Θεματα

Τι συνδέει το ελαιόλαδο με τον Delacroix και τον Van Gogh;

Μια πρωτότυπη γευσιγνωσία στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Φωτογραφία: Vasso Paraschi

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα

Τον Απρίλιο του 1889 ο Vincent Van Gogh γράφει στον αδερφό του τα εξής: «Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί». Και ο μεγάλος ζωγράφος κλείνει το γράμμα του με αυτές τις λέξεις: «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Φωτογραφία: Vasso Paraschi

Ο ενθουσιασμός του Vincent van Gogh για την ελιά αποτυπώνεται πλήρως στο έργο του με τίτλο «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Με έμπνευση αυτό ακριβώς το έργο το μουσείο είχε μία ωραία όσο και πρωτότυπη ιδέα: να διοργανώσει μία γευσιγνωσία ελαιόλαδου! Η δράση ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café Restaurant του Ιδρύματος. Ξεναγός και καθοδηγητής μας στον μαγικό κόσμο του ελαιόλαδου ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε μαγειρική στην Μπολόνια και σήμερα θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς σεφ της τελευταίας δεκαετίας –το βραβευμένο εστιατόριό του Pomo d’ Oro βρίσκεται στην Κέρκυρα, τον τόπο καταγωγής του.

«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Φωτογραφία: Vasso Paraschi

Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς, άραγε, θα εξελιχθεί στο μέλλον; Και κυρίως: τι πραγματικά γνωρίζουμε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα λύσετε όλες σας τις απορίες σχετικά με το ελαιόλαδο, και θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη.

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Φωτογραφία: Vasso Paraschi

Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου. Μαζί με τον διακεκριμένο chef Άγγελο Μέγκουλα θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.

Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Φωτογραφία: Vasso Paraschi

*Συνιστάται να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.

ΙΝΦΟ

«Η ελιά είναι Delacroix»
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ημέρες διεξαγωγής:

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Ώρες: 19:00-21:00

Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Mr. Tony
Mr. Tony: Όχι απλά donuts

Σιροπιαστά, κριτσίνια, κέικ, μάφινς και κεράσματα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που ξεκινούν από το Λαζοχώρι Βέροιας και διανέμονται σε όλη σχεδόν την Ελλάδα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.