- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Μαύρο βελανιδιάς και άσπρο κουμαριάς, δυο σπέσιαλ μέλια από την Πρέβεζα και τη Λιβαδειά
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Το μέλι βελανιδιάς του Τομ Κορόγιαννου Gillespie (Λιβαδειά) και το μέλι κουμαριάς του Νικόλαου Καλδάνη (Θεσπρωτικό Πρέβεζας) είναι από τα καλύτερα του κόσμου
Μου αρέσει το μέλι και το ψάχνω πολύ – αγοράζω μέχρι και μέλι εμπορίου, από σουπερμάρκετ για τίποτε συνταγές ή «για να βρίσκεται» αλλά βασικά αγοράζω συγκεκριμένα μέλια: Πευκόμελο Θάσου (της φίλης μου Σοφίας Κατσαμάκη) και Μέλι Κουμαριάς από το Θεσπρωτικό Πρεβέζης, που με βοηθάει να βγάλω το χειμώνα τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζω όλα τα σπέσιαλ μέλια, εννοείται: είναι υπέροχο το Ελάτης Βυτίνας, το Θυμαρίσιο Ικαρίας και Νισύρου με την καψαλισμένη, ηφαιστειακή γεύση, το άλλο Θυμαρίσιο Τήνου και Σίφνου, γενικά από μέλια είμαστε σε καλή φόρμα (αρκεί να φροντίζουμε τις καημένες τις μέλισσες. Αφήστε που φέτος λόγω ανομβρίας δυστυχώς δεν έβγαλε καθόλου Θυμαρίσιο, κανένα νησί μας. Πολύ κρίμα…)
Μέλι Βελανιδιάς, Παραγωγός Τομ Κορόγιαννος Gillespie
Αγόρασα Μέλι Βελανιδιάς πρόσφατα από τη Λιβαδειά και είναι αποκάλυψη: πολύ πηχτό και μαύρο, δεν κυλάει από το κουτάλι σου πάνω στο γιαούρτι, π.χ., ή στη φετούλα σου, αλλά διαλύεται ωραία μέσα στο ζεστό τσάι και του δίνει μια βουνίσια, ελατο-βελανιδίσια γεύση. Όχι ότι ξέρω τι γεύση έχει ένα βελανίδι, δεν ξέρω, απλώς αυτό το μέλι Βελανιδιάς, που φτιάχνει ο Τομ Κορόγιαννος Gillespie (Μελισσοκομεία Κορόγιαννος), αυτό το συγκεκριμένο κατάμαυρο μέλι… έχει γεύση βουνού, σίγουρα και λόγγου. Οι κυψέλες παρκάρουν στην Οίτη, οι μέλισσες γυροβολάνε στην εξοχή, και θαυματουργούν σε τοπία γεμάτα βελανιδιές. «Θαυματουργούν» εννοώ φτιάχνουν αυτό το καταπληκτικό μέλι που όμοιό του δεν έχω δοκιμάσει – ΚΙ ΑΝ έχω δοκιμάσει μέλια σε όλο τον κόσμο, βασικά στην Ελλάδα όμως, που έχει τα καλύτερα μέλια, μπαι-φαρ.
Μέλι Ηπειρώτικης Γης, Μελισσοκομική Οικογένεια Καλδάνη
Το Μέλι Κουμαριάς πάλι, (Καλδάνης Νικόλαος Μελισσοκόμος- Μέλι Ηπειρώτικης γης) είναι άσπρο, πηχτό σαν ζαχαρωμένο, και ελαφρά πικρό. Μου το σύστησε ο καλός Κερκυραίος συγγραφέας Χρήστος Δούλης (το ωραίο βιβλίο του «Μοίρα Κοινή», εκδόσεις Φιλύρα, κυκλοφόρησε πρόσφατα). Το μέλι Κουμαριάς θεωρείται πιο κατάλληλο για όσους έχουν ανεβασμένο ζάχαρο επειδή πικρίζει, αλλά μπορεί να’ναι μύθος αυτό, η Ελένη Ψυχούλη μου είπε ότι όλα τα μέλια είναι σκέτη ζάχαρη, είναι το ίδιο, είτε τρως μια κουταλιά ζάχαρη, είτε τρως μια κουταλιά μέλι, ας είναι της εξοχικότερης εξοχής. Το έψαξα (όμως) και το μέλι εκτός από γλυκόζη και φρουκτόζη, περιέχει πάνω από 200 στοιχεία, μεταξύ των οποίων ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και ένα σωρό άλλα, έχει αντι-φλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, διώχνει μέχρι και τον καρκίνο σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ΚΑΙ απασχολεί γύρω στις 19.000 οικογένειες μελισσοκόμων στην Ελλάδα, τη χώρα που βγάζει τα καλύτερα μέλια.
Ο Τομ Κορόγιαννος - Gillespie μου λέει ότι είναι «μισός Αγγλος, μισός Αρβανίτης», κι εκτός από την Βελανιδιά, φτιάχνει μέλι Πεύκου, Ελάτου Ελικώνα, και λίγο Θυμάρι. Εμπιστεύομαι τα νησιά περισσότερο για το Θυμάρι, που το έχουν άφθονο και σκέτο, τη Μακεδονία για το πευκόμελο στο οποίο έχει παράδοση εκτός από πολλά πεύκα, αλλά όλα τα άλλα (μέλια), είναι υπέροχα από την κεντρική Ελλάδα, Βοιωτία, Ήπειρο κλπ. Ο Φίλιππος Καλδάνης, εκτός από την Κουμαριά, βγάζει ωραίο Πεύκο, Ελατο και Βελανιδιά. Θυμάμαι πάντα το μέλι Ελάτης Βυτίνας, που έφερνε ο ένας παππούς μας, και όλο το χειμώνα προσκυνάω ευλαβικά το μέλι Πεύκου Θάσου. Αλλά τώρα, ανεβάζω στο μελο-πόντιουμ το άσπρο μέλι Κουμαριάς, και το μαύρο Βελανιδιάς, την τελευταία μου ανακάλυψη στον τομέα μέλι…
Μέλι Βελανιδιάς, Παραγωγός Τομ Κορόγιαννος Gillespie, Λιβαδειά Βοιωτίας, 6934098711
Μέλι Ηπειρώτικης Γης, Μελισσοκομική Οικογένεια Καλδάνη, Θεσπρωτικό Πρεβέζης, 26830 31588, 26820 28120, 6972028251
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
H γαλλική παράδοση συναντά τη φινέτσα και η κάθε στιγμή γίνεται αξέχαστη
Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας περιμένουν με εορταστικά μενού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
«Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας»
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
H ζάχαρη, από τη σανσκριτική λέξη śarkara, που σημαίνει άμμος, κάνει την εμφάνισή της το 325 π.Χ.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.