- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τι συνδέει το ελαιόλαδο με τον Delacroix και τον Van Gogh;
Μια πρωτότυπη γευσιγνωσία στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα
Τον Απρίλιο του 1889 ο Vincent Van Gogh γράφει στον αδερφό του τα εξής: «Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί». Και ο μεγάλος ζωγράφος κλείνει το γράμμα του με αυτές τις λέξεις: «Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι».
Ο ενθουσιασμός του Vincent van Gogh για την ελιά αποτυπώνεται πλήρως στο έργο του με τίτλο «Η συγκομιδή της ελιάς» που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή. Με έμπνευση αυτό ακριβώς το έργο το μουσείο είχε μία ωραία όσο και πρωτότυπη ιδέα: να διοργανώσει μία γευσιγνωσία ελαιόλαδου! Η δράση ξεκινά στις 30 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café Restaurant του Ιδρύματος. Ξεναγός και καθοδηγητής μας στον μαγικό κόσμο του ελαιόλαδου ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι, μεγάλωσε στον Πειραιά, σπούδασε μαγειρική στην Μπολόνια και σήμερα θεωρείται ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς σεφ της τελευταίας δεκαετίας –το βραβευμένο εστιατόριό του Pomo d’ Oro βρίσκεται στην Κέρκυρα, τον τόπο καταγωγής του.
«Η ελιά είναι Delacroix»: Γευσιγνωσία ελαιόλαδου στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς, άραγε, θα εξελιχθεί στο μέλλον; Και κυρίως: τι πραγματικά γνωρίζουμε για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις διαφορετικές ποικιλίες του; Σε αυτή τη γευσιγνωσία θα λύσετε όλες σας τις απορίες σχετικά με το ελαιόλαδο, και θα μάθετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη.
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, μεταφερόμαστε στον μαγικό κόσμο του ελληνικού ελαιόλαδου. Μαζί με τον διακεκριμένο chef Άγγελο Μέγκουλα θα μάθουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας.
Ανακαλύψτε τους τρόπους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο – κάποιους από τους οποίους μπορεί να μην τους είχατε καν φανταστεί. Δοκιμάστε βραβευμένες ποικιλίες ελαιόλαδου από όλα τα μέρη της Ελλάδας συνοδεύοντας με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και γνωρίστε διαφορετικούς Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
*Συνιστάται να μην έχετε πιει καφέ πριν από τη δράση, να μην φοράτε έντονα αρώματα και να μην έχετε πλύνει τα χέρια σας με αρωματικό σαπούνι.
ΙΝΦΟ
«Η ελιά είναι Delacroix»
Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τον chef Αριστοτέλη Μέγκουλα στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Ημέρες διεξαγωγής:
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
Ώρες: 19:00-21:00
Τα σεμινάρια είναι αυτοτελή. Για πληροφορίες & κρατήσεις: https://goulandris.gr/el/events/olive-oil-tasting
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Τα αποτελέσματα της δικής σας ψηφοφορίας θα δημοσιευτούν τη νέα χρονιά!
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.