- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Μια λίστα με τα spot της Αθήνας που θα δοκιμάσεις λαχταριστά πιάτα σε προσιτές τιμές και όμορφους χώρους
Φαίνεται πως στις στριμωγμένες μέρες το γούστο του κοινού δεν αποζητά μόνο κάτι φθηνότερο αλλά και μια κουζίνα με λυμένη τη γραβάτα της, όχι πολύ δημιουργική, διόλου ακαταλαβίστικη, με γεύση οικεία, καθημερινή, χαλαρή και παρηγορητική. Οι ταλαντούχοι σεφ των άλλοτε «επίσημων» εστιατορίων αφουγκράστηκαν παγκόσμια την ανάγκη που επιβάλλουν οι απανωτές παγκόσμιες κρίσεις και ανταποκρίθηκαν με καινούργια και πιο δημοκρατικά μαγαζιά, με κόμφορτ μενού και νοστιμιές, σταθερές αξίες.
Η Αθήνα, γαστρονομικά τουλάχιστον, είναι πια μητρόπολη, αφού μητρόπολη σημαίνει χαρά για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά, επιλογές που να μην αποκλείουν κανέναν, για όλα τα πορτοφόλια, τη διάθεση της κάθε στιγμής, μια καταφατική απάντηση σε κάθε επιθυμία. Μπορεί το σούπερ μάρκετ, τα ενοίκια και η βενζίνη να μας επιβάλλουν τα δικά τους τερτίπια, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο γεμάτες ταβέρνες, γαστροκαφενέδες και γαστροκουτούκια, ακόμα και εστιατόρια όπου μπορείς να χορτάσεις με ταπεινές τιμές. Και αυτή η διαπίστωση δεν κρύβει πίσω της συμβιβασμούς και την ανάγκη που γίνεται φιλοτιμία. Το φρέσκο λόου μπάτζετ μαγειρεύει ονειρεμένα, επιλέγει φρέσκα πλην ταπεινά υλικά και μας σερβίρει μια κουζίνα της απόλαυσης, αυτή που θα σε βγάλει έξω μια καθημερινή για κεφτεδάκια με πατάτες χωρίς τύψεις. Στα δύσκολα, σημασία έχει να βρισκόμαστε, να βγαίνουμε, να τσουγκρίζουμε τα ποτήρια μας.
Για ψαράκι σπαρταριστό
Το Τριαντάφυλλο της Νοστιμιάς
Στη στοά, πιο old-Athens-πεθαίνεις, με όλους τους μερακλήδες του κέντρου που ορκίζονται στην τίμια, κλασική και χωρίς-δυσάρεστες-εκπλήξεις ψαροφαγία, κάθε μέρα γίνεται πάρτι. Η φιλεταρισμένη στα κάρβουνα σαρδέλα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό δεν λείπει από κανένα τραπέζι, μέχρι η σχάρα και το τηγάνι να βγάλουν τη σπαρταριστή κουτσομουρίτσα, τον γαύρο, το προσφυγάκι και την αθερίνα. Επιλογές που συνδυάζονται εξαιρετικά με τον θεσμό-μεσημεριανό ουζάκι από την Άρτα. Αποκλείεται να προσπεράσεις την τηγανητή πατάτα στο πιο ελληνικό fish & chips, με τραγανό, τηγανητό καλαμαράκι. Να πώς το μεσημέρι μιας καθημερινής μεταμορφώνεται σε πελαγίσια κρουαζιέρα.
Λέκκα 22, Σύνταγμα, 2103227298
Σταύρος
Κάτω από την κληματαριά, στα απλά τραπεζάκια, η ατμόσφαιρα θυμίζει τη δεκαετία του ’50, τότε που ο Γκάτσος και η ελληνική διανόηση μυούσαν στα μυστικά της ταβέρνας και της ρετσίνας τον Χένρυ Μίλλερ, τον Ζακ Λακαριέρ και τους ποιητές της Αμερικής. Στο ψυγείο, όλα τα απλά ψαράκια της ημέρας: γαύρος, αθερίνα, κολιός, σκουμπρί, μαρίδα, σαρδέλα και γόπα, που ψήνεται ζουμερή στη σχάρα. Τηγάνι με χέρι ελαφρύ και αλάδωτο, το καλαμαράκι λουκούμι και τραγανό, η πατάτα ακριβώς όπως την έκανε η μαμά. Εξίσου θεϊκός και ο κεφτές και οι βραστές πατάτες. Την παράσταση, όμως, κλέβει το αγουρέλαιο της σαλάτας, καταπράσινο, αρωματικό και πλούσιο, όπως και η ρίγανη που μυρίζει βουνό. Τελειώνουν οι ντομάτες κι εσύ παραγγέλνεις ξανά και ξανά λίγο λαδάκι για τις ονειρεμένες βούτες, μέχρι να σωθεί όλο το καρβέλι.
