- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς»: εδώ και 127 χρόνια στην Ξάνθη
Φάγαμε τα γλυκά του και μας έμειναν αξέχαστα
Το γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» στην Ξάνθη έχει μεγάλη παράδοση στα σιροπιαστά και στο καϊμάκι
Πλησιάζοντας στην είσοδο του γαλακτοζαχαροπλαστείου, η όσφρησή μας αρχίζει να πολιορκείται, ευωδιαστά αρώματα φρέσκου βούτυρου και καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών πλανιούνται στον αέρα. Η «Νέα Ελλάς» είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης με παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά από το 1896! Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οι τεχνίτες εκείνης της εποχής έφτιαχναν πρώτα το ψωμί της ημέρας και μετά ετοίμαζαν τα καϊμάκια και τα βούτυρα με το μέλι. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Αλτάν Τζεμήλογλου σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρεται στο ξεκίνημα του ζαχαροπλαστείου στα τέλη του 19ου αιώνα: «Το 1896 φτάνουν στην περιοχή τρεις Αρβανίτες οι οποίοι ήταν τεχνίτες αρτοποιοί- ζαχαροπλάστες. Τα πρωινά πρόσφεραν ψωμί με καϊμάκι και βούτυρο με μέλι, βέβαια έκαναν και γλυκίσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με έναν και μόνο εξοπλισμό, ένα χειροκίνητο πετρόμυλο τον οποίο μάλιστα σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να τον εκθέσουμε. Με αυτό το εργαλείο ως εφόδιο κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το μαγαζί».
Τα σιροπιαστά της «Νέας Ελλάδας» φτιάχνονται από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής, αβγά ελευθέρας βοσκής, αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο από μικρούς παραγωγούς. Ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραϊλί και το φυστικοσαραϊλί σού προσφέρουν πολλά καντάρια νοστιμιάς! Ξεχωρίζει πρώτα η αρχοντιά του φρέσκου βούτυρου και ακολουθούν το τραγανό φύλλο, το απολαυστικό σιρόπι και η αρωματική κρέμα που γεμίζει το στόμα σου.
Εκείνο που μου σπάει κάθε φορά τη μύτη και μου ξυπνά τις πιο γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις, είναι το παγωτό καϊμάκι με την μαστιχωτή υφή και το φίνο άρωμά του. Θυμάμαι έμπαινε στα ρουθούνια μου και τρύπωνε στα βάθη της καρδιάς μου, πώς είναι δυνατόν να ξεχάσω τέτοιες γεύσεις… Αφού πρώτα το γευτώ σκέτο στη συνέχεια παραγγέλνω ένα θεσπέσιο ρεβανί και του λέω να μου βάλει από πάνω μια μπάλα καϊμάκι.
Θα κλείσω μ’ ένα υπέροχο και γευστικότατο γλυκό ταψιού που έχει άρωμα Ανατολής, στα τούρκικα «καζάν ντιπί» σημαίνει ο πάτος του καζανιού, γιατί κατά την παρασκευή του κόλλησε η καραμέλα στον πάτο του καζανιού όταν το έφτιαξαν στον σουλτάνο και έτσι βγήκε η ονομασία του. Είναι γεμάτο με πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα που τη σκεπάζει η τραγανή καμένη καραμέλα. Θα βρείτε όμως και άλλα πολίτικα γλυκά όπως το μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα Χίου), το κεσκιούλ (κρέμα αμυγδάλου) και το ασουρέ (γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα).
Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς», Βασ. Κων/νου 8, Ξάνθη, 2541021095
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.