- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μαύρο βελανιδιάς και άσπρο κουμαριάς, δυο σπέσιαλ μέλια από την Πρέβεζα και τη Λιβαδειά
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Το μέλι βελανιδιάς του Τομ Κορόγιαννου Gillespie (Λιβαδειά) και το μέλι κουμαριάς του Νικόλαου Καλδάνη (Θεσπρωτικό Πρέβεζας) είναι από τα καλύτερα του κόσμου
Μου αρέσει το μέλι και το ψάχνω πολύ – αγοράζω μέχρι και μέλι εμπορίου, από σουπερμάρκετ για τίποτε συνταγές ή «για να βρίσκεται» αλλά βασικά αγοράζω συγκεκριμένα μέλια: Πευκόμελο Θάσου (της φίλης μου Σοφίας Κατσαμάκη) και Μέλι Κουμαριάς από το Θεσπρωτικό Πρεβέζης, που με βοηθάει να βγάλω το χειμώνα τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζω όλα τα σπέσιαλ μέλια, εννοείται: είναι υπέροχο το Ελάτης Βυτίνας, το Θυμαρίσιο Ικαρίας και Νισύρου με την καψαλισμένη, ηφαιστειακή γεύση, το άλλο Θυμαρίσιο Τήνου και Σίφνου, γενικά από μέλια είμαστε σε καλή φόρμα (αρκεί να φροντίζουμε τις καημένες τις μέλισσες. Αφήστε που φέτος λόγω ανομβρίας δυστυχώς δεν έβγαλε καθόλου Θυμαρίσιο, κανένα νησί μας. Πολύ κρίμα…)
Μέλι Βελανιδιάς, Παραγωγός Τομ Κορόγιαννος Gillespie
Αγόρασα Μέλι Βελανιδιάς πρόσφατα από τη Λιβαδειά και είναι αποκάλυψη: πολύ πηχτό και μαύρο, δεν κυλάει από το κουτάλι σου πάνω στο γιαούρτι, π.χ., ή στη φετούλα σου, αλλά διαλύεται ωραία μέσα στο ζεστό τσάι και του δίνει μια βουνίσια, ελατο-βελανιδίσια γεύση. Όχι ότι ξέρω τι γεύση έχει ένα βελανίδι, δεν ξέρω, απλώς αυτό το μέλι Βελανιδιάς, που φτιάχνει ο Τομ Κορόγιαννος Gillespie (Μελισσοκομεία Κορόγιαννος), αυτό το συγκεκριμένο κατάμαυρο μέλι… έχει γεύση βουνού, σίγουρα και λόγγου. Οι κυψέλες παρκάρουν στην Οίτη, οι μέλισσες γυροβολάνε στην εξοχή, και θαυματουργούν σε τοπία γεμάτα βελανιδιές. «Θαυματουργούν» εννοώ φτιάχνουν αυτό το καταπληκτικό μέλι που όμοιό του δεν έχω δοκιμάσει – ΚΙ ΑΝ έχω δοκιμάσει μέλια σε όλο τον κόσμο, βασικά στην Ελλάδα όμως, που έχει τα καλύτερα μέλια, μπαι-φαρ.
Μέλι Ηπειρώτικης Γης, Μελισσοκομική Οικογένεια Καλδάνη
Το Μέλι Κουμαριάς πάλι, (Καλδάνης Νικόλαος Μελισσοκόμος- Μέλι Ηπειρώτικης γης) είναι άσπρο, πηχτό σαν ζαχαρωμένο, και ελαφρά πικρό. Μου το σύστησε ο καλός Κερκυραίος συγγραφέας Χρήστος Δούλης (το ωραίο βιβλίο του «Μοίρα Κοινή», εκδόσεις Φιλύρα, κυκλοφόρησε πρόσφατα). Το μέλι Κουμαριάς θεωρείται πιο κατάλληλο για όσους έχουν ανεβασμένο ζάχαρο επειδή πικρίζει, αλλά μπορεί να’ναι μύθος αυτό, η Ελένη Ψυχούλη μου είπε ότι όλα τα μέλια είναι σκέτη ζάχαρη, είναι το ίδιο, είτε τρως μια κουταλιά ζάχαρη, είτε τρως μια κουταλιά μέλι, ας είναι της εξοχικότερης εξοχής. Το έψαξα (όμως) και το μέλι εκτός από γλυκόζη και φρουκτόζη, περιέχει πάνω από 200 στοιχεία, μεταξύ των οποίων ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και ένα σωρό άλλα, έχει αντι-φλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, διώχνει μέχρι και τον καρκίνο σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ΚΑΙ απασχολεί γύρω στις 19.000 οικογένειες μελισσοκόμων στην Ελλάδα, τη χώρα που βγάζει τα καλύτερα μέλια.
Ο Τομ Κορόγιαννος - Gillespie μου λέει ότι είναι «μισός Αγγλος, μισός Αρβανίτης», κι εκτός από την Βελανιδιά, φτιάχνει μέλι Πεύκου, Ελάτου Ελικώνα, και λίγο Θυμάρι. Εμπιστεύομαι τα νησιά περισσότερο για το Θυμάρι, που το έχουν άφθονο και σκέτο, τη Μακεδονία για το πευκόμελο στο οποίο έχει παράδοση εκτός από πολλά πεύκα, αλλά όλα τα άλλα (μέλια), είναι υπέροχα από την κεντρική Ελλάδα, Βοιωτία, Ήπειρο κλπ. Ο Φίλιππος Καλδάνης, εκτός από την Κουμαριά, βγάζει ωραίο Πεύκο, Ελατο και Βελανιδιά. Θυμάμαι πάντα το μέλι Ελάτης Βυτίνας, που έφερνε ο ένας παππούς μας, και όλο το χειμώνα προσκυνάω ευλαβικά το μέλι Πεύκου Θάσου. Αλλά τώρα, ανεβάζω στο μελο-πόντιουμ το άσπρο μέλι Κουμαριάς, και το μαύρο Βελανιδιάς, την τελευταία μου ανακάλυψη στον τομέα μέλι…
Μέλι Βελανιδιάς, Παραγωγός Τομ Κορόγιαννος Gillespie, Λιβαδειά Βοιωτίας, 6934098711
Μέλι Ηπειρώτικης Γης, Μελισσοκομική Οικογένεια Καλδάνη, Θεσπρωτικό Πρεβέζης, 26830 31588, 26820 28120, 6972028251
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.