- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Μία γαστρονομική απόδραση με άρωμα θάλασσας δίπλα στο κέντρο της Αθήνας
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Μια ανάσα από τη φασαρία του κέντρου με φόντο την πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας
Καθώς διασχίζεις τον δρόμο προς τον Καρέα, μια ανάσα από τη φασαρία του κέντρου, αρχίζεις να νιώθεις την αλλαγή στον ρυθμό. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στέκεται εκεί, σαν καταφύγιο για όσους αναζητούν μια πιο προσωπική εμπειρία γεύσης και φιλοξενίας, όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα σχεδόν ιδιωτικό καταφύγιο που, με φόντο την πανοραμική θέα της πόλης και της θάλασσας, σου επιτρέπει να αφεθείς σε μία μοναδική γαστρονομική περιπλάνηση.
Ο Άγγελος, ο Αντώνης και ο Χρήστος Κωβαίος, τρία αδέλφια με ρίζες βαθιά συνδεδεμένες με τη θάλασσα και τη Σχοινούσα, τον τόπο καταγωγής τους, έχουν δημιουργήσει αυτά τα δέκα χρόνια έναν μοναδικό χώρο όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη. Για τους ίδιους, άλλωστε, η θάλασσα δεν είναι απλώς πηγή έμπνευσης, αλλά τρόπος ζωής. Με ιδιαίτερη έμφαση στη φρεσκάδα της θαλασσινής πρώτης ύλης προσφέρουν απλόχερα ό,τι καλύτερο βγάζει το πέλαγος.
Τα εκλεκτά φρέσκα ψάρια, από συναγρίδες, ροφούς και σφυρίδες, μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές, που σπάνια βρίσκει στο πιάτο του ο μέσος Αθηναίος, όπως οι σκάροι και οι κολιτσιάνοι, φτάνουν καθημερινά από τη Σχοινούσα και τα νερά του Αιγαίου, για να μετατραπούν σε γευστικές προτάσεις που αποπνέουν την αίσθηση του σπιτικού φαγητού.
Υπεύθυνη για αυτό, αλλά και για την μαγειρική φιλοσοφία της βιωσιμότητας ή αλλιώς του «zero waste», είναι η έμπειρη σεφ Φιλίτσα Καραμανλή, που με την ομάδα της επαναπροσδιορίζουν την ψαροφαγία με πιάτα που δεν σταματούν να εκπλήσσουν. Υπό την καθοδήγησή της, κάθε σημείο του φρέσκου ψαριού, μεταμορφώνεται σε πεντανόστιμο μεζέ από εκείνους που καταγράφονται σαν μοναδικές γευστικές αναμνήσεις.
Φυσικά η θαλασσινή κουζίνα δεν έχει όρια και αυτό η σεφ το γνωρίζει καλά. Έτσι εκτός από τους κλασικούς τρόπους μαγειρέματος στη σχάρα και στο τηγάνι, είναι εξαιρετικές οι δημιουργίες με φρέσκα ζυμαρικά, όπως τα χειροποίητα ραβιόλι αστακού με ελαφρύ ζωμό από το κεφάλι του και χειμερινή μαύρη τρούφα, αλλά και οι ωμές παρασκευές όπως το ταρτάρ από ελληνικό τόνο με χειροποίητες πίκλες σε ζύμωση και κρέμα μαύρου σκόρδου, που ξεχωρίζει για την αρτιότητα της τεχνικής αλλά και της γεύσης του.
Οι συνταγές φυσικά ακολουθούν την εποχικότητα των πρώτων υλών. Έτσι τώρα τον χειμώνα, ένα λαχταριστό λεμονάτο φρικασέ με ψάρι ημέρας, πράσο και άγρια χόρτα, αλλά και μία πλούσια Κυκλαδίτικη ψαρόσουπα, είναι ο ορισμός της comfort απόλαυσης, για να ζεσταθούν οι καρδιές αλλά και η διάθεση. Πλάι στις νοστιμιές του πελάγους, έρχονται και τα συνοδευτικά, όλα επίσης εκλεκτά και διαλεγμένα με προσοχή. Η τραγανή σαλάτα με τα λαχανικά, κουνουπίδι, μπρόκολο, ραπανάκι και το χειροποίητο γλυκό του κουταλιού μαύρης ελιάς είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή επιλογή για όσους γνωρίζουν καλά την κουζίνα στο Μπαλκόνι, όπως επίσης και η χειροποίητη τάρτα με δικής τους παραγωγής φάβα Σχοινούσας.
Το ιδιαίτερα έμπειρο και φιλικό προσωπικό στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι πάντα διαθέσιμο, πρόθυμο να εξηγήσει και να καθοδηγήσει, κάνοντας την γευστική εμπειρία ακόμα πιο ξεχωριστή - να θυμίσει, ας πούμε, κάτι από οικογενειακό τραπέζι στο νησί.
Σε αυτό συμβάλλει και ο ίδιος ο χώρος, με τη ζεστασιά της ανεπιτήδευτης φιλοξενίας του να συνδυάζει την άνεση με την αισθητική. Κάθε στιγμή στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες μοιάζει σχεδιασμένη για να απολαμβάνεται στο έπακρο, κάνοντάς μας να νιώθουμε πως ανακαλύψαμε μέσα σε αυτή την πόλη, έναν μυστικό προορισμό, και έναν τρόπο να φύγουμε λίγο μακριά από την καθημερινότητα.
Περισσότερες πληροφορίες: Π. Μελά 13, Βύρωνας
Τ. 210 764 0240, balconycyclades.com, Fb: Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.