Θεματα

Πού θα φας φτηνά στο Παρίσι; Οι μυστικές μου διευθύνσεις

Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
54’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα φας φτηνά στο Παρίσι; Οι μυστικές μου διευθύνσεις

Το Παρίσι πίσω από την τουριστική βιτρίνα έχει πολλά να δεις, να γευτείς και να ψωνίσεις

Το Παρίσι θα είναι πάντα αγαπημένος προορισμός. Για την κλασική του αξία αλλά και για όλα τα καινούργια που χτίζουν το μοντέρνο προφίλ του. Φέτος, το άνοιγμα ξανά της Παναγίας των Παρισίων είναι ένας λόγος να το βάλεις στην ατζέντα σου: για τη χριστουγεννιάτικη messe de minuit της παραμονής των Χριστουγέννων ή αλλιώς την πιο μεγαλόπρεπη λειτουργία της χρονιάς σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και για το virtual reality ταξίδι που έχει στηθεί στο προαύλιό της: ένα τρισδιάστατο ταξίδι στο χρόνο της επισκευής αλλά και ένα ταξίδι στην ιστορία της μυθικής εκκλησίας. Ένα υπερθέαμα στο οποίο μπορείς να συμμετέχεις κλείνοντας ιντερνετικά το εισιτήριό σου (Eternelle Notre Dame). Πολύ συχνά τελευταία ακούω ότι το Παρίσι έχει γίνει αβάσταχτα ακριβό. Θα σου απαντήσω ότι το Παρίσι ήταν πάντα αβάσταχτα ακριβό σε όποιον δεν το γνωρίζει από μέσα, καθώς οι Γάλλοι ήταν ανέκαθεν αμείλικτοι με το τουριστικό τους προϊόν. Πίσω από την τουριστική βιτρίνα, όμως, κινείται μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη η οποία φροντίζει να περάσουν περίκαλα όλα τα πορτοφόλια και κάθε εισόδημα.

Η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο του National Geographic
Η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων μέσα από το εντυπωσιακό βίντεο του National Geographic © Pascal Le Segretain/Getty Images

Φαγητό στο Παρίσι: Μικρές κακοτοπιές και πώς να τις χειριστείς

*Από τη δεκαετία του ’90 κιόλας, στο Παρίσι έγινε μια γαστρονομική επανάσταση. Ταλαντούχοι νέοι σεφ, που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το αντίτιμο μιας γνωστής πιάτσας, αποκεντρώθηκαν σε μικρά μαγαζιά της κάθε συνοικίας, δημιουργώντας μια νέα, καυτή σκηνή, μαζί και το θεσμό του παριζιάνικου γαστρομπιστρό. Με μια στάση του μετρό πάντα κάπου δίπλα του, ο βέρος παριζιάνος θεωρεί απολύτως chic να μετακινείται από τη μια άκρη στην άλλη της πόλης για να εξερευνήσει το γαστροκουτούκι που μόλις άνοιξε ή αυτό που συζητιέται ή αυτό, που έχει κιόλας περάσει στα κλασικά γευστικά χρονικά της πόλης. Τα νόστιμα εστιατόρια της κάθε γειτονιάς είναι ταυτόχρονα μια ευκαιρία να εξερευνήσεις κάθε διαμέρισμα της πόλης, την αυθεντική ζωή της, μαγικές ομορφιές πέρα από τα στάνταρ των τουριστικών διαδρομών.

*Οι περισσότεροι που πηγαίνουν πρώτη φορά στο Παρίσι θα προτιμήσουν τα Ιλίσια Πεδία και τη γειτονιά του Άιφελ. Ο Παριζιάνος αυτή τη συνοικία δεν τη θεωρεί Παρίσι και την αποφεύγει σαν τις αμαρτίες του. Από τη δεκαετία του ’80 ακόμη, το πέριξ του Άιφελ Παρίσι θεωρείται το τοπ της τουριστικίλας, μια γειτονιά που ανήκει εξολοκλήρου σε πλούσιους Άραβες και Αμερικάνους, με τιμές στο Θεό για μια πλαστική και διόλου αληθινή ιδέα της πόλης, κάτι σαν να λέμε Έμιλυ ιν Πάρις ή αλλιώς, αυτό που φαντάζεται ο Αμερικάνος για το Παρίσι.

