη και τοποθετούνταν σε διάφορα φαρμακευτικά και διατροφικά σκευάσματα, κυρίως για τη θεραπεία ασθενειών και ως αρωματικό συστατικό. Κομβικό σημείο για την πορεία του υλικού μέσα στα χρόνια ήταν όταν οι Πέρσες έμαθαν αυτές τις τεχνικές από τους Ινδούς, διαδίδοντας τη χρήση της ζάχαρης κατά την Αχαιμενιδική περίοδο (550-330 π.Χ.). Στους αιώνες που ακολούθησαν, η ζάχαρη παρέμεινε περιορισμένη στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Η διάδοση της ζάχαρης μέσω του ισλαμικού κόσμου
Μετά την κατάκτηση της Περσίας, τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι Άραβες υιοθέτησαν τις προηγμένες περσικές τεχνικές επεξεργασίας του ζαχαροκάλαμου, ενώ ανέπτυξαν και βελτίωσαν περαιτέρω τις μεθόδους καλλιέργειας και παραγωγής της. Συγκεκριμένα, μετέφεραν την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου σε νέες περιοχές του χαλιφάτου, δημιουργώντας φυτείες σε εύφορα μέρη με άφθονο νερό. Σημαντικά κέντρα παραγωγής αναπτύχθηκαν σε περιοχές όπως:
- Μεσοποταμία: Το σύστημα άρδευσης και η τεχνογνωσία στην καλλιέργεια επέτρεψαν την ανάπτυξη εκτεταμένων φυτειών.
- Αίγυπτος: Η γη του Νείλου ήταν ιδανική για την παραγωγή ζαχαροκάλαμου.
- Βόρεια Αφρική: Η ζάχαρη καλλιεργήθηκε και εξαγόταν από περιοχές όπως το Μαρόκο.
- Ιβηρική Χερσόνησος: Οι Άραβες εισήγαγαν τη ζάχαρη στην Ανδαλουσία, κάνοντάς τη βασικό προϊόν.
Η ζάχαρη στον Ισλαμικό κόσμο ήταν πολυτελές προϊόν, που χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο, γλυκαντικό και πρώτη ύλη για ζαχαρώδη προϊόντα. Εξάγονταν σε εμπορικά κέντρα όπως η Βαγδάτη, η Δαμασκός και η Κόρδοβα, ενώ έφτανε και σε άλλες περιοχές μέσω του εκτεταμένου δικτύου εμπορίου. Ιδιαίτερη σημασία είχε η συμβολή των Αράβων εμπόρων, που έφεραν τη ζάχαρη στην ανατολική Μεσόγειο και την Ιταλία.
Η εισαγωγή της ζάχαρης στην Ευρώπη
Οι Άραβες έφεραν τη ζάχαρη στις μεσογειακές αγορές και οι εμπορικές συναλλαγές μέσω πόλεων όπως η Βενετία και η Γένοβα, έκαναν το προϊόν γνωστό στις ευρωπαϊκές ελίτ. Επίσης, με την αραβική κατοχή στη Σικελία, την Κύπρο και τη νότια Ισπανία εισήχθησαν οι πρώτες καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι Σταυροφορίες (11ος-13ος αιώνας) αποτέλεσαν σημείο καμπής για τη γνωριμία των Ευρωπαίων με τη ζάχαρη. Κατά την παραμονή τους στη Μέση Ανατολή, οι Σταυροφόροι ήρθαν σε επαφή με τις αραβικές πρακτικές καλλιέργειας και επεξεργασίας ζάχαρης, καθώς και με τη χρήση της σε γλυκά και σιρόπια.
Η ζάχαρη ως πολυτελές προϊόν στην Ευρώπη
Από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, η ζάχαρη παρέμενε εξαιρετικά ακριβή στην Ευρώπη, συχνά θεωρούμενη ως φάρμακο ή καλλυντικό. Βέβαια, οι ποσότητες που εισάγονταν από την Ανατολή μέσω εμπορικών κέντρων ήταν περιορισμένες. Ωστόσο, η ζάχαρη απέκτησε σταδιακά μεγαλύτερη αξία στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς άρχισε να χρησιμοποιείται και ως γλυκαντική ουσία σε γλυκά και ποτά. Στις ευρωπαϊκές αυλές, μάλιστα, η ζάχαρη ήταν σύμβολο πλούτου και κύρους.
Η μεταφορά της ζάχαρης στην Αμερική και η μαζική παραγωγή
Η πραγματική εξάπλωση της ζάχαρης σε μαζική κλίμακα ξεκίνησε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής (Νέα Γη) το 1492, από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί μετέφεραν την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στις αποικίες τους στην Καραϊβική και τη Νότια Αμερική. Οι φυτείες σε αυτές τις περιοχές παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, χρησιμοποιώντας την εργασία σκλάβων που είχαν μεταφερθεί από την Αφρική. Κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, η μαζική παραγωγή μείωσε το κόστος της ζάχαρης, μετατρέποντάς την από αγαθό πολυτελείας σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Συνδέθηκε με τον καφέ, το τσάι και τη σοκολάτα και δημιούργησε νέα καταναλωτικά πρότυπα, που διαμόρφωσαν την κοινωνία και την οικονομία της εποχής. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις που βασίζονταν στη ζάχαρη, δημιουργώντας το λεγόμενο τριγωνικό εμπόριο (ζάχαρη, σκλάβοι, ρούμι).
Βιομηχανική Επανάσταση και μαζική παραγωγή
Η ζάχαρη πέρασε σε μια νέα φάση κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης του 18ου και 19ου αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη του μηχανοποιημένου εξοπλισμού επέτρεψαν την καλύτερη επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου. Με την εισαγωγή του ζαχαρότευτλου ως εναλλακτική πηγή στην Ευρώπη, η παραγωγή ζάχαρης επεκτάθηκε περαιτέρω, με αποτέλεσμα να πέσει η τιμή της, καθιστώντας την ακόμη πιο προσιτή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Η ανάπτυξη των βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ζάχαρης στην Ευρώπη ξεκίνησε στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπου πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν τη μαζική επεξεργασία ζαχαρότευτλων για την παραγωγή ζάχαρης. Συγκεκριμένα: Στη Γαλλία, η πρώτη εργοστασιακή μονάδα παραγωγής ζάχαρης από ζαχαρότευτλα δημιουργήθηκε το 1811, κατά την εποχή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η ώθηση για αυτή την ανάπτυξη δόθηκε λόγω του ηπειρωτικού αποκλεισμού, που εμπόδιζε την εισαγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο από τις αποικίες.
Στη Γερμανία, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι εξελίξεις στη χημεία και η έρευνα του Φραντς Καρλ Άχαρντ (Franz Carl Achard), ο οποίος βελτίωσε τη μέθοδο εκχύλισης ζάχαρης από ζαχαρότευτλα και άνοιξε ένα εργοστάσιο στη Σιλεσία το 1801.
Η ζάχαρη στην Ελλάδα
Tο 1842 ιδρύεται το πρώτο ελληνικό ζαχαρουργείο κοντά στο χωριό Kαινούργιο της Λοκρίδας, ύστερα από σύμβαση που υπέγραψε το 1839 το Ελληνικό Δημόσιο με γαλλοβελγική εταιρεία. H εταιρεία, όμως, χρεωκόπησε και η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.
Tο 1892 θεμελιώθηκε το ΣAKXAPOΠOIEION XPHΣTAKH B. ZΩΓPAΦOY στη Λαζαρίνα της Θεσσαλίας, όπου λειτούργησε από το 1894 μέχρι το 1909 και η συνολική παραγωγή ζάχαρης πλησίασε τους 8.000 τόνους. Ωστόσο, ο σκληρός ανταγωνισμός της ξένης ζάχαρης και η αδυναμία καταπολέμησης των ζωικών εχθρών των τεύτλων ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν το ζαχαρουργείο στο να κλείσει.
Tο 1960 ιδρύθηκε η Eλληνική Bιομηχανία Zάχαρης A.E. με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Tο 1961 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο στη Λάρισα, το 1962 στο Πλατύ και το 1963 στις Σέρρες. H δυναμικότητα επεξεργασίας τεύτλων των 3 πρώτων εργοστασίων ήταν 2.000 τόνοι το 24ωρο. Λίγο αργότερα, το 1972, λειτούργησε ένα τέταρτο εργοστάσιο ζάχαρης στην Ξάνθη και το 1975 ένα πέμπτο στην Oρεστιάδα, με δυναμικότητα 3.000 τόνων τεύτλων το 24ωρο, το καθένα.
Τι ισχύει σήμερα
Τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ζάχαρης παγκοσμίως περιλαμβάνουν χώρες με ιδανικές κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου και ζαχαρότευτλων. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης, κυρίως από ζαχαροκάλαμο, και είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας. Η Ινδία ακολουθεί, με παραγωγή από ζαχαροκάλαμο και ζαχαρότευτλα, ενώ η Κίνα παράγει κυρίως από ζαχαρότευτλα. Η Αυστραλία είναι επίσης μεγάλος εξαγωγέας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, όπως και η Ταϊλάνδη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παραγωγή ζάχαρης γίνεται κυρίως από ζαχαρότευτλα, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία να είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ζάχαρη από ζαχαρότευτλα και ζαχαροκάλαμο, ενώ το Πακιστάν είναι σημαντικός παραγωγός ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί είναι το Μεξικό και η Αίγυπτος, που καλύπτουν κυρίως την εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές.
Καθώς φαίνεται, η ιστορία της ζάχαρης είναι στενά συνδεδεμένη με την ανθρώπινη εξέλιξη, τις εμπορικές οδούς, την αποικιοκρατία και τις κοινωνικές αλλαγές. Από μια σπάνια και ακριβή πολυτέλεια, η ζάχαρη εξελίχθηκε σε βασικό προϊόν της σύγχρονης διατροφής. Ας ανακαλύψουμε παρέα λίγο ακόμη από τη γλύκα της.