- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
10 λουκούλλειες μακαρονάδες της Αθήνας
Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με αχνιστές μακαρονάδες
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 10 αθηναϊκά εστιατόρια και οι τέλειες μακαρονάδες τους
Όχι ότι ήθελες αφορμή για να φας πληθωρικές μακαρονάδες, αλλά εγώ θα στη δώσω: αύριο είναι Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών κι για εμένα αυτό είναι αρκετό. Αύριο τρώμε μακαρονάδες – τέλος! Για το τυπικό της υπόθεσης να πω ότι η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών από το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών, με σκοπό να γνωστοποιηθεί η θρεπτική και γευστική αξία των ζυμαρικών στο ευρύ κοινό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είδατε; Είναι και υγιεινές οι μακαρονάδες (σ.σ. όχι με μισό κιλό τριμμένη παρμεζάνα από πάνω τους. Μάλλον σκέτες).
10 τέλειες μακαρονάδες στα εστιατόρια της Αθήνας
Στο Manari για το κοκκινιστό αρνάκι με σπαγγέτο
Χθες το βράδυ, μια φίλη με ρώτησε «Ρε συ, το Manari είναι όντως τόσο καλό;». Ναι, είναι όντως τόσο καλό, ό,τι έχετε ακούσει ή διαβάσει αλήθεια είναι. Κι αν η παϊδακοταβέρνα του Άρη Βεζενέ φημίζεται για (τι άλλο;) το παϊδάκι της, εγώ θα πηγαίνω πάντα για αυτή τη μακαρονάδα με κοκκινιστό αρνάκι και πλούσια σαλτσούλα. Θα τη βρεις στον κατάλογο ως πιάτο ημέρας, έχει €19 και αξίζει κάθε σεντς. Αγίων Θεοδώρων 3, 215 2153804
Στο Tartufo για τη μακαρονάδα με έμπνευση από το παστίτσιο
Ο head chef σε αυτό το λαχταριστό ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή είχε την ιδέα να φέρει κάποιες παλιές συνταγές στο σήμερα μέσα από νέες εκτελέσεις. Έτσι, στα χέρια του το παστίτσιο μετατράπηκε στη Sembra un pasticcio, μια πλούσια μακαρονάδα με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα (€14). Πρόκειται για μια καινούργια συνταγή που μόλις μπήκε στον κατάλογο και αξίζει να τη δοκιμάσετε, αλλά αν θέλετε κάτι πιο κλασικό, να ξέρετε ότι η Caccio e Pepe εδώ είναι το πιο δημοφιλές πιάτο. Επίσης, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, το Tartufo θα στήσει μια υπαίθρια κουζίνα στην είσοδό του και θα κερνάει τους περαστικούς μακαρονάδες που θα φτιάχνονται επί τόπου μέσα σε ένα ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας! Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458
Στο Αισώπου Μύθοι για την Κατσικομακαρονάδα
Στην τουριστική πλευρά του Ψυρρή το Αισώπου Μύθοι δεν είναι καθόλου τουριστικό. Το αντίθετο: είναι ένα πολύ τίμιο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, όπου ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης μαγειρεύει άψογα (και πολύ νόστιμα) τις συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Ανάμεσά τους και αυτή η τέλεια κατσικομακαρονάδα (€19,50) με φρέσκιες, λεπτές χυλοπίτες, ξηρό ανθότυρο και κατσικάκι αργομαγειρεμένο μέσα σε μερακλίδικη κόκκινη σάλτσα. Όταν το δοκίμασα, δεν μπορούσα να αφήσω κάτω το πιρούνι! Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3251243
Στις Μακαρούνες για μακαρονάδα με αρνάκι γάλακτος, στακοβούτυρο και κρέμα παρμεζάνας
Ο Villem Keizer εκτός από εξαιρετικός σεφ είναι και άνθρωπος που δίνει τεράστια σημασία στην πρώτη του ύλη. Για αυτό και στο εστιατόριό του τα ζυμαρικά είναι πάντα φρέσκα, φτιάχνονται εδώ από την αρχή. Γεγονός που έχει τεράστια διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα, και σε αυτή τη μακαρονάδα με σιγομαγειρεμένο αρνάκι γάλακτος, στακοβούτυρο, κρέμα παρμεζάνας και ψητές αγκινάρες τουρσί (€19,5). Μπουκιά κι ευτυχία. Edit: μόλις με ενημέρωσε το control ότι στο μενού προστέθηκε μία ολοκαίνουργια μακαρονάδα και ήδη κάνει σουξέ μεγάλο: Maltagliati με μπολονέζ από γίδα (!), ραπανάκια και σινάπι (€17). Αιμιλίου Βεάκη 70, Περιστέρι, 210 5721748