*Για να πληρώσεις παντού λιγότερα, κάνε όπως οι Γάλλοι που αγαπούν τα «μενού της ημέρας». Κάθε εστιατόριο, μπιστρό και καφέ, σου προτείνει κάθε μέρα ένα διαφορετικό μενού με τρία πιάτα σε χαμηλή τιμή. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι σ’ αυτά τα μενού ο σεφ κρύβει τα σκουπίδια του ή τα αποφάγια της προηγούμενης. Στην πραγματικότητα συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: το μενού της ημέρας είναι η βιτρίνα του κάθε μαγαζιού και μαγειρεύεται με ό,τι ολόφρεσκο από την αγορά.

*Πέρα από τη γαλλική κουζίνα το Παρίσι διαθέτει τα καλύτερα έθνικ εστιατόρια, πιο νόστιμα από το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Ευκαιρία να ανακαλύψεις κυρίως την κουζίνα της Βόρειας Αφρικής, του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας, την κινέζικη στο 11ο διαμέρισμα της Chinatown, τη γεύση των Αντιλλών, της Μαδαγασκάρης, της Ile de la Reunion και του Βιετνάμ ή αλλιώς, τη γεύση κάθε παλιάς γαλλικής αποικίας, σε εστιατόρια με φιλικότατες τιμές.

*Πολλοί θα σου μιλήσουν για τα πασίγνωστα κλασικά, την Coupole, την Closerie des Lillas, το Procope, την Brasserie Lipp και το Pied de Cochon. Να μην τους ακούσεις. Οι περισσότερες κλασικές μπρασερί ανήκουν πλέον σε μεγάλες αλυσίδες, το φαγητό τους δεν έχει πια κανένα ενδιαφέρον, οι πατάτες είναι προτηγανισμένες και οι τιμές δυσανάλογα υπερ-ακριβές. Από την παλιά αίγλη παραμένει μόνο το ντεκόρ. Μια εξαίρεση μπορείς να κάνεις με το Café de Flore, όπου θα πληρώσεις 4,10 ευρώ τον εσπρέσο ή 5,60 τη μπίρα αλλά μπορεί δίπλα σου να κάθεται ο Ντι Κάπριο ή η Πάλτροου, αφού παραμένει ακόμη η πιο καυτή περαντζάδα-χάζι όλης της πόλης.

*Aν με ρωτήσεις ποια είναι η τελευταία λέξη της μόδας αυτή τη στιγμή στο Παρίσι, θα σου απαντήσω πως η τάση είναι στο γλυκό: ζαχαροπλαστεία με την υπογραφή διάσημων σεφ πατισιέ, μονοθεματικά και κάθε λογής γκουρμέ γλυκά, συναντιούνται σε μια νέας γενιάς ζαχαροπλαστείο ή φούρνο, που σερβίρει και αλμυρά πιάτα, σε μια all day νέα σκηνή που δεν υπήρχε στα κλασικά χρονικά της πόλης.

Το παλιό, κλασικό, καλό μπιστρό στο Παρίσι

*Bouillon Chartier, 59 bd Montparnasse, 75006, 33145491900. Το 1896, οι αδελφοί Chartier ονειρεύτηκαν ένα εστιατόριο με παραμυθένιο ντεκόρ και πολύ χαμηλές τιμές που να ενώνει γύρω από την κλασική γαλλική κουζίνα όλες τις τάξεις. Τα Bouillon Chartier έχουν γίνει πλέον αλυσίδα διατηρώντας, όμως, άσβεστο το όραμα των ιδρυτών τους. Σου προτείνω κυρίως αυτό του Montparnasse (στο πιο λουσάτο, εντυπωσιακό, ινσταγκραμικό αυθεντικό αρ ντεκό στιλ, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εποχή της Μπελ Επόκ. Το μπαρ από χαλκό, τα ζωγραφιστά πλακάκια ως το ταβάνι, τα πολύχρωμα βιτρό, οι καθρέφτες με τις μπουαζερί, τα κολλαριστά λευκά τραπεζομάντιλα και τα γκαρσόνια με το παπιγιόν και τις λευκές, μακριές ποδιές. Αυγά μαγιονέζ, boeuf bourguignon, blanquette de veau, μους ο σοκολά και όλος ο γαλλικός κλασικισμός με 25 ευρώ το άτομο.