Ιβύκου 7, Παγκράτι, 2107016747
Κοχύλι
Γειτονιά σαν κινηματογράφος του ’60, ο κόσμος απλωμένος στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, το τραγούδι της παρέας σε ένα απρόσμενο τσακίρ. Γαύρος γιγάντιος, μυρίζει ιώδιο και ελαφρύ τηγάνι, το ίδιο και ο τραγανός γόνος καλαμαριού, τα βλίτα αχνίζουν. Το παντζάρι γλύκισμα, το χταπόδι λαστιχωτό στα κάρβουνα, οι πατάτες τηγανητές καυτές και κριτσανιστές. Και εξαιρετικό ροζέ χύμα από την Εύβοια, μαζί με μια ευγενέστατη και πρόθυμη εξυπηρέτηση.
Λ. Ειρήνης 17 & Ελένης 32, Ταύρος 2103461081
Mόσχος
Αντίπαλο δέος του διπλανού «Κοχυλιού», ο Μόσχος επιμένει σταθερά στην ψαροκατάσταση, αλλά καμιά φορά μπορεί να βρείτε και ωραίο μπιφτεκάκι που φτιάχνει το αφεντικό για τα μάτια της κορούλας του που σιχαίνεται το ψάρι. Σαν ψαροταβερνάκι μιας άλλης εποχής, με τα βραστά χόρτα και την ντοματοσαλάτα του, το ψητό χταπόδι, το εξαίρετο τηγανητό καλαμάρι με την αρωματική κρούστα, τη σαρδέλα στα κάρβουνα, τον τηγανητό γαύρο. Ανάλογα με το τι θα «σκάσει» κάθε μέρα στην αγορά, θα βρείτε και βραστές καβουροδαγκάνες, κολιό στη σχάρα, μπακαλιαράκι και βέβαια, μικρή τηγανητή κουτσομουρίτσα. Και για το τέλος, ο κλασικός χαλβάς του μπακάλη.
Λ. Ειρήνης 19, Ταύρος, 2103466355
Ουζερί του Γιώργου
Στριμωγμένο ανάμεσα στην Ιχθυόσκαλα και τις παλιές βιομηχανίες, κάτω από την εντυπωσιακή σκιά του φουγάρου της ΔΕΗ, κόλπος ερμητικά κλειστός, στέκι και ιδιοκτησία του τοπικού συλλόγου ερασιτεχνών ψαράδων με αύρα του ’60. Το κατηφορικό δρομάκι περνά από το φωτισμένο θερμοκήπιο-σκηνικό με τις κατακόκκινες ντομάτες, προσγειώνεται σε μυρωδιές ούζου και τηγανητής μαρίδας, με βαρκούλες για φόντο. Κι ωστόσο, ο ψαρομεζές δεν προκύπτει λιτότατα παραδοσιακός αλλά με μια τσαχπινιά παραπάνω: η τυροκαυτερή γίνεται τραγανή κροκέτα σαν λουκουμάς, η πιπεροσαλάτα ντύνεται μια ολόγλυκια σάλτσα ντομάτας και ένα κατιτίς από κάψα, ζητάει βούτες με το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι, τις ίδιες που ζητά και το μελωμένο σαγανάκι στο νοσταλγικό παλιό σκεύος του. Φρέσκια γαρίδα γεμάτη χυμούς, ντοματένια σάλτσα με όσο τυρί απαιτεί ένα τέλειο μέλωμα – θα την τιμούσες και ανύπαντρη, χωρίς το θαλασσινό. Χταποδοκεφτέδες στρουμπουλοί και τραγανοί με πλούσιο μαϊντανό και κρεμμυδάκι, νοστιμότατα καβούρια περασμένα λίγο από τη σχάρα κι ένας μπακαλιάρος ψητός αφρός και λουκούμι, εγγυημένη ψαριά της ημέρας.