Στο Alex Fresh Pasta bar για τον Ναυαγό
Αν δεν κάνω λάθος αυτή η μακαρονάδα υπάρχει από την αρχή στο Alex Fresh Pasta bar, από τότε που το εστιατόριο της Άλεξ καταλάμβανε μόνο λίγα τετραγωνικά στην πλατεία Δεξαμενής. Κι εγώ την παραγγέλνω ακόμα. Ο «Ναυαγός» (€17) είναι τετράγωνο σπαγγέτι με κρέμα παρμεζάνας και σύγκλινο Μάνης, ποσέ αυγό, μαύρο πιπέρι και crispy bacon ολούθε. Στον κατάλογο υπάρχουν μόνο μακαρονάδες και είναι όλες τους φανταστικές (μια που κι εδώ όλα τα ζυμαρικά είναι φρέσκα) αλλά νομίζω η συγκεκριμένη ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Μασσαλίας 16, Κολωνάκι, 210 3644142
Στις Σεϋχέλλες για παπαρδέλες με καβουρμά
Αυτό το πιάτο παραμένει best seller για δέκα (και βάλε) χρόνια. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση του αγαπημένου εστιατόριου στην πλατεία Αυδή η νέα ομάδα αποφάσισε να μην το βγάλει από το μενού, συνεχίζοντας μάλιστα να το μαγειρεύει (πράγμα σπάνιο) ακόμη καλύτερα από πριν! Ίσως γιατί τώρα ο καβουρμάς φτιάχνεται εδώ. Οι παπαρδέλες (€16) σερβίρονται αχνιστές με μια κουταλιά γαλοτύρι από πάνω και είναι από τα πιο comfort πιάτα της πόλης. Κεραμεικού 49, Κεραμεικός, 211 1834789
Στο Ovio για την Cacio e pepe Tartufata
Στο ωραίο, σύγχρονο ιταλικό εστιατόριο της οδού Απόλλωνος το πιάτο-σουξέ δεν είναι (μόνο) η πίτσα ή τα άψογα χυλωμένα risotti, όπως θα περίμενε κανείς σε ένα εστιατόριο όπου διαφεντεύει ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, αλλά αυτή η «αναβαθμισμένη» caccio e pepe (€20). Φτιάχνεται με spaghetti chitarra, έχει πλούσια σάλτσα και φρέσκια μαύρη τρούφα για στολίδι. Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, 211 4115755
Στο Lost Athens για μαντί
Το εστιατόριο της Αρχελάου μου αρέσει γιατί η σεφ Ελένη Σαράντη βρήκε τον τρόπο να μαγειρέψει τις αναμνήσεις από το κυριακάτικο φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς της σε σύγχρονη εκδοχή. Ίσως για αυτό τα μαντί της (€14) με αυτόν τον μπαχαρένιο κιμά, τη δροσιά του γιαουρτιού, και τη γλύκα της ντομάτας έχουν την γεύση της φροντίδας. Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832
Στο Gloria Gati για Raviolo Di Formagi
Ωπ! Τι έχουμε εδώ; Χειροποίητο ravioli (€17) με γέμιση από μείγμα ιταλικών τυριών και σάλτσα από caccio e pepe αρωματισμένη με φασκόμηλο; Ναι, σας παρακαλώ! Το βρίσκεις στο φινετσάτο ιταλικό της Καρύτση, μαζί και ωραία cocktails. Πλατεία Καρύτση 6, 212 0000022
Στα Mailo’s για το Parmesan Chicken
Το ιταλικό που έρχεται σπίτι σου, φτιάχνει ζυμαρικά κάθε μέρα (από βιολογικό σιμιγδάλι και νερό) κι ύστερα τα περιχύνει με signature σάλτσες. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ τις μακαρονάδες του τις θεωρώ πολύ τίμιες και συχνά πυκνά τιμώ το Parmesan Chicken (€7,60) με κρέμα παρμεζάνας, κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και εστραγκόν. Εντάξει και το Pastitsio. Επίσης, τα Mailo’s έχουν βγάλει και μερικές νέες γεύσεις (Chicken Tikka Masala, Avocado Pistachio και Beetroot Pasta Salad) τις οποίες δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά θέλω. www.mailos.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.