*Lα Grille Montorgeuil, 50 rue Montorgeuil, 75002, 33142332121. Από το 1907, σε μια από τις πιο όμορφες, ρομαντικές γωνιές του Παρισιού, σε μια αίθουσα χτισμένη από πέτρα και καμάρες, με τα πολύχρωμα πλακάκια στο πάτωμα, ξύλινη πρόσοψη και το κλασικό μπαρ, η γαλλική κλασική κουζίνα στην πιο τίμια εκδοχή της, με προϊόντα που έρχονται από μικρούς παραγωγούς της Γαλλίας, η Grille ειδικεύεται κυρίως στις κοπές και το γαλλικό μοσχάρι ωρίμανσης. Εξαιρετικά επίσης, το pate de volaille, η κρεμμυδόσουπα και το κόκκαλο με μυαλό μέσα στο ζωμό του. (20-30 ευρώ)

*Bouillon Julien, 16, rue Faubourg Saint Denis, 75010, 33 (0)1477701206. Αρ ντεκό ατμόσφαιρα to die for ή αλλιώς το αρ ντεκό Παρίσι στην πιο πλουμιστή, κινηματογραφική εκδοχή του, με τα πολύχρωμα βιτρό στο ταβάνι, τα γύψινα σκαλίσματα ολούθε και τις κόκκινες βελούδινες μπανκέτες του, σε μια από τις πιο παλιές μπρασερί της πόλης. Εδώ θα πάρεις την σπεσιαλιτέ ομώνυμη μοσχαρόσουπα, σαλιγκάρια, τη μαριναρισμένη ρέγκα με πατάτες, τα πράσα-βινεγκρέτ, τα τυριά του και μπαμπάδες με ρούμι (20-25 ευρώ).

*Au Cru de Bourgogne, 3, rue Bachaumont, 75002, 0142334824. Πριν σε μαγέψει με το φαγητό του, θα σε πλανέψει με το ντεκόρ του! Το ολοσκάλιστο ξύλινο μπαρ, τις μπανκέτες, τους ολόγυρα καθρέφτες. Η καθημερινή «καντίνα» του Ντε Γκολ, σερβίρει από το 1901, την πιο προσεγμένη γαλλική κουζίνα, στην πιο νόστιμη εκδοχή της, μαγειρεμένη με τα καλύτερα βούτυρα της Νορμανδίας: σαλιγκάρια, κόκαλο σκορδάτο με το μεδούλι του, φουα-γκρα, αντρεκότ, σατομπριάν και μαγικό προφιτερόλ. (35-40 ευρώ).

*Chez George, 1, rue du Mail, 75002, 142600711. Mια από τις καλύτερες μπασερί του Παρισιού με παράδοση από το 1926. Εκπληκτικό, αυθεντικό αρ νουβό ντεκόρ, δερμάτινες μπανκέτες, πριβέ δωμάτια για μεγαλύτερες παρέες και σοφιστικέ ατμόσφαιρα, αλλά πάνω από όλα, η κλασική γαλλική κουζίνα όπως σπάνια την συναντάς μαγειρεμένη, στην πιο «υψηλή γαστρονομία» εκδοχή της. Τα περίπου 50 ευρώ το άτομο είναι πραγματικά οικονομικά για το ύψος και την ποιότητα της γεύσης: σπεσιαλιτέ τα ιδιαίτερα κρέατα, η γαλλική αντρεκότ, ο μαύρος ισπανικός χοίρος, το εξαιρετικό ταρτάρ, το φρέσκο ψάρι ελεύθερης αλιείας, το φιλέτο πάπιας με θυμάρι, το προφιτερόλ και η αληθινή κρέμα καραμελέ.

