Θεματα

10 λουκούλλειες μακαρονάδες της Αθήνας

Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με αχνιστές μακαρονάδες

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 λουκούλλειες μακαρονάδες της Αθήνας
Φωτογραφία: Alex the Fresh Pasta Bar

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών: 10 αθηναϊκά εστιατόρια και οι τέλειες μακαρονάδες τους

Όχι ότι ήθελες αφορμή για να φας πληθωρικές μακαρονάδες, αλλά εγώ θα στη δώσω: αύριο είναι Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών κι για εμένα αυτό είναι αρκετό. Αύριο τρώμε μακαρονάδες – τέλος! Για το τυπικό της υπόθεσης να πω ότι η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών από το 1998 με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών, με σκοπό να γνωστοποιηθεί η θρεπτική και γευστική αξία των ζυμαρικών στο ευρύ κοινό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είδατε; Είναι και υγιεινές οι μακαρονάδες (σ.σ. όχι με μισό κιλό τριμμένη παρμεζάνα από πάνω τους. Μάλλον σκέτες).

10 τέλειες μακαρονάδες στα εστιατόρια της Αθήνας

Στο Manari για το κοκκινιστό αρνάκι με σπαγγέτο

Manari

Χθες το βράδυ, μια φίλη με ρώτησε «Ρε συ, το Manari είναι όντως τόσο καλό;». Ναι, είναι όντως τόσο καλό, ό,τι έχετε ακούσει ή διαβάσει αλήθεια είναι. Κι αν η παϊδακοταβέρνα του Άρη Βεζενέ φημίζεται για (τι άλλο;) το παϊδάκι της, εγώ θα πηγαίνω πάντα για αυτή τη μακαρονάδα με κοκκινιστό αρνάκι και πλούσια σαλτσούλα. Θα τη βρεις στον κατάλογο ως πιάτο ημέρας, έχει €19 και αξίζει κάθε σεντς. Αγίων Θεοδώρων 3, 215 2153804

Στο Tartufo για τη μακαρονάδα με έμπνευση από το παστίτσιο

Μακαρονάδα «Σαν Παστίτσιο» με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα
Μακαρονάδα «Σαν Παστίτσιο» με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα

Ο head chef σε αυτό το λαχταριστό ιταλικό εστιατόριο του Ψυρρή είχε την ιδέα να φέρει κάποιες παλιές συνταγές στο σήμερα μέσα από νέες εκτελέσεις. Έτσι, στα χέρια του το παστίτσιο μετατράπηκε στη Sembra un pasticcio, μια πλούσια μακαρονάδα με παπαρδέλες, μπεσαμέλ τρούφας και μοσχαρίσια μάγουλα (€14). Πρόκειται για μια καινούργια συνταγή που μόλις μπήκε στον κατάλογο και αξίζει να τη δοκιμάσετε, αλλά αν θέλετε κάτι πιο κλασικό, να ξέρετε ότι η Caccio e Pepe εδώ είναι το πιο δημοφιλές πιάτο. Επίσης, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, το Tartufo θα στήσει μια υπαίθρια κουζίνα στην είσοδό του και θα κερνάει τους περαστικούς μακαρονάδες που θα φτιάχνονται επί τόπου μέσα σε ένα ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας! Αγίας Θέκλας 9, Ψυρρή, 210 3315458

Στο Αισώπου Μύθοι για την Κατσικομακαρονάδα

Αισώπου Μύθοι

Στην τουριστική πλευρά του Ψυρρή το Αισώπου Μύθοι δεν είναι καθόλου τουριστικό. Το αντίθετο: είναι ένα πολύ τίμιο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, όπου ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Αϊβαλιώτης μαγειρεύει άψογα (και πολύ νόστιμα) τις συνταγές της ελληνικής παράδοσης. Ανάμεσά τους και αυτή η τέλεια κατσικομακαρονάδα (€19,50) με φρέσκιες, λεπτές χυλοπίτες, ξηρό ανθότυρο και κατσικάκι αργομαγειρεμένο μέσα σε μερακλίδικη κόκκινη σάλτσα. Όταν το δοκίμασα, δεν μπορούσα να αφήσω κάτω το πιρούνι! Αισώπου 9, Ψυρρή, 210 3251243

Στις Μακαρούνες για μακαρονάδα με αρνάκι γάλακτος, στακοβούτυρο και κρέμα παρμεζάνας

Μακαρούνες

Ο Villem Keizer εκτός από εξαιρετικός σεφ είναι και άνθρωπος που δίνει τεράστια σημασία στην πρώτη του ύλη. Για αυτό και στο εστιατόριό του τα ζυμαρικά είναι πάντα φρέσκα, φτιάχνονται εδώ από την αρχή. Γεγονός που έχει τεράστια διαφορά στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα, και σε αυτή τη μακαρονάδα με σιγομαγειρεμένο αρνάκι γάλακτος, στακοβούτυρο, κρέμα παρμεζάνας και ψητές αγκινάρες τουρσί (€19,5). Μπουκιά κι ευτυχία. Edit: μόλις με ενημέρωσε το control ότι στο μενού προστέθηκε μία ολοκαίνουργια μακαρονάδα και ήδη κάνει σουξέ μεγάλο: Maltagliati με μπολονέζ από γίδα (!), ραπανάκια και σινάπι (€17). Αιμιλίου Βεάκη 70, Περιστέρι, 210 5721748

Στο Alex Fresh Pasta bar για τον Ναυαγό

Alex The Fresh Pasta Bar

Αν δεν κάνω λάθος αυτή η μακαρονάδα υπάρχει από την αρχή στο Alex Fresh Pasta bar, από τότε που το εστιατόριο της Άλεξ καταλάμβανε μόνο λίγα τετραγωνικά στην πλατεία Δεξαμενής. Κι εγώ την παραγγέλνω ακόμα. Ο «Ναυαγός» (€17) είναι τετράγωνο σπαγγέτι με κρέμα παρμεζάνας και σύγκλινο Μάνης, ποσέ αυγό, μαύρο πιπέρι και crispy bacon ολούθε. Στον κατάλογο υπάρχουν μόνο μακαρονάδες και είναι όλες τους φανταστικές (μια που κι εδώ όλα τα ζυμαρικά είναι φρέσκα) αλλά νομίζω η συγκεκριμένη ξεχωρίζει λίγο παραπάνω. Μασσαλίας 16, Κολωνάκι, 210 3644142

Στις Σεϋχέλλες για παπαρδέλες με καβουρμά

Αυτό το πιάτο παραμένει best seller για δέκα (και βάλε) χρόνια. Ακόμη και μετά την επανεκκίνηση του αγαπημένου εστιατόριου στην πλατεία Αυδή η νέα ομάδα αποφάσισε να μην το βγάλει από το μενού, συνεχίζοντας μάλιστα να το μαγειρεύει (πράγμα σπάνιο) ακόμη καλύτερα από πριν! Ίσως γιατί τώρα ο καβουρμάς φτιάχνεται εδώ. Οι παπαρδέλες (€16) σερβίρονται αχνιστές με μια κουταλιά γαλοτύρι από πάνω και είναι από τα πιο comfort πιάτα της πόλης. Κεραμεικού 49, Κεραμεικός, 211 1834789

Στο Ovio για την Cacio e pepe Tartufata

Ovio

Στο ωραίο, σύγχρονο ιταλικό εστιατόριο της οδού Απόλλωνος το πιάτο-σουξέ δεν είναι (μόνο) η πίτσα ή τα άψογα χυλωμένα risotti, όπως θα περίμενε κανείς σε ένα εστιατόριο όπου διαφεντεύει ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης, αλλά αυτή η «αναβαθμισμένη» caccio e pepe (€20). Φτιάχνεται με spaghetti chitarra, έχει πλούσια σάλτσα και φρέσκια μαύρη τρούφα για στολίδι. Απόλλωνος 4, Σύνταγμα, 211 4115755

Στο Lost Athens για μαντί

Lost Athens
Μαντί, κιμάς με μπαχαρικά, γιαούρτι με σκόρδο, ντομάτα με μυρωδικά

Το εστιατόριο της Αρχελάου μου αρέσει γιατί η σεφ Ελένη Σαράντη βρήκε τον τρόπο να μαγειρέψει τις αναμνήσεις από το κυριακάτικο φαγητό της μαμάς και της γιαγιάς της σε σύγχρονη εκδοχή. Ίσως για αυτό τα μαντί της (€14) με αυτόν τον μπαχαρένιο κιμά, τη δροσιά του γιαουρτιού, και τη γλύκα της ντομάτας έχουν την γεύση της φροντίδας. Αρχελάου 7, Παγκράτι, 210 7230832

Στο Gloria Gati για Raviolo Di Formagi

Ovio

Ωπ! Τι έχουμε εδώ; Χειροποίητο ravioli (€17) με γέμιση από μείγμα ιταλικών τυριών και σάλτσα από caccio e pepe αρωματισμένη με φασκόμηλο; Ναι, σας παρακαλώ! Το βρίσκεις στο φινετσάτο ιταλικό της Καρύτση, μαζί και ωραία cocktails. Πλατεία Καρύτση 6, 212 0000022

Στα Mailo’s για το Parmesan Chicken

Mailo’s

Το ιταλικό που έρχεται σπίτι σου, φτιάχνει ζυμαρικά κάθε μέρα (από βιολογικό σιμιγδάλι και νερό) κι ύστερα τα περιχύνει με signature σάλτσες. Πείτε ό,τι θέλετε, αλλά εγώ τις μακαρονάδες του τις θεωρώ πολύ τίμιες και συχνά πυκνά τιμώ το Parmesan Chicken (€7,60) με κρέμα παρμεζάνας, κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και εστραγκόν. Εντάξει και το Pastitsio. Επίσης, τα Mailo’s έχουν βγάλει και μερικές νέες γεύσεις (Chicken Tikka Masala, Avocado Pistachio και Beetroot Pasta Salad) τις οποίες δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά θέλω. www.mailos.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.