Μόλος Κερατσινίου, 2104004721
Ονειρεμένο κοψίδι
Τζίμης
Η πλατεία Αγίου Λαζάρου στον Βύρωνα είναι ένα κλειστό σύμπαν χαράς, οι ανάσες της γειτονιάς που παίρνει τον αέρα της στα ταβερνάκια και τα πολυάριθμα καφέ. Όλα εδώ σε πάνε πίσω στη ζωή καιρών περασμένων, τότε που όλα ήταν απλά κι οι γείτονες γνωριζόντουσαν με το μικρό τους όνομα. Κλασική αξία, ο Τζίμης επιμένει στην άψογη ποιότητα του κρέατος και διαθέτει βαρβάτη πείρα στο ψήσιμο, καθότι μόνον έτσι σκαπουλάρεις τις δεκαετίες μιας πιστής πελατείας. Θεϊκή, τραγανή πατάτα κομμένη στο χέρι, κοκορέτσι ρουστίκ και ζουμερό με το λιπάκι που θα του δώσει την περίσια νοστιμιά, σουξέ λεπτοκομμένο χοιρινό φιλετάκι, λουκάνικο, συκώτι όσο πρέπει ψημένο για να κρατά τους χυμούς του, ζουμερό κοντοσούβλι, αλάδωτη πανσέτα, σπιτικότατο μπιφτέκι, άψογες μπριζόλες χοιρινές και πιτούλες ζεστές και φρεσκοψημμένες χωρίς λαδίλες. Για τη συνοδεία, χωριάτικη, τραγανό τηγανητό κολοκυθάκι, μαρουλοσαλάτα και λάχανο με καροτάκι.
Ελ. Βενιζέλου 2, Βύρωνας, 2107658965
Οι Μερακλήδες
Ο μερακλής Σπύρος Κουνέλης επιμένει σταθερά και μόνο στα κάρβουνα, από το 1986, ψήνοντας υπομονετικά τα κοψίδια του μέχρι να στεγνώσουν απ’ έξω και μένοντας αφρός στο εσωτερικό τους. Για να καταλάβεις τι σου λέω, δοκίμασε το κοτόπουλο, το τέλειο κοκορέτσι, τα φρυγαδέλια, το αρνίσιο κεφαλάκι, το κοντοσούβλι, το αρνάκι σούβλας και όλα τα κλασικά σουβλακοειδή κοτοπουλένια και χοιρινά, γύρους, καλαμάκια και μπιφτέκια. Ψωμί ψημένο στα κάρβουνα με τυρί τριμμένο και ρίγανη, τζατζίκι σπιτικό, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές τηγανητές και ένα παγωμένο ποτήρι βαρελίσια μπίρα.
Αγ. Ζώνης 60 & Λέσβου, 2108628425
Αξώτης
Πάνω στις ανηφοριές του Πολυγώνου, σε μια παλιά ταβέρνα, στέκι των οικοδόμων της γειτονιάς από το 1956, όλα αντέχουν ανέπαφα στον χρόνο – από τα βαρέλια με τη ρετσίνα από τα Μεσόγεια, το ανοιξείδωτο ψυγείο, τις παλιές διαφημίσεις στους τοίχους, την ψησταριά με τα κάρβουνα, μέχρι τα παλιά ρεμπέτικα. Εδώ, Θεός και απόλυτο must είναι το παϊδάκι από αρνάκι ή από κοτόπουλο. Ολόσωστο ψήσιμο και κρέας που διαλέγει μόνος του καθημερινά ο Νίκος. Καταπληκτικό ψήσιμο και στο μπιφτέκι, όπως και στην πανσέτα, και τραγανό τυρένιο σαγανάκι. Θα συνοδεύσεις με τη λεπτή, σχεδόν καραμελωμένη πατάτα, τα ολοτράγανα μπαστουνάκια από τηγανητό κολοκυθάκι, τα χόρτα, τη γενναιόδωρη σπιτική τυροκαυτερή και το τζατζίκι με το τραγανό αγγουράκι και το μπόλικο σκόρδο.
