Θεματα

Στον Έβρο φτιάχνουν τα εξαιρετικά και πολυβραβευμένα ελαιόλαδα «Κύκλωπας»

Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι

Στάθης Χαρπαντίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ελαιόλαδα «Κύκλωπας» στον Έβρο προέρχονται από αρχαίους ελαιώνες και κατακτούν συνεχώς βραβεία

Αν αναρωτηθεί κανείς, γιατί επέλεξαν σε τούτη την γωνιά του Έβρου να παράγουν ένα βραβευμένο ελαιόλαδο και να το ονομάσουν Κύκλωπα, γρήγορα θα συναντηθεί με τη μυθολογία της περιοχής που σε ξεναγεί στη σπηλιά του Κύκλωπα, πάνω από το λιμανάκι της Νέας Μάκρης, ενώ οι μεγάλοι εντυπωσιακοί βράχοι που βρίσκονται σαν ριγμένοι από ένα γιγάντιο χέρι στη θάλασσα λένε ότι είναι έργο του Κύκλωπα. Μα ποιος Κύκλωπας έζησε εδώ αναρωτιόμαστε, αφού σαν Κύκλωπα ξέρουμε μόνο τον Πολύφημο της  Οδύσσειας, που τον διεκδικούν πολλά σημεία στην Ελλάδα και όχι μόνο, στην διαδρομή του Οδυσσέα. Ας συντονιστούμε όμως με την Θρακική παράδοση που θέλει τον Πολύφημο Θρακιώτη στην καταγωγή και τον Οδυσσέα να φτάνει ως εδώ και να τον τυφλώνει, αφού πρώτα τον μέθυσε με κρασί της Μαρώνειας. Και στη συνέχεια να ανοίγεται στο Θρακικό πέλαγος και να αναζητεί την Ιθάκη.

Λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στη πόλη της Αλεξανδρούπολης απλώνεται ο αρχαίος ελαιώνας της Μάκρης με τις αιωνόβιες ελιές να τις λούζει το φως της ημέρας και να τις χαϊδεύει η αύρα του Θρακικού πελάγους. Η επιφάνεια του κορμού τους συχνά υπολογίζεται ότι ξεπερνά την ηλικία των 500 ετών, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών κάποια λιόδεντρα φτάνουν και τα 2000 χρόνια! Στέκουν στο ίδιο σημείο, μάρτυρες του περάσματος των εποχών, με τις τεράστιες ρίζες και τους κορμούς τους να ξεχωρίζουν ως μνημεία της φύσης, άξια θαυμασμού. Ο Τούρκος περιηγητής  Εβλιά Τσελεμπή, που επισκέφτηκε την Ελλάδα τον 17ο αιώνα, περνώντας από τη Θράκη, έκανε λόγο για τον «περίφημο ελαιώνα» της Μάκρης!

Στη περιοχή αυτή, μέσα σε ένα αρχαίο ελαιώνα (αλλά όχι μόνο), βρίσκεται η έκταση με τις ελιές και το ελαιοτριβείο της οικογενειακής επιχείρησης «Κύκλωπας Α.Ε» που ξεκίνησε την πορεία της αρκετές γενιές πίσω. Ο Αργύρης Κελίδης από μικρό παιδί γνώρισε την καλλιέργεια της ελιάς από τον πατέρα και την μητέρα του. Με εφόδιο τις άριστες γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε, αποφασίζει με τη σύζυγό του Νίκη Κελίδου να δημιουργήσουν το 1982 το δικό τους ελαιοτριβείο. Από τα 300 λιόδεντρα του οικογενειακού ελαιώνα σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 12.000 ενώ υπάρχουν και επιπλέον 2.000 ρίζες ελιάς που καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο. Η παραγωγή φτάνει τους 50-60 τόνους ελαιόλαδου ετησίως από τους οποίους το 50% εξάγεται σε 25 χώρες, στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία.

Τα ηνία της επιχείρησης σήμερα πέρασαν στην τρίτη γενιά ελαιοπαραγωγών της οικογένειας, τη γεωπόνο Βάλια Κελίδου και την αδελφή της Αλεξία υπεύθυνη τυποποίησης. Από τα υπεραιωνόβια δέντρα της ποικιλίας Μάκρης η «Κύκλωπας Α.Ε» βγάζει ένα σπουδαίο παρθένο ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας, πιστοποιημένο ΠΟΠ μόλις το 2020. Έχει ένα λαμπερό κιτρινοπράσινο χρώμα, ήπια πικράδα, ενώ το άρωμα του χαρακτηρίζεται ως  έντονα  φρουτώδες. Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται από τα μέσα έως τα τέλη Οκτωβρίου και η εξαγωγή του λαδιού γίνεται την ίδια μέρα.

*Το πολυβραβευμένο βιολογικό αγουρέλαιο είναι ένα μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πολύ χαμηλής οξύτητας που χαρακτηρίζεται από τη φρουτώδη γεύση του. Ελαιοποιείται σε 4 έως 8 ώρες από τη συλλογή του σε άριστες συνθήκες ελαιοποίησης και ψυχρής έκθλιψης.

*Και φτάνουμε στο highlight των προϊόντων, το «Ages» ένα υψηλά φαινολικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, η διάθεση του οποίου γίνεται αποκλειστικά σε πλήρως αδιαφανείς φιάλες των 500ml με ρυθμιστή ροής. Είναι βιολογικής καλλιέργειας, η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι και η ελαιοποίηση του επιτυγχάνεται σε 90 λεπτά το πολύ από την συγκομιδή του.

*Σταδιακά η «Κύκλωπας ΑΕ» προχώρησε και στη παραγωγή ιδιαίτερων προϊόντων όπως τα φυσικά αρωματισμένα ελαιόλαδα. Τα πιο φρέσκα φρούτα και βότανα ελαιοποιούνται με κρύα πίεση μαζί με μόλις λίγων ωρών μαζεμένες ελιές Μάκρης και δημιουργούνται εκλεκτά χαρμάνια γεύσεων. Θα τα βρείτε σε εννέα διαφορετικές γεύσεις: μαύρη τρούφα, ρίγανη, βασιλικό, τσίλι, τζίντζερ και δυόσμο, σκόρδο, πορτοκάλι, λεμόνι, δενδρολίβανο και πιπέρι.