5 λιχουδιές που αξίζει να δοκιμάσεις τώρα στο αθηναϊκό κέντρο
Από την πιο μερακλίδικη μακαρονάδα της Αθήνας μέχρι το τέλειο σουβλάκι
Σουβλάκι, μακαρονάδα ή κεμπάπ με θέα; 5 πιάτα που μας ανοίγουν την όρεξη στο ιστορικό κέντρο
Το φθινόπωρο βρήκε τους σεφ αυτής της πόλης με σηκωμένα τα μανίκια, ορεξάτους και πανέτοιμους για μία ακόμη πεντανόστιμη σεζόν. Για να μη χαθείτε στη μετάφραση (στα πολλά κι ενδιαφέροντα μενού εννοώ) να ένα σκονάκι με πέντε από τα πιο λαχταριστά πιάτα που τρώμε αυτές τις μέρες στα εστιατόρια του αθηναϊκού κέντρου.
Κοκκινιστό αρνάκι με σπαγγέτο στο Manari
Είναι το καυτό εστιατόριο των ημερών. Ο Άρης Βεζενές στην ολοκαίνουργια «παϊδακοταβέρνα» του, ξεπέρασε τον εαυτό του κάνοντας αυτό για το οποίο φημίζεται (nose to tail φιλοσοφία και άριστο ψήσιμο), αλλά αυτή τη φορά στην παραδοσιακή εκδοχή της ελληνικής κουζίνας. Το παϊδάκι (αρνί, πρόβατο, κοτόπουλο) είναι το αδιαφιλονίκητο σουξέ και προφανώς είναι άψογο, όμως εγώ παραδόθηκα (και) σε κάτι άλλο… Στον κατάλογο θα το βρεις ως «χεράκι αρνί κοκκινιστό με χοντρό σπαγγέτο», πρόκειται για μαγειρευτό ημέρας και είναι σκέτο λουκουμάκι! Το κρέας λιώνει στο στόμα, η δε κοκκινιστή σαλτσούλα του, πλούσια και μπαχαρένια, καλύπτει ένα ολόσωστα βρασμένο σπαγγέτο, ένα πραγματικό θαύμα! Πιάτο που δεν θες να μοιραστείς με απολύτως κανέναν. Αγίων Θεοδώρων 3, 215 2153804
Κεμπάπ στα κάρβουνα στην Αθηναϊκή Ταράτσα
Έχεις την Ακρόπολη πιάτο, σειρές λαμπιόνια κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, αισθησιακές μουσικές φτάνουν στα αυτιά σου, και μέσα σε όλο αυτό το ρομαντικό σκηνικό προσγειώνεται κάτω από τη μύτη σου ένα μερακλίδικο κεμπάπ όπως μόνο στην Ανατολή ξέρουν να φτιάχνουν. Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης φέρνει σε αυτή τη γωνιά της Μητρόπολης την κουζίνα του Λεβάντε, με τα αρωματικά μπαχάρια της, τους ξυλόφουρνους, τις ζύμες και τις σάλτσες της, όλα αυτά μαζί και με μία αέρινη φινέτσα. Το κεμπάπ σου ψήνεται στα κάρβουνα και φτάνει στο τραπέζι σου μαζί με φρέσκο μπαζλαμά, δηλαδή ψωμάκι τουρκικής προέλευσης που φτιάχνεται εδώ. Τσουγκρίζεις με ιντριγκαδόρικα cocktails που επιμελείται η ομάδα του Bar In Front Of The Bar και για το τέλος παίρνεις (αυτό δεν το διαπραγματεύομαι!) το καταπληκτικό κιουνεφέ. Μητροπόλεως 60, Σύνταγμα, 211 0080660
Τη Focaccia Del Capo στη Focacceria Napul’e
Ή αλλιώς τη «φοκάτσια του αρχηγού», δηλαδή του ναπολιτάνου σεφ Francesco Granata. Μέσα εδώ θα βρεις μία φοβερή πορκέτα που ο Francesco φτιάχνει μόνος του, μαζί με ψητή μελιτζάνα, πάστα από ελιές Καλαμών, κρέμα ντούγια και ρόκα. Όσο για την ίδια τη focaccia (κι αυτή χειροποίητη) χρειάζεται 72 ώρες για να γίνει, είναι τραγανή εξωτερικά, αφράτη εσωτερικά, το ιδανικό street food για να σε συνοδεύσει στις βόλτες σου. Ανάργυρου Πετράκη 30, Σύνταγμα, 210 3316161
Η χωριάτικη που καθόλου δεν μοιάζει με χωριάτικη στο Ateno
Βλέπεις ένα ολοστρόγγυλο μπαλάκι. Δεν σου πάει το μυαλό τι μπορεί να κρύβει εντός της. Με το που την κόψεις, αυτή η ντομάτα θα αποκαλύψει μια χωριάτικη σαλάτα με τα όλα της: κρέμα φέτας, μικρά ντοματίνια, ζωμό από αγγούρι και ντομάτα, πούδρα από παξιμάδι χαρουπιού. Σερβίρεται μαζί με ζυμωτό ψωμάκι στα κάρβουνα (ξέρεις εσύ γιατί…) και είναι μία πολύ νόστιμη εισαγωγή στη μαγειρική φαντασία του σεφ Νίκου Καραθάνου, που στο Ateno ξεδιπλώνεται ελεύθερη. Αιόλου 52 και Μιλτιάδου, 210 3223223
Σουβλάκι με γύρο στα κάρβουνα στην Κάψα
Σίγουρα έχεις φάει ξανά καλαμάκι στα κάρβουνα. Γύρο όμως; Στην Κάψα ο Χριστόφορος Πέσκιας φτιάχνει έναν απίθανο χειροποίητο γύρο και τον ψήνει στα κάρβουνα. Για να το καταφέρει χρειάστηκε μια ολόκληρη custom made κατασκευή, αλλά άξιζε τον κόπο. Ο γύρος από εκλεκτό χοιρινό είναι σχετικά χοντροκομμένος, υπέροχα καραμελωμένος και ξεροψημένος όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι. Το σουβλάκι σου ολοκληρώνεται μαζί με γλυκιά ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι, κι αφράτη πίτα. Πατάτες δεν έχει (ως οφείλει), αλλά αν θες μπορείς να προσθέσεις. Σκουλενίου 4, 210 3231366
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.