Θεματα

6 ξενοδοχεία της Αθήνας για να δειπνήσεις με την Τέχνη

Ξενοδοχεία σωστές γκαλερί!

Κατερίνα Βνάτσιου
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας που αγαπούν την τέχνη, όσο και το φαγητό

Πώς είναι να τρως με συνδαιτυμόνες τις απίστευτες φιγούρες του Κωνσταντίνου Κακανιά; Πόσα γυάλινα φύλλα ελιάς χωράει το Σύνταγμα; Τελευταία, τα ξενοδοχεία της Αθήνας φλερτάρουν με την ιδέα της γκαλερί, βάζουν έργα τέχνης στους τοίχους τους, στήνουν ολόκληρες εκθέσεις στους διαδρόμους τους, γίνονται χώροι που μιλούν από μόνοι τους – κι έχουν κάτι να πουν. Δεν αφορούν μόνο τους περαστικούς της πόλης αλλά και όλους εμάς τους κατοίκους της, που μας αρέσει η τέχνη όσο και το φαγητό, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα ξενοδοχεία κρύβουν –εκτός από τέχνη- και βραβευμένα εστιατόρια.

Εικαστικές εκθέσεις και έργα τέχνης στα ξενοδοχεία της Αθήνας

New Hotel – Το Για Πάντα αποτελείται από Πολλά Τώρα

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το New Hotel (και αυτό ήταν το μακρινό 2011) δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα ήταν απλά ένα ξενοδοχείο - τόπος κατοικίας εφήμερων ενοίκων. Όχι μόνο γιατί στα δύο του εστιατόρια συναντιούνται οι επισκέπτες με τους κατοίκους της πόλης (σ.σ. ήταν από τα πρώτα σημεία της Αθήνας που καθιέρωσαν το brunch και αυτό το έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους Αθηναίους), αλλά κυρίως για τη σχέση του με την τέχνη. Προφανώς, όταν το design ενός χώρου αναλαμβάνουν ονόματα τόσο ηχηρά όσο εκείνα των βραβευμένων διεθνώς σχεδιαστών Fernando και Humberto Campana, δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Εδώ, τα ίδια τα έπιπλα ή ακόμη και οι τοίχοι λειτουργούν ως εκθέματα. Προσέξτε ας πούμε τα διάσημα φωτιστικά σε σχήμα καμπάνας, τις εκκεντρικές πολυθρόνες ή τον τοίχο στο lobby που έχει διακοσμηθεί με κομμάτια από πόδια κρεβατιών και συρτάρια κομοδίνων – όλα τους βγαλμένα από παλιά έπιπλα του ξενοδοχείου που ανακυκλώθηκαν και βρήκαν  νέα ζωή σε μία πρωτότυπη εφαρμογή του upcycling.

Ναι, είναι σίγουρα ένα ξενοδοχείο που κάθε τόσο ανοίγει έναν απευθείας διάλογο με την Τέχνη. Όπως κάνει και τώρα ξεκινώντας έναν κύκλο καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων στο εστιατόριο Art Lounge στον 7ο όροφο, αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία του κτιρίου, με τον τίτλο Contemporary Artists at New Museum Hotel in Athens και τον σκοπό να προάγει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία συνδυάζοντάς τη με την απρόβλεπτη αναδιαμόρφωση των χώρων του.  Η πρώτη διοργάνωση του προγράμματος ονομάζεται Forever is composed of Nows/ Το Για Πάντα αποτελείται από Πολλά Τώρα (ας κάνουμε μια παύση για να σκεφτούμε πόση αλήθεια κρύβει αυτή η φράση) και περιλαμβάνει έργα του Πέτρου Μώρη και της Μαλβίνας Παναγιωτίδη.

