- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μίξερ 11: Τα είδη σοκολάτας που πρωταγωνιστούν στην αγορά και καλύπτουν κάθε ανάγκη
Η σοκολάτα, παρ’ όλο που παραμένει μια αγαπημένη απόλαυση για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δεν σταματά να εξελίσσεται. Καθώς η βιομηχανία της προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών, νέες τάσεις και καινοτομίες αναδύονται συνεχώς, προσφέροντας νέα γευστικά ταξίδια και εμπειρίες. Από βιολογικές και χωρίς ζάχαρη σοκολάτες μέχρι σοκολάτες εμπλουτισμένες με superfoods, ο κόσμος της σοκολάτας συνεχώς εκπλήσσει τους λάτρεις της με πρωτοποριακά προϊόντα και μοναδικές δημιουργίες. Ας πάρουμε μια γεύση…
Βιολογική σοκολάτα
Μια από τις πιο σημαντικές τάσεις στην αγορά σοκολάτας τα τελευταία χρόνια είναι η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικές σοκολάτες. Η καταναλωτική συνείδηση και η προτίμηση για πιο φυσικά και υγιεινά προϊόντα έχουν ωθήσει πολλές σοκολατοβιομηχανίες στο να στραφούν στη βιολογική καλλιέργεια του κακάου. Αυτές οι σοκολάτες δεν περιέχουν χημικά ή φυτοφάρμακα και προέρχονται από κακάο που καλλιεργείται σύμφωνα με αυστηρούς βιολογικούς κανόνες. Εκτός από τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές ωφέλειες, η βιολογική σοκολάτα προσφέρει και μια πιο καθαρή και «πιο αυθεντική» γεύση, χωρίς παρεμβολές από συντηρητικά και πρόσθετα.
Σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Με την αύξηση της ζήτησης για πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη έχει γίνει μια δημοφιλής τάση στην αγορά. Με φυσικά γλυκαντικά όπως το στέβια, η ξυλιτόλη ή η ερυθριτόλη διατηρείται η γλυκιά γεύση της σοκολάτας, χωρίς τα αρνητικά αποτελέσματα της ζάχαρης για τον οργανισμό. Τέτοιου είδους σοκολάτες προορίζονται όχι μόνο για εκείνους που ακολουθούν δίαιτα ή έχουν διαβήτη, αλλά και για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, χωρίς να στερηθούν την αγαπημένη τους λιχουδιά.
Σοκολάτα με superfoods
Η νέα τάση της σοκολάτας εμπλουτισμένης με superfoods φέρνει τη σοκολάτα σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, συνδυάζοντας την απόλαυση με την υγεία. Συστατικά όπως σπόροι chia, matcha, goji berry, κουρκουμίνη ή ασβέστιο από φύκια ενσωματώνονται σε σοκολάτες για να προσφέρουν όχι μόνο γεύση αλλά και επιπλέον θρεπτικά οφέλη. Αυτά τα superfoods είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ενισχυτικές ιδιότητές τους και, όταν συνδυάζονται με σοκολάτα, δίνουν μια νέα διάσταση στη γευστική εμπειρία.
Σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα (vegan σοκολάτα)
Η vegan σοκολάτα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν μια διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα. Οι σοκολάτες αυτές δεν περιέχουν γάλα ή άλλες ζωικές πρώτες ύλες και κατασκευάζονται με φυτικά γάλατα (όπως αμυγδάλου, καρύδας ή βρόμης), ενώ την ίδια στιγμή διατηρούν την κρεμώδη υφή και τη γλυκιά γεύση που αγαπάμε. Ειδικά για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα, οι vegan σοκολάτες προσφέρουν μια εξαιρετική εναλλακτική.
Σοκολάτα με αλάτι και άλλα αλμυρά συστατικά
Η τάση του αλατισμένου καραμελωμένου κακάο έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα. Το αλάτι, και κυρίως το αλάτι από Χαλκιδική ή το φεστούκι (αλάτι από ειδικές περιοχές), προσφέρει μια υπέροχη αντίθεση με τη γλυκύτητα της σοκολάτας, αναδεικνύοντας τη γεύση του κακάου. Εξίσου, παρατηρείται η τάση της προσθήκης άλλων αλμυρών συστατικών όπως τυριά, φιστίκια ή αλμυρές καραμέλες, δημιουργώντας σοκολάτες με εξαιρετικά ενδιαφέροντα γευστικά προφίλ. Η τέλεια επιλογή για όσους αγαπάνε το μιξ του γλυκού με το αλμυρό!
Σοκολάτα με εξωτικά φρούτα και μπαχαρικά
Η τάση της σοκολάτας με εξωτικά φρούτα, όπως μάνγκο και παπάγια, κερδίζει έδαφος. Η ένωση της φρέσκιας, ελαφρώς όξινης γεύσης των φρούτων με τη σοκολάτα δημιουργεί ένα εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων. Παράλληλα, η προσθήκη μπαχαρικών, όπως κανέλα, τζίντζερ ή πιπέρι καγιέν, προσφέρει μια νέα διάσταση στη σοκολάτα, δίνοντάς της μια πιο ζεστή ή πικάντικη γεύση.
Σοκολάτα με σύγχρονα ωφέλιμα συστατικά
Η αναγέννηση των κλασικών γεύσεων της σοκολάτας, γίνεται πιο σύγχρονη και εξελιγμένη με τη χρήση νέων τεχνικών και καινοτόμων υλικών. Σήμερα, παρατηρείται η ένταξη σύγχρονων τροφών όπως κβόνα, προβιοτικά ή πρωτεΐνη που προσθέτουν επιπλέον αξία στην παραδοσιακή σοκολάτα, συνδυάζοντας άψογα τη γεύση με την υγιεινή τροφή.
Χειροποίητες σοκολάτες
Εκτός από τις μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες, μια άλλη αναπτυσσόμενη τάση στην αγορά είναι η εκτίμηση για χειροποίητες σοκολάτες. Οι μικροί σοκολατοποιοί που επικεντρώνονται στην τέχνη της σοκολατοποιίας, δημιουργούν μοναδικές και καινοτόμες γεύσεις, συχνά χρησιμοποιώντας τοπικά ή σπάνια συστατικά. Η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα και απαιτητική, αλλά το τελικό προϊόν είναι συνήθως πιο ποιοτικό, με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή στη λεπτομέρεια. Ειδικά σε αγορές όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, οι σοκολάτες αυτές έχουν κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών που επιθυμούν κάτι ξεχωριστό και DIY.
Dubai Chocolate
Αφήσαμε την καλύτερη για το τέλος. Η διάσημη Dubai Chocolate ίσως είναι το πιο viral τρόφιμο του TikTok. Πρόκειται για μια σοκολάτα-κιουνεφέ με καταΐφι, σιρόπι από πολτοποιημένο φιστίκι, πάστα από ταχίνι και επικάλυψη σοκολάτας γάλατος ή υγείας. Έχει μαστιχωτή υφή και παραδεισένια γεύση. Στα social media υπάρχουν αρκετά βίντεο με παραλλαγές, με γνωστούς food bloggers ή ζαχαροπλαστεία να παρασκευάζουν γλυκά, όπως το Dubai Chocolate Tiramisu, με αυτή την εκδοχή σοκολάτας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξερεύνηση των διαφορετικών τύπων σοκολάτας και η επιρροή της γεωγραφίας στη γεύση
Από ιερό ποτό των Αζτέκων σε παγκόσμια κλασική γεύση: Η διαδρομή της σοκολάτας από την αρχαιότητα ως σήμερα
«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».
Η σοκολάτα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό γλύκισμα. Είναι μια εμπειρία, ένα τελετουργικό που αναδύει συναισθήματα, νοσταλγία και ακαταμάχητη απόλαυση.
Ο μεζές είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.