Παπαρσένη 15, Πολύγωνο, 2106459130
Το μαγειρευτό σε τιμές που θα ενέκρινε και η μαμά
Παλιά Φάβα
Στην καταπράσινη αυλή και τη σάλα με την ανοιχτή κουζίνα, διαφεντεύει, αρχόντισσα, μαγείρισσα και ψυχή της βραδιάς, η Ντίνα, που ξέρει όλους τους πελάτες απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδή τους. Ενορχηστρώνει το τραπέζι σου με τις αμίμητες ατάκες της, ένα μείγμα από βιωμένη σοφία και μοναδικό χιούμορ. Εδώ, το «φαγητό της μαμάς» βρίσκει την πιο άξια εκπρόσωπό του. Μερικές δεκαετίες αναζητούσα το σουτζουκάκι της πολίτισσας γιαγιάς μου, για να μου προκύψει άξαφνα, φέρνοντάς μου δάκρυα στα μάτια. Αφράτο σαν βούτυρο, ελαφρύ, με τη γλύκα της φρέσκιας ντομάτας, χωρίς περιττά μπαχάρια. Το φύλλο στο τυροπιτάκι μαγικό κι απ’ τα χεράκια της, αυθεντικά σαντορινιός ο ντοματολουκουμάς με τον δυόσμο του, ο κολοκυθοκεφτές γεμάτος αρώματα και ζωντανό κολοκυθάκι, ο κεφτές μυρίζει παλιά εκδρομή με το σχολείο, η πατάτα, από τις καλύτερες στην πόλη. Κάθε μέρα κι άλλα μαγειρευτά! Διάσημος ο κόκορας με το μακαρόνι, όπως και τα ψητά στη σχάρα. Στο τέλος, η Ντίνα με τις γενναιόδωρες μερίδες, θα σου φέρει ζεστό το γλυκό κουταλιού της κάθε εποχής, που μόλις έφτιαξε, μαζί με ωραίο γιαούρτι.
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, 2109311994
Νικήτας
Στην πιο καυτή περαντζάδα της γειτονιάς, τα τραπεζάκια πλάι στην εκκλησία κρατούν πάντα τη γοητεία τους και οι παλιοί της γειτονιάς έρχονται σταθερά εδώ για το ζουμερό, ονομαστό μπιφτέκι του Νικήτα, με τις αληθινές πατάτες. Και για το κοντοσούβλι, που δεν είναι ακριβώς το ρουστίκ που φαντάζεσαι, αλλά ένα σιγομαγειρεμένο χοιρινό στη λαδόκολλα που λιώνει ζουμερό στο στόμα, με την ντοματούλα και τις πιπεριές του, πασπαλισμένο με κόκκινο πιπέρι. Στα μαγειρευτά, όμως, κρύβεται η αληθινή γοητεία του Νικήτα – αν δοκιμάσεις τη μελωμένη μελιτζάνα με το μοσχαράκι, θα ταξιδέψεις πολύ πίσω, στη νοστιμότερη κατσαρόλα της παράδοσης. Φάβα εκ των καλυτέρων, απλή και βελούδινη με το κρεμμυδάκι της, εξαιρετικά ντολμαδάκια, ρεβίθια με πορτοκάλι, μελωμένο και ζουμερό γιουβέτσι, και μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι. Aπό τα ελάχιστα μαγαζιά που τιμούν την έννοια του μουσακά και τον φτιάχνουν σπιτικό, το ίδιο και τα λαζάνια με σπανάκι στον φούρνο. Μαστόρικη κατσαρόλα, που δεν περιμένεις να βρεις στην καρδιά της τουριστικής προχειρότητας.
Αγ. Αναργύρων 19, Ψυρρή, 2103252591
Ολύμπιον
Οι περίοικοι, που ξέρουν το μυστικό, θα σου ορκιστούν πως μαγειρεύει καλύτερα από όλα μαζί τα εστατόρια της γειτονιάς. Κάτω από τις μουριές, σε χαλαρή διάθεση, το πεζοδρόμιο μεταμορφώνεται σε πλατεία του «χωριού» Μετς και εσύ απολαμβάνεις την πιο σπιτίσια κουζίνα, με ολόφρεσκα υλικά της κάθε μέρας: ζεστό ζεματιστό σταμναγκάθι με εξαιρετικό ελαιόλαδο και ζυμωτό ψωμάκι, τραγανά και αλάδωτα μαμαδίστικα τυροπιτάκια, γιουβαρλάκια με πλούσια σάλτσα και αρώματα από φρέσκα μυρωδικά, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, παπουτσάκια, ριγανάτες σαρδέλες στον φούρνο, συκώτι ζουμερό σοταρισμένο με δεντρολίβανο και ξίδι, τραγανές, κομμένες στο χέρι πατάτες με κεφτεδάκια, μαγικό τηγάνι στον γαύρο και φρέσκο ψαράκι στη σχάρα.
Αναπαύσεως 9, Μετς, 2109244388
Οι νοστιμιές της Μαίρης
Τη Μαιρούλα, όλη η γειτονιά τη γνωρίζει με το μικρό της και εκείνη γνωρίζει από τη φωνή στο τηλέφωνο την πελατεία της. Στυλοβάτης εδώ και χρόνια της πείνας όλης της παλιάς καλής Κυψέλης, η Μαίρη ταΐζει όλο το καλλιτεχνικό κύκλωμα των θεάτρων της γειτονιάς. Η προθήκη με τα μαγειρευτά της ημέρας περιλαμβάνει λαχταριστά τα άπαντα της κατσαρόλας και του φούρνου της ελληνικής κουζίνας. Σπεσιαλιτέ η τυρόπιτα και η σπανακόπιτα, ο μπακαλιάρος πλακί με μαύρη σταφίδα, οι αγκινάρες με μαρούλι, οι γίγαντες Πρεσπών, τα γεμιστά, τα σουτζουκάκια, τα ντολμαδάκια αυγολέμονο και το μπριάμ. Όπως τα βλέπεις τα θέλεις όλα κι η Μαιρούλα μπορεί να σου βάλει από λίγο. Η κουζίνα, όμως, ετοιμάζει κι άλλες εκπλήξεις: ολόφρεσκο ψαράκι ημέρας, εξαιρετικά μπιφτέκια και σπιτικές τηγανητές πατάτες, τραγανοτηγανισμένο κολοκυθάκι και μελιτζάνα, ζουμερό μοσχαρίσιο συκώτι, κεφτεδάκια ή πολύ πιο απλά... αυγά τηγανητά. Και δύο επιλογές από τις δυο πλευρές του πεζοδρομίου: περαντζάδα ή πράσινη θέα στο πάρκο!
Ύδρας 2, πλ. Αγ. Γεωργίου, 2108229239
Πλατεία
Μόνο και μόνο με τα φώτα και τα χρώματά του, τη ζεστασιά του ξύλου και το χαλαρωτικό παστέλ του, σου ζεσταίνει την ψυχή και σου φτιάχνει τη διάθεση. Την οποία στη συνέχεια θα αναλάβει το εξαιρετικό χύμα κρασί μικρής παραγωγής. Το λες νεο-οινομαγειρείο, το λες μαγαζί της γειτονιάς για όλες τις πείνες της ημέρας, χαλαρό και τίμιο, απλό στους τρόπους, νόστιμο στο πιάτο. Αφρός ταραμοσαλάτα, ρεβιθάδα στο πήλινο, ντολμαδάκια, φάβα με χταποδάκι και μαγικό κεφτεδάκι, πριν περάσεις σε ένα εξαιρετικό μοσχαράκι γιουβετσάκι και έναν μελωμένο, κοκκινιστό κόκορα με χοντρό μακαρόνι, που σου θυμίζει οικογενειακή Κυριακή, από χέρι μαμάς που το λέει η μαγειρική ψυχή της. Λεπτή, τραγανή, τηγανητή χορτόπιτα με βουτυράτη φέτα, τσιγαριαστά, αρωματικά σέσκουλα, αφράτο, νόστιμο μπιφτέκι με τραγανές τηγανητές πατάτες και γαρίδες γιουβέτσι. Στο τέλος, κέρασμα ο πορτοκαλένιος χαλβάς και ένας λογαριασμός που θα σε διακτινίσει στον παράδεισο.
Δεινοχάρους 3, πλατεία Μερκούρη, 2103420705
Σπύρος & Αντώνης
Κοντά έναν αιώνα τώρα, εδώ έχουν φάει ΑΕΚτζήδες, τραγουδιστές της παλιάς Columbia και χιλιάδες αφανείς και διάσημοι καλοφαγάδες. Από Πατήσια, Προμπονά μέχρι Ριζούπολη, ακόμη θα δεις τους θαμώνες, που ορκίζονται στα σαλιγκάρια του, να περιμένουν στην ουρά για μια μερίδα «για το σπίτι». Εδώ μιλάει το «πρώτο πράγμα» συκώτι, που καθαρίζεται από τους ίδιους, το καλύτερο κουνέλι από τη Λαμία, κιμάς αφτιασίδωτος, παϊδάκι μεγαλείο. Στη σάλα με τα καρό κόκκινα τραπεζομάντιλα και την αυθεντική αύρα παλιάς ταβέρνας, θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα μαγικά σαλιγκάρια με τη μελωμένη, γλυκιά, πλουσιότατη σε κρεμμύδι, ντοματένια σάλτσα, που τα μπαχαρικά της δεν προεξέχουν αλλά δηλώνουν υπαινικτικά την παρουσία τους στην μπουκιά, που εκλιπαρεί για βούτες με το φρυγανισμένο και λαδοριγανάτο ψωμάκι. Κοκκινιστό όπως το ονειρεύεσαι, πλούσιο, τρυφερό, με αληθινές πατάτες, ντολμαδάκι σαν της μαμάς σου, με λεμονάτη βουτυρόσαλτσα. Η κατσαρόλα εδώ συναγωνίζεται την άπαιχτη σχάρα με το ζουμερό, βελούδινο συκώτι, το μπιφτέκι που δεν μακιγιάρεται με μυρωδικά αλλά προβάλλει το καλό του κρέας, το παϊδάκι το βελούδινο, λεπτοκομμένο και ψωμωμένο, συκωτάκια πουλιών τυλιχτά με μπέικον και αμελέτητα – άμα είσαι τυχερός και σου λάχει. Η κλασική Ελλάδα, τίμια και ποιοτική, κλείνει την αυλαία με μια σπιτική καραμελέ που θα σου ξεφορμάρουν στο πιάτο.
Γαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, 2102022358
Τα παρεΐστικα
Κυβέλη
Η Κυβέλη, που θυμίζει Κυψέλη, είναι από τα μαγαζιά που πρώτα έδωσαν ζωή και τη χαμένη τιμή της στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η χαρά της πλατείας, οι χαλαρές κουβέντες, η περαντζάδα κάτω από τις φυλλωσιές επιμένουν ακόμη και στα κρύα του χειμώνα, με σόμπες και κουβερτάκια, να κρατούν άσβεστο το αθηναϊκό καλοκαίρι της Κυψέλης. Οι συνταγές της Μπέμπας, της πολίτισσας μαμάς του ιδιοκτήτη, έχουν αγαπηθεί για τις μνήμες που ξυπνούν, αλλά η Κυβέλη είναι κυρίως τα παλιά κι αγαπημένα πιάτα που μοιράζονται εύκολα στην παρέα. Πάντα θα επιστρέφουμε για το χοιρινό κοντοσούβλι που μαρινάρεται σε ελαιόλαδο με βότανα, τα χοιρινά φιλετίνια με σιουφιχτά που εμπνέονται από την Κάρπαθο, το κοτόπουλο χαρακίρι που σερβίρεται εντυπωσιακά στη μεταλλική σούβλα του, και πάντα θα περιμένουμε να βρούμε χιουνκιάρ μπεγιεντί στα πιάτα της ημέρας.
Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406
Η Λόντζα της γειτονιάς
Η Λόντζα έχει ένα κεντρικό τραπέζι που χωρά όλο τον κόσμο και όλες τις γνωριμίες, πάνω από ένα πιάτο χυλοπίτες με βούτυρο και τριμμένο τυράκι σε εμαγιέ κατσαρολάκι ή μια μερίδα πατάτες τηγανητές με αυγά. Χειροποίητα ζυμαρικά από τη Θράκη, βιολογικά αυγά από την Κερκίνη, κάπαρη από τη Σύρο, φέτα από τη Μεσσηνία, κρέας από το εγγύηση κρεοπωλείο του Γιάννη στη γειτονιά, βιολογικά βότανα και ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μαγειρεύουν το φαγητό της γιαγιάς στο χωριό, ψήνουν σπιτικές πίτες στη μασίνα, μοσχαρόσουπα, πατσαβουρόπιτα, παστίτσιο, λεμονάτο με πουρέ και ρυζόγαλο σε μια πέρα ως πέρα ανοιχτή και θηλυκή κουζίνα, που μαγειρεύει κάθε μέρα την εποχικότητα αλλά και τη χαρά του απλού, σπιτικού φαγητού, στην πιο trend κοινωνικοποίηση της γειτονιάς, με ηχητική υπόκρουση Τρίτο Πρόγραμμα.
Χ. Τρικούπη 76, 2103612334
Τα κρητικά
Το Λαΐνι
Καφενές παραδοσιακός, με το παλιό ραδιόφωνο, τα μεταλλικά στρογγυλά τραπεζάκια του, την ψάθινη, πλεκτή καρέκλα. Ασκορδουλάκοι με τη σωστή οξύτητα και όλο το άρωμα της γης, χοχλιοί μπουμπουριστοί με μπόλικο το ροζμαρί, ντολμαδάκι σπιτικό της κρητικιάς μαμάς, αυγά με τη στάκα –τα νοστιμότερα που θα συναντήσεις στην πόλη–, τρυφερό απάκι από κοτόπουλο, πατάτα οφτή με μυζήθρα και φρέσκο κρεμμυδάκι, ενίοτε θα βρεις και χοχλιούς κοκκινιστούς. Ωραιότατο κρητικό λουκάνικο, απάκι, μαυρομάτικα με χόρτα και φρέσκα μυρωδικά, αλλά και ένας απλός μεζές που μυρίζει καφενέ του χωριού: σφιχτό αυγό, με το υπέροχο, αφράτο, θριφτό παξιμαδάκι τους, ντοματούλα και γραβιέρα, ντάκος και σπιτικό αγκιναράκι τουρσί-όνειρο. Κι αν αποφύγεις τις μέρες αιχμής και έρθεις μια νορμάλ καθημερινή, θα έχεις μπόνους και τα μαγειρευτά, με απρόσμενες εκπλήξεις: σιουφιχτά μακαρόνια, οφτό κατσικάκι, χοχλιούς με ξινόχοντρο. Και ζεστές σφακιανές πίτες με μέλι.
Αρτεμισίου 40, Κεραμεικός, 2114021485
Η Κρητικιά
Τρεις χαριέστατες αδελφές Κρητικοπούλες, παράλληλα με τις επιστημονικές και καλλιτεχνικές τους σπουδές, σε ένα φωτεινό, ολόλευκο μαγαζί συνδυάζουν το μπακάλικο με τα εξαιρετικά και σε λογικότατες τιμές κρητικά καλούδια που παράγει ο μπαμπάς στο χωριό και ταυτόχρονα σου μαγειρεύουν την κλασική Κρήτη: η μοναδική, δική τους ρακή έρχεται με μια καπνιστή γραβιέρα με το οικογενειακό μέλι, πασπαλισμένη με σουσάμι και μαυροσούσαμο, και βουτυράτη μυζήθρα. Χόρτα άγρια, αχνιστά, μόλις βγήκαν από την κατσαρόλα, με ωραίο ελαιόλαδο. Τα ντολμαδάκια με κιμά, αποκάλυψη: για το τρυφερό τους φύλλο, για την ανιθένια φρεσκάδα, για τη βελούδινη λεμονάτη σάλτσα στην ιδανική υφή, φινετσάτη, στο απόλυτο δέσιμο. Τα αυγά με τη στάκα κορυφαία, μαζί με κρητικιά γλυκιά, τραγανή και χοντροκομμένη τηγανητή πατάτα. Στις βαρβάτες νοστιμιέ: πιλάφι με κατσικάκι και σύζουμα, και φυσικά αγνόπιτες με μέλι στο τελείωμα. Αυτό που κυρίως γεύεσαι στην Κρητικιά, πέρα από την αλήθεια της πρώτης ύλης, είναι η νοστιμιά της γυναικείας ψυχής!
Ευριπίδου 44, Πειραιάς, 2169397034, 6972880958
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σοκολατένια, με κρέμα, παραδοσιακά. Ό,τι γλυκό λιγουρεύεσαι θα το βρεις εδώ
Τα πάντα εδώ είναι χειροποίητα, φτιαγμένα από άριστες πρώτες ύλες Ελλήνων παραγωγών
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Η οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί έναν από τους μικρούς θησαυρούς που ανακαλύπτεις ψάχνοντας
Το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο του Πειραιά
Φοβερά σάντουιτς, λαχταριστά πιτάκια και μια μαραθόπιτα-έπος!
Το γλυκό στα κυριακάτικα τραπέζια γράφει πάντα «Ελενίδης» στο κουτί του
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Εξερεύνηση των διαφορετικών τύπων σοκολάτας και η επιρροή της γεωγραφίας στη γεύση
Από ιερό ποτό των Αζτέκων σε παγκόσμια κλασική γεύση: Η διαδρομή της σοκολάτας από την αρχαιότητα ως σήμερα
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».
Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.