Θεματα

20 fun facts για τον καφέ που θα σε εκπλήξουν

Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ μίξερ 10
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καφές

Μίξερ 10: 20 ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καφέ

  1. Η αγορά του καφέ οδηγείται κυρίως από την Ευρώπη. Η αγορά της Ασίας είναι μεν μεγάλη, όμως το τσάι έχει μεγαλύτερη ζήτηση εκεί.
  2. Τo 65% της κατανάλωσής του γίνεται το πρωί.
  3. Ο decaf καφές έχει περίπου 3% καφεΐνη.
  4. 40% της παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία, τον παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή καφέ από το 1840.
  5. Ο cappuccino πήρε το όνομά του από το χρώμα των ρούχων που φορούσαν μοναχοί στην Ιταλία.
  6. Ο καφές, το φιστικοβούτυρο και τα τριαντάφυλλα είναι οι τρεις πιο αναγνωρίσιμες μυρωδιές στην Αμερική.
  7. Περίπου το 35% των καταναλωτών καφέ προτιμούν τον καφέ σκέτο, χωρίς γάλα και ζάχαρη. Το υπόλοιπο 65% προτιμά να γλυκαίνει το ρόφημα με ζάχαρη, υποκατάστατά της ή γάλα.
  8. Το 48% των millennials καταναλώνει «gourmet» καφέ, περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
  9. Ένα φυτό καφέ μπορεί να ζήσει έως 100 χρόνια, ωστόσο συνήθως ζουν 40-50 χρόνια κατά μέσο όρο όταν φροντίζονται σωστά.
  10. Η πορεία του λέγεται πως ξεκίνησε στην Αιθιοπία τον 15ο αιώνα, όταν ένας βοσκός είδε τις κατσίκες του να γίνονται «δραστήριες» τρώγοντας τους σπόρους.
  11. Οι μάντεις, που αρχικά διάβαζαν φύλλα τσαγιού, άρχισαν να κοιτούν το κατακάθι του καφέ. Έτσι προέκυψε και η πασίγνωστη καφεμαντία, πρακτική διαδεδομένη κυρίως στην Τουρκία και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
  12. Το πρώτο καφέ της Ευρώπης άνοιξε στη Βενετία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, το 1645.
  13. Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου και παράγουν τις 2 ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αράμπικα (πιο ραφινάτη) και η καφέα Ρομπούστα (πιο δυνατή).
  14. Λούνγκο, μακιάτο, νορμάλε, στρέτο, φρέντο, κορέτο, όλα τους είναι επιμέρους είδη του εσπρέσο.
  15. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν μέχρι και 7 φορές περισσότερο καφέ από τους κατοίκους αντίστοιχων μητροπόλεων
  16. Η καφεΐνη επιδρά πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 10΄ είναι αρκετά για να δράσει!
  17. Ο καφές είναι το 2ο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Θεωρείται το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό.
  18. Ένας καφές με κρέμα μένει ζεστός πολύ περισσότερο (μέχρι και 20% παραπάνω χρόνο).
  19. Η Αθήνα είχε από τις αρχές του 20ού αιώνα ξακουστά καφενεία, όπως τα Ωραία Ελλάς και το Πανελλήνιον, στα οποία σύχναζαν άνθρωποι των γραμμάτων
  20.  O διάσημος συνθέτης, Μπετόβεν, λάτρευε τον καφέ! Xρησιμοποιούσε ακριβώς 60 κόκκους ανά φλιτζάνι και περνούσε χρόνο μετρώντας τον κάθε κόκκο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.