*Le Relais de Venise, 271, bd. Pereire, 75017, 33145742797. Τρίφατσο και κλασικό στο ντεκόρ του, με έμφαση στο κόκκινο του πάθους, από το 1959 ειδικεύεται στην entrecote cafe de Paris. Mυστική σάλτσα με δεκάδες βότανα που ετοιμάζεται στο τραπέζι μπροστά σου και σερβίρεται με ένα βουνό τραγανές, αληθινές «french fries» και πράσινη σαλάτα με καρύδια. Στο τέλος, τυριά, υπέροχο προφιτερόλ και όλα τα κλασικά γλυκά καταπληκτικά εκτελεσμένα. (30-40 ευρώ)

*Le Quincy, 28, av Ledru Rollain, 75012, 33146284676. Εδώ, στο ρουστίκ, παραμυθένιο ντεκόρ, θα δοκιμάσεις την πιο παλιά, πλούσια γενναιόδωρη γαλλική κουζίνα με καταγωγή από τις Ardeche και το Berry που φημίζονται για τη γαστρονομία τους. Εκπληκτικά αλλαντικά, παλιές συνταγές όπως το κοτόπουλο με καραβίδες Μαρενγκό που υποτίθεται ότι είναι συνταγή του Ναπολέοντα, μοσχαροκεφαλή, τάρτα με πράσο, λαγός μαγειρεμένος σε λευκό κρασί και άπειρες επιλογές σε πιάτα με τοπικά αλλαντικά, όλα σε τεράστιες μερίδες. (40-50 ευρώ)

Το γκαστρομπιστρό

*Comme un Bouillon, 17, rue de Choiseul 75002, 33983591456. Διαφορετικές έντονες ταπετσαρίες σε κάθε τοίχο, έντονο χρώμα, εκεί που συναντιέται η κλασική Γαλλία με την ποπ αισθητική, σε ένα μπιστρό που μαγειρεύει κλασικές συνταγές, μια σταλιά πειραγμένες και σερβιρισμένες με μια μοντέρνα αισθητική ή καινούργια πιάτα που όμως μυρίζουν σπιτικό φαγάκι. Κοτόπουλο με κρέμα καλαμποκιού και πουρέ, εσκαλόπ σολομού με σος πράσου, χοιρινό με μπαχαρικά και ζυμαρικά, καμαμπέρ πανέ με μέλι και iles flottantes, ένα από τα ωραιότερα γλυκά της παράδοσης που αρχίζει να σπανίζει στα παριζιάνικα μενού. (περίπου 25 ευρώ)

*Recoin, 60 rue St Sabin, 75011, 33155286736. Στην πιο καυτή, αυτή τη στιγμή γειτονιά του Παρισιού, ένα γκαστρομπιστρό κεφάτο και πολύβουο, σε απλό, λιτό ντεκόρ: ξύλινο μπαρ, στο πάτωμα η παλιά γαλλική γαλάζια ψηφίδα, λευκοί τοίχοι, καθρέφτες. Ο σεφ Marlo Snellman μαγειρεύει με ό,τι βρει το πρωί στην αγορά, μια κουζίνα γκουρμέ με βαθιά νοστιμιά: ταρτάρ τόνου με κολοκυθάκια, αμύγδαλα, αγγουράκι τουρσί και άνηθο, τρυφερό, σιγομαγειρεμένο χοιρινό με πράσινα φασολάκια, ψητή κόκκινη πιπεριά και ταϋλανδέζικο βασιλικό, κοτόπουλο ποπ-κορν με spicy μαγιονέζα. (15-30 ευρώ).

*Cornichon, 34, rue Gassendi, 75014, 33143204019. O Sebastien Dagoneau μαγειρεύει μια ανάλαφρη και εποχική γκουρμέ κουζίνα,  με προϊόντα που έρχονται καθημερινά από μικρούς παραγωγούς, έμφαση δίνει και στα φυσικά κρασιά: φιλέτο με γκρατέν πατάτας, coquilles St Jacques με ριζότο άγριων μανιταριών, ξεκοκαλισμένο ορτύκι με πράσινες φακές και πουρέ από ραγού λαχανικών, φουα-γκρα με μήλο και ιβίσκο, σου γεμιστά με παγωτό βανίλια. (μενού με 35 ευρώ το μεσημέρι και 43 ευρώ το βράδυ).

