Θεματα

Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας;

Η γλυκιά απόλαυση με τις ευεργετικές ιδιότητες

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 11
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οφέλη της σοκολάτας στην υγεία
© Unsplash

Μίξερ 11: Πώς βελτιώνει η κατανάλωση σοκολάτας τη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία;

Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, θεωρείται όχι μόνο μια γευστική απόλαυση αλλά και μια τροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωσή της με μέτρο μπορεί να προσφέρει ποικίλα θετικά αποτελέσματα, από την ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας έως τη βελτίωση της διάθεσης. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα σημαντικότερα οφέλη της σοκολάτας.

Ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας
Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στο κακάο, οι οποίες, όπως έχει αποδειχθεί, μειώνουν την πίεση του αίματος ενισχύοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική, μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της «καλής» HDL χοληστερόλης, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη καρδιοαγγειακή υγεία.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας
Η σοκολάτα, κυρίως η μαύρη, περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δύο διεγερτικές ουσίες που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη νοητική εγρήγορση. Επιπλέον, η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, ενώ μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι τα φλαβονοειδή της σοκολάτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νοητικών διαταραχών, όπως η άνοια και η νόσος του Alzheimer.

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες
Η σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και σχετίζονται με τη γήρανση και τις χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοαγγειακές νόσοι. Το κακάο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της σοκολάτας, περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών – ακόμη περισσότερη από άλλες τροφές, για παράδειγμα από το κόκκινο κρασί ή τα μούρα.

Βελτίωση της ψυχολογίας και διάθεσης
Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι έχει θετική επίδραση στη διάθεση και την ευημερία. Περιέχει σεροτονίνη, μια χημική ουσία που βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και την κατάθλιψη. Επιπλέον, οι ενώσεις της σοκολάτας διεγείρουν την παραγωγή ενδορφινών, των «ορμονών της ευτυχίας», ενισχύοντας την αίσθηση ευεξίας και ικανοποίησης. Δεν σου έχει τύχει να φας ένα κομματάκι σοκολάτα, ενώ δυσανασχετείς πάνω από το λάπτοπ, και αμέσως να νιώσεις καλύτερα;

Υποστήριξη της υγείας του δέρματος
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και την πρόωρη γήρανση, μειώνοντας την εμφάνιση ρυτίδων. Επιπλέον, μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα και να το προστατεύσει από τις φλεγμονές, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας βοηθά στη βελτίωση της υφής του δέρματος. 

Ανακούφιση από τον βήχα
Η θεοβρωμίνη, η φυσική ένωση που βρίσκεται στο κακάο, έχει αναγνωριστεί για την ικανότητά της να αναστέλλει το αντανακλαστικό του βήχα. Πες αντίο στον ξηρό βήχα και άλλες ενοχλήσεις του αναπνευστικού συστήματος με τον πιο γλυκό τρόπο.

Προστασία του εντέρου
Η σοκολάτα περιέχει φυτικές ίνες που ενισχύουν την πέψη και προάγουν την υγιή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωσή της μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της εντερικής κίνησης και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

*Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν εφόσον η σοκολάτα καταναλώνεται με μέτρο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 11: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τη σοκολάτα
Ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη σοκολάτα και μας «σερβίρει» γλυκά στο Μίξερ

«Θυμάμαι στη Μαδαγασκάρη να κουβαλάω τα κασόνια με τους καρπούς του κακάου και να λάμπουν τα μάτια μου. Έσπαγα τους κόκκους και άδειαζα το πολύτιμο περιεχόμενο τους».

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.