Ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη σοκολάτα και μας «σερβίρει» γλυκά στο Μίξερ
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».

Μίξερ 11: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για ένα από τα αγαπημένο του υλικά, τη σοκολάτα
Πριν μερικά χρόνια, κατάφερα να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Να ταξιδέψω μέχρι τη Μαδαγασκάρη, έναν τόπο μακρινό και ευλογημένο. Ήθελα πάντα να βρεθώ σε αυτό το τροπικό νησί, για να μυρίσω τους κόκκους και να γευτώ τη σοκολάτα ως προϊόν της γόνιμης γης- ένα ακατέργαστο υλικό που προσφέρει η φύση ως ένα γλυκό δώρο στους ανθρώπους. Θυμάμαι να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εκεί κατάλαβα γιατί αν και στερημένοι, οι ντόπιοι ήταν διαρκώς χαμογελαστοί, έδειχναν ευτυχισμένοι. Σαν να ήξεραν πως ζουν στον σοκολατένιο παράδεισο…
Συχνά ακούω από φίλους και αναγνώστες μου ότι όταν σκέφτονται τα γλυκά μου σκέφτονται σοκολάτα. Ισχύει, την αγαπώ γιατί είναι η βασίλισσα των γλυκών. Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση. Από τα αρχαία εδάφη της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι Μάγια και οι Αζτέκοι απολάμβαναν το «ποτό των θεών», μέχρι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια παρασκευής της, η σοκολάτα καταφέρνει να μας ενώνει και να μας καθηλώνει με τη μαγική της γεύση και την πολυτέλειά της.

Είναι το συναισθηματικό μας καταφύγιο μετά από μια δύσκολη μέρα, το μέσο εκδήλωσης αγάπης, το σύμβολο της γιορτής και της απόλαυσης. Κάθε γεύση της –πικρή, γλυκιά, βελούδινη, έντονη ή τρυφερή– ενεργοποιεί το μυαλό και τις αισθήσεις με έναν μοναδικό τρόπο, κάνοντάς μας να βιώνουμε τη ζωή πιο έντονα. Και κάθε κομμάτι της, είτε μαύρη, είτε γάλακτος, είτε λευκή, είτε ρούμπι, φέρει μαζί του μια ιστορία – την ιστορία της τέχνης της σοκολατοποιίας και της ανθρωπότητας που, εδώ και αιώνες, την έχει αγαπήσει και την έχει μεταμορφώσει σε έναν πολιτισμικό θησαυρό. Όταν την γεύεσαι, δεν απολαμβάνεις μόνο τη γλυκύτητα, αλλά και την παράδοση, την καινοτομία, την τέχνη και την επιστήμη που κρύβονται πίσω από αυτήν.
Την ίδια στιγμή, έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και τόπους, να προκαλεί συναισθηματικά και αισθητικά ερεθίσματα που σπάνια προκαλούν άλλα τρόφιμα. Σε αυτή της την ικανότητα, ούτε εγώ αποτέλεσα εξαίρεση. Αυτό το τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού μίξερ που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice, είναι αφιερωμένο λοιπόν στο αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Από την ιστορία και την παράδοση μέχρι τις πιο σύγχρονες τάσεις και συνταγές που την αναδεικνύουν ως έναν γαστρονομικό δώρο, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε πώς η σοκολάτα συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας μαγεύει. Πιάστε το μίξερ, «φορέστε» το πιο ευτυχισμένο χαμόγελό σας και ετοιμαστείτε για γλυκές δημιουργίες με πρωταγωνίστρια τη σοκολάτα.
Και να θυμάστε πάντα ότι κάθε μπουκιά σοκολάτας είναι ένα δώρο για τις αισθήσεις και την ψυχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Χειροποίητα πασχαλινά κουλουράκια, αξεπέραστο τσουρέκι, αλλά και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο
Βόλτα σε Κουκάκι, Πετράλωνα, Θησείο, Ψυρρή, Κεραμεικό και Ακρόπολη
Ένας χώρος που ξέρει πώς να σε κάνει να ξεφεύγεις από τα συνηθισμένα
Το κουλούρι όπως το θυμάσαι. Ή και καλύτερα.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.