Τα έργα τέχνης των δύο καλλιτεχνών «καταλαμβάνουν» τη Ρεσεψιόν και το Art Lounge του New Hotel δημιουργώντας τον δικό τους μικρόκοσμο μέσα στο σύμπαν του ξενοδοχείου. Διαβάζω από το Δελτίο Τύπου: «Κάτω από τις λείες και αστραφτερές επιφάνειες, μυθολογικά πλάσματα [μοιάζει να] είναι έτοιμα να ξυπνήσουν, λεπτά μπερδεμένα νήματα περιπλανώνται στους τοίχους, διάσπαρτοι αντίλαλοι παγιδεύονται σε ράφια του χρόνου, αρχαιολογικά θραύσματα διαταράσσουν τους διαδρόμους». Αν επαναστάτησε η περιέργειά σας, η έκθεση θα τρέχει στους διαδρόμους του New Hotel μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Και μια που η τέχνη θα σας τραβήξει ως εδώ, δοκιμάστε και την τέχνη του εστιατορίου Art Lounge στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου. Διαλέξτε ένα από τα φερ φορζέ τραπέζια στο εκπληκτικό μπαλκόνι με θέα τον Λυκαβηττό και τον Κήπο του Ζαππείου, όχι μόνο για το διάσημο brunch αλλά και για τα εκπληκτικά πιάτα που δημιουργεί ο executive chef Μπάμπης Κουντούρης. Βαθιά νόστιμες γεύσεις, αυστηρά επιλεγμένες πρώτες ύλες, μια ολόφρεσκια ματιά στη σύγχρονη ελληνική γαστρονομία.

Φιλελλήνων 16, Σύνταγμα, 210 3273000

Το κρυμμένο κόσμημα του ξενοδοχείου King George

Αν έτυχε να περάσετε από το Ξενοδοχείο King George κάποια στιγμή των τελευταίων εβδομάδων, σίγουρα το έχετε προσέξει: μία τεράστια custom made γυάλινη εγκατάσταση που δίνει την εντύπωση ότι ίπταται εκεί, καταμεσής του πολυτελούς αίθριου. Η αρχική σκέψη για αυτή την καλλιτεχνική προσθήκη ήταν να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο την εσωτερική όψη του ξενοδοχείου προσφέροντας ένα ελκυστικό θέαμα. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, είναι τόσο εντυπωσιακό που μάλλον θα γίνει μελλοντικό σημείο αναφοράς για το ίδιο το ξενοδοχείο.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από τα φύλλα της ελιάς και βρίσκεται εκεί για να μας υπενθυμίζει τη τεράστια σημασία που έχει αυτό το δέντρο για τη χώρα μας. Τον συντονισμό και την υλοποίηση της εγκατάστασης του κολοσσιαίου αυτού έργου, που το μήκος του φτάνει τα 21 μέτρα (!), ανέλαβε η Lasvit, κορυφαία εταιρεία στο σχεδιασμό και την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων τέχνης από γυαλί. Την επιμέλεια είχε η Ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη Εικαστική Σύμβουλος Μαρία Μιγάδη η οποία αναφέρει: «Την εντυπωσιακή αυτή γλυπτική εγκατάσταση από γυαλί Βοημίας της Lasvit μπορεί κανείς να θαυμάσει από το βραβευμένο Tudor Hall Restaurant, αλλά και από πληθώρα δωματίων στο ξενοδοχείο King George. Αξίζει να σημειωθεί ότι το King George υποδέχεται τους επισκέπτες του με τα μουσειακά έργα τέχνης των Γιάννη Μόραλη “Σύνθεση”, Paul Mc Carty “White Snow Asleep” και Albert Ohelen “Kampf dem gemeinem RebrUssler”, καθώς επίσης και με μία σειρά έργων της διακεκριμένης εικαστικού Σοφίας Πετροπούλου».

