- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
20 fun facts για τον καφέ που θα σε εκπλήξουν
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Μίξερ 10: 20 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ
- Η αγορά του καφέ οδηγείται κυρίως από την Ευρώπη. Η αγορά της Ασίας είναι μεν μεγάλη, όμως το τσάι έχει μεγαλύτερη ζήτηση εκεί.
- Τo 65% της κατανάλωσής του γίνεται το πρωί.
- Ο decaf καφές έχει περίπου 3% καφεΐνη.
- 40% της παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή καφέ από το 1840.
- Ο cappuccino πήρε το όνομά του από το χρώμα των ρούχων που φορούσαν μοναχοί στην Ιταλία.
- Ο καφές, το φιστικοβούτυρο και τα τριαντάφυλλα είναι οι τρεις πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές στην Αμερική.
- Περίπου το 35% των καταναλωτών καφέ προτιμούν τον καφέ σκέτο, χωρίς γάλα και ζάχαρη. Το υπόλοιπο 65% προτιμά να γλυκαίνει το ρόφημα με ζάχαρη, υποκατάστατά της ή γάλα.
- Το 48% των millennials καταναλώνει «gourmet» καφέ, περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
- Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει έως 100 χρόνια, ωστόσο συνήθως ζουν 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο όταν φροντίζονται σωστά.
- Η πορεία του λέγεται πως ξεκίνησε στην Αιθιοπία τον 15ο αιώνα, όταν ένας βοσκός είδε τις κατσίκες του να γίνονται «δραστήριες» τρώγοντας τους σπόρους.
- Οι μάντεις, που αρχικά διάβαζαν φύλλα τσαγιού, άρχισαν να κοιτούν το κατακάθι του καφέ. Έτσι προέκυψε και η πασίγνωστη καφεμαντία, πρακτική διαδεδομένη κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Το πρώτο καφέ της Ευρώπης άνοιξε στη Βενετία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, το 1645.
- Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου και παράγουν τις 2 ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αράμπικα (πιο ραφινάτη) και η καφέα Ρομπούστα (πιο δυνατή).
- Λούνγκο, μακιάτο, νορμάλε, στρέτο, φρέντο, κορέτο, όλα τους είναι επιμέρους είδη του εσπρέσο.
- Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν μέχρι και 7 φορές περισσότερο καφέ από τους κατοίκους αντίστοιχων μητροπόλεων
- Η καφεΐνη επιδρά πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 10΄ είναι αρκετά για να δράσει!
- Ο καφές είναι το 2ο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Θεωρείται το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.
- Ένας καφές με κρέμα μένει ζεστός πολύ περισσότερο (μέχρι και 20% παραπάνω χρόνο).
- Η Αθήνα είχε από τις αρχές του 20ού αιώνα ξακουστά καφενεία, όπως τα Ωραία Ελλάς και το Πανελλήνιον, στα οποία σύχναζαν άνθρωποι των γραμμάτων
- O διάσημος συνθέτης, Μπετόβεν, λάτρευε τον καφέ! Xρησιμοποιούσε ακριβώς 60 κόκκους ανά φλιτζάνι και περνούσε χρόνο μετρώντας τον κάθε κόκκο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.