- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Φαγητό στο γραφείο. 12 κανόνες μιας κοινής κουζίνας
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Αποφάσισες να φέρνεις το δικό σου φαγητό στο γραφείο, φρόντισε την κουζίνα που χρησιμοποιείς από κοινού με τους συναδέλφους σου
Αποφάσισες να κόψεις τις τυρόπιτες, τα κρουασάν, τα γλυκά, τα τσιπς, τις μπαγκέτες, τα «έβαλα ό,τι έβλεπα στη βιτρίνα» που ικανοποιούσαν τις λιγούρες σου κάθε δυο ώρες στο γραφείο και άρχισες να φέρνεις το φαγάκι σου από το σπίτι και λογιών-λογιών υγιεινά σνακ. Δεν θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα, για την υγεία, τη σιλουέτα σου, το πορτοφόλι σου. Έφερες τα φρούτα σου, γιαουρτάκια, το κυρίως γεύμα σου. Όλα καλά!
Το γραφείο όμως «το ρώτησες»;
12 κανόνες για την κουζίνα του γραφείου
Μα όλα τα φρούτα στο ψυγείο του γραφείου;
Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς το ψυγείο του γραφείου για κάθε τι που φέρνεις από το σπίτι. Η μπανάνα, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, το λεμόνι, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, μπορείς να τα έχεις κάπου δίπλα σου αφού δεν χρειάζονται απαραίτητα ψυγείο. Η εξοικονόμηση χώρου στην κουζίνα – και στο ψυγείο ειδικότερα – είναι προτεραιότητα για τη λειτουργικότητα του δωματίου.
Η «κουλτούρα» του καφέ
Σίγουρα υπάρχει μια καφετιέρα, είτε για γαλλικό ή για εσπρέσο. Εσύ τι καφέ πίνεις; Παντελώς αδιάφορο. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μην αφήνεις «ίχνη»! Σκούπισε τυχόν σταγόνες από γάλα που χύθηκε, μάζεψε υπολείμματα καφέ που σου έπεσαν από το κουταλάκι, καθάρισε το δοχείο στον οποίο τον έφτιαξες, πέταξε την κάψουλα ή το φίλτρο που χρησιμοποίησες.
Γάλα κανείς;
Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που περισσότερα από ένα άτομο χρησιμοποιούν στο γραφείο. Δεν είναι κακό να μοιράζεσαι. Έφερες γάλα για να βάλεις στον καφέ σου. Εάν δεν έχεις σκοπό να πιεις το υπόλοιπο σήμερα, πες στους συναδέλφους σου πως από το γάλα που μόλις άνοιξες, μπορούν κι εκείνοι να χρησιμοποιήσουν. Καλύτερα έτσι, παρά να ανοίγεις ένα γάλα για να χρησιμοποιείς μια δακτυλήθρα τη φορά και δυο μέρες μετά να φέρνεις άλλο, μέχρι να δημιουργήσεις μια υπέροχη «συλλογή» στο ψυγείο από μισοχρησιμοποιημένα γάλατα που σύντομα λήγουν ή έχουν ήδη λήξει.
Διακριτικά αρώματα
Φυσικά και δεν μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους σ’ αυτή τη ζωή, αλλά, όσο κι αν σου αρέσει το κρεμμύδι ή αυτό το «βρωμερό» γαλλικό τυρί, μην το φέρνεις κάθε μέρα στη δουλειά, το «εγώ το λατρεύω» σε αυτή την περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί και αγένεια. Απόφυγε να φυλάς τρόφιμα με αντικειμενικά βαριές, χαρακτηριστικές μυρωδιές στο κοινό ψυγείο, οι συνεργάτες σου θα το εκτιμήσουν...
Κέτσαπ και μουστάρδες «μιας χρήσης»
Όσο βολικές κι αν είναι, οι μικρές συσκευασίες-δείγματα διαφόρων σαλτσών, κέτσαπ, μουστάρδας, μαγιονέζας, σάλτσας σόγιας, έχουν την τάση να «πολλαπλασιάζονται» αυτοβούλως στο ψυγείο σαν επικίνδυνος ιός. Μια φορά θα αφήσεις ένα μισοτελειωμένο φακελάκι μαγιονέζας και θα γίνει, εύλογα, συνήθης πρακτική και από τους υπόλοιπους. Δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάς, αφού το ξέρεις, αύριο θα σου φαίνονται «χθεσινά» για να τα χρησιμοποιήσεις. Μόνο να λερώνουν το ψυγείο ή τον πάγκο μπορούν.
Ποτέ μην «αποθηκεύεις» αμαγείρευτο φαγητό στο γραφείο
Πριν από το γραφείο μπαίνεις στο κοντινό σούπερ μάρκετ για τα βραδινά σου μαγειρέματα στο σπίτι, γιατί όχι άλλωστε, όλοι το ίδιο κάνουμε. Θα φυλάξεις τα πράγματα που χρειάζονται ψυγείο, στο ψυγείο του γραφείου, όπως για παράδειγμα αυτές τις ωμές φτερούγες κοτόπουλου. Το ωμό κοτόπουλο είναι από τις πιο επικίνδυνες τροφές, τα βακτήρια εύκολα θα μπορούσαν να «μολύνουν» το χώρο του (συνήθως μικρού και υπερφορτωμένου) ψυγείου (και έξω από αυτό), μαζί και τα φαγητά των υπολοίπων.
Μόνο ό,τι φας
Αν τρως ένα σάντουιτς για μεσημεριανό, γιατί υπάρχουν 12 δικά σου στο ψυγείο;! Ο χώρος είναι περιορισμένος, να το θυμάσαι αυτό, γι’ αυτό φέρε μόνο όσα ξέρεις πως θα καταναλώσεις μέσα στη μέρα, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Έτσι θα είσαι σίγουρη πως, και δεν κουβαλάς άσκοπα, και υπολογίζεις και τις ανάγκες των συναδέλφων σου που επίσης δικαιούνται μια γωνίτσα σε αυτό το ψυγείο.
Το «παγούρι»
Είναι μεταλλικά, μοντέρνα, έχουν τέλεια χρώματα και πάνω απ’ όλα περιβαλλοντικά «ορθά». Πίνε άφθονο νερό γιατί σου κάνει καλό, χωρίς να αφήνεις γύρω σου ένα βουνό από πλαστικά μπουκαλάκια. Αποκτώντας ένα thermos, όχι μόνο κάνεις γρήγορα απόσβεση μην πληρώνοντας κάθε μέρα πλαστικά μπουκάλια, αλλά προστατεύεις και τον πλανήτη!
Είδες έναν λεκέ, καθάρισε έναν λεκέ
Άσε κατά μέρος τις βλακείες τύπου «δεν το έκανα εγώ». Σε αυτή την κουζίνα θα ξαναμπείς, θέλεις να ξαναμπείς. Αν δεις χυμένη ζάχαρη ή λίγη σάλτσα να έχει πεταχτεί στο ψυγείο ή στον πάγκο, μην την αφήνεις εκεί, η «εικόνα» αύριο θα είναι εντελώς διαφορετική και θα χρειαστεί διπλό κόπο για να επανέλθει... Δεν σου ζητάει κανείς να πιάσεις τη χλωρίνη και να κάνεις «γενική», απλά λίγο χαρτί κουζίνας.
Κλείσε την πόρτα!
Έχει συμβεί σε όλους, η πόρτα του ψυγείου να μην κλείνει καλά ή μια δεδομένη στιγμή να μην έκλεισε καλά… Στο σπίτι, είσαι υπεύθυνος για τον εαυτό σου και, αν έχεις, την οικογένειά σου. Στο γραφείο είσαι υπεύθυνος για άλλα 20 άτομα. Κάνε σε όλους μια τεράστια χάρη. Τσέκαρε πάντα ότι η πόρτα του ψυγείου έκλεισε καλά πίσω σου. Είναι κρίμα να χαλάνε τα φαγητά των συναδέλφων σου… για να μην πω για τα γιαούρτια που έχουν μείνει στα «αζήτητα».
Η σειρά σου να πλύνεις τα πιάτα
Πάντα θα είναι η σειρά σου να πλύνεις… τα δικά σου πιάτα. Οι συνεργάτες σου δεν σου χρωστάνε κάτι. Γιατί η κουζίνα να θυμίζει σκηνές αποκάλυψης μόλις τελειώνεις το φαγητό σου; Το ίδιο ισχύει και για εκείνους βέβαια και φυσικά σε αυτή τη σχέση δεν χωράει «εκδικητική» συμπεριφορά. Δώσε το καλό παράδειγμα. Ένας νεροχύτης γεμάτος χρησιμοποιημένα πιάτα, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια μόνο νεύρα μπορεί να προκαλέσει.
Με το ταμπελάκι
Ταπεράκι, κι άλλο ταπεράκι, ίδια σχήματα, καπάκια ίδιου χρώματος, τι έφερα, αυτό στο polybag θυμίζει μαρούλι αλλά δεν είμαι σίγουρη, αυτό για σήμερα, άσε εκείνο για αύριο… Ένα οργανωμένο κοινό ψυγείο είναι το ίδιο σημαντικό στην καθημερινή εργασιακή σου ρουτίνα όσο και η οργάνωση της δουλειάς σου. Μια ετικέτα στα δικά σου τάπερ με το όνομά σου και μια ημερομηνία, θα σώσει από περισσότερες παρεξηγήσεις από όσες μπορείς να σκεφτείς και θα κάνει τη ζωή σου και τη ζωή των συναδέλφων σου πολύ πιο εύκολη.
Και μην ξεχνάς, ένα μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο… Σαν στο σπίτι σου λοιπόν!