Όσο για το εστιατόριο Tudor Hall, που αναφέρεται παραπάνω, δεν είναι απλά βραβευμένο, αλλά κατέχει την ύψιστη τιμή που μπορεί να αποσπάσει ένα εστιατόριο, καθώς τον Μάρτιο του 2024 απέσπασε το πρώτο του αστέρι Michelin. Τότε, ο οδηγός Michelin ανέφερε σχετικά: «Μια επιλογή που μόλις προστέθηκε, αυτό το εστιατόριο εντυπωσίασε τους διάσημους ανώνυμους επιθεωρητές του Οδηγού, κερδίζοντας απευθείας ένα αστέρι Michelin. Το κομψό εστιατόριο που βρίσκεται στο rooftop του ξενοδοχείου King George και προσφέρει μια υπέροχη θέα, προτείνει την υψηλής ποιότητας σύγχρονη μαγειρική του σεφ Αστέριου Κουστούδη».

Βασ. Γεωργίου Α’ 3, Σύνταγμα, 210 3222210

Amber Cellar, δείπνο με φόντο τοιχογραφία του Κωνσταντίνου Κακανιά

Το εστιατόριο στο ισόγειο του αστικού ξενοδοχείου Mitsis N’ U Piraeus Port συζητήθηκε πολύ με το που άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι. Όχι μόνο γιατί είναι ένας all day γαστρονομικός προορισμός με μια δυνατή ομάδα από πίσω του (executive chef του Ομίλου Mitsis είναι ο πολύ καλός σεφ Δημήτρης Στειακάκης, ενώ τη wine list έχει δημιουργήσει ο mixologist Χρήστος Χουσέας), αλλά γιατί και στον χώρο του εστιατορίου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά. Αξίζει να περάσεις μία βόλτα από εδώ μόνο και μόνο για να χαζέψεις την τοιχογραφία που δημιούργησε ο κορυφαίος Κωνσταντίνος Κακανιάς και η οποία είναι εμπνευσμένη από την πλούσια ιστορία του κτιρίου (κάποτε εδώ στεγαζόταν η ποτοποιία ΜΕΤΑΧΑ).  

Μιλώντας στην ATHENS VOICE ο Κωνσταντίνος Κακανιάς αναφέρει σχετικά με το έργο: «Η ιδέα ήταν η τοιχογραφία να αποτελεί συνέχεια του χώρου του εστιατορίου και να υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, οι χαρακτήρες που με συνοδεύουν ανά τα χρόνια. Τους ζωγραφίζω από μικρός και ας μην ξέρω ποιοι είναι. Οι ήρωές μου τρώνε με τους θαμώνες και έτσι δημιουργείται ένας κόσμος οικείος και οικογενειακός. Ένας κόσμος που δημιούργησα για να προστατευτώ από τη βία του πραγματικού και από όσα με στεναχωρούν».

Αριστείδου 16-20, Πειραιάς, 214 4091060

St. George Lycabettus – Η φωνή της Καρυάτιδας

Ακόμη ένα ξενοδοχείο που αγαπά την τέχνη είναι και το St. George Lycabettus. Λίγοι το ξέρουν, αλλά το λαμπερό ξενοδοχείο στους πρόποδες του Λυκαβηττού εδώ και χρόνια συλλέγει έργα τέχνης και τα εκθέτει στους τοίχους του μετατρέποντας σιγά-σιγά τους χώρους του σε μια ζωντανή γκαλερί. Έτσι, από το λόμπι μέχρι τα δωμάτια, τους διαδρόμους και τους χώρους εκδηλώσεων συναντάμε μοναδικά έργα τέχνης που αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αλλά εκτός από αυτό, το St. George Lycabettus διαθέτει επίσης τη δική του in house gallery – κι όμως! Η SG Art Gallery παρουσιάζει τις τρέχουσες τάσεις στις εικαστικές τέχνες, ενώ υποστηρίζει νέα διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα, εκδηλώσεις μόδας, προβολές και γαστρονομικά δείπνα, δίνοντας πάντοτε έμφαση σε καλλιτέχνες από την ανερχόμενη τοπική καλλιτεχνική σκηνή. Για αυτό το μήνα τρέχει η έκθεση The Voice of Caryatid” (εγκαίνια 14 Οκτωβρίου) με σκοπό τη ευαισθητοποίηση για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μετά, ανεβαίνεις στο La Suite Lounge και τρως τα πιάτα του σεφ Στέφανου Παπανικολάου με φόντο το πιο ροζ ηλιοβασίλεμα που έχεις δει ποτέ. Σε περίπτωση που βρίσκεστε σε μια πιο… fine dining διάθεση, αξίζει να δοκιμάσετε και το Gold Degustation menu των πέντε σταδίων που ο σεφ δημιούργησε με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων του ξενοδοχείου.

