7 ζαχαροπλαστεία που φημίζονται για τα γλυκά τους

Γιώργος Ελενίδης: Η υπογραφή στα αυθεντικά Τρίγωνα Θεσσαλονίκης

Το γλυκό στα κυριακάτικα τραπέζια γράφει πάντα «Ελενίδης» στο κουτί του

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ζαχαροπλαστεία Ελενίδη, στη Θεσσαλονίκη, ταυτίζονται με τα Τρίγωνα Πανοράματος

Η ιστορία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960, στη γειτονιά του Πανοράματος. Το τότε γαλακτοπωλείο του Γιώργου Ελενίδη λειτουργούσε μόνο για τους παραθεριστές της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσέφερε ρυζόγαλο, παγωτά κι έτοιμα γλυκά προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους. Η αγάπη του δημιουργού για τη ζαχαροπλαστική τον οδήγησε σε εργαστήρια όπου και οραματίστηκε τη μετέπειτα λατρεμένη συνταγή του φημισμένου Τριγώνου Πανοράματος. Χειροποίητο φύλλο κρούστας, ολόφρεσκη κρέμα με γάλα ημέρας και το καλύτερο βούτυρο ως βασικό μυστικό της επιτυχίας είναι ακόμα η συνταγή που εδώ και τρεις γενιές ξέρει πώς να κερδίζει για πάντα τους πελάτες της.

Τα τρίγωνα Ελενίδη αγαπήθηκαν γρήγορα από το κοινό και απέκτησαν φήμη σε ολόκληρη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Η αγάπη των επισκεπτών ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και η διεθνής αναγνώριση δεν άργησε να φανεί. Σύμφωνα με τη λίστα του οδηγού γευσιγνωσίας Taste Atlas Awards 23/24, τα «Τρίγωνα Πανοράματος» αναδείχθηκαν στη δεύτερη θέση ως ένα από τα καλύτερα γλυκίσματα παγκοσμίως!

Τώρα πια, τα ζαχαροπλαστεία Ελενίδη διαθέτουν τρία καταστήματα σε τρία διαφορετικά μέρη της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο, που αποτέλεσε την αφετηρία της επιτυχημένης πορείας κι έδωσε και το όνομά του στα τρίγωνα Ελενίδη που πολλοί αποκαλούν Τρίγωνα Πανοράματος, παραμένει στο Πανόραμα (Κομνηνών 69). Το δεύτερο κατάστημα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη, ενώ το τρίτο κατάστημα βρίσκεται στην Καλαμαριά, επί της οδού Αδριανουπόλεως.

Εκτός από τα τρίγωνα, βέβαια, τα καταστήματα Ελενίδη διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία σε γλυκά που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και δεν σταματούν να μπαίνουν καλοδεχούμενα στα σπίτια και στις καρδιές όσων τα προτιμούν τόσα χρόνια. Κάθε λευκό χαρακτηριστικό κουτί έχει και μια αίσθηση γλυκιάς προσμονής. Χειροποίητος μπακλαβάς με φύλλο κρούστας, μεστό σιρόπι, φρέσκο βούτυρο και καρύδια ελληνικής προέλευσης συντροφεύει κατάλληλα κάθε γιορτή κι επίσκεψη. Το γλυκό στα κυριακάτικα τραπέζια γράφει πάντα «Ελενίδης» στο κουτί του. Κανταΐφι με τραγανό φύλλο, γεμισμένο με μεγάλα κομμάτια καρύδι –σιροπιασμένο όσο πρέπει για να είναι και ζουμερό ταυτόχρονα–, φρέσκο μυρωδάτο βούτυρο, χαλβάς σιμιγδαλένιος με αποξηραμένα φρούτα να δίνουν άλλη νοστιμιά, προφιτερόλ από γνήσια κουβερτούρα και ολόφρεσκο γάλα αποτελούν τις ασυναγώνιστες συνταγές που συνοδεύουν, χρόνια τώρα, κάθε γλυκιά στιγμή.

Το παγωτό, επίσης, είναι talk of the town όλο τον χρόνο κι όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Το μυστικό συστατικό; Το αγαπημένο σαλέπι, διαλεγμένο απευθείας από παραγωγούς στα βουνά της Φλώρινας. Θα το βρεις σε γεύσεις όπως βανίλια, σοκολάτα, ντοντουρμά, φρέσκα φρούτα εποχής όπως φράουλα και ροδάκινο, καθώς και την περίφημη Μόκα Ελενίδης. Τα ζαχαροπλαστεία Ελενίδη έχουν κερδίσει τις καρδιές πελατών που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, τα γλυκά τους ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαδίδοντας έτσι την παραδοσιακή γεύση τους από τη συμπρωτεύουσα σε όλη τη χώρα. Η γλυκιά και καλλιτεχνική κληρονομιά της οικογένειας Ελενίδη συνεχίζεται τώρα με την τρίτη γενιά να εκσυγχρονίζει την παράδοση και τα αποτελέσματα είναι φανερά. Η φιλοσοφία της προόδου απαιτεί αγάπη και μεράκι, κι αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της παρακαταθήκης που άφησε ο Γιώργος Ελενίδης στα παιδιά του, ώστε να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησε σαν όραμα κι έφτασε να γίνει διεθνής επιτυχία.

Πανόραμα: Λεωφ. Κομνηνών 69 / Θεσσαλονίκη: Δημ. Γούναρη 13 / Καλαμαριά: Αδριανουπόλεως 19, elenidis.gr