Από άλλες πατρίδες

*Mansouria, 11, rue de Faidherbe, 75011, 0611157350. Η μαροκάνικη κουζίνα όπως δεν θα την γευτείς ούτε στο Μαρόκο, από την πιο διάσημη μαροκάνα σεφ του Παρισιού και πρέσβειρα της μαροκινής γαστρονομίας, την γλυκύτατη Fatema Hal. Σε ένα κομψό εστιατόριο που θυμίζει Μαρόκο σε ντιζάιν εκδοχή, θα δοκιμάσεις την περίφημη pastilla της Μουρουζία σε συνταγή του 12ου αιώνα, πολλές διαφορετικές ταζίν και κους-κους αλλά και μεζεδάκια ιδανικά να τα μοιραστείς με την παρέα σου (περίπου 30 ευρώ).

*Darkοum, 17, rue Daguerre, 75014, 33171975985. Νοστιμότατο μαροκάνικο, σπιτικό φαγητό και η ιδανική ευκαιρία να γνωρίσεις την πιο όμορφη, ίσως, αγορά του Παρισιού, που κυρίως κάθε Σάββατο, με τους υπαίθριους παραγωγούς αλλά και τις μπάντες, μεταμορφώνει την οδό Daguerre σε ένα τεράστιο πάρτι! (20-25 ευρώ)

*Q Bar, 155 rue de la Roquette, 75011, 33143670621. Το πρώτο ταϊλανδέζικο μπιστρό του Παρισιού μαγειρεύει την πιο σπιτική, αυθεντική κουζίνα. Εξωτικά κοκτέιλ, φάνκι, πολύχρωμη ατμόσφαιρα, γλυπτά από μπαμπού από ταϊλανδό καλλιτέχνη, μεζεδάκια για όλη την παρέα, όλα τα κλασικά της Ταιλάνδης αλλά και πιάτα που δεν τα έχουμε δοκιμάσει ποτέ στην Αθήνα. (20-25 ευρώ)

*URFA DURUM, 58 rue du Faubourg Saint Denis, 75010 Mε πίτες που τις ανοίγουν και τις ψήνουν στη φωτιά εκείνη την ώρα, λαχματζούν θεϊκό. Αυτό για μεσημέρι, τύπου το παίρνεις και στο χέρι. Ένας τεράστιος ξυλόφουρνος που βγάζει σπιτικές πίτες και λαχματζούν του ονείρου και σάντουιτς του Κουρδιστάν τυλιγμένα στην όνειρο-πίτα, με συκώτι αρνίσιο, κεμπάπ, αρνάκι σε μπουκιές. Για παρέα, κουσκούς και δροσερή σαλάτα με τα μυρωδικά της. Ιδανική μεσημεριανή στάση για κάτι πρόχειρο και με τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο για καλύτερη εξυπηρέτηση (10-20 ευρώ).

Παρίσι: Τρεις αξέχαστες εμπειρίες «στο χέρι»

*Το Παρίσι φημίζεται για τις κρέπες του, τις οποίες θα βρεις σχεδόν παντού στο δρόμο. Αυτοί που τις φτιάχνουν, είναι συνήθως Έλληνες. Υπάρχει, όμως και μια άλλη κρέπα, εντελώς Γαλλίδα και εξαιρετική, που θα τη θυμάσαι για πάντα: Στην τουριστική Ile St Louis, η μικρούλα Creperie Ile St Louis φτιάχνει τη μαγικότερη, τραγανή κρέπα. Έχει και μερικά τραπεζάκια όπου μπορείς να καθίσεις, αφού η αναμονή της, πραγματικά αξίζει τον κόπο: η κρέπα ραντίζεται όσο ψήνεται με άπαιχτης ποιότητας βούτυρο και η απλή εκδοχή «βουτύρου» είναι ίσως η καλύτερη εκδοχή για να κρίνεις την αξία της. Αν και η tarte tatin με τα καραμελωμένα μήλα, λέει πολλά! Μπορεί η κάθε-γιγάντια-κρέπα να κοστίζει περίπου 13 ευρώ, όμως, γεμίζει με προϊόντα μικρής παραγωγής και σε συνδυασμούς που δεν θα βρεις πουθενά αλλού. Οι κλασικές πάλι, όπως η βουτύρου κοστίζουν γύρω στα 4 με 5 ευρώ.