Κλεομένους 2, Κολωνάκι, 210 7416000

Ο πιο εντυπωσιακός «χάρτης» βρίσκεται στο Athens Capital Hotel

“Mappemonde” σημαίνει «Χάρτης του Κόσμου». Αυτός είναι ο τίτλος του κολοσσιαίου έργου τέχνης του σπουδαίου έλληνα γλύπτη Γιώργου Λάππα. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι το έργο ζωής του, και πράγματι σαν το Mappemonde δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αποτελείται από 3000 κομμάτια, ξεκινάει από τον 10ο όροφο του ξενοδοχείου και διατρέχοντας όλο το κτίριο φτάνει μέχρι το αίθριο. Είναι τόσο εντυπωσιακό που δεν χωράει ολόκληρο στο κάδρο του ματιού σου, ούτε σαν μέγεθος, ούτε σαν σύλληψη. Αυτό το έργο έδωσε και το όνομα στο ομώνυμο all day roof garden του ξενοδοχείου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοντέρνα κουζίνα αλλά και το ποτό τους μαζί με μία συγκλονιστική θέα στο κέντρο της Αθήνας.

Ελευθερίου Βενιζέλου 4 και Κριεζώτου 2, Σύνταγμα, 214 4442000

Live painting στο Moxy Athens City

Έχετε απορία πώς γεννιέται ένα έργο τέχνης; Σήμερα, μπορείτε να τη λύσετε, καθώς στο ξενοδοχείο Moxy Athens City, στα πλαίσια του θεσμού Moxy Art Affairs, διοργανώνει μια μοναδική live painting εμπειρία. Πέντε ταλαντούχοι urban καλλιτέχνες, illustrators και graphic designers, θα μεταμορφώσουν τη στοά του Moxy Athens City σε έναν ζωντανό και πολύχρωμο χώρο γεμάτο φαντασία και δημιουργικότητα, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου από τις 19:00 έως τις 22:00.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες – Soteur, George Chionis, Bassment Rats, Βασίλης Γεωργούλας και Gospel – θα δημιουργήσουν ζωντανά μπροστά στο κοινό της Αθήνας, σύγχρονα έργα αστικής τέχνης επιδεικνύοντας τις μοναδικές και πρωτοποριακές τεχνικές τους. Πρόκειται για ένα μοναδικό event, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια των Αλίκη Τσιρλιάγκου και Λενιώ Παπαντωνοπούλου, που θα φέρει το κοινό σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη urban art. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία δημιουργίας των έργων σε πραγματικό χρόνο, από την αρχή έως το τέλος. Το live painting δεν θα είναι απλώς μια καλλιτεχνική επίδειξη, αλλά και μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης, καθώς οι καλλιτέχνες θα συνομιλούν με το κοινό, εξηγώντας τα στάδια της δημιουργικής τους διαδικασίας.

Αυτή είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη συζητήσεις (εκτός από το να τη ζήσεις). Για αυτό προτείνουμε μετά να περάσεις μια βόλτα από το Moxy Bar στο ισόγειο του ξενοδοχείου για ένα «χαλαρό ποτάκι» (ξέρεις εσύ…).

Σταδίου 65, 214 4082020