Greek Mezes: Ένα food blog στο οποίο η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα
Ο μεζές είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού
Greek Mezes: Το food blog που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας
Σε μια εποχή που τα πάντα ταξιδεύουν μέσω του διαδικτύου στα πέρατα του κόσμου, η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα βρίσκει το δικό της εισιτήριο για αυτό το ταξίδι. Υπεύθυνες για αυτό είναι δύο δραστήριες γυναίκες, η Βασιλική και η Εβίνα, που δημιούργησαν το Greek Mezes, το food blog που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας. Μέσα από αυθεντικές συνταγές, νοσταλγικές ιστορίες και σύγχρονες οπτικές, το blog τους έχει καταφέρει να ενώσει μια πολυπολιτισμική κοινότητα γύρω από το ελληνικό τραπέζι.
Η Βασιλική, που μεγάλωσε στη Γερμανία αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα για τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, φέρνει στη «κουζίνα» του Greek Meze την εμπειρία, τη γνώση και τη φιλοσοφία του «μαγειρεύω με ό,τι έχω στο σπίτι». Η αγάπη της για τις παραδοσιακές συνταγές, όπως τις έμαθε από παιδί και όπως τις ανακάλυψε και επεξεργάστηκε στη διαδρομή της, από τη μία, και η δεξιοτεχνία της στο να μετατρέπει τα απλά υλικά σε μοναδικά πιάτα, από την άλλη, κάνουν κάθε μαγειρική της απόπειρα που προβάλλεται στο blog, ένα γευστικό ταξίδι επιστροφής στις ρίζες.
Η κόρη της η Εβίνα, από την άλλη, με σπουδές στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και μία καριέρα στην παραγωγή ψηφιακού περιεχομένου, φέρνει τον σύγχρονο αέρα που κάνει το Greek Mezes να ξεχωρίζει. Με την εξειδίκευσή της στη φωτογραφία και στο βίντεο, μέσω της δικής της επιχείρησης, Jellyfish Media, έχει αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι του blog, από το filming και το editing μέχρι το concept και το food styling.
Μαζί, αποτελούν ένα ισχυρό δίδυμο. Με τα δικά τους λόγια, η Βασιλική είναι η ψυχή της κουζίνας, ενώ η Εβίνα δίνει ζωή στους μεζέδες μέσα από την εικόνα και το storytelling. Οι ρόλοι τους είναι διακριτοί αλλά αλληλένδετοι, αντανακλώντας την τέλεια ισορροπία παράδοσης και δημιουργικότητας.
Το Greek Mezes όμως δεν είναι απλώς ένα ακόμα food blog μαγειρικής. Είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία που τιμά τον ελληνικό μεζέ ως κάτι περισσότερο από ένα πιάτο αφημένο στο τραπέζι. Είναι μία ανάμνηση συνδεδεμένη με ένα τραγούδι, έναν τόπο, μία σημαντική στιγμή, με όλα αυτά μαζί. Είναι η οικογένεια, τα κυριακάτικα και εορταστικά τραπέζια, τα καλοκαίρια στο χωριό, οι παιδικές μας αναμνήσεις.
Με όρους λαογραφίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μεζές για την Ελλάδα, συμβολίζει την παρέα, την επικοινωνία και τη φιλοξενία, αποτελώντας αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής ζωής. Μέσα από εύκολες και απλές συνταγές, η Βασιλική και η Εβίνα επιδιώκουν και πετυχαίνουν ακριβώς αυτό, να καταγράψουν γευστικές παραδόσεις, να ξυπνήσουν μνήμες και να συνδέσουν το γευστικό χθες με το σήμερα και το αύριο.
Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που το περιεχόμενό τους έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έλληνες της ομογένειας, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και τον Καναδά και από την Αυστραλία μέχρι την Ινδονησία, θυμούνται, νοσταλγούν και αλληλεπιδρούν με τις όμορφες γευστικές εικόνες που προβάλλονται στις οθόνες τους. Αναρωτιούνται για τα τραγούδια και τις μουσικές που συνοδεύουν τις εικόνες και ανατρέχουν στην μουσική λίστα του Greek Meze για να μάθουν περισσότερα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας γύρω από το διαδικτυακό τραπέζι του Greek Meze, είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Βασιλικής και της Εβίνας. Μέσα από τα social media, έχουν φέρει κοντά Έλληνες και ξένους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι πλατφόρμες τους, στο Instagram και στο TikTok, λειτουργούν ως το απόλυτο σημείο συνάντησης.
Η αυθεντικότητα, η ζεστασιά και η δημιουργικότητά τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό χιλιάδων ανθρώπων και ήδη μέσα σε έναν χρόνο, χωρίς την παραμικρή προωθούμενη ενέργεια έχουν καταφέρει να φτάσουν σχεδόν τους τριάντα χιλιάδες followers. Κάθε ανάρτησή τους είναι μια πρόσκληση να ανακαλύψουμε ξανά όχι μόνο τη γεύση της Ελλάδας, αλλά και τις συνήθειες της, τις ομορφιές της. Είναι μία πρόσκληση να μοιραστούμε δικές μας στιγμές και να εμπνευστούμε για τις επόμενες αναμνήσεις μας.
Γιατί ο μεζές, είπαμε, είναι κάτι περισσότερο από ένα πιάτο αφημένο στο τραπέζι. Είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού: την παρέα, τη γεύση και την αγάπη που κρύβεται πίσω από κάθε πιάτο.
Insta: @greek.mezes / Tik tok: @greek.mezes / Fb: Greek Mezes
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.