*Από το Marais, οπωσδήποτε θα περάσεις. Και οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις τα εβραϊκά, διαφορετικά, χορταστικά φελάφελ σάντουιτς με τα τουρσιά, τα ψιλοκομμένα λάχανα και την ταχινένια σος, στην εβραϊκή γειτονιά. Στην rue des Rosies τα κάνουν πολλοί. Εσύ θα προτιμήσεις τον παλιό, τον κλασικό, στο νούμερο 34, τον δικαίως As du Felafel!

*Το paté en croute (πατέ από διάφορα κρέατα και με διαφορετικούς συνδυασμούς και συνταγές μέσα σε τραγανή ζύμη), είναι μια από τις πιο κλασικές γαλλικές σπεσιαλιτέ. Κανείς, όμως, δεν το κάνει όπως το Lastre (188, rue de Grenelle, 33140607027). Σε συνταγές και εκτέλεση που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Εδώ θα βρεις και μια τεράστια ποικιλία από αλλαντικά αλλά και πίτσα και εξαιρετικές μακαρονάδες που τρώγονται «στο πόδι».

Γλυκές συγκινήσεις

*Pleincoeur, 64, rue de Batignolles, 75017. Ο Μαξίμ Φρεντερίκ, ο πιο χοτ ζαχαροπλάστης στη Γαλλία, κατεβαίνει από τις μισελινάτες κουζίνες και ανοίγει έναν δικό του φούρνο-ζαχαροπλαστείο-σοκολατερί. Ψωμιά, βιενουαζερί και γλυκά που συνδυάζουν τις παιδικές του μνήμες από την παράδοση της Νορμανδίας με τις σύγχρονες τεχνικές. Σπεσιαλιτέ του τα κέικ με τυρί κρέμα, η σοκολατένια σαρλότ, γιαούρτια και ρυζόγαλο που τα βρίσκεις συσκευασμένα και μια μεγάλη ποικιλία από ψωμιά, με γκραν σουξέ το ψωμί με μέλι και σουσάμι. Εκτός από τα γλυκά, ο κόσμος κάνει ουρά για τη ζεστή σοκολάτα του -μεγάλη μόδα η ζεστή σοκολάτα φέτος στη γαλλική πρωτεύουσα- αλλά και για τον καφέ-λάτε με φουντούκι και βανίλια.

*La Fabrique aux Gourmandises, 82, rue de l Amiral Mouchez, 75014. Κάθε χρόνο στη Γαλλία, ψηφίζεται το καλύτερο κρουασάν της χρονιάς. Ο διαγωνισμός κρουασάν είναι σημαντικός για τους Γάλλους όσο και το ίδιο το κρουασάν στο πρωινό τους. Kαι όμως! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κρουασάν της προκοπής στη γαλλική πρωτεύουσα. To κρουασάν του Lionel Bonnamy ανήκει στα βραβευμένα και επιπλέον εδώ αξίζουν ιδιαίτερα, η καταπληκτική μπαγκέτα, η galette des rois (η γαλλική βασιλόπιτα με αμυγδαλόπαστα), τα pain au chocolat και όλα τα γλυκά μιας κλασικής, καλής boulangerie.

*Éclair de Genie 14, rue Pavee, 75004. O chef patissier Christophe Adam πιστεύει πως το εκλαίρ είναι μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Με την τεχνική της πιο haute patisserie φτιάχνει το πρώτο του μαγαζί στο Marais και όλοι τρελαίνονται με τα διαφορετικά εκλαίρ αλλά και τα σοκολατάκια του. Τώρα πια έχει 4 κεντρικότατα μαγαζιά και αξίζει μια στάση για έναν καφέ με εκλαίρ σε σχέδια, χρώματα και γεύσεις που δεν είχες ποτέ φανταστεί.

*Le Jardin sucré, 156, rue de Courcelles, 75017. Όλοι ξέρουμε τα διάσημα μακαρόν La Durée. Τα οποία, όμως, στην τιμή που σου προσφέρονται, τα θεωρώ, τουλάχιστον υπερεκτιμημένα. Η Melanie και ο Arnaud Mathez, ζευγάρι στη ζωή και τη ζαχαροπλαστική, αυτοδίδακτοι και πλέον σούπερ διάσημοι, ειδικεύονται στα μακαρόν σε χιλιάδες γεύσεις αλλά φτιάχνουν και δεκάδες άλλα υπέροχα γλυκά. Σπεσιαλιτέ τους, η τάρτα macaé με σοκολάτα και φουντούκι, η τάρτα φιστίκι με ανθό πορτοκαλιάς, η μοναδική τάρτα βανίλια και το φλαν με βανίλια Μαδαγασκάρης.

*Frappe Boulangerie, 7 rue Sedaine  και 69 bd. Voltaire. Άλλο ένα νέο ζευγάρι στη ζωή και στη ζάχαρη, η  Solen και ο Thomas, αποφασίζουν να «ξεσκονίσουν» το ψωμί και τα γλυκά της παράδοσης και να ανοίξουν το δικό τους φούρνο-ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει υπέροχο κρουασάν, πανετόνε, choux σε πολλές γεύσεις, μηλόπιτα, όλες τις κλασικές βιενουαζερί με μια νέα οπτική και  ψωμιά για όλα τα γούστα.

*Le Bab Paris, 8 rue de la Boetie, 75008. Aπό τις καλύτερες chef patissieres της γενιάς της, η νεότατη Margaux Aycard ανοίγει στα 26 της μόλις, ένα μαγαζί αφιερωμένο αποκλειστικά στο μπριος, το γλυκό και το αλμυρό. Και από τότε, γίνεται χαμός: μπριος και μπάμπκα που συνδυάζονται σε σάντουιτς ή τρώγονται αυτόνομα και άλλες λιχουδιές για την πείνα της κάθε ώρας, για το brunch ή ένα απλό μεσημεριανό με σούπα, σαλάτες, χορταστικά σάντουιτς αλλά και πίτσα.

*Έγινε διάσημο για τα εκλαίρ του και σήμερα έχει εξελιχθεί σε αλυσιδούλα με 3 κρίκους (25 place des Vosges, 7, place du Tertre, 4, place du Trocadero). H Carette φτιάχνει φινετσάτα όλα τα γαλλικά γλυκά, από βασερέν μέχρι κρέπες και παγωτά αλλά διαθέτει και ένα αλμυρό μενού για το ιδανικό brunch, με αβγά μπρουιγιέ, καπνιστό σολομό, σαλάτες, μπριός και κλαμπ σάντουιτς.

Mετά τη χόρταση έρχονται τα ψώνια

Τα vintage και second hand ρούχα είναι η τελευταία τρέλα της μόδας στο Παρίσι. Βιντατζάδικα και τεράστιες αγορές που αξίζει να ψάξεις, ξεφυτρώνουν σε ρυθμό επιδημίας σε όλες τις γειτονιές αλλά εγώ θα σου ξεχωρίσω δυο διαφορετικά μαγαζιά. Γιατί μοιάζουν με haute couture μπουτίκ, όπου με όλη την άνεσή σου βλέπεις μπροστά σου ωραία κρεμασμένη όλη την πραμάτεια, και επειδή τα ρούχα τους είναι αφόρετα και με το καρτελάκι τους. Μαζί και τσάντες και λοιπά αξεσουάρ, με τιμούλες που ξεκινούν από 5 ευρώ για ένα αυθεντικό Hermes ή Chanel και δεν ξεπερνούν τα 40 ή τα 90 για ένα μοναδικό Miyake.

*UNTUCKED, 10, rue de Tourneaux, 75012

*LA FRANGE A L ENVERS 81, rue St Maur, 75011 Hermes και Chanel από 5 ευρώ, Miyake τύπου 40 ευρώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.