Θεματα

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Η Nάνσυ Κατσικάρη μας ανοίγει τις πόρτες του πιο γλυκού σπιτιού, αλλά και της καρδιάς της

Μαργαρίτα Κατωμέρη
Μαργαρίτα Κατωμέρη
ΤΕΥΧΟΣ 933
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ: Μάθαμε τα πάντα για το αγαπημένο γλυκοπωλείο στου Ψυρρή

28 χρόνια στου Ψυρρή η Νάνσυ και ο Σεραφείμ, στο διάσημο πια Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η οποία μοιράζεται με την  ATHENS VOICE κάποια από τα μικρά και μεγάλα μυστικά της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ; Ποιες ήταν οι αρχικές σας φιλοδοξίες όταν ανοίξατε στου Ψυρρή;
Καταρχάς να πω, κάνοντας μια μικρή εισαγωγή, ότι το Σερμπετόσπιτο δεν είναι μόνο δικό μου, είναι οικογενειακή επιχείρηση με τον συνέταιρο-συνεργάτη και σύντροφο της ζωής μου, αλλά και μέντορά μου, Σεραφείμ. Είμαστε στη γειτονιά 28 και χρόνια. Στο κτίριο αυτό τα τελευταία 11 χρόνια. Του Ψυρρή το αγαπάμε πολύ και οι δύο. Είναι μια παραδοσιακή γειτονιά που έχει χρώμα μοναδικό, αναμνήσεις πολλές και για τους δυο μας, και μια μοναδική ζωντάνια! Ένα vibe ξεχωριστό, δικό του. Ανοίξαμε σε μια πολύ δύσκολη χρονική περίοδο, μέσα στα μνημόνια και τα capital controls. Όποτε η αρχική φιλοδοξία μας ήταν να κάνουμε το μαγαζί που αγαπάμε κόντρα στο ρεύμα και τις αποτρεπτικές συμβουλές όλων! Είναι η βασική μας δουλειά και έπρεπε να την εξελίξουμε σε έναν νέο χώρο.

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Τι σημαίνει για εσάς η παράδοση και πώς την ενσωματώνετε στις γεύσεις και τις συνταγές σας;
Η παράδοση είναι η αρχή των πάντων. Ενσωματώνεται πανεύκολα η πολίτικη καταγωγή μου και οι μνήμες από μεγάλα τραπέζια, μαζώξεις, γέλια, σιρόπια και πολλή αγάπη!

Ποιες είναι οι γλυκές δημιουργίες που έχουν κερδίσει την αγάπη του κόσμου και ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες;
Αναμφισβήτητα το Γλυκό της Αγάπης, η πιο viral σοκολατόπιτα, με πραλίνα και ζεστή σοκολάτα. Το γλυκό που, πολλά χρόνια πριν, αφιέρωσα στον άντρα μου και για το οποίο κάνουν ουρές ώστε να το δοκιμάσουν. Εγώ πάλι αγαπώ το κιουνεφέ, βραβευμένο και πολύ ξεχωριστό γλυκό, το εκμέκ το πολίτικο και το Ζουμερό τοστάκι που είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ζεστό κέικ καρύδας με λιωμένη πραλίνα, σάλτσα σοκολάτας και τριμμένο μπισκότο.

Η περιοχή του Ψυρρή έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια. Πώς έχει επηρεάσει αυτή η αλλαγή το μαγαζί σας και τη σχέση σας με τον κόσμο;
Η περιοχή πράγματι έχει αλλάξει, όπως και οι γενιές, όλα άλλαξαν κυρίως μετά την πανδημία. Έχουν επηρεαστεί τα ωράριά μας, ο τρόπος που διασκέδαζε πιο παλιά ο κόσμος, η κίνηση τις νύχτες. Όλα κλείνουν νωρίτερα, η περιοχή έχει γίνει πολύ τουριστική (όχι ότι είναι απαραίτητα κακό αυτό) και έχουν δημιουργηθεί πολλά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Υπάρχουν γλυκά που έχουν συναισθηματική αξία για εσάς, είτε λόγω παιδικών αναμνήσεων είτε οικογενειακής παράδοσης;
Σχεδόν όλα τα γλυκά έχουν συναισθηματική αξία και μια προσωπική ιστορία από πίσω! Τα σιροπιαστά θα μου θυμίζουν πάντα τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησα και την ανάγκη που είχαμε με τον Σεραφείμ να κάνουμε το σαλόνι του σπιτιού μας… μεγαλύτερο. Είναι πολύ ωραίο να περιποιείσαι τον κόσμο με γλυκά.

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Το Σερμπετόσπιτο έχει γίνει σύμβολο για τους λάτρεις των γλυκών στην Αθήνα. Τι πιστεύετε ότι κάνει το μαγαζί σας τόσο ξεχωριστό και διαχρονικό;
Η επιλογή της πρώτης ύλης είναι αδιαμφισβήτητα το νούμερο ένα. Δεν έχουμε εκποιήσει την ποιότητά μας τόσα χρόνια. Και μετά είναι όλο αυτό που συμβαίνει με τον κόσμο… Το προσωπικό δέσιμο ετών, το μοίρασμα όλων των προσωπικών μας στιγμών μέσα σε αυτό τον χώρο. Πτυχία, πρώτες γνωριμίες, γάμοι, εγκυμοσύνες, γενέθλια παιδιών. Όλες οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που μας τιμάνε τόσα χρόνια έγιναν ένα με την καθημερινότητά μας.

Ποιο είναι το πιο περίεργο ή απρόσμενο σχόλιο που έχετε ακούσει από πελάτη για τα γλυκά σας;
Σχόλια πολλά: «αυτό είναι καλύτερο και από σεξ» ή «βάλε μια Αγάπη να την πάω στο κορίτσι μου, μήπως και με συγχωρέσει», ή «το cheesecake σας είναι καλύτερο και από αυτό της Νέας Υόρκης», ή «20 χρόνια έρχομαι και είναι σαν την πρώτη φορά». Αλλά και πολλά άλλα προσωπικά και αγαπησιάρικα!

Υπάρχει κάποια συνταγή που κρατάτε μυστική ή κάποιο ιδιαίτερο συστατικό που κάνει τα γλυκά σας μοναδικά;
Εννοείται, πολλές!

Πώς προσεγγίζετε τη δημιουργία νέων γλυκών; Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ή εμπνέεστε από την παράδοση και τον πειραματισμό;
Πατάς πάντα σε μια πυξίδα και αρχίζεις και ψάχνεσαι. Μεγάλη έμπνευση αποτελούν τα ταξίδια μας στο εξωτερικό και η μεγάλη αγάπη για το φαγητό και τις δοκιμές του. Και βέβαια το μεγάλο μοίρασμα σε ό,τι καινούργιο με τον κόσμο για να μας πει τη γνώμη του. Ξέρετε πόσα ταψιά κερνάμε για να καταλήξουμε ότι αυτό θα βγει ή όχι;

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Ποια είναι η φιλοσοφία σας σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιείτε; Έχετε προτίμηση σε ελληνικά προϊόντα ή συγκεκριμένους προμηθευτές;
Η φιλοσοφία μας είναι πάντα σταθερή σε σχέση με τους προμηθευτές μας και τις άριστες πρώτες ύλες. Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο οι χώρες από τιε οποίες προμυθευόμαστε, αλλά και ελληνικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και τα καλύτερα βούτυρα από Γαλλία και Νορμανδία. Έχουμε σταθερές σχεδόν οικογενειακές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Καμία έκπτωση στην πρώτη ύλη!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει ως επιχειρηματίας στην εστίαση;
Να καταφέρουμε, μέσα από παρά πολύ δουλειά, να γίνει το Σερμπετόσπιτο σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γειτονιάς και μιας πλατείας που πλέον είναι συνώνυμη με το όνομά του. Να σταθούμε στις πιο μεγάλες αντιξοότητες και οικονομικές συγκυρίες δίνοντας δουλειά σε πάνω από 20 άτομα που εργάζονται στο κατάστημα και που δουλεύουν σε μας το λιγότερο 7 συνεχόμενα χρόνια. Μεγάλη νίκη! Σε προσωπικό επίπεδο να περάσουμε μαζί με τον κόσμο όλα μας τα προβλήματα, τις χαρές, τις λύπες μας, τις επιτυχίες μας, τα λάθη μας.

Τι σημαίνει για εσάς η προσωπική επαφή με τους πελάτες σας και πώς διατηρείτε αυτή τη σχέση παρά την ανάπτυξη του μαγαζιού;
Τα έχω πει σχεδόν όλα παραπάνω. Είχαμε πάντα μια άγνοια κινδύνου για τη δουλειά και το βλέπαμε περισσότερο σαν το σπίτι μας παρά σαν το μαγαζί μας. Υπάρχει μια προσωπική φροντίδα σε όλα. Τα μαγαζιά τα κάνουν πρώτα από όλα οι άνθρωποι, αυτή είναι η φιλοδοξία μας.

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, η πιο γλυκιά ιστορία της πόλης

Έχετε σκεφτεί ποτέ να επεκταθείτε και σε άλλες περιοχές ή να προσθέσετε νέα προϊόντα στη γκάμα σας;
Ναι, πολλές φορές. Όμως δεν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες. Επίσης, δεν πιστεύουμε στις αλυσίδες – το πολύ ένα ακόμα μαγαζί σε άλλη περιοχή, γιατί μετά χάνεται η ποιότητα.  Έπειτα οι εποχές έχουν αλλάξει πολύ. Ο ελεύθερος επαγγελματίας βάλλεται από 100 πλευρές. Θέλει σύνεση και προσοχή και πάντα πολύ δουλειά για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του Σερμπετόσπιτου της Νάνσυ; Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια;
Πολύ μεγάλη κουβέντα. Το όραμα και όνειρο μας είναι να καταφέρναμε να ανοίξουμε το αδελφάκι του στο εξωτερικό. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να το κάνουμε! Προς το παρόν ευχόμαστε και ελπίζουμε να είμαστε όλοι υγιείς και καλά. Να χαμογελάμε περισσότερο και να μπορέσουμε να έχουμε λίγο περισσότερο προσωπικό χρόνο. Μεγαλώνοντας αλλάζουν οι προτεραιότητες… Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευκαιρία να σας μιλήσουμε για το πιο γλυκό σπίτι της Αθήνας.

Πλ. Ηρώων 1, Αθήνα, 105 54, 2103211323, Facebook Nancy's sweet home, Instagram serbetospito_ths_nancy

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mr. Tony
Mr. Tony: Όχι απλά donuts

Σιροπιαστά, κριτσίνια, κέικ, μάφινς και κεράσματα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που ξεκινούν από το Λαζοχώρι Βέροιας και διανέμονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.