Θεματα

Πώς πίνουν οι Έλληνες τον καφέ τους σήμερα

Τάσεις, γεύσεις και συνήθειες των coffee lovers

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 10
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφές

Μίξερ 10: Πώς πίνει τον καφέ του ο Έλληνας σήμερα, τι pairings επιλέγει και σε ποια coffee shops συχνάζει;

Eίναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ρόφημα. Είναι μια ιεροτελεστία, η «δική» σου στιγμή, αυτή που θα κάνεις pause από καθετί άλλο και θα χαλαρώσεις. Θα πιεις τον καφέ σου το πρωί για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, θα συνεχίσεις με έναν καφέ στον δρόμο ώστε να γίνει πιο ευχάριστη η βόλτα σου, θα ακολουθήσουν οι καφέδες της δουλειάς, ο καφές κουβεντιάζοντας με φίλους, άντε και ένας ακόμη έπειτα από ένα απολαυστικό δείπνο. Ο καφές σού δίνει χρόνο, όχι βέβαια με την κυριολεκτική έννοια, αλλά περισσότερο ως μια ευκαιρία να βρεθείς με τον εαυτό σου και να βάλεις στη σωστή σειρά τις σκέψεις σου. Πώς πίνει όμως τον καφέ του ο Έλληνας σήμερα, τι pairings επιλέγει και σε ποια coffee shops συχνάζει;

Micro Roastery σε κάθε γειτονιά

Για τον coffee lover ο κόκκος πλέον έχει ταυτότητα. Θέλει να γνωρίζει την προέλευσή του, τη μέθοδο επεξεργασίας του, την ποικιλία του, άρα το καβούρδισμα που διαμορφώνει το γευστικό προφίλ στο φλιτζάνι δεν νοείται να αφεθεί στην τύχη. Έτσι, όλο και περισσότερα coffee shops ψήνουν και αλέθουν τον καφέ με roasters – αφανείς ήρωες που έχουν αναγάγει τη διαδικασία του καβουρδίσματος του καφέ σε τέχνη. Ένα χρυσαφί καβούρδισμα συνήθως βγάζει ελαφρύ άρωμα, από ένα μεσαίο προκύπτει μια πιο έντονη γεύση, ενώ το δυνατό αφήνει ένα κάπως πιο όξινο αποτέλεσμα.

Όχι στη ζάχαρη και την κανέλα στον καφέ

Οι λάτρεις του καφέ δεν βάζουν ζάχαρη, ούτε καν μαύρη ή στέβια, ή καρυκεύματα στον καφέ τους. Eννοείται πως δεν προσθέτουν αγαύη ή ζαχαρίνη, καθώς και τα δύο αλλοιώνουν τα καλά χαρμάνια και συχνά καλύπτουν τη γεύση της ανώτερης ποιότητας καφέ. Οι μπαρίστι υποστηρίζουν πως ο καφές είναι πικρός μόνο αν δεν έχει παρασκευαστεί σωστά.

Brew bar στην κουζίνα με barista τον εαυτό σου

Καφετιέρες, μύλοι, αξεσουάρ, αεροτσίνο (gadget για το αφρόγαλα), clever drippers (gadget για τον καφέ φίλτρου), ειδικά πανάκια και ποδιές… Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς τον κατάλληλο οικιακό εξοπλισμό ώστε να φτιάχνει μόνος τον καφέ του. Πώς θα μάθει να τον παρασκευάζει σωστά; Τα σεμινάρια καφέ για home baristas και τα events με γευσιγνωσίες και cuppings, σήμερα είναι τάση περισσότερο από ποτέ.

Ο καφές αγαπάει το hand crafted

Οι κούπες και τα φλιτζάνια στα καλά coffee shops είναι από premium κεραμικά καλών pottery studios, φιλοτεχνημένα και ζωγραφισμένα στο χέρι. Στολίζουν τους πάγκους των coffee shops προκειμένου να αντικαταστήσουν τα μαζικά βιομηχανοποιημένα σερβίτσια, συμβαδίζοντας με την τάση της εποχής που θέλει το ποιοτικό προϊόν να πηγαίνει χέρι χέρι με το hand crafted. Πέρα από το θέμα της αισθητικής, η επιλογή της κεραμικής κούπας έρχεται έπειτα από μελέτη, ώστε το βάρος, το σχήμα και το πάχος του χείλους να παίξουν τον δικό τους ρόλο στη θερμοκρασία και την εμπειρία της γεύσης. Κάποια coffee shops, μάλιστα, διαθέτουν προς πώληση τα μοναδικά handmade σκεύη στα οποία σερβίρουν τον καφέ.

Καφές με οικολογική συνείδηση

Τα speciality coffee shops στα οποία συχνάζει ο coffee aficionado στήριζαν πάντα τον βιολογικό καφέ. Την «ηθική» αυτή στρατηγική συμπληρώνουν τα ποτήρια και τα καλαμάκια από χαρτί και ανακυκλωμένα υλικά, αρκετό καιρό πριν βγουν οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του πλαστικού. Προωθούν και τη χρήση των επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών και των παγουριών, ενώ κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος τα coffee bags – βιοδιασπώμενα φακελάκια (όπως του τσαγιού), με τα οποία, χωρίς άλλον εξοπλισμό και με χρήση ζεστού νερού, μπορείς να φτιάξεις άμεσα coffee to go. Στην ίδια λογική, οι κάψουλες για τις οικιακές καφετιέρες τείνουν να γίνουν νέας γενιάς, από ανανεώσιμα υλικά φυτικής προέλευσης.

Coffee loves vegans

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο καπουτσίνο θα βγει βελούδινος μόνο με τη βοήθεια του ζωικού γάλακτος. Τι γίνεται όμως με αυτούς που θέλουν ένα πλούσιο ρόφημα, αλλά είτε είναι vegan είτε έχουν δυσανεξία στη λακτόζη; Το γάλα σόγιας ή βρόμης είναι γνωστά από καιρό. Όμως το γάλα αρακά και το γάλα πατάτας έγιναν πρόσφατα δημοφιλή, αφού η πρωτεΐνη που περιλαμβάνουν βοηθάει την υφή για το αφρόγαλα. Λέγεται ότι το γάλα αμυγδάλου τονίζει τις πικρές νότες του καφέ, το γάλα καρύδας δημιουργεί μια πυκνότερη υφή, τον κάνει μια ιδέα πιο γλυκό και του δίνει ένα εξωτικό στοιχείο που ταιριάζει μάλλον στις κρύες παρασκευές, ενώ το γάλα φουντουκιού ταιριάζει περισσότερο στα ζεστά ροφήματα και, ανάλογα με τη μάρκα, έχει περισσότερο ή λιγότερο έντονη γεύση. 

Τα pairings

Τα τυποποιημένα και συσκευασμένα μπισκότα, όπως και τα κατεψυγμένα κρουασάν, ανήκουν στο παρελθόΤα καλύτερα ενημερωμένα coffee shops προσφέρουν χειροποίητα, μοσχοβολιστά και φουρνιστά από το χέρι εξειδικευμένου baker: cinnamon rolls, cardamom buns, banana breads και υγιεινά cookies.

Καφές σε γυάλινο μπουκάλι ΄ή κουτάκι αναψυκτικού

Ο cold brew, μια πρόταση καφέ ως απάντηση στον fredo espresso, αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Kανονικά σερβίρεται µε πολλά παγάκια, σε κοντό ποτήρι, αλλά μπορείς να τον βρεις και εμφιαλωμένο σε γυάλινο μπουκάλι ή σε funky αλουμινένια κουτάκια που θυμίζουν αναψυκτικό. Μπορείς να τον καταναλώσεις επιτόπου ή και στο σπίτι σε δεύτερο χρόνο.

Οι συνδρομητές του καφέ

Η υπηρεσία συνδρομής specialty καφέ είναι πλέον στη διάθεση των Αθηναίων. Επιλέγεις εύκολα εκείνον τον καφέ με τα γευστικά χαρακτηριστικά που προτιμάς, στην ποσότητα που χρειάζεσαι, ώστε να έρθει τη μέρα που σε ενδιαφέρει στην πόρτα σου, αλεσμένος και οικονομικός. Κάπως έτσι δεν ξεμένεις ποτέ από καφέ στο σπίτι. 

Tα concept stores

Πολλά είναι τα concept stores στην Αθήνα, τα οποία παντρεύουν τον καφέ με το clothing, το design με διακοσμητικά εσωτερικού χώρου
–από κεραμικά σκεύη μέχρι ξύλινα παιχνίδια–, φυτά εσωτερικού χώρου, βιβλία, ακόμα και κατοικίδια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.