- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη σοκολάτα και μας «σερβίρει» γλυκά στο Μίξερ
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».
Μίξερ 11: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για ένα από τα αγαπημένο του υλικά, τη σοκολάτα
Πριν μερικά χρόνια, κατάφερα να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Να ταξιδέψω μέχρι τη Μαδαγασκάρη, έναν τόπο μακρινό και ευλογημένο. Ήθελα πάντα να βρεθώ σε αυτό το τροπικό νησί, για να μυρίσω τους κόκκους και να γευτώ τη σοκολάτα ως προϊόν της γόνιμης γης- ένα ακατέργαστο υλικό που προσφέρει η φύση ως ένα γλυκό δώρο στους ανθρώπους. Θυμάμαι να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους. Εκεί κατάλαβα γιατί αν και στερημένοι, οι ντόπιοι ήταν διαρκώς χαμογελαστοί, έδειχναν ευτυχισμένοι. Σαν να ήξεραν πως ζουν στον σοκολατένιο παράδεισο…
Συχνά ακούω από φίλους και αναγνώστες μου ότι όταν σκέφτονται τα γλυκά μου σκέφτονται σοκολάτα. Ισχύει, την αγαπώ γιατί είναι η βασίλισσα των γλυκών. Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση. Από τα αρχαία εδάφη της Κεντρικής Αμερικής, όπου οι Μάγια και οι Αζτέκοι απολάμβαναν το «ποτό των θεών», μέχρι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια παρασκευής της, η σοκολάτα καταφέρνει να μας ενώνει και να μας καθηλώνει με τη μαγική της γεύση και την πολυτέλειά της.
Είναι το συναισθηματικό μας καταφύγιο μετά από μια δύσκολη μέρα, το μέσο εκδήλωσης αγάπης, το σύμβολο της γιορτής και της απόλαυσης. Κάθε γεύση της –πικρή, γλυκιά, βελούδινη, έντονη ή τρυφερή– ενεργοποιεί το μυαλό και τις αισθήσεις με έναν μοναδικό τρόπο, κάνοντάς μας να βιώνουμε τη ζωή πιο έντονα. Και κάθε κομμάτι της, είτε μαύρη, είτε γάλακτος, είτε λευκή, είτε ρούμπι, φέρει μαζί του μια ιστορία – την ιστορία της τέχνης της σοκολατοποιίας και της ανθρωπότητας που, εδώ και αιώνες, την έχει αγαπήσει και την έχει μεταμορφώσει σε έναν πολιτισμικό θησαυρό. Όταν την γεύεσαι, δεν απολαμβάνεις μόνο τη γλυκύτητα, αλλά και την παράδοση, την καινοτομία, την τέχνη και την επιστήμη που κρύβονται πίσω από αυτήν.
Την ίδια στιγμή, έχει τη δύναμη να μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και τόπους, να προκαλεί συναισθηματικά και αισθητικά ερεθίσματα που σπάνια προκαλούν άλλα τρόφιμα. Σε αυτή της την ικανότητα, ούτε εγώ αποτέλεσα εξαίρεση. Αυτό το τεύχος του συλλεκτικού περιοδικού μίξερ που κυκλοφορεί κάθε μήνα με την Athens Voice, είναι αφιερωμένο λοιπόν στο αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων. Από την ιστορία και την παράδοση μέχρι τις πιο σύγχρονες τάσεις και συνταγές που την αναδεικνύουν ως έναν γαστρονομικό δώρο, ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε πώς η σοκολάτα συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας μαγεύει. Πιάστε το μίξερ, «φορέστε» το πιο ευτυχισμένο χαμόγελό σας και ετοιμαστείτε για γλυκές δημιουργίες με πρωταγωνίστρια τη σοκολάτα.
Και να θυμάστε πάντα ότι κάθε μπουκιά σοκολάτας είναι ένα δώρο για τις αισθήσεις και την ψυχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξερεύνηση των διαφορετικών τύπων σοκολάτας και η επιρροή της γεωγραφίας στη γεύση
Από ιερό ποτό των Αζτέκων σε παγκόσμια κλασική γεύση: Η διαδρομή της σοκολάτας από την αρχαιότητα ως σήμερα
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».
Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση.
Ο μεζές είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.