- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πώς απολαμβάνουν τον καφέ σε διάφορες χώρες του κόσμου
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Μίξερ 10: Ροφήματα καφέ ανά τον κόσμο
Ελληνικός καφές στη χόβολη, φραπές, φρέντο εσπρέσο και φρέντο καπουτσίνο. Στην Ελλάδα έχουμε τις δικές μας προτιμήσεις, τι πίνουν όμως στον υπόλοιπο πλανήτη;
Βιετνάμ
O egg coffee λέγεται πως ανακαλύφθηκε το 1946, όταν, λόγω του πολέμου, δεν υπήρχε αρκετό διαθέσιμο γάλα. Για να «σπάσει» η πικρή γεύση του καφέ, προστήθεται ζαχαρούχο γάλα που με τον χτυπημένο κρόκο δημιουργούν μια κρέμα. Το τελικό αποτέλεσμα παραπέμπει κάπως σε επιδόρπιο.
Αυστραλία
Θεωρείται η γενέτειρα του flat white, ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση εσπρέσο και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο. Σερβίρεται σε ειδική κούπα και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, κάτι στο οποίο διαφέρει από τον cappuccino. Την προέλευσή του διεκδικούν και οι Νεοζηλλανδοί.
Νότια Ινδία
Ο kaapi είναι καφές φίλτρου που ανακατεύεται με βρασμένο γάλα. Πριν τον σερβίρουν, τον χύνουν από το ένα σκεύος στο άλλο για να ομογενοποιηθεί πλήρως. Συχνά προσθέτουν αρκετή ζάχαρη – σε σημείο υπερβολής. Μπορεί κανείς να τον δοκιμάσει από πλανώδιους εκεί.
Σουηδία και Φινλανδία
Στις σκανδιναβικές χώρες πίνουν καφέ με τυρί, τον λεγόμενο kaffeost. To σκληρό τυρί που λέγεται juustoleipä, από κατσικίσιο ή αγελαδινό γάλα, τοποθετείται στο κέντρο της κούπας, απορροφά το καυτό ρόφημα και μαλακώνει, χωρίς να λιώνει, δίνοντας του μια ιδιαίτερη γεύση. Αφού πιεις τον καφέ, τρως και το τυρί όσο ακόμα είναι ζεστό.
Ιρλανδία
Στον irish coffee παντρεύονται ο καφές, η κρέμα γάλακτος, το ιρλανδέζικο ουίσκι και η καστανή ζάχαρη. Εμφανίστηκε με τη σημερινή του μορφή στο Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ) κατά τη δεκαετία του 1940, όταν οι μπάρμεν του μπαρ Buena Vista αξιοποίησαν τη συνήθεια των Ιρλανδών να βάζουν ουίσκι σε όλα, χρησιμοποιώντας ψηλό, γυάλινο ποτήρι.
Ισπανία
Cafe bombon στα ισπανικά σημαίνει «ζαχαρωτό από καφέ». Περιλαμβάνει δυνατό εσπρέσο και πηχτό γάλα εβαπορέ, σε αναλογία 1 προς 1. Σερβίρεται σε στρώσεις, σε κοντό γυάλινο ποτήρι.
Mεξικό
Caffe de olla σημαίνει «καφές σε πήλινο». Για την παρασκευή του, πέρα από τα πήλινα ποτήρια, χρειάζεται piloncillo (ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμα) και πολλά μπαχαρικά, όπως κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος, καρφάκια γαρύφαλλο και φλούδες πορτοκαλιού.
Bραζιλία
Cafezinho σημαίνει «μικρός καφές» και σερβίρεται πολύ ζεστός και σε μικρό φλιτζανάκι, όπως ο εσπρέσο. Οι Βραζιλιάνοι ωστόσο τον προτιμούν γλυκό, σε αντίθεση με τους Ιταλούς που τον προτιμούν σκέτο.
Ιταλία
Έχουμε συνδέσει τους Ιταλούς με τον καφέ. Το πρωί συνηθίζουν να πίνουν cappuccino ή latte και espresso καταναλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα όρθια και στα γρήγορα. Ανάλογα την πόλη υπάρχουν και διαφορετικές συνήθειες – στο Τορίνο για παράδειγμα πίνουν bicerin, ένα παραδοσιακό ρόφημα με καφέ, γάλα και κακάο που σερβίρεται σε ειδικά ποτηράκια.
Αυστρία
Οι Aυστριακοί για να σπάσουν την πίκρα του καφέ, αντί για ζάχαρη βάζουν παχιά σαντιγί και από πάνω τριμμένη σοκολάτα ή κακάο. Ονομάζουν τον καφέ τους café viennois και ιδανικά τον συνοδεύουν με βιεννέζικο μπισκότο βουτύρου.
Γαλλία
Café au lait, δηλαδή καφές παρασκευασμένος σε γαλλική πρέσα, με ζεστό γάλα. Σε αντίθεση με τον latte, δεν έχει αφρόγαλα.
Αλγερία και Πορτογαλία
O mazagran πήρε το όνομά του από την πόλη-λιμάνι της Αλγερίας. Είναι ένας κρύος φιλτραρισμένος καφές που σερβίρεται με πάγο, λεμόνι και ζάχαρη, σε ψηλό ποτήρι. Στην Πορτογαλία προσθέτουν μέντα και λίγο ρούμι.
Kούβα
Ονομάζεται café cubano,cafecito ή κουβανέζικος εσπρέσο. Παρασκευάζεται συνήθως με σκούρους καβουρδισμένους κόκκους καφέ της ποικιλίας Robusta. Για την παρασκευή του, χτυπούν τις πρώτες σταγόνες καφέ με ζάχαρη demerara (ακατέργαστη καστανή ζάχαρη σε μορφή μεγάλων κρυστάλλων), ώστε να δημιουργηθεί μια πάστα στον πάτο του φλιτζανιού, και στη συνέχεια προσθέτουν τον υπόλοιπο καφέ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Αν προορισμός σου είναι η Αράχοβα, η Ιτέα ή το Γαλαξίδι, μείνε στη Λιβαδειά!
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Ένα gelato bar με υπέροχη αισθητική και πολλές λιχουδιές
Εδώ θα βρεις την περίφημη Saint Honoré!
Ένα μικρό ζαχαροπλαστείο με μεγάλο πάθος για τα γλυκά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.