- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τι ψωνίζουμε 2 μεγάλες ντομάτες ● 1-2 μελιτζάνες ● 3-4 ξερά κρεμμύδια ● 1-2 πράσινες πιπεριές ● 1½ κιλό αρνί (ψαχνό) ● 1 κουτ. καφέ ξερή ρίγανη ● αλάτι ● φρεσκοτριμμένο ● 2 λαδόκολλες
Πώς το φτιάχνουμε Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες ως εξής: Μια γραμμή φλούδας κρατάμε, μια γραμμή αφαιρούμε, δηλ. τις κάνουμε ριγέ, μετά τις κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα περίπου μέσα σε κρύο νερό για να ξεπικρίσουν. Στο μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρέας σε μικρά κομμάτια. (Προσοχή: μικρά μεν, αλλά όχι πολύ μικρά!) Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να μαριναριστούν. Βάζουμε τη μια λαδόκολλα πάνω στην άλλη και αδειάζουμε πάνω το μείγμα από το μπολ, τυλίγουμε σαν καραμελέ και δένουμε τις δυο άκρες. Τοποθετούμε την «καραμέλα» σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180-190οC για 2½ -3 ώρες.
Μάθε ιστορία Η αραβικής προέλευσης λέξη κεμπάπ (kebap), που χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομική παράδοση της Μέσης Ανατολής, δηλώνει τη «στεγνή» μέθοδο μαγειρέματος απευθείας στη φωτιά ή μέσα σε γάστρα. Κατά μία άλλη άποψη, η λέξη είναι περσική και σημαίνει τηγανητό κρέας. Σήμερα ακούγοντας τη λέξη κεμπάπ, εκτός από μια λιγούρα, έρχεται στο μυαλό όλων η εικόνα από το ψητό κρέας στα κάρβουνα. Στην οθωμανική κουζίνα, όμως, το κεμπάπ μπορούσε να είναι κρέας, κοτόπουλο, λαχανικό ή οτιδήποτε άλλο φαγώσιμο ψήνεται χωρίς να προστεθεί νερό. Στους καταλόγους φαγητών των Οθωμανών από τις αρχές του 15 αι. συμπεριλαμβάνονται πολλά είδη κεμπάπια και τα πιο πολλά από αυτά μαγειρεύονται μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σις κεμπάπ –το γνωστό μας σουβλάκι– που, όπως λέει ένα μύθος, επινοήθηκε όταν τον Μεσαίωνα οι Τούρκοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τα σπαθιά τους για να ψήνουν το κρέας. Μια μάλλον απλοϊκή ερμηνεία, αφού σύμφωνα με ενδείξεις τόσο οι αρχαίοι Έλληνες (οι φήμες λένε ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκίνησε το κόλπο) όσο και οι Βυζαντινοί έψηναν νοστιμότατα σουβλάκια. Πάντως, Κεάτ κεμπάπ σημαίνει κεμπάπ στο χαρτί.
(Πηγές: “A Mediterranean feast”, Clifford A. Wright, «Οθωμανική μαγειρική», Μ. Γερασίμου)
● Side dishes tip Ρύζι πιλάφι.
● Go Healthy tip Αντικαταστήστε το κρέας αρνιού με μοσχάρι.
● Go green tip Στη συνταγή αυτή μη προθερμάνετε το φούρνο. Προσπαθήστε όπου μπορείτε να το αποφεύγετε. Χρησιμοποιήστε βιολογικά